Când eram copil, două chestii mă făceau să rag necontrolat – deşi eram genul închis în sine, de la care scoteai trii vorbe cu cleştele. Dar astea două chestii scoteau din mine animalul turbat care urma să devin cu timpul.
Una era orice chestie care avea legătură cu focul. Iar cealaltă – ei, bine, cealaltă era aşa:
Eu scriu de la trei ani. Nu ştiu cum pula calului, dar pe la doi ani jumate am găsit un abecedar vechi şi am învăţat să citesc şi să scriu singură. Apoi am început să citesc poveşti şi, pentru că nu-mi plăceau, scriam eu altele – sinistre, bineînţeles – dar care mie mi se păreau mai bune.
OK. Şi bunică-mea, genul de muiere băgăreaţă, dintr-o bucată, născută la ţară, magna gospodina cum laude, trebuia să-şi bage ea nasul peste tot şi se apuca să citească în gura mare ce scriam eu. Şi citea îngrozitoooor de prost. Deci trauma era ceva de genul: copil violat de o gaşcă de belgieni pedofili. Am catalogat-o în gând pe bunică-mea drept o proastă penibilă – o, da, şi pe atunci eram necruţătoare pe interior cu proştii, numai că nu mă manifestam, de teama unei scatoalce peste faţă – şi am interzis tuturor să-mi deschidă caietele.
Acum, că au trecut mulţi, mulţi ani, şi am lucrat mult la chestia asta, am depăşit trauma şi încep să dau, încet încet, texte în gură oamenilor. În continuare există sentimentul ăla extrem de personal, că omul care zice din tine pune gura pe cea mai intimă parte din tine. Când o face cum trebuie, e orgasmic, când nu, retrăiesc trauma din copilărie cu bunică-mea, pe care acum o judec cu ceva mai multă înţelegere, în fond citea la fel de neinteligent şi ziarul, deci nu era ceva personal.
Deci, vă rog, luaţi-mă-n gură cum ştiţi voi mai gentil. Sunt mai fragilă decât aţi crede.
o traumă de bun-simţ. cred că scriitorii ar fi, în mare parte, de acord cu tine.
şi uşor pe lîngă – deşi nu total – am fost acum vreo 6 ani la o lansare de carte, un roman pe care apucasem să-l citesc (ştiţi voi cum se lansează cărţile în ro). cartea, cu multe pasaje de necitit cu voce tare-n lăptărie, printre wannabe-uri şi fetiţe proaste de la litere. cele două persoane pentru care m-am dus, gh crăciun şi mircea horia simionescu, urmau să citească din pupa russa. dumniezo să-i ierte pe ambii.
au citit exact din pasajele de necitit. şi au făcut-o atît de bine, că nici n-am apucat să simt indicibilul din ele. ci doar fiorul.
pe atunci nu eram scriitor, ci un ţânc oarecare.
da, se înţelege. dar genul de sensibilitate care îl conduce pe om spre a fi scriitor se hrăneşte din exact tipul ăsta de situaţii.
cred că aş fi fost scriitor şi fără. 🙂 poate aş fi fost în schimb o personalitate cu mai puţine sechele. 😛
hey de unde iţi pot cumpăra cărţile ? nu scrie nicio editură pe ele 🙂
Vezi dacă nu m-ai angajat consilier de imagine?
Îţi spuneam imediat soluţia: i-ai ochelarii când doarme şi aruncă-i în privată. Opţional dar recomandat, jucându-i în picioare în prealabil, pentru defulare.
ia-i, ptiu!
pe atunci n-aveam bani nici de sugiuc, darămite de consilier de imagine.
GOODMAN:
Bă, n-ai răspuns. Vrei sa fii soţia mea? :)) I-auzi ce dedicaţie de nuntă am pentru tine. dar mai inainte nişte versuri care îmi vin la secunda:
Dacă vrei să-ti meargă bine,
Bagă-ţi pula-n cur la mine!
Să te-ajute Dumnezeu-
Bagă-ţi pula-n curu’ meu !
Şi ce spune :))
Ti-am urmat de mult indemnul, doar ca, de fiecare data nu prea stiu de unde sa te apuc 🙂
Zărzărea, zărzărea, zărzărică zărzărea,
Pe la casa lu’ nenicu, Ionel Trecea
Zărzărea, zărzărea, zărzărică zărzărea,
Pe la casa lu’ nenicu, Ionel Trecea!
:))))))))))
Ce-am zis io mai sus e varianta gay desigur, aia care se asculta in BAIT BUS :)))))))))))))
Si pentru toti MOMÂRLANII ! :))
Pe atunci aş fi făcut aproape orice pentru o fetiţă de trei ani, fără să-i cer bani.