Șefa abuzivă

Periodic, oferim iubire cititorului nostru. În sensul în care el sau ea, sau chiar tu, de ce nu, ne trimite(ți) problema voastră de suflet pe birou@lorenalupu.com. Noi citim, cugetăm și analizăm, apoi propunem o soluție sau dăm o opinie ÎNTR-UN ARTICOL PE BLOG.

Sau în consultaţie privată, contra cost.

Mesajul de azi spune aşa:

 Dragă Lorena,

Ți-am mai scris, “Sunt urâtă, grasă și cu cosuri” și m-ai ajutat să înțeleg multe cu sfaturile tale. Revin cu un alt issue: am o șefă care îmi face zile fripte la serviciu: îmi dă taskuri pe care, după ce le rezolv, nu ține cont de ele și nu mă remunerează corespunzător (lucrăm și pe comision), caută nod în papură din orice, și când îi explic că nu a ținut de mine, îmi răstălmăcește vorbele, mă ține la un nivel mediocru dpdv al salarizării, și chiar dacă fac și lucruri care nu sunt de datoria mea, nu crește nici cu un leu salariul.

Am ajuns să overthink totul, noaptea nu mă ia somnul decât foarte târziu, sunt irascibilă și anxioasă din cauza ei mai tot timpul. Fiindcă nu am alte opțiuni de angajare în perioada asta cu covidul, trebuie să stau să înghit toate astea. Nu o pot confrunta, deoarece ultimul coleg care a făcut asta legat de faptul că ne-a obligat să muncim de Rusalii, fiindcă prin lege trebuia să avem liber, a sfârșit prin a-și da demisia, aparent nu avem voie nici drepturile să ni le cerem. Cum vezi toată situația asta? Un sfat să nu mă mai consum atât de mult din toată exploatarea asta?

Mulțumesc mult,

X.

***

Dragă X,

Cum am mai zis: cât timp donațiile sunt periodice, puteți să-mi scrieți în fiecare zi. Nu mă supăr, chiar îmi face plăcere.

Nu am înțeles din ce descrii dacă șefa ta harpie este patroana business-ului, sau are și ea superiori.

Dacă e patroana business-ului, aka mică firmă românească, e mai la voia elementelor decât tine și obrăznicia e singurul mod prin care își machează vulnerabilitatea în fața ANAF-ului și a n instrumente de control. Și ba da, ai cum s-o înfrunți, numai să-ți aduni c***ele și să nu te mai lași călcată în picioare ca o fraieră.

Dacă îți dă chestii care nu sunt în fișa postului, îi spui sec și rece: data trecută când am făcut chestii din afara fișei postului, nu m-ai remunerat corespunzător, drept care, ne rezumăm strict la fișa postului, până când sare bănuțul. Dacă urlă la tine, îi spui că există o nouă lege legată de hărțuirea la locul de muncă, ai toate probele și nu vei ezita s-o dai în judecată. Dacă te acuză de tâmpenii, îi spui că refuzi să porți această conversație. Dacă îți cere un task în timp nerealist, îi spui că n-ai avut timp și o anunți tu când e gata. Dacă te cheamă la muncă în zi de sărbătoare, îi spui că, după legea românească, ziua de sărbătoare e plătită dublu și, dacă nu vezi asta în contul tău, o reclami la inspectoratul teritorial de muncă. Și chiar poți s-o faci. legea o obligă să plătească dublu zilele de sărbătoare.

Nu e vina nimănui că vă speriați atât de ușor de toate scroafele ajunse în copac, bolnave de șefie acută și misecuvenism, și nu vă informați legat de drepturile voastre. De asemenea, dacă vrea să te forțeze să demisionezi, îi spui că ești deschisă la negocieri începând cu șase salarii compensatorii, iar dacă te dă afară, contești în instanță decizia de concediere și îți iei un număr impresionant de salarii din urmă.

Dacă e șefă în cadrul unei corporații mai mari, are și ea șefii ei și poți s-o reclami la Resurse Umane, cu dovezi. Pe care le colecționezi special. Nici o corporație străină nu salută abuzul salariaților, și preferă să tragă pe linie moartă câte un gherțoi român care se crede moțul de pe kkt sau o t*rfă româncă obraznică, care confundă angajații companiei cu sclavii ei personali, decât să riște procese pe baza legii hărțuirii la locul de muncă.

Și nu ai de ce să te consumi tu legat de exploatarea ei. O refuzi, pur și simplu, în orice depășește fișa postului. E dreptul tău. Și nu te temi de ceartă. Îi răstălmăcești și tu afirmațiile, o ameninți cu ANAF, cu reclamație la whatever forum controlează domeniul în care lucrează, la Sanepid, la ITM și la cine mai vrei tu. Mai bine să se consume ea că, dacă se obrăznicește cu tine, o suge apăsat.

Cam așa, dragi copii, contrabalansăm abuzul la locul de muncă.

Sper că ți-am fost utilă,

Lorena.

***

Dacă v-a plăcut acest text, susţineţi activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

  1. Ramona spune says:

    Eu zic sa fugi. Fugi, fara sa te uiti inapoi. Pari genul de persoana pe care confruntarile o consuma, stiu pentru ca asa sunt si eu. Am avut o sefa cam la fel si din cauza ei am ajuns sa fac atacuri de panica.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: