Domnule Iohannis, mai existaţi?

Stai şi te întrebi ce anume a declanşat reacţia populară de amploare din ianuarie – februarie 2017, la primul atentat de viol la adresa justiţiei. Sute de mii de oameni în Piaţa Victoriei şi toate străzile aferente. Furie populară reală, hotărâtă, cu vână şi miez.

Acum, nu e ca şi cum nu se întâmplă EXACT acelaşi lucru, dar furia şi determinarea au fost înlocuite de o blazare obosită, resemnată, “a avut şi Kovesi defectele ei”, r-aţ ai dreq de hoţi” şi proteste intime, de 2000 – 3000 de oameni.

Ce este diferit?

Multe lucruri s-au schimbat între timp, probabil şi interesele directe a o parte dintre combatanţi – dar vreau să punctez prima diferenţă vizibilă.

În ianuarie 2017, Iohannis a acţionat ca un lider. S-a dus peste şedinţa de guvern care tocmai pregătea ordonanţa neanunţată şi, prin simpla prezenţă, a anulat oroarea. Apoi, a luat PUBLIC cuvântul, pe TV şi social media, şi a explicat clar şi cu cuvinte puţine ce se încearcă şi de ce este rău.

Furia populară e încă acolo. Nu e ca şi cum oamenii n-ar fi conştienţi zilnic, pas cu pas, că legile unei ţări întregi sunt modificate conform intereselor unui grup de persoane. Nu pot folosi nici un termen de condamnare la adresa lor în acest articol, pentru că a) corectitudine politică b) oricum, în acest moment, orice infracţiune în România e un termen relativ, exceptând vina de a spune lucrurilor pe nume. Aia se condamnă cu închisoare.

În iulie 2018, Iohannis tace şi se supune. Mai contemplă cu îngrijorare, mai urmăreşte cu preocupare, dar nu mai ia iniţiativă. Şi abia asta mi se pare trist şi dureros.

Poate că ATRIBUŢIILE preşedintelui, conform fişei postului, au fost extrem de limitate. Dar cu exact aceleaşi atribuţii limitate, Băsescu a şi-a jucat adversarii ca pe popice – dovada certă că nu poţi acuza doar fişa postului. Sigur, Băsescu a sărit calul în toate modurile greşite, ceea ce până la urmă l-a şi scos din politică. Ideea e că e posibil să fii creativ cu jetoanele care ţi-au fost împărţite, cu condiţia să şi vrei.

Dar PUTEREA REALĂ a preşedintelui s-a văzut iarna trecută, în scurtul său moment de leadership. Dacă ordonanţa 13 nu era retrasă, se ajungea la revoluţie.

Să ai o asemenea capacitate de a mobiliza mase, iar tu să dormi pe tine, mi se pare deconectare de la realitate. Iar cine vrea un nou mandat prezidenţial, ar face bine să demonstreze că-l merită.

 ***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. saureign says:

    hm, somethin’ is fishy with mr. KWI

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: