Despre sângele menstrual

Image by Thanasis Papazacharias from Pixabay

Duminică, am scris în treacăt într-o postare cum îmi doream eu să mă fac preot în copilărie și cum majoritatea religiilor resping ideea unei femei în această funcție. Pentru că ce avem între picioare contează mai mult din punctul de vedere al religiilor tradiționale decât ceea ce putem oferi în rest.

Și s-au trezit idioți fundamentaliști în secțiunea de comentarii să abereze că femeia nu poate fi sfântă, pentru că are menstruație, și pentru că sângele menstrual e “murdar”. Cine spune asta? Biblia. De cine a fost scrisă Biblia? De nişte bărbaţi care s-au autodeclarat extrem de sfinţi. Şi pe baza a ce studii au decretat aceşti bărbaţi că sângele menstrual e murdar? Pe baza a “dacă curge sânge acolo jos, nu e foarte atractiv să fxtem”.

Cum vedem, o motivaţie extrem de profundă, umanizantă şi plină de miez. Haha, nu. Ştiu că am rubrica de comentarii plină ochi de idioţi imuni la orice formă de ironie, care o să dea din cap pătrunşi de profundul constatării că nu e atractiv să fwţi pe ciclu. De aceea menţionez: LOL, NU, NU E NIMIC PROFUND, UMANIZANT SAU SENSIBIL în a judeca trupul şi funcţiile lui anatomice strict prin măsura în care poate sluji nevoilor sexuale ale altuia.

Că anumiţi gigei o aberează pe asta – nu mă miră. Par genul care a acordat mai mult timp cucului din dotare decât creierului, şi atâta pot şi ei. Dar când văd femei aberând aşa ceva, văd negru în faţa ochilor.

Să înghiţi pe nemestecate ce spun nişte habarnişti siniştri cu zero cunoştinţe medicale despre corpul tău şi să accepţi să-ţi trăieşti viaţa într-o ruşine fără sens mi se pare atât de stupid şi de umilitor, încât le-aş retrage acestor specimene dreptul la portpizdă. Dacă tot nu ştii să ţi-o respecţi, ţi se revocă cu totul. Pentru că proaste făcute grămadă ca voi, găini lobotomizate gata să pună botul la orice minciună grosolană, dacă o zice un nene cu barbă şi pretenţii de autoritate, fac abuzul social acceptabil în continuare.

Şi culmea, când eram adolescentă, menstruaţia era în continuare reşine şi tabu, iar eu nu înţelegeam de ce nici să mă baţi. Să rogi un tip să se ducă până jos şi să-ţi cumoere tampoane era umilinţa supremă, de parcă i-ai fi smuls testiculele cu penseta. Să explici unui tip cum e menstruaţia şi ce implică era ewwww, vai, dar cum poţi.

În tot acest timp, gigelul cu care aveam eu o formă oarecare de pseudo-relaţie îmi conducea foarte natural mâna “acolo jos” să-i fac o labă în momentele noastre de intimitate în doi – eram virginică ruşinoasă, lol, şi la asta n limitam – şi nu găsea nimic anormal, ruşinos sau degradant în faptul că, la final, DE FIECARE DATĂ, nu o dată pe lună, excreta cel mai scârbos lichid produs de trupul omenesc.

Şi dacă spuneai că ţi se pare greţos, evident că nu se tulbura cu nimic. Tu erai ciudată, “încă mică”, imatură, că nu puteai aprecia complexitatea trupului omenesc în toată măiestria ei.

M-a izbit încă de atunci acest dublu standard. Într-un caz, ţi se cere să fii open-minded şi să iei lucrurile aşa cum sunt, iar în celălalt, să taci ruşinos şi, pe cât se poate, să ne prefacem că nu există. Că “e murdar”.

În realitate, dacă e să privim obiectiv treaba, nu e nimic murdar în sângele menstrual.
Sângele e lichidul vital al corpului omenesc, sistemul circulator care transportă nutrienţii şi oxigenul care fac viaţa posibilă. Iar ovulul eliminat e echivalentul oului la păsări. Încă n-am văzut oameni strâmbând din nas la ouă ochiuri: “Vaaai, astea sunt menstruaţia găinii, ce scârbooooos!”

E o funcţie fizică naturală, sănătoasă, firească, şi, ca să-l citez pe băiatul căruia îi făceam eu laba, sunteţi ciudaţi, imaturi, “încă mici”, dacă nu puteţi aprecia etc. etc.

Cum putem spune că trupul omenesc e murdar fiindcă menstruează, dar nu e murdar când excretă fecale? Chit că, insist, menstruaţia e o dată pe lună, iar kkrea, în fiecare zi. Ah, dar stai, kkrea e unisex, şi dacă o fac şi bărbaţii, brusc nu mai e o activitate murdară. Sau e, dar nu te reduce uman.

Cred sincer că, la vârsta la care îi explici copilului prima oară cum funcţionează genitalele, e cazul să-i spui şi faptul că păsărica vine la pachet cu o rundă de sângerare lunară, că e parte din funcţionarea ei normală, şi că nu e absolut nimic în neregulă, şocant sau dramatizabil în asta. Take it as it is.

Dar această rundă de sângerare lunară nu te defineşte mai mult ca om decât, să zicem, faptul că faci pipi dimineaţa sau că, după mese, bebeluşii râgâie. Şi e de o ignoranţă crasă să spui că o femeie nu poate face X pentru că mebstruează. Atâta timp cât ceremonia religioasă nu se oficiază cu vaginul – deşi jur că m-aş uita la filmul ăla – ce curge din el nu ar trebui să fie obiectul criteriilor de eligibilitate.

Respectaţi-vă corpul, doamnelor. Apreciaţi-vă vaginul. Gigeii ăia proşti şi răi din secţiunea de comentarii sunt cei frustraţi de faptul că nu au acces la el. Şi prin ce e dată valoarea maskulului ferok în găştile de mârlani? De faptul că “ai bani şi femei”. Şi bani pentru ce? Să cumperi femeile care nu vin gratis. Cât e de ridicol că aţi acceptat secole în şir să fiţi închise în spaţii domestice şi reduse la nivel de animal de companie pentru deţinere de vagin, când el e de fapt validatorul universal al sexului opus??

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

8 Responses

 1. ana says:

  de-asta imi plac protestantii. chiar daca sunt atee, apreciez faptul ca au inteles ca o femeie poate fi preot. am si ascultat o data o predica a unei femei-preot, pe la o biserica reformata din transilvania. exceptionala, mult peste o gramada de preoti ortodocsi care nu stiu sa vorbeasca pe limba oamenilor de astazi

 2. byby says:

  si mie mi-a dat cu virgula cand eram adolescenta, toata atitudinea asta de rusine fata de menstruatie. in scoala absorbantele trebuiau mereu ascunse sub maneca, daca imprumutai de la o colega se pasau tot asa, ”pe sub mana”, discutiile despre asta erau doar intre fete si doar in soapta, femeile mai mari m-au oprit din a intra si in biserica, pe motive de-astea cu ”murdaria”. pai ce-are a face una cu alta? doar nu ma duc in biserica sa le arat ce am pe sub pantaloni, wtf. Ce, ar trebui sa ma simt murdara pt ceva ce eu n-am ales sa am, dar e un semn de normalitate si de corp sanatos? pai sgtz pl.

 3. Ale Vidra says:

  Articolul asta ma duce direct cu gandul la piesa aia a lui TeddyK: https://www.youtube.com/watch?v=V0b3yjzNlQc, piesa pe care de altfel o ador. Genul asta de subiecte trebuie abordate cat mai des in societatea asta semidefecta, pana se mai trezesc la realitate oamenii. Si o curiozitate: numai eu dau puncte bonus tipilor care nu au nicio problema in a face o fata sa se simta bine cand e pe stop? :))

 4. Ady says:

  pot să fac un pic pe avocatul diavolului?!
  am citit la un moment dat că problema a plecat nu de la faptul că femeia ar fi murdară la menstruație, ci de la următoarea chestie: spațiul bisericii era considerat sfânt. era sfințit printr-o serie de ritualuri complicate și scumpe. orice vărsare de sânge îl pângărea, trebuia resfințit, era complicat logistic și scump financiar, așa că bărbații n-aveau voie cu arme și femeile n-aveau voie când erau la menstruație (nici femeile cu arme, bien sur), nimeni n-avea voie cu răni supurând, d-astea.
  de asemenea, probabil li s-a părut mai simplu să se asigure că un bărbat-preot nu poartă arme, decât să se complice cu o femeie-preot care sângera câteva zile pe lună.
  pare o idee mai logic (dacă ești ok cu ideea de sfințenie a unui spațiu fizic) și un piiiiiic mai fair.
  acum, eu n-am folosit niciodată cârpe sau mai știu eu ce foloseau strămoașele noastre acum 100-1500+ ani, deci nu știu dacă efectiv ajungea să pice sânge pe jos. de asemenea, în zilele noastre, cu 456264628 feluri de absorbante, 573685 feluri tampoate interne, cupe menstruale, chiloți absorbanți (am văzut o reclamă pe fb 🙂 ) și mai știu eu ce, interdicția ar fi trebuit să moară. însă a rămas tradiție, ca-n bancu’ cu tava dreptunghiulară.
  însă chestia cu sângele pe jos e chiar posibilă uneori. din cauza unui fibrom am o menstruație zgubilitică și ultra-abundentă și de câteva ori m-am trezit cu sânge pe jos, trecut prin absorbant și pantaloni. am pățit-o chiar și săptămâna trecută, când m-am așesat pe scaun, a țâșnit în jos pe picior, de zici că mă spintecase careva. dacă nu mi se întâmpla mie, nu credeam nici bătută.

 5. ana says:

  bor considera si acum ca femeia e murdara si dupa ce naste. in plus, e mai murdara dupa ce naste o fata, ca, deh, femeia nu e om. sunteti prea naiva, daca ii cititi pe asa-zisi sfinti parinti o sa vedeti ca sunt in general impotriva femeilor pe care le considera inferioare si cam curve. si de aici la vrajitoare nu a fost decat un pas.

 6. Mariana says:

  Aș mai adăuga ceva: sângele menstrual e steril (ca tot sângele neinfectat din corp, de altfel). Nici vorbă de murdărie, virusuri, bacterii etc.
  E ceva ce nici eu n-am știut (mă și mir cum) până spre 30 de ani. Nu ne-a spus nimeni, nici în familie (nu știau nici ele), nici în gimnaziu sau în liceu (și aici îi bănuiesc pe profesori de omisiune intenționată, că nu cred că nu știau).
  În concluzie: sângele menstrual e curat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading