Domnule Iohannis, vreţi vă rog frumos să ne… cum să zic, conduceţi?

Iubite domnule Preşedinte,

Ieri i-am scris PF Daniel, care m-a ignorat aşa cum orice obraz bisericesc înalt va ignora o scriitoare fără premii Aproape Nobel. Şi pentru că e amuzant să vorbeşti cu pereţii, azi mă voi adresa cu respect şi stimă, dumneavoastră.

Există două moduri în care un om îşi poate exercita un job. Unul este să parcurgă fişa postului, să bifeze onorabil ce zice acolo că are de făcut şi să încheie jobul la ora 16, vorba primarului nostru preferat Piedone. Şi există versiunea a doua, implicată şi pasională, când omul devine jobul. Când omul îmbibă jobul cu energia, viziunea, inspiraţia, pasiunea lui şi-l transformă în torţă. Opa, prost ales cuvânt, mai ales în contextul Colectiv. În forţă.

Cu alte cuvinte, există gestionari de depozit şi există lideri.

Domnule Preşedinte,
Nu au stat atâţia români cu periuţele de dinţi la coadă la vot şi nu v-au ales cu atâta entuziasm sincer doar pentru a primi la schimb un gestionar de depozit. Un om care face tot ce zice fişa postului, dar aşa, căldicel, la 30% rezistenţă, şi în rest, se duce la pescuit.

“N-ai ce să-i reproşezi lui Iohannis”, spun toţi fanii dumneavoastră. Corect, dacă verificăm atribuţiile prezidenţiale şi ceea ce aţi făcut dumneavoastră, nu e nimic de reproşat. Dar în acelaşi timp, totul e de reproşat.

Domnule Iohannis, noi nu v-am ales de gestionar de depozit, v-am ales lider. Un om puternic, ferm şi cu viziune. Un om care să intre într-o încăpere ştiind exact ce va obţine când va ieşi la final. Un om cu intenţii clare, bine definite, structurate într-un program cu sens.

Nu, asta nu presupune nici urlat, nici plâns fals, nici ţigănie, nici balcanism, nici dat de-a berbeleacul. Presupune viziune coerentă.

Până acum aţi avut scuza că nu încăpeaţi de Ponta. Ponta care, corupt, mincinos, manipulator, pervers, etc. etc. cum era, avea stofă de conducător. De-aia l-a ţinut PSD în braţe atâta timp, în pofida diverselor situaţii penibile pe care le-a creat, şi de-aia le-a părut rău să-l lase jos.

Acum, mingea e la dumneavoastră. Şi ţine NUMAI DE DUMNEAVOASTRĂ ce faceţi cu ea.

Vedeţi dumneavoastră, domnule Iohannis, poporul supărat a vrut jos cu toată lumea. Perfect. Acum toată lumea este jos, sunteţi singur sus. Numai că poporul, văzându-se cu obiectivele bifate, o să vrea paşii următori. Şi repede, că deja e noiembrie şi bugetul pe 2016 nu e nicăieri.

Dimineaţa, Ponta a zis că pleacă, gata, stop joc. De ce, după-amiaza, aţi dorit o conferinţă de presă în care ne-aţi repetat tot ce ştiam şi ne-aţi anunţat că veţi consulta partidele, ceea ce de asemenea ştiam? Nu mai bine le-aţi fi consultat direct şi ne comunicaţi rezultatele?

Domnule Iohannis, zilele astea vă daţi examenul de lider. Nu-l trataţi cu superficialitate. Dacă-l trataţi tot în maniera “gestionar de depozit”, veţi rămâne fără depozit. Un colectiv fără conducător pierde cu uşurinţă busola.

Iar busola, domnule Iohannis, e treaba dvs. Noi v-am dat-o. Folosiţi-o.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

37 Responses

 1. Constantin Mare says:

  Nu crezi că vrei cam multe de la un „lider” care tocmai a declarat: „A fost nevoie să moară oameni ca Guvernul să demisioneze”, Lorena? Te urmăresc, ești aprigă și deșteaptă, dar ascultă-mă pe mine și conservă acest comentariu: UN INDIVID MAI LIPSIT DE SUBSTANȚĂ, DE VERB ȘI DE FORȚĂ, rar mi-a fost dat să văd. Vei scrie cât de curând un articol despre Iohannis, un articol atât de virulent și adevărat, ca o deșteptae și care îi va ține umbră celui recent postat (altfel, extrem de bun) despre Înalpreaexclusivînbisericasa Dănuț de pică. Serios, Lorena, într-o astfel de zi, într-un astfel de context, cum dracu’ (abia) să vomiți pe gura aia băgată-n mașarier „A fost nevoie…” „A fost nevoie?” Iohannis, bace, du-te și te culcă! P.S. – Nu sunt pesedist și nici altceva. Sunt doar unul din ăia care au bilete în tribuna întâi și gândesc. Ăștia nu intră(m) în politică. Hai noROCK! And ROLL. Că abia acum e rock pe bune în țărișoară.

 2. Alex says:

  Nu stiu daca ce urmeaza sa comentez e pe aceeasi linie cu articolul. Nu stiu acum (n-am reusit inca sa ma prind) daca Iohannis e un papusar extrem de abil si la fel de extrem de tacut sau doar o marioneta. E sansa lui, asa cum spui, sa ne demonstreze.
  Cred insa cu tarie ca povestea Colectiv a fost foarte bine speculata, ca aparatul de social media managemet care l-a facut presedinte a functionat din nou ireprosabil asa cum cred (si reactia despre care vorbeai imi intareste credinta) ca vom avea anticipate. A cautat/asteptat prilejul sa impinga spre asta inca de la castigarea alegerilor. A venit. A profitat, s-a demisionat, daca se ajunge la anticipate va avea probabil si un guvern si o majoritate parlamentara langa el…hai sa-l vedem.
  Sper ca daca va dezamagi…sa se iasa in strada si sa fie taxat.

 3. El v-ar cam…, dar, cum să zic, măcar împiedicaţi-vă câtuşi de puţin!…Şi, oricum, vorba ‘ceea: “Eu şi ştiu, şi vreu, şi pot, numa’ nu-nţeleg la ce atâta grabă??!…”

 4. Anonim says:

  Domnule Presedinte Iohannis …. Adreseaza-te corespunzator mai intai de toate !

 5. Adi says:

  Eu cred cu tărie ca Iohanis s-a comportat perfect in functie pana acuma.
  Putea sa fie pontache in lucul lui, da? Prostul ala are capacitatea naturală sa devină un Mobutu Sese Seko.
  Președintele este un garant. Punct. Nu va da bani de pensie, nu va da salariu la sfârșit de luna. Nu va spune ce taxe aveti să plătiți si nu face legi sa le urmați.
  Tot aud zvonaci pseudo destepti care urla ca vor Iohanis sa dizolve parlamentul. Bun. De acord, dar legal asta nu se face doar ca are chef Iohanis. Trebuie urmat un protocol legal, urmatoarele 60 de zile sunt decisive. Citit constitutia, mama ei de treaba!

  • Lorena Lupu says:

   Adi: Am senzaţia că ăsta e un comentariu la cu totul alt text decât cel scris de mine. vă propun să-l recitiţi.

   Dan P: Nu există doar alb şi negru în viaţă. Dacă omul zice: în această încăpere e prea cald, nu înseamnă că vrea să fie sloi.
   Eu nu vorbeam de lider în sensul de autoritate, ci în acela de eficienţă.

 6. edeleth says:

  V-am lasat armele, jocurile, si potul
  Plus o bucata de pamant si-o floare
  E numai vina voastra daca moare
  Sau a noastra c-am sadit-o si crescut-o se pare.

 7. Dan P says:

  Cand Basescu era autoritar si se baga in miezul problemelor, cand facea declaratii sau actiona instantaneu, era catalogat ca presedinte-jucator care incalca atributiunile Presedintiei. E corect sa-i cerem lui Iohannis sa-l copieze ? Nu ne-ar deranja ? N-ar exista reactii ?

 8. Sorin says:

  Din secolul al XIX-lea până acum nu a contrazis nimeni ideea lui Max Weber conform căreia statul este posesorul monopolului folosirii legitime a forței. Ceea ce înseamnă că a avut dreptate. Dar acest monopol duce inevitabil la abuzuri în ceea ce privește relația stat-cetățeni. Pentru a limita aceste abuzuri, oamenii au născocit concepte și narațiuni precum separarea puterilor în stat, statul de drept, constituții, democrație, instituții democratice etc. Adică au realizat (nu toți) că puterea/puterile într-un stat nu trebuie concentrate în mâna unei persoane sau a unui grup (pe ideea că omul e supus greșelii și e coruptibil), ci trebuie gestionată de instituții, reglementată de legi (plecând de la constituții), prin prevederi și relații interinstituționale considerate sau presupuse a fi optime, în funcție de capacitatea fiecărui stat și de cultura politică a fiecărei sinteze naționale (care include valorile, patternurile de comportament, ideile, credințele și altele). Ori eu înțeleg din ce ai scris tu că Iohanis (adică un om cu calitățile sale dar și cu potențial natural uman de a greși) ar trebui să fie un fel de arhonte, de pater familias, capu-la-familie, tătucul nației, care să ne călăuzească. E viziunea ta și nu putem comenta. Dar pare a fi incongruentă cu textele tale (bune de altfel), cu evidente nuanțe feministe (ceea ce este în regulă) sau uneori chiar androfobe (ce ce este problema ta și nu mă privește). Sau poate nu am citit eu cu atenție ori nu am prins ideea.

  • Lorena Lupu says:

   când nava e în derivă, trebuie să pui mâna pe cârmă, că altfel se duce la fund. fie că sună bine politic, fie că nu.

 9. itadriro says:

  Loredana, părerea mea e că aștepți prea multe de la cine nu poate să îți ofere mare lucru.
  Tu ești ca acei români care merg cu dureri la farmacie și cer farmacistului să le dea un diagnostic.
  Dacă ai cunoaște constituția româniei ai ști ca prima instituție în stat nu este președinția ci Parlamentul.
  Totul se decide în Parlament. Dacă ai nevoie de o schimbare cere-o parlamentului ci nu președintelui.
  Rolul președintelui (conform constituției) este de a tăia pamblici depune coroane de a semna abroga legile DECISE d parlament.
  Președintele nu are nici o putere în fața parlamentului.
  Acum o lună aproximativ parlamentul reprezentat de toate partidele politice au votat cea mai rușinoasă lege din istoria româniei iar președintele nu a putut face nimic. A semnat legea iar voi nici măcar nu aveți habar de așa ceva.

  • Lorena Lupu says:

   în primul rând, nu poci numele omului cu care discuţi. e semn de lipsă de respect.

   doi: preşedintele are propriile pârghii cu care poate influenţa anumite lucruri. de exemplu acum, când mingea e la el.

   trei: drăguţă faza cu povestea gogonată despre cea mai ruşinoasă lege, dar fără a preciza despre care e vorba. denotă minte multă şi stufoasă.

 10. Arthur says:

  Stimata domnisoara ,am cautat datele dvs. personale si am descoperit 2 coincidente interesante:sunteti nacuta in aceiasi zi cu mine (la diferenta de zeci de ani!),dar in acelasi an cu baiatul meu. Din pacate el lucreaza in strainatate si nu am putut sa ma consult cu el in privinta topicului din articolul dvs,dar sunt convins ca nu ar fi de acord cu dvs. si nici cu “spiritul” demonstrantilor! Am fost participant activ ,impreuna cu familia ,la fenomenul PU din Mai-iunie ’90 si am scapat, norocos, de ciomagele minerilor,avand ochelari,par lung si mustata!In PU de atunci s-au nascut leaderi de partide politice ,care au reusit ca in ’96 sa infranga pentru prima data dupa 50 de ani un parid comunist in alegeri libere,ceea ce a fost si scopul urmarit in ’90! Si atunci dl. Constantinescu a fost ales pe un program care in principal promitea respectarea Constitutiei,dupa gravele incalcari ale ei de catre Iliescu si PDSR. S-a dovedit pana la urma ca poporul dorea in continuare un presedinte abuziv,deci l-a reales (a 3-a oara) pe Ilici in dauna lui VCT,si apoi pe Basescu de 2 ori! Mai ales acesta a fost presedintele pe care il descrietii;a ales el PM si coalitia de guvernare sfidand votul popular si cutuma parlamentara (si eu l-am aplaudat atunci!),a dictat in continuare politica de partid in PD,a corupt cu functii si/sau sinecuri parlamentari pentru schimbarea majoritatilor,a fortat PNLcu Tariceanu in frunte sa coabiteze cu PSD etc. Un astfel de presedinte vreti sa fie Iohannis? Nu trebuie sa uitati ca orice depasire a atibutiilor presedintelui din fisa postului inseamna o incalcare a Constitutiei,ceea ce Iohannis a promis ca nu va face si eu d’aia l-am votat!In final vreau sa va atrag atentia ca in fata legii vinovatii principali pentru dezastrul de la Colectiv sunt cei 3 administratori TINERI,care prin incompetenta,inconstienta si nepasare au contribuit decisiv la catastrofa care a dus la moartea sau ranirea grava a prietenilor si cunostintelor lor si abea apoi cei din administratie care nu au controlat sau s-au lasat mituiti!Iar Ponta,Andrei Hrebenciuc sau Alin Cocos sunt din aceiasi generatie FB care cere in strada un fel de anarhie,fara clasa politica!Eu cred ca daca s-ar pune bazele unui partid al feisbucistilor acesta ar putea sa participe la alegeri ,la anul, cu un program clar,pragmatic si coerent,dar conform statutului nostru de tara europeana,membra UE si Nato,partid care ar putea sa aiba o voce puternica in guvernare! Cu conditia sa gasiti oameni competenti si dornici de a intra in politica pentru a servi si nu pentru a se imbogati!Succes!

 11. Schmidt Luisa says:

  Cunoscandu-l personal pe Presedinte pot sa-mi permit sa spun ca daca isi asuma o raspundere, atunci o va si indeplini. Dar nu va comenta orice pas mic spre realizarea ideilor sale. Merita sa-i acordam increderea in continuare. Sunt convinsa ca va face tot posibilul, totodata respectand Legea, credinta si bunul simt. Indiferent ce barfe si povesti se scot la iveala pentru a-l demonta.

 12. VladM says:

  Acum in acesta situatie, in care guvernul a deminsionat, este jobul Presedintelui de a pune de prim ministru pe cineva care sa faca treaba, si este tot jobul Presedintelui de a convinge parlamentul ca omul pe care il alege este omul care trebuie. De geaba latri tot timpul, ca Basescu, ca aia ca ailalta, iar cand e treaba ta sa fi Presedinte ai luato la mufa, cazul cand l-a pus pe Ponta prim ministru ca i-au spus partidele ca asa este mai bine. Presedintele are si instrumente sa-i convinga pe parlamentari sa voteze nu conform aliantelor, partidelor din care fac parte ci asa cum trebuie, se numeste SRI.
  E drept in urmatoare perioada isi da examenul de lider, viata lui politica depinde de cum va performan in acest examen.

 13. Andra says:

  Dupa un an de la investire, Iohannis nu a demonstrat nimic (previzibil pentru unii dintre noi). El nici macar n-a castigat alegerile, i-au fost castigate! E drept ca presedintele nu da pensii, dar nici doar bibelou in vitrina nu este. Nu am auzit vorbindu-se decat de toaletele nevesti-sii, ca-s cu maneca sau fara, decoltate sau nu, scurte sau crapate. Nici dupa deplasarile lui in interes de stat (sau nu) nu am auzit nimic. Parca avea si un program prezidential, daca v-aduceti aminte. Poate ne spune cineva cate dintre obiectivele cu pricina au fost bifate! Iohannis e genul de jucator de fotbal in stare sa rateze singur, cu portarul in poarta. Ponta, asa plagiator cum este, a facut in schimb mai mult decat m-as fi asteptat – a reparat niste nedreptati si a redus TVA la alimente.

 14. dadatroll says:

  Mey scriei si una la Mel Ghibzan.

 15. Mihai says:

  Adica, un lider ca asta:

  https://www.youtube.com/watch?v=VjrlTMvirVo

  Asta-i atitudinea necesara unui lider.

  • Lorena Lupu says:

   Mihai: sigur, dacă vezi lumea în alb şi negru, da. nu există decât mămăligi absolute şi despoţi absoluţi. noroc că lumea reală nu e ca în mintea ta.

 16. Raul says:

  Asa cum e, este de departe cel mai credibil presedinte de dupa revolutie. Omul, asa cum ii este caracterul incearca sa transmita echilibru intr-o tara interlopa. Sa nu avem pretentia ca omul asta sa faca minuni inconjurat de o clasa politica corupta. Mesajele lui sunt suficient de clare si la obiect. Acum este momentul lui, daca il rateaza este pierdut. Nu putem sa ii cerem omului sa fie Vlad Tepes intr-o tara in care tepele au devenit moneda nationala si nu se mai folosesc la propriu din motive de democratie.

 17. Bogdan says:

  *Nu am citit comentariile.

  In general, presedintele nu prea face ce vrea. E greu (totusi am citit comentariul lui Raul) sa faci ceva intr-o tara atat de corupta. Tin minte ca zicea la TV (in Spania) ca Romania este printre cele mai corupte tari din Europa.

  Sper ca, odata cu aceste proteste, care au loc in ziua de azi, sa dispara toata mizeria. Jandarmeria ar putea sa se alature cetatenilor, nu sa apere fundurile tabacite (de la atata stat jos) si sa plesneasca tineri ce vor un viitor mai bun.

 18. Lorena, userul ITADRIRO se refera la legea Big Brother. Avand in vedere ca nu ai stiut din prima despre ce e vorba din pacate confirma spusele sale. In al doilea rand vreau sa-ti spun ca mi-a placut articolul insa jocul de cuvinte de la inceput (torta-forta) mi se pare de prost gust. Doar pentru ca sesizezi introspectiv eroarea (“opa, prost ales..”) dar o comiti totusi de dragul stilului nu te scapa de reprosuri. Asta asa, ca sa stii cum se “simte la citit”. Cele bune.

  • Lorena Lupu says:

   Putea să se refere şi la pensiile parlamentarilor, da? Mai uşor cu judecăţile de valoare pe scări, că poate-ţi cad pe degete.

   Iar când eu comentez undeva şi chiar am ceva de zis, duc ideea până la capăt. Dacă vreau să pozez doar în interesant, arunc aluzia obscură şi sper foarte tare să impresionez pe cineva.

 19. Miai says:

  @Adi “Președintele este un garant. Punct. Nu va da bani de pensie, nu va da salariu la sfârșit de luna. Nu va spune ce taxe aveti să plătiți si nu face legi sa le urmați.” – Exact, asta facea Ponta si d-asta a fost dat jos. Daca nu baga taxele alea necesare 80% din ele, zic eu (sau ma rog, nu erau atat de mediatizate de postacii platiti ai PDL cu 800 lei / luna), nu ar fi scandat atat de aprig Jos Guvernul. Am vb zilele astea cu oameni care nu stiu cum se scrie numele presedintelui pe care l-au votat. Am vb cu oameni care au zis ca diseara nu merg la protest ca au programare la coafor sau recupereaza sezonul asta din South Park, ca au ratat episoade. Asta inseamna sa te lasi condus de prosti (cum esti tu). Ajungi sa te transformi intr-unul. Apropo, in seara asta au fost 12.000 in Universitatii. Brusc cum a picat Guvernul, brusc au iesit de 3 ori mai putini. Coincidenta? Reptilienii sunt de vina!

 20. Timofte Cristina says:

  Daca nu poate Presedintele sa faca de nici unele decat sa scrie carti si sa defileze in deplasari ..va intreb si eu :DE CE LA ALEGERI A SPUS :VA PROMIT O ALTFEL DE ROMANIE!! ? De ce promit cu totii inclusiv el marea cu sarea apoi brusc nu mai pot sau au pierderi de memorie ?Amintiti-va promisiunile lui , chiar referitor la coruptie era una ,amintiti-va de ce a fost votat cu atata speranta intr-o SCHIMBARE ! A fost ales pe post de manechin ?Pentru ca 4 consilieri vestimentari asta denota ..”Voi fi președintele care în orice întreprindere va avea în vedere numai interesul României”!!Va amintiti ?? A trecut un an ! Un an in care a scris 3 carti si s-a plimbat in delegatii si vacante ! Unde este SCHIMBAREA PROMISA Domnule Presedinte ??Unde este Romania in care se pot intoarce romanii ce muncesc afara asa cum ati promis ?? Probabil ca urmeaza in urmatorii 4 ani , probabil acum inca isi face incalzirea…

 21. ce poate Iohannis sa conduca?? cel mult masina lui,..si atat

 22. adi says:

  O ALTĂ ȚEAPĂ, PENTRU CĂ MAI MULT CA SIGUR L/ATI SUSTIUNUT SI PE BASEL CEL TEMBEL, BETIVUL NR 1 AL ROMÂNIEI, ACUM SPĂLATI/VA PE CAP SI CU ASTA!!!!!!

 23. Dragii mei
  Sincer, ceea ce vad eu aici este un “haloimas” in toata regula! Nimeni nu stie exact ce vrea de la Iohannis! Nici cei care-l injura de zor, nici cei care il sustin din rasputeri, sau care il simpatizeaza doar…. Da, ba se vrea una, ba se vrea alta! Eu tin minte doar u lucru: a fost votat pentru promisiunea de nu fi la fel ca Iliescu sau Basescu, pentru a respecta litera Constituiei! Nu pentru a fi un zambaret alunecos ca Nea’ Ilici Iliescu, sau un marinat obisnuit cu despotismul unei nave pe mare, sau un intelectual subtire, ce se declara naiv invins de sistem! Il injurati pe Iohannis pentru orice: ba ca intr-un fel, ba ca nu-i! Va inteleg ca vreti idealul, dar idealul este ceva spre care se tinde spiritual, nu ceva material! Mai stiu ceva: constitutia aceasta este o struto-camila, presedintele este si nu este presedinte, adevarul este ca e cam legat de maini si trebuie sa faca tot felul de artificii pentru a avea ceva putere! Un sfat, dregilor: nu va mai lasati manati de patima (o, da, asta faceti, exact asta faceti, chiar daca o negati cu vehementa!), “stati stramb si judecati drept”, la rece, fara patima! Oare sunteti in stare, sau doar stiti sa injurati (chiar daca expresiile sunt – inca- decente, tot injuratura este in spatele vorbelor puse pe hartia virtuala!

 24. Doina says:

  @calinscutareanu2013:

  De ACORD, cu TOT ce ai postat…
  ORICE ar face Iohannis, se gasesc o gramada, mai destepti decat el (!) sa critice. ORICE.
  Acest lucru arata cat de DEFORMATI suntem (unii)…(fie in sus, fie in jos, fie la stanga, fie la dreapta)…NU mai stim ce este NORMALITATEA- mai ales la un presedinte de tara.

  REPET. ORICE ar face, se vor gasi CARCOTASI….
  Aceasta nu ar fi rau, daca…ar fi bine, in context.

  Daca respecta constitutia (proasta, cum e), nu e bine.
  Daca nu ar respecta-o…iar nu ar fi bine.
  Adica, cei ce carcotesc ar vrea sa o respecte NUMAI in anumite puncte…sa o calce in alte puncte…si tot asa sa joace “tontoroiull”, ca sa “iasa pasienta”…(cui?).

  In acest context, ma bucur ca Iohannis are o personalitate puternica si nu se lasa “vanturat” de toate …”vanturile”.
  Mai ales ca e foarte singur – ceilalti, care il inconjoara, seamana cu cei ce-l critica…(fie in sus, fie in jos, fie la stanga, fie la dreapta)…DA, e foarte singur si ii e foarte greu…

  Mai sunt unii care il critica SI ca nu are…”verb”..Adica, daca vorbeste rar, NU e pe placul lor si inseamna…(chiar, ce inseamna?..Inseamna ca acei “critici” sunt invatati numai cu “diareea” verbala a multor politicieni……Deplorabil)

 25. Cosmin petre says:

  Doresc să va spun ca spitalele din România sunt sub orice critică dacă dorești să te internezi. Incredibil dar ca la noi la nimeni, așa ca …domnilor din parlament, prin care orice problemă o rezolvați la particular, uitativa în jurul vostru.

 26. Lexescu says:

  La mai mult de doi ani de la scrierea articolului, istoria a demonstrat ca omu’ e doar o patetica si jalnica marioneta. Imi pare rau ca i-am acordat votul si mai ales increderea.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: