Pe cine ajuţi, când umileşti o grasă

Rar auzi femei comentând bărbaţi la modul “Dă-l în gâtu’ mă-sii de gras!” şi, de câte ori se întâmplă, femeia continuă: “Se tot bagă în seamă cu mine şi încearcă să-mi insereze pionierul la ecluză în cele mai penibile moduri”.
Dacă grasul o lasă sexualmente în pace pe femeie, n-are decât să-şi stăpânească sănătos cele opt burţi şi cinci cururi, şi colesterolul, şi slănina, şi dimpotrivă, femeia o să-l privească binevoitor, ca pe un amic hazliu şi inofensiv.
Există însă o întreagă tendinţă a pulărăilor să izbucnească: “S-o piş în freză de grasă infectă”. “Da’ ce-ţi face?” “Nimic, ce, ar trebui să-mi facă ceva?” “Ca s-o înjuri, da. În rest, e problema ei că are nevoie de 3 locuri la cinema, cât timp nu i le plăteşti tu.” “S-o ia dracu’ de grasă.”

Încă e de lucru la psihicul masculului român, sau mă rog, la o bună parte dintre reprezentanţii numitului sex, să-i obişnuim cu ideea că:
-muierile vin în diverse forme şi mărimi, exact ca bărbaţii
-muierile nu-s create de Dumnezeu strict pentru plăcerea ochiului tău. Dacă se întâmplă asta, e un bonus de efort din partea persoanei, nu ceva cuvenit ţie din naştere.
-muierile au tot dreptul să se simtă în largul lor în orice corp, oricât e el de larg.

Asta contrazice, aparent, notiţele mele cu abstinenţa de Sărbători şi salate perfecte pentru dietă, dar e doar o aparenţă. Practic e vorba de faptul că eu sunt actriţă şi, prin datele mele fizice: ten alb, păr negru, trăsături vag gotice – mă potrivesc mai mult să joc muma pădurii decât coana chiriţa. Mie, scenic, îmi stă bine slabă. E o opţiune ASUMATĂ, pe care nu vreau s-o impun nimănui altcuiva, pentru că fiecare om are dreptul să ocupe în spaţiu cât simte el că îi trebuie.

Şi nu, nu găsesc nici o justificare iritării unor cetăţeni legat de faptul că nişte femei cărora nu le dau ei de mâncare sunt grase. Şi refuz să pun semnul egal între grăsime şi nesimţire.

Grăsimea se poate datora teribil de multor cauze: de la imagine proastă asupra propriului corp, până la dezechilibre hormonale şi de la obiceiuri culinare întipărite în om până la banala nefericire. Eu m-am îngrăşat pe criterii de nefericire, cât am fost în nişte relaţii foarte prost alese. Mâncam de nervi. Ronţăitul continuu mă făcea să nu-l strâng pe animal de gât.

Şi totuşi, revenind la întrebarea din titlu: cui ajuţi, dacă umileşti o grasă?

Celor din jur?
Niciodată. Fie că-s proşti influenţabili, şi o să ajungă la concluzia că e OK să insulţi grase, fie sunt oameni deştepţi şi o să vomite puţin cu gândul la tine.

Ţie însuţi?
Niciodată. Impresia că suntem buricii pământului şi o formă mai evoluată de viaţă decât grasa care stă şi ea în învelişul ei protector de slănină şi nu deranjează cu nimic pe nimeni trădează un vag început de autosuficienţă. Măcar grasa aia nu s-a legat de un om care nu-i datora nimic. Moral, îţi e superioară la cel puţin un capitol.

“Sigur, îi foloseşte grasei!”
Sigur, nu. Umilirea duce la accentuarea comportamentului alimentar blamat. Tu o faci grasă, ea se duce acasă, plânge şi mai balotează o cutie de îngheţată.
Am fost acolo, ştiu.

Dacă realmente vreţi să ajutaţi o grasă, faceţi-o neostentativ. Chemaţi-o la alergat cu voi, la cursul de aerobic, ţineţi-o la masă, la grătar de pui şi fasole verde sotată.

Oamenii nu se ajută cu lopata. Decât dacă e vorba de o lopată de bani.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

8 Responses

 1. Gabi says:

  Si eu tot semi-grasa, ca Adriana 🙂 Imi vine sa-ti multumesc pentru tot ce-ai scris, dar n-are rost sa devin sentimentala :D, ca n-ai facut-o pentru mine, ci ca sa le bagi putin mintile in cap unor melteni. Na, cred ca stii ca nu o sa-ti iasa, vor empatiza femeile (mai ales grase) si barbatii aia care nu-s nici tampiti din nastere, nici stricati de niste parinti frustrati. Meltenii vor injura in continuare grasele, “babele” de peste 35 de ani si, in general, pe toti aia cate ii fac sa se simta si ei superiori cu ceva. Acum, revenind la oameni inteligenti: crezi ca daca n-ai fi actrita nu ai mai face efortul de a fi slaba? Chiar sunt curioasa. Am vazut foarte multe femei carora profesia nu le cere sa arate intr-un fel sau altul si care prefera sa se abtina toata viata de la lucruri dupa care tanjesc decat sa se ingrase si care intra in depresie/panica daca pun un kg. Si care dispretuiesc grasele mai mult decat o fac barbatii despre care vorbesti tu.

 2. nicoletajauca says:

  multumesc frumos pentru pertinenta!

 3. Salutare tuturor! Domnisoara cu posteriorul din poza este grasa? Hmmmm

 4. Kathy Bates says:

  Zic nişte băetzaşi cam aşa: românilor verzi trebuie să li se dea în cap fizic sau verbal ori de câte ori ai ocazia, dar nu după nişte reguli precise, fiindcă le pot fenta, ci aşa, la întâmplare, ca să se simtă hărţuiţi şi să stea în banca lor.

  Ghici pe care şef politic român îl regretă băetzaşii. E unul care a dat 200 de lei la salariul minim, în timp ce urmaşul lui de acum nu a vrut să dea 150 😛

 5. Joker says:

  Fara suparare, da’ arrierul domnisoarei din poza e chiar sexy 🙂 nu e un argument valabil.
  Cat despre comentariile de gen, ele sunt facute ca sa loveasca, sa doara. Sa nu-mi spui ca le cauti logica.

 6. ion covaci says:

  ati vazut noua piesa “Oda Lorenei” interpretata de Corul Feminin Ortova?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: