Soarta câinilor militari pensionaţi în România? La casat!

E întotdeauna o bucurie pentru mine când prietena mea Dana Purgaru îmi trimite câte un text. Mai ales că Dana nu scrie niciodată despre spleenuri de damicelă şi nici despre cât e ea de frumoasă, ci despre problemele lumii în care trăim. Mulţumesc, Dana.

Precum Max, câinele-erou care a îndurerat o țară întreagă și a cărui poveste a ajuns și peste hotare, Beks, un ciobănesc german, a participat la numeroase misiuni de salvare.
Însă a fost uitat exact atunci când era în joc propria sa salvare.

Câinele a slujit Poliţia și România timp de 8 ani. Pe vremea aceea, în viaţa lui de poliţist, purta numele Yad, şi a participat la numeroase misiuni riscante.
În schimb, când sănătatea nu i-a mai permis să continue, a fost scos la „casat”, adică dus la un adăpost unde urma să fie eutanasiat. Iar această soartă îi aşteaptă pe toţi câinii care nu mai pot performa în cariera militară. Recompensa pentru serviciile aduse patriei de “ofiţerii în retragere” canini este o moarte scurtă şi lipsită de glorie, în 14 zile de la “pensionare”.
E modul acestei minunate patrii de a-şi onora eroii.
Norocul câinelui din povestea noastră a venit însă din afara armatei şi, în general, din afara instituţiilor de stat. L-a salvat o doamnă sufletistă, pe nume Luminiţa Cătălina Rădulescu-Bercuciu, din București. A primit un nou nume, Beks. Şi o nouă şansă la viaţă.

„Nu pot să nu mă gândesc ce a fost în inima lui când în loc să meargă acasă, omul pe care l-a slujit atâția ani l-a abandonat acolo”, a scris ea pe pagina de Facebook după ce l-a descoperit pe cel care avea să devină Beks, un câine blând, bun și frumos, cu nevoi speciale după o viață de militar.
„Încă nu îmi găsesc cuvintele să spun ce am simțit când am scos de la hingheri câinele care a servit poliției toată tinerețea lui de 8 ani, ce disperare pe el când s-a văzut în altă parte decât “acasă”, ce agitație când a fost adus la mine, ce abandon în mâinile mele când i-am spus “băiatul meu” și când a văzut iubire. A făcut pipi pe el. La propriu. Ca un câine copil. Toată tensiunea din el a dispărut și a acceptat tot prin ce a trecut cu transportul, cu baia și injecțiile la veterinar, cu toate nebunele de pisici și de alți căței care l-au întâmpinat la venire. Doar a fost cuminte și trist. Tristețea lui este grea. Este tristețea sufletului dezamăgit”, a mai scris Luminița Cătălina Rădulescu-Bercuciu.

Alte zeci de animale utilitare riscă să fie eutanasiate

Deși povestea tristă a lui Max a reușit să schimbe ceva în România, iar Ministrul Apărării a modificat legea care acum face distincție între viața unui animal utilitar, la finalul carierei sale și soarta unui autovehicul ce trebuie casat după ce nu mai poate fi reparat, mai sunt multe lucruri de reglementat. Până atunci, câteva zeci de câini utilitari care deservesc astăzi Armata și Poliția riscă să aibă aceeași soartă.
„Nu am spus niciodată că dau vina pe polițiști, deși este greu de înțeles pentru cei care citesc, că un om care l-a antrenat și îngrijit 8 ani poate sa îl ducă la o moarte decisă în 14 zile. Poți să îi asemeni cu o mamă care își abandonează copilul. Acel om a plâns când l-a dus la hingheri, (…) poate gândea că nu are cum să-i asigure hrană și îngrijire medicală.
Faptul că statul lasă pe umerii acestor oameni îngrijirea câinilor ce au servit fără salariu, și care acum nu beneficiază nici macar de o pensie, din care sa poată fi întreținuți și să primească servicii medicale gratuite, asta nu e vina polițiștilor. Eu am fost anunțată de șeful acestui om, comandantul unității canine, care era disperat că acest câine a ajuns acolo. Vina că acest lucru s-a întâmplat este numai a celor care fac legi și care au grijă doar de pensiile lor!”, s-a revoltat pe drept cuvânt salvatoarea lui Beks.

Între timp, Parlamentul vrea să voteze “pensii nesimţite” şi pentru foşti şi actuali primari.

Dana Purgaru e jurnalist şi fotograf. O puteţi trola pe site-ul ei. Sau pe Facebook.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. Dan says:

    Am vazut un caz similar al unui caine din alta tara care a fost eutanasiat si ingropat cu onoruri militare. Era pe net.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.