Poşta redacţiei: de ce scrii despre tine la genul masculin

Salut, Lorena, 

Te citesc de ceva ani, încă din studenţie, şi ai scris multe lucruri care chiar m-au ajutat, mersi mult. 

Băi, dar un lucru nu înţeleg şi dacă vrei o să răspunzi, dacă nu, nu. De ce, de fiecare dată când scrii despre tine, foloseşti genul masculin? Îţi dau citate dacă vrei, dar cred că ştii despre ce vorbesc. 

Dacă am atins un subiect nepotrivit, te rog să nu mă înjuri, că mie îmi place să te citesc. 

X.

*

Dragă cititor,

Eu nu scriu neapărat despre mine ca aparţinător al sexului masculin. Scriu ca aparţinător al sexului neutru, pentru că mă enervează nespus prejudecăţile pe care caută să mi le impună societatea: dacă sunt femeie, trebuie să fac asta, asta şi asta. Şi trebuie să mă comport supus cu sexul opus, indiferent cât de idiot ar fi reprezentantul lui care tocmai mă freacă la icre. Şi trebuie să mă comport invidios şi penibil cu femeile, dacă au ţâţe mai mari decât mine. Şi că trebuie să mă împuiez, şi alte idioţenii similare.

Mărturisesc că nu mă recunosc în nimic din ceea ce povestesc oamenii ăştia, de aceea, termenul “ea” nu mi se potriveşte în nici un fel.

Cred că scriitura mea are o calitate comparabilă cu a oricărui bărbat din generaţia mea, poate chiar superioară, cred că îmi susţin punctele de vedere cu o argumentaţie fermă şi clară, şi mai cred că ştiu exact ce vreau şi bag de fiecare dată efort onest şi generos pentru asta.

De aceea mă seacă teribil ca lucruri pe care le fac să fie “taken for granted”, că aşa sunt femeile. Nu le fac pentru că aşa sunt femeile, le fac pentru că mă implic şi aştept apreciere pentru ele.

Un individ a dat la un moment dat unfriend tuturor femeilor din listă că-l gelozea nevastă-sa. Apoi a încercat să mă readauge. “Marş, mă”. “Dar uite ce s-a întâmplat.” “Era vorba de femei, adică de persoane cu care ai putea avea o aventură. Eu nu sunt femeie din acest punct de vedere. Nu mă interesezi şi nu m-ai interesat niciodată. Eu sunt scriitor, iar profesia asta, când e practicată cum trebuie, e unisex. Drept care, marş călduros în pula mea”.

După aia, un prost a început un zvon că eu aş fi un tip care se îmbracă în haine de femeie. Ceea ce e ridicol. În România, femeia a fost întotdeauna membrul cel mai de jos al familiei, după coroana casei, bărbatul, şi după viitorul naţiei, copiii. Un bărbat care se îmbracă în femeie în România ar trebui să fie tâmpit. Se expune la atâta hărţuială ineptă, mesaje private idioate şi lăbăreală de prost gust, încât varianta plauzibilă e mai degrabă invers.

Multe femei au fost bărbaţi pe internet, în perioada de tinereţe a internetului românesc. Pentru că, pe atunci, foamea era mare, şi dacă te prezentai lumii ca femeie, te înjurau alternativ cu revărsare de libidinoşenii greţoase şi proiecţii sexuale de cea mai joasă speţă, până îţi vomitai minţile.

Eu însămi am ars-o băiat în online în perioada de dinainte de blog, când forumurile erau la putere (2000 – 2005) şi nu m-a bănuit nimeni niciodată de posesiune de vagin. Partea bună în asta era că impresionam cu argumentele şi că nu încerca nimeni să facă pe cocoşelul stupid cu mine. Bărbaţii sunt foarte fair, gentili şi fraterni cu alţi bărbaţi, mai ales dacă aceşti alţi bărbaţi nu bubuie de proşti.

Cele mai bune agaţamente aşa le aveam. Neavând de impresionat o femeie, oamenii discutau normal. Dintre ei, mă băgam în seamă cu ăla care era cel mai uman şi simpatic în argumentaţie, îi explicam în mesaj privat că sunt fată şi îl invitam la o bere. Aşa am cunoscut mulţi băieţi teribil de faini în perioada aia.

O vreme, văzând cât de bine funcţionez cu o identitate masculină, m-am întrebat dacă nu cumva sunt transgender. Dacă nu cumva în acest corp de femeie se ascunde o identitate de bărbat, de vreme ce îmi place să mă refer la mine cu “el”.

Dar am discutat mult cu alte femei. Sunt foarte multe care nu se recunosc în modelul tradiţional supus, “da, iubi”, “stau cum mă pui, iubi.” Sunt multe care au ambiţie, vise mari, n-au răbdare cu gherţoi care pretind atenţie strict pe bază de deţinere de penis şi nu se văd la cratiţă. Deci, nu sunt singura care nu se potriveşte cu stereotipul.

Sunt multe ca mine, care, totuşi, se consideră femei 100%.

Şi realitatea e că îmi place corpul meu, exact cum e el alcătuit. Nu mi-aş dori cu tot dinadinsul să deţin un penis. Ar fi amuzant, desigur, dar nu indispensabil.

Şi probabil că şi altor femei le place să fie femei. Singura noastră problemă rezidă în setul diferit de aşteptări care vine ataşat la acest corp: aşteptări care n-au nici o legătură cu individualitatea, ci doar cu un set de idei preconcepute stupide.

Pentru că în secunda în care mă crezi bărbat pe un forum, nu eşti nici mârlan, nici fake, nici libidinos. Eşti raţional şi prietenos. Şi ne putem înţelege.

Prin urmare, problema nu e la mine. Problema e la modul în care tratează societatea femeile. Mod de care mă detaşez, şi o fac scriind despre mine cu “el”.

*

Şi pe de altă parte, există acest termen nou care-mi place extrem de tare. “Genderfluid”.

Definiţia lui sună aşa, conform wikipedia.

Genderfluid is a gender identity which refers to a gender that varies over time. A gender fluid person may at any time identify as male, female, neutrois, or any other non-binary identity, or some combination of identities. Their gender can also vary at random or vary in response to different circumstances. Gender fluid people may also identify as multigender, non-binary and/or transgender. Genderfluid people may feel more comfortable using gender neutral pronouns and have a androgynous gender expression.

Şi mai simplu, pe urban dictionary:

Gender Fluid is a gender identity best described as a dynamic mix of boy and girl. A person who is Gender Fluid may always feel like a mix of the two traditional genders, but may feel more boy some days, and more girl other days.
Being Gender Fluid has nothing to do with which set of genitalia one has, nor their sexual orientation.

Răspuns final.

Da, cred că genderfluid e termenul care mi se potriveşte. Sunt parţial băiat şi parţial fată. De aceea voi scrie întotdeauna despre mine la genul neutru.

*

Ai o întrebare care te frământă? Trimite-mi-o, şi dacă nu e mai stupidă decât un citat al lui Tony Poptămaş, îţi răspund.

 

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

 1. Anja says:

  Tuturor femeilor destepte, puternice, independente, influencial, li s-a spus ca sunt de fapt barbati. Ca sunt trans. Pt ca nu le vine sa creada ca o femeie -o fiinta despre care au auzit toata viata ca-i inferioara, emotionala si proasta- e mai desteapta decat ei, are mai mult succes decat ei, e mai respectata decat va fi el vreodata. Asta e de fapt complimentul suprem, sa ti se spuna ca esti barbat.

 2. adrianursul says:

  @Anja ai dreptate partial. de ce sa fie complimentul suprem sa ti se spuna ca esti barbat? (“zoe fii barbata ” ?) Ce are in plus un barbat fara de o femeie? daca barbatul este agricultorul si femeia este pamantul, cum zice o veche zicala araba, sa presupunem ca nu ar fi putut exista pamantul fara barbat? scuze de contra dar femei fragile am vazut mai mult in filme decat in realiate. si vorbesc de filme vechi astazi filmele ti le arata pe femei mai ceva decat barbatii. lara crof -tomb rider de ex. Spune-mi si mie de cati regi ai frantei crezi ca a auzit vulgul si cati din vulfg de maria-antoaneta, desi multi o confunda cu altcineva dar nu conteaza, o stiu. intreaba de egiptul antic, piramidele si cleopatra. ptolemeu , fratesu s-a dus la fundul istoriei desi este omul care a ordonat uciderea unuia din cei mai vestiti romani, Gnaeus Pompeius Magnus. nu intreba acelasi vulg care cunoaste pe cezar si eventual Caligula, intreaba de messalina si ai sa vezi ca unii au mai auzit de ea dar n stiu de pompei. Agrippina, alta.
  Stie vulgul cum il cheama pe regele angliei? pfff, stie de Regina Angliei.
  Tzarii rusiei? Poatecativa isi mai amintesc de petru si ivan cel groaznic dar de ecaterina multi au auzit.si o lunga lista de femei celebre.
  Am un prieten pe un grup de electronica ce zicea ca nu au ce cauta in meseria asta.
  Pardon,stiu femei ce lucreaza in cercetare in electronica si informatica.
  Stiu o femeie, colega cu mama, ce avea toate gradele de permis posibile. manevra inclusiv si o combina speciala de stuf.
  Si atunci cu ce sunt barbatii complimentul suprem?
  Ca au reusit sa imblanzeasca focul? sa fim seriosi toate marile descoperiri au fost facute din greseala asa ca putem presupune ca si focul tot o eroare a fost, cineva a lasat bata langa un copac doborat si a traznit s-a aprins copacul si au vazut ca s-a prelins si la bata omul a luat bata speriat ca nu mai avea alta si i-o fi dat unuia din greseala cu ea peste ochi .
  Sau poate in lenea lui a dat ordin unei femei sa ia bata si ea s-a prins ca poate aduce caldura si lumina in pestera.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: