Nepoțelul trans

Mă duc la epilat la o doamnă adorabilă de vârsta a treia, fostă cosmeticiană, acum pensionară care mai câștigă un bănuț. Și nu doar că îl câștigă, dar îl și apreciază. Spre deosebire de multe practicante tinere ale meseriei care strâmbă superior din nas dacă bacșișul li se pare mic – subliniez, bacșișul, adică suma pe care o lași tu din bunătatea inimii tale, nesilită de nimeni, pe lângă onorariul pentru serviciu – doamna respectivă se bucură sincer și de clienți, și de banii câștigați, face o treabă impecabilă, cu o voie bună de-a dreptul contagioasă.

Ieri, m-am dus la programare. Și mă ia:

-Lorena dragă, știu că tu ești cu leghebeteii…

Aproape că aș fi început să râd, dacă nu durea ceara.

-Așa…

-Ăla micu a fost la o petrecere în pijamale cu fetele, l-au îmbrăcat în rochie și l-au machiat, și a venit acasă să-mi spună că el vrea să trăiască de acum încolo ca o fată. L-am certat toți foarte tare. Poate că n-ar fi trebuit să-l lăsăm la petrecerea asta.

Mențiune: ăla micu are 13 ani, și el, și fetele urmează să intre la liceu.

-Dacă nu se ducea la petrecerea asta, se ducea la alta, și probabil că nu e prima oară când amicele lui îl îmbracă în fată, dar abia acum a prins curaj să vă spună, speculez eu.

-Și ce pot să fac? Să-l duc la psiholog?

M-a cuprins brusc anxietatea. Mi-am amintit toate lecțioarele nesolicitate de feminitate pe care le încasasem de-a lungul adolescenței.

-Doamnă, dumneavoastră vă simțiți femeie, da?

-Da.

-Credeți că dacă un psiholog ar începe să vă pistoneze îndelung cu vorbe meșteșugite, v-ar putea face să vă simțiți bărbat?

-Cum să poată? Eu sunt femeie!

-Exact. Așa și o persoană transgender.

Tace puțin, procesează.

-Noi l-am certat foarte tare, i-am spus că nu o să-l mai iubim dacă vrea să fie fată.

-De ce?

-Păi cum să fie fată? El e băiat.

-Dacă el pe interior e fată, o să rămână fată, indiferent de amenințări, șantaj și presiune. Dacă șantajul, amenințările și presiunea ar fi fost arme funcționale de convertire la normalitate, n-ar exista picior de “leghebeteu” pe planetă. Cel mult o să i se întipărească informaţia că nu este iubit, şi asta o să-l facă se urască. Ştiţi de ce rata de sinucideri la adolescenţi gay şi trans este mult mai mare decât în cazul adolescenţilor “normali”? Tocmai din cauza unor astfel de răspunsuri pline de prejudecăţi, intoleranţă şi ură din partea familiei. V-aţi gândit că, dacă îi spuneţi astfel de lucruri, îl puteţi împinge spre decizii radicale?

-Doamne fereşte, nu.

-Din păcate, ba da. De ce nu staţi mai bine de vorbă cu el, să încercaţi să-l înţelegeţi?

-Dar eu nu vreau să-l încurajez.

-Doamnă dragă, aţi avut nevoie de încurajare vreodată să vă simţiţi femeie, sau, pur şi simplu, aşa v-aţi simţit? Aţi avut nevoie de încurajare să vă placă bărbaţii care v-au plăcut, sau, pur şi simplu, aşa s-a întâmplat? Identitatea şi sexualitatea fiecăruia dintre noi sunt independente de încurajare şi descurajare. Putem să ne minţim cât vrei, putem lua decizii bazate pe interes sau presiune socială, dar, în definitiv, noi suntem cei care vom trăi chinul propriilor minciuni, zi de zi.

Se gândește.

-Să știi că ai dreptate. Dar nu vreau să ajungă…

-Haideți, doamnă, să ne gândim ce o să ajungă. El e un copil serios, de nota zece pe linie, nu-i așa? Nu e ca și cum, acum că ați aflat că e trans, a devenit brusc alt copil. Dacă e umilit, torturat și abuzat verbal acasă, poate fuge, așa cum au făcut atâția alți adolescenți trans. Unii, din lipsă de resurse și abilități de a se întreține, ajung să se prostitueze la marginea drumului. Unii chiar ajung să fie uciși de clienți violenți. Doar pentru că familia le-a făcut zile fripte acasă.

Dar dacă îl lăsați să fie cine vrea și-i supravegheați doar educația și rezultatele școlare, ca oricărui alt copil? Intră la medicină. Ajunge medic. Salvează vieți. Contează pentru oamenii pe care i-a salvat dacă poartă mărgele la gât, ruj pe buze și își spune doamna doctor?

***

Dacă v-a plăcut acest text, susţineţi activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

8 Responses

 1. Flori says:

  Esti cea mai faină! 🤗

 2. Ana G. says:

  Drept este că noi, ăștia de vârsta a treia, am “beneficiat” de o educație mai rigidă, mai obtuză. Nu prea te simți confortabil să auzi asta de la nepot, dar CUM să-i spui că n-ai să-l mai iubești?! Am și eu nepot, de 14 ani. Nu văd să fie altfel decât băieții de vârsta lui, dar indiferent ce ar alege într-o zi, este și va rămâne mereu iubirea mea, sufletul meu. Și va avea mereu sprijinul meu necondiționat.

 3. Prashant says:

  Sunt un lătrău homofob şi transfob.

  • Lorena Lupu says:

   În altă ordine de idei, văd că ai avut diaree verbală intensivă seara trecută. Chiar a trebuit să caci prostie în formă pură la n postări, băga-mi-aş adânc pula în târfoiul penibil de mă-ta care nu a ştiut să avorteze la timp un jeg prost, arogant şi cu băşini în cap ca tine.

 4. doina says:

  mi a placut, cu observatia ca copiii lgbt ar putea fi incurajati sa mearga la psiholog. unii sunt teferi la cap, ii ajuta sa se inteleaga si sa se accepte in ciuda a ce cred cei din jur. deci da ptr psiholog 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: