TG, la munte şi la mare

Cele două localităţi turistice care rimează atât de armonios şi de facil încât mă mir că nu a apărut încă jlagărul pop sau maneaua de mare angajament care să le alăture, precum “mare” cu “soare” şi “bani” cu “duşmani” – mă refer la Mamaia şi Sinaia, desigur – au încă o chestie în comun. O chestie înălţătoare. Telegondola.

La munte, prezenţa ei se explică – în sensul că îi ajută şi pe copii, pe pensionari, pe handicapaţi, pe leneşi şi pe Lorena Lupu – care e câte puţin din fiecare – să ajungă până sus, sus, sus, la munte, sus, unde e ozonul dus. Prin urmare, e un lucru cu rost. În sus, experimentezi plăcerea alpinismului fără a-ţi umple bocancii de noroi. În vârf, te minunezi să dai de dudui pe tocuri stiletto. La vale, îţi imaginezi că te sinucizi lin şi lent, aruncându-te în prăpastie. Ceea ce e foarte frumos.

Dar la mare? Ce obiectiv atât de înalt există în minunata perlă a Mării Negre – în afară de penisul lui Radu Mazăre, desigur – încât să fie nevoie de o telegondolă pentru a ajunge la vârf? În fond, vorbim de un judeţ care a rămas fără operă, fără muzeu de artă, fără revistă de cultură şi ştiu că într-o vreme de discuta şi desfiinţarea bibliotecii judeţene. E nevoie de ceva care să-l ridice în spirit şi pe constănţeanul de rând, nu?

La Sin Aya, însă, dacă nu eşti familiar cu oraşul, căpiezi căutând TG. Ca supremă perversiune, oraşul e înţesat cu indicatoare care te plimbă de colo până colo, de locuitori care îţi zic că mai ai “încă puţintel de mers” (unde “încă puţintel” înseamnă 5 kilometri). Şi mi-a venit şi mie o idee turistică de mare efect:

-lansez un obiectiv turistic cu mare tam-tam într-un oraş mic cu străzi încâlcite
-îl promovez în toate ziarele şi revistele
-îi fac zeci de conturi de facebook şi conturi fictive de gigei de facebook care să discute între ei: “mă, ceee mişto e ___!!” “da, mă, şi mie mi-a plăcut ___” “coaie, ce tareee!”
-cooptez o sută de răspândaci care să-l laude la toată lumea
-umplu orăşelul de săgeţi care să plimbe lumea de-a-mpulea prin tot orăşelul (cel puţin de trei ori pe lângă cârciuma care sponsorizează proiectul – Taverna Croatului, să zicem – , pentru ca lumea epuizată să se oprească de trei ori la o bere)
-la final, la destinaţie, afişez o pancartă: “Ţeapăăăăăăăăăăăăăă! Marş la a patra bere.”

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. morbo says:

  si era sa se desfiinteze si farul constanta, da o gast bani, jucatorii o fost intelegatori…

 2. radu says:

  In Sinaia nu e telegondola. Da’ am prins ideea. 😛
  Si ce-ai cu omul, ca are dreptatea lui.

 3. morbo says:

  in caz ca te referi la el commandante,”bă” mazare nu stiu sa se fi implicat, cei de la echipa au gasit acei bani.
  dar de ce insista lumea sa mearga la sinaia, de ce insisti tu? nu stiu, eu am vazut-o doar noaptea, din tren. altfel nu-i in drumul meu. n-o fi fain si la nehoiu sau la dragoslavele, par example?

 4. Lorena Lupu says:

  cum nu e, mă, telegondolă, când mă dădui io ieri cu ea?

  iar dacă vă zic să vă informaţi în pizdele mamelor voastre înainte să comentaţi căcaturi, îmi ziceţi că vorbesc cu argou şi ignoraţi senin faptul că voi aţi fost cei care aţi postat tâmpenii.

 5. Lorena Lupu says:

  morbo: coboară o dată din tren şi vei înţelege. 😀

 6. morbo says:

  nu, lasa, poate nu mai e loc in conserva. sa se bucure bucurestenii, saracii. sau mai inghesui prin prezenta mea un urs, ceva, se streseaza mai mult si aia.

 7. Lorena Lupu says:

  atunci, nu vei afla de ce insistă lumea să meargă la sinaia. 🙂

 8. jim says:

  am fost la sinaia lorena.acum 3-4 ani
  si la cota nspee mioi era vreme de tricou in timp ce jos era inghet.mi-a placut pentru ca m -am gandit ca nu mi-ar m-ai trebui gigacalalorie iarna

  paradoxal eu stau in constanta dar nu numai asta ca maj sunt moldoveni dar eu sunt de generatii aici si ghici ce stau chiar langa mamaitza dar m-am sechestreat toata vara langa iubirea mea aea conditional electronul 25mii btu nush ce o fii dar doamne e bine cu toata umezeala asta/am fost de doua ori in amaia si mi s-a parut o imensa parcare ..astain zona de nord nu in zona satul vacantsa unde eu nu suport ca nu sunt cocalar.ci mai degraba homicidal
  hey.esti mandra.pozeaza in playboy

  ideea e ca desi arat decebt mi am propus ca proiect artistic sa nu aghat pitzi vara asta.sunt fericit ca sunt sibugr serios.sm tyerminat un roman si am o gramada de bani pe care jack mi i-a luat.
  inna are pasarica cu o alunitza :S

 9. Bula din Constanta says:

  A zis Mazare ca la constantenii cuminti, gondola o sa treaca prin curte. Cred ca sunteti invidioasa , domnisoara, pe Che Guevara al nostru, l-ati vazut cum danseaza si vreti sa v-o puneti cu el. Si eu care credeam ca sunteti inca virgina, desi ati trecut printr-un scurt mariaj !?

 10. Geo says:

  Să revenim la subiect, ideea ta e genială, se încadrează perfect în:
  “Explore the Carpathian garden”! 🙂

 11. valer says:

  🙂

  Mi-a plăcut căutarea telegondolei – la urma urmei, gândeşte-te că o preţuieşti la fel de mult pe cât te-ai strofocat s-o găseşti. Ce şarm avea dacă era frumos semnalizată şi o găseai în zece minute?

  Şi te rog mult să nu-mi spui că te duci la noi pe litoral, părerea mea despre tine o să scadă sub nivelul mării 🙂

 12. Lorena Lupu says:

  băi, dacă părerea ta despre un om e influenţată de căcaturi atât de insignifiante, da, mă duc pe litoral.

  alooo, gaşca de salvamari musculoşi! mă scoateţi şi pe mine de sub nivelul mării?

 13. valer says:

  Te rog, litoralul e un instrument foarte bun de categorisire socială.
  În general, cei care se mai încumetă să meargă pe litoralul nostru sunt fie naţionalişti feroce, fie cu copii mici, fie nutresc o teamă adâncă de tot ce se găseşte dincolo de graniţă “hic sunt leones”, fie au standarde tare-tare joase vizavi de confort, mâncare, curăţenie, servicii în general.
  Nu ştiu cum, dar nu te vedeam în nici una din categorii.

  Iar la Sinaia n-am fost la telegondolă, dar îmi aduc aminte cu amărăciune de cărarea / poteca ce ducea spre castel. Era plină de tarabe şi n-am scăpat fără să las ceva bani.
  Haios a fost însă cu maşinile. Le lăsasem în curtea închisă a unui hotel – pentru o sumă acceptabilă, era o excursie de o zi. Găsim la întoarcere portbagajul forţat, noroc că nu era nimic de furat, iar tipa de la recepţie foarte senină “a, da au intrat ceva ţigani” …

 14. Lorena Lupu says:

  ce portret robot, tată. să continuăm: fie fut numa’ prostituate ştirbe şi chele, fie au plăcerea secretă de a paşte iarbă în spatele blocului, fie îşi taie unghiile cu coasa. 😀

 15. valer says:

  sau le plac senzaţiile extreme 😛

 16. Ostap Bender says:

  mie imi plac aia care taie porcu in fata blocului.
  si aia care fac gratar pe balcon. si aia care cultiva fasole si rosii in fata geamului la bloc.
  toti imi plac.
  radu mazare ii cel mai penibil om din lume. adica orice barbat care danseaza din solduri ii penibil ca sa nu zic ghei.

 17. Isa says:

  ai trecut printr-un scurt mariaj?

 18. Lorena Lupu says:

  da. cu mâna mea stângă. apoi mi-am dat seama că tot dreapta e mai performantă.

 19. Isa says:

  comentatorii reusesc sa ma confuzeze mereu 😛 uit si subiectul postarii cand ajung la comentarii :))

 20. garcea says:

  pai daca nu reusesti sa´ti orgasmezi cititorii, lasa´i ca se confuzioneaza´ntre ei.

 21. Lorena Lupu says:

  am vreo datorie în acest sens? sunt nevasta colectivă a cititorilor mei şi nu ştiam până acum?

 22. valer says:

  oricum faza cu ţeapa finală e faină

  dar nu ştiu de ce te miri, ca să-ţi placă turismul intern ar fi trebuit să-l apreciezi pe Urmuz în generală

 23. garcea says:

  :)) Nu, mai. Da´eram convins ca te umpli de basici. Si a propo de asta, nu mai baga ad hoc tot colectivu´ in pizda mamelor lui. Ca te blestem sa nu te futa decit Oedip pina´mplinesti 70 de ani 😛

 24. Lorena Lupu says:

  da’ mi-a plăcut Urmuz în generală.

  garcea, când mă umplu de băşici se lasă cu valuri de muie. ţie ţi-am răspuns cât se poate de frumos şi de politicos.

  şi mai facem un pact. dacă vreţi quality, cumpăraţi playboy şi citiţi-mi cărţile. aici, pe blog, e varianta mea free. n-aţi scos banul, nu veniţi cu mofturi. am zis!

 25. garcea says:

  adica ce insinuezi? am vorbit io urit? 🙂
  Bai daca esti oficata prefer sa renunt, desi mi´ar fi placut sa surfam fie si pe creasta tsunamiului de muie. Hai banzai, bre.

 26. Bula din Constanta says:

  Lamurire pentru Isa :
  “In noiembrie 2008, Lorena Lupu se casatoreste pe neasteptate cu prozatorul si jurnalistul Marian Coman. Dupa o relatie intensa si pasionala de doua luni, cei doi inainteaza actele pentru divort.”, iata un fragment din “Lorena Lupu -wikipedia”. N-am inteles, ori astia de pe goagal mananca cacat, ori mana stanga e Marian Coman. Care o fi dreapta , atunci?

 27. Lorena Lupu says:

  şi nu ţi-a dat prin cap că poate e un hoax? că tare credibil sună relatarea episodului ăluia, nu?

 28. Isa says:

  Lorena, mie-mi place varianta de pe blog, nu fac mofturi. Garceo, nu postarea e de vina ca uit eu ce am vrut sa comentez inainte de a citi comenturile, nu e nimeni de vina, poate doar eu, ca ma las dusa de val usor. Si…nah, nu-s asa inteligenta

 29. garcea says:

  Bai isa, nu cred ca are rost sa cautam vreo vina. Mie mi s´a parut ca sunt extraordinar de fenomenal de amuzant si am slobozit comentariul ala; Lorenei, probabil ofticata si de terte motive, i s´a parut ca´s un pic ostil. Cred.

  Io n´am nici o treaba cu trollistii ei patologici. Sunt luzar pe cont propriu si´mi place sa ridic cite o minge la fileu tocmai pt. a savura replica. Ostape, fa´mi bre o schita ca sa pricep si io ce am zis acilea.
  PS- si da, nu mi´a placut postarea dar nu asta a fost ideea comentariului meu si in general nu ma bag la aprecieri de valoare(ca´s subiectiv)

 30. simonarrr says:

  Pe vremea mea, maica, se numea telecabina.

 31. Lorena Lupu says:

  există şi aia, maică, independent şi la câţiva paşi mai încolo. 😀

 1. September 8, 2010

  […] Excerpt from: TG, la munte şi la mare […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: