Antena 3 este vina noastră

Circulă o petiţie zilele astea. Mă rog, circulă multe petiţii. Dar circulă în principal o petiţie care cere furnizorilor de cablu să excludă Antena 3 şi RTV din superofertă, pentru că zilele astea, aceste magnifice televiziuni practică minciuna pe faţă ca trend şi demers jurnalistic.

O altă categorie de onlineri, pe care îi vom numi justiţiarii pulii, ţipă la advertiseri că îşi bagă banii în televiziuni care practică minciuna pe faţă ca trend şi demers jurnalistic.

Voi cita din publicitarul meu preferat, Alex Tocilescu:
“Să zicem că ai clientul Hemoroeasy, care vine la tine și te întreabă unde să-și bage banii de media, targetul lui fiind 45+, urban+rural, oameni care stau mai mult în cur. Cinstit ar fi să-i zici să-i dea pe Antena 1, că acolo-s oameni de vârsta aia care stau toată ziua pe fotoliu și din când în când se scarpină-n cur. Necinstit ar fi să-i zici ‘dă-i ălora de la Casa Jurnalistului, că fac jurnalism de calitate’. Și dacă ești necinstit, clientul bagă bani pe CJ, nimeni nu cumpără Hemoroeasy și clientul pierde bani, după care se cară de la tine că ești prost.
Și atunci ce-ai rezolvat?
Fix o pulă.”

Cu alte cuvinte, cât timp lumea se va uita la Antenă şi la RTV, publicitatea va curge, pentru că, înainte de a fi nişte fiinţe sensibile şi îngrijorate de soarta adevărului în lume, companiile sunt nişte organizaţii care oferă produse şi servicii contra cost.

Eu nu-i acuz foarte tare nici pe angajaţii acestor posturi pentru lupta lor disperată să-şi elibereze tătucii de după gratii. Corupţi, interlopi, cum or fi fost, tătucii ăia aveau un obicei glorios, pe care presa independentă încă nu l-a însuşit. Şi anume: plăteau.
E exact atât de simplu. Oamenii voiau să extragă tot ce se putea din angajaţii lor şi marcau banul. Voiculescu înţelegea acest concept elementar, că tenul fin se întreţine cu tratamente cosmetice alese, şi avea obiceiul glorios de a-i plăti adecvat pe cei care lucrau pentru el. Înţelegea că nu poţi avea pretenţii pe trei lei. Aşa şi-a fidelizat o echipă care, acum, e în stare să mănânce căcat cu polonicul fără să clipească. A reuşit să închege o mafie a informaţiei. Mi se pare remarcabil. Şi totul a pornit de la disponibilitatea lui de a plăti.

Cine e de vină că bătrânetul patriei e lipit de ecranul Antenei 3 şi haleşte pe nemestecate tot ce li se livrează? Şi implicit, creează audienţa la care publicitarii nu vor renunţa niciodată?

Răspunsul hipsterului banal e: dezinformarea şi dezinteresul, limitarea acestui popor de proşti incurabili care.
Răspunsul meu: Ia priveşte-te puţin în oglindă.

Când i-ai sunat ultima oară pe maică-ta şi pe taică-tu? Când ai încercat ultima oară o discuţie reală, matură, argumentată, care să-i ridice din faţa televizorului? Când ai încercat ultima oară să îi chemi pe la tine, sau să-i vizitezi, să le asculţi problemele, să simtă că exişti?

Aşa cum scorbutul e boala cauzată de lipsa vitaminei C, antenita 3 e boala populaţiei de vârsta a doua şi a treia, cauzată de nepăsarea şi neglijenţa tinerilor. Ai crescut şi acum te doare la bască. Îi suni o dată pe lună, ţii conversaţia la nivel extrem de superficial, pentru că n-ai chef de morala lor, îi tratezi ca pe reduşi mintal, îi ignori şi nu îţi pasă.

Dar bătrânii tăi sunt în continuare oameni, şi au o mare, foarte mare nevoie de siguranţă. Sănătatea lor e din ce în ce mai fragilă, medicamentele necesare din ce în ce mai multe şi mai scumpe, evoluţia tehnologiei din ce în ce mai înspăimântătoare, şi singurul lor prieten, care le vorbeşte simplu şi pe înţeles, e Antena 3.
Unde aud că, de îndată ce graţiem pe cine trebuie, mai creşte pensia cu 100 de lei. Când mănânci cartofi, fasole şi ouă, o sută de lei sunt o gălăgie de bani.

E treaba ta să ai grijă de bătrânii tăi, să le dăruieşti iubirea şi atenţia de care au nevoie şi să-i ţii conectaţi la ziua de azi. Dacă tu n-o faci, Antena 3 o va face cum ştie ea. Pentru un om bătrân cu încă zece ani de trăit, 100 de lei acum sunt mai importanţi decât lupta anticorupţie sau MCV. “Ce-i aia, maică, MCV? Un fel de plastic, ca PVC-ul?”

E treaba ta să le explici, să ai răbdare, să îi asculţi, să înţelegi ce e important pentru ei şi să le arăţi unde să caute adevărul. Un om cumpărabil cu ulei, zahăr sau 100 de lei la pensie e un om cutremurător de sărac. Preocupă-te de asta. Altfel, Antena 3 se va preocupa aşa cum ştie ea.

Antena 3 e boala ta, a mea şi a tuturor oamenilor tineri ca noi. Noi avem vieţi ocupate, sau ne pedepsim părinţii că ne-au crescut fără iubire, sau avem alte priorităţi. Drept care, uităm de ei cu anii. Antena 3 nu uită.

Acest segment de populaţie, cel mai nedreptăţit şi mai neglijat, crescut în comunism, obişnuit să fie minţit în ochi, e cel mai vulnerabil la bullshitul RTV – Antenă. Sunt încă mulţi, sunt vioi şi au timp liber mult, drept care nu ratează nici o rundă de alegeri. Direcţionează-i tu cum trebuie. Altfel îi va direcţiona Antena.

Şi dacă şi părinţii tăi, şi ai mei, şi ai tuturor oamenilor tineri ca noi vor înceta să se uite la Antenă, şi vor începe să citească Casa Jurnalistului, publicitarii se vor reorienta şi ei. De la sine. Fără petiţii.

Dar asta presupune să investeşti timp în părinţii tăi bătrâni. Să ai conversaţii relevante cu ei. Să îţi doreşti să-i înţelegi şi să le schimbi punctul de vedere. Şi lor, şi vecinilor cărora le-a plecat fiul în străinătate şi a uitat complet de ei, şi vecinilor care n-au avut copii că a rămas tanti sterilă de la un avort făcut cu andreaua la 18 ani.
Dacă nu ai acest timp de investit, Antena 3 îl are.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

7 Responses

  1. krantz says:

    Eu cred că după ce 45 de ani au fost forțați să creadă că negrul e de fapt alb pur, e a naibii de dificil spre imposibil să mai repari sechelele. Ici-colo poate doar niște excepții cu finaluri fericite. Pentru că, oricît te-ai strădui tu cu vorba bună, n-ai cum să le schimbi convingerile de-o viață. Mai ales că Antena merge pe același tipar cîștigător auzit ani la rînd.
    Și ajungi să descoperi, cu stupoare, că propriul părinte e dispus să creadă mai mult ce-i spune la tv un Gâdea, care (și aici ai dreptate cu timpul) i-a devenit mult mai apropiat decît ești tu, propriul copil.
    Iar soluția nu cred că stă neapărat în timpul petrecut cu ei, că oricum dacă ai sta la paritate cu programul tv tu n-ai mai avea timp de propria familie, ci de a-ți ”răscumpăra” părinții. Cu bani. Asigurîndu-le un nivel la care suta aia de lei promisă de antenă să fie irelevantă și motiv de schimbat canalul. Problema e că cei mai mulți dintre copii nu au această posibilitate. Pentru că, din nefericire, ei nu pot plăti la fel de bine ca patronul de la antenă.

  2. GEORGE says:

    pot sa incep sa ma pregatesc pentru medicina sau cibernetica, si chiar as putea sa intru. pot sa imi iau pentru prima data in viata un job cu carte de munca. ba chiar doua. pot sa imi impun sa gandesc cum ca femeile sunt o poezie de sentimente, si nu le intereseaza maciuca sau parnosu’ in nici o ordine.
    da’ un lucru’ nu pot, si stiu prea bine asta. sa-l fac pe tata sa renunte la Antena 3. e ca si cum i-as cere sa nu mai respire.

  3. Un fiu says:

    Kranz eu dau o alta solutie. N-ai timpul necesar sa investesti in reeducarea parintilor, stiu asta, nici eu nu-l am. Ai timpul insa sa le desenezi cum sa foloseasca Chrome si translate spre exemplu si sa ii abonezi la niste site-uri care sa le dea si o alternativa la ce si cum comunica A3. Ai timp sa le faci un cont de Netflix si sa le recomanzi si alte filme din care sa inteleaga putin cum functioneaza tehnologia si manipularea acum.
    Probabil ca oricum incerci sa faci asta deja pentru copilul tau care si el e ratacit in terrabitii de informatie disponibili. Da un copy paste. Sugereaza-le sa citeasca Lorenele pe care le citesti tu. Vei descoperi ca devin mai receptivi la discutiile sporadice cu tine pe teme existentiale. Vei descoperi ca dau share pe FB la un post anti Trump si tare fericit vei fi.

  4. krantz says:

    @UN FIU, din păcate, prea mulți dintre părinții noștri au trecut PC-ul/internetul pe lista cu: ”De făcut în altă viață. Acum nu”

  5. Nautilus says:

    Ce s-ar fi întâmplat dacă făcea Ceauşescu un infarct în 1985 şi murea subit?
    .
    .
    .
    .
    .
    Yup. Imediat ar fi fost pus în locul lui, cu surle şi trâmbiţe, Nicu.

    Chiar şi în cazul improbabil în care mâine ar da faliment Antenele, s-ar vinde sediul lor pe nasturi şi muta Radu Tudor la Cancan, Dana Grecu la Youporn etc, asta nu va influenţa câtuşi de puţin obiceiul poporului muncitor şi socialist de la oraşe şi sate. Televizorul rămâne televizor.

    Dacă nu la Antene, atunci la RTV, dacă nu la RTV, la Acasă, dacă nu la Acasă, atunci la Taraf TV, şi dacă nici Taraf TV nu e pe gustul lor, la Discovery. Cum spunea Ion Creangă.

  6. Ady says:

    @un fiu, i-am desenat bunica-mi (fiecare pas, fiecare buton, fiecare miscare), i-am aratat cum sa trimita un sms. Inca nu stie sa trimita un sms.
    I-am desenat (vezi mai sus) cum sa verifice cine a sunat-o in caz de apel pierdut, inca mai suna 2-3 oameni sa intrebe daca au sunat-o.

  1. January 29, 2017

    […] Antena 3 este vina noastră; […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading