Aberaţia zilei

Nu mă întrebaţi ce am căutat, de am ajuns aici.

Ca dovadă că birocraţia penibilă nu a fost inventată în România, aşa cum nici roata nu a fost, iată povestea: o tipă homeless îşi dă copilul de 6 ani la şcoală. Dar, pentru că şcoala cerea adresă, roagă o altă tipă, care avea grijă de copil, să îi dea voie să menţioneze în documente adresa ei.

După ce şcoala a descoperit asta, a dat-o pe homelesă în judecată, acuzând-o de furtul a 16.000 de dolari – cheltuieli pentru educaţia copilului. Dă-mă naibii, clasa I, citit, socotit şi bastonaşe-liniuţe-ana-are-mere să coste 16.000 de dolari? După ce că a futut-o soarta, mai fuţi şi tu aiurea la ea?

Asta n-am înţeles eu niciodată – bucuria de a da în oameni mai slabi, care nu se pot apăra. Bucuria de a vădi coaie faţă de oameni care pot fi striviţi şi de o boare de vânt. Bucuria de a face rău doar pentru că poţi. Care poate fi arhitectura interioară a unor astfel de oameni?

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

78 Responses

 1. vreun sponsor generos care a aflat de poveste.

 2. Dama cu pandalii says:

  băi, ce nervos e ăsta! cred că l-a pus doamna troll să roșească oo

 3. vezi că te-ai enervat şi ţi-ai ieşit din personaj. mai ai puţin şi începi să scrii hipercorect. şi totuşi, nu poţi nega că educaţia fiecărui individ în parte e o investiţie pentru obşte, pentru că el va produce ulterior bani pentru impozite şi taxe. mi se pare aberant s-o bagi la un loc cu şofatul, bmw-ul şi alte lucruri care n-au importanţa educaţiei.

  bun, mama a greşit, încercând să simplifice lucrurile, să nu stea să se complice cu asistenţa socială. poate s-a oferit şi femeia plătitoare de taxe s-o ajute, din dorinţa de a face un bine.

  deci: un om plăteşte acele taxe şi decide să beneficieze de serviciile garantate pe baza acelor taxe, pentru un copil ales de ea. le va plăti şi atunci când va avea copil propriu, garantat. în fond, e vorba de UN COPIL, nu de un obiect.

  şi mai e un lucru, care mă şi mână în luptă de fapt: io am fost copil de părinţi idioţi. NU e ok ca eu să am opţiuni limitate de viaţă doar pentru că am părinţi idioţi. N-am făcut nimic să merit aceşti părinţi idioţi, aşa cum nici copiii de părinţi bogaţi şi descurcăreţi nu au făcut nimic să-i merite pe ai lor. E injust să sufăr eu pentru idioţenia părinţilor mei.

 4. Dama cu pandalii says:

  mai că-l mur a dat banu gros

 5. dadatroll are dreptate. fiecare comunitate aloca din bugetul local fonduri pentru scolile publice, direct proportional cu numarul de elevi, ciclul de scolarizare, etc. daca sursa finantarii rezida din taxele si impozitele imobiliare, iar bona kinderului sta intr-o locuinta sociala, derogata de la plata impozitelor, inseamna ca, legalmente, comunitatea a fost fraudata.mecanismul va fi mai lejer de priceput de vreme ce anul viitor, cred, va intra in vigoare o prevedere legislativa similara in invatamantul local romanesc. aberanta mi se pare suma, totusi, comparativa cu taxa de doc la stanford.
  retorica ta emotionala e fermecatoare, lorena, ce naiba de relatie ar putea fi intre birocratie si “bucuria de a puncte puncte”? daca n-ai asigurare medicala, platesti un apendice explodat si evacuat dupa externare sau aranjezi sa faci criza langa un no fees hospital.

 6. Redrake says:

  OK, am inteles, poate ca am avut incredere cam mare in sistemul american fata de cel roman. Oricum, problema ramane, modul in care scoala s-a comportat nu este unul normal intr-un stat de drept asa cum se considera cel american.
  Invata totusi sa scrii mai corect din punct de vedere ortografic si gramatical, ca textele tale sunt penibil de greu de citit. E chiar asa de greu sa pui o cratima in text?

 7. mă uit la comentariile de pe link şi de acele de aici.

  există un mod uman de a vedea lucrurile, şi un mod meschin-funcţionăresc.

  uman: o femeie săracă a încercat să-i asigure măcar copilului o educaţie şi un viitor. să nu fie un trântor ci un om util al societăţii. ceea ce ar trebui să urmărească şi societatea, pentru că un copil fără casă nu poate fi eutanasiat ca un câine vagabond.

  meschin-funcţionăresc: da, a existat un furt intelectual. societatea a fost delapidată de nişte bastonaşe, nişte liniuţe şi nişte ana-are-mere. sigur, trebuie să băgăm pe cineva la închisoare pentru asta.

 8. Redrake says:

  Sper ca ai ras destul cat si pentru altii… Daca nu, distractie placuta in continuare!

 9. măi, când e vorba de soarta unui copil, nu îmi arde de râs. jur.

 10. americantaxpayer says:

  O sa vedem daca sponsotul e generos sau interesat dupa cum o sa mearga lucrurile. Nu da nimeni azi in USA atatia bani fara un interes, oricum i se scade din taxe. Daca mergea la asistenta sociala poate gasea sponsor pentru scoala. Numai ca acum se poate specula politic cazul, mai e si negresa. Si nu inteleg de ce in Romania toata lumea se plange ca nu se respecta legile iar cand se respecta la americani aia nu sunt oameni.

 11. Lotus says:

  şi eu merg pe linia lui dadatroll. lorena – nu că nu ai dreptate, dar priveşti lucrurile dintr-un punct de vedere subiectiv, uman. DAR nu eu sunt de vină, ca funcţionar public, că aplic regulile jocului. nu e de vină şcoala, sau orice altă instituţie, poate aveau de pierdut dacă s-ar fi aflat, ori poate nu, anyway dacă vrei să înjuri pe cineva înjură sistemul. dacă eu mă angajez într-un post public mă angajez să respect acest sistem şi regulile lui. ce zici tu de fapt ar trebui formulat aşa: să se facă un amendament la lege care să prevadă că cineva care plăteşte taxe dar nu are copii poate gira pentru alt copil. dar asta e cu totul altă poveste şi până când nu se face, nu ai dreptate.

 12. Lotus says:

  hello, esenţa lui noemi care comentezi prin ea. 🙂

 13. Lotus says:

  pfuai. exact asta ziceam mai jos. dar tot nu îţi dau dreptate, în sensul că nu şcoala ar trebui să fie ţinta atacului tău. că lucrul ăsta se poate oricum repeta, în fine, nu poţi acuza un poliţist că aplică o lege tâmpitâ. eventual îl poţi felicita în unele cazuri dacă nu o face, dar atât şi nimic mai mult. părerea mea.

 14. perfect. lorena, paseaza-mi, te rog, cutia cu servetele si da-ti fundul mai incolo pe canapea, vreau sa plang langa tine, sa injur langa tine, sa protestez langa tine si sa iesim maine sa spargem geamuri la ambasada americana.
  logica economica si evaziunea sunt chestii dure, pufi, iar femeia aia a fost, inainte de toate, o proasta sau o imigranta freshnew, altfel apela la asistenta sociala , care chiar functioneaza in us.
  iar meschin mi se pare sa ne tot repeti ca, neplatitori de taxe fiind pe blogul tau,tre sa zicem sar’mana ca la cantina sociala. be a lady, la naiba.

 15. noemi zice ca luna asta e in canon de tacere, da doar din maini.

 16. iar meschin mi se pare sa ne tot repeti ca, neplatitori de taxe fiind pe blogul tau,tre sa zicem sar’mana ca la cantina sociala. be a lady, la naiba

  băi, femeie, faci pe proasta? am zis eu asta vreodată unuia care nu s-a ţărănit el la mine primul??

  te comporţi civilizat, mă comport civilizat. scoţi târlănia la mine, scot târlănia la tine. îmi rezerv dreptul să dau educaţie prin puterea experimentului pe piele proprie tuturor celor care aleg abordarea mitocănească.

  iar “pufi” îmi vei spune când voi fi şi eu de acord cu asta. adică: not yet.

 17. genial. chiar îţi recomand o perioadă de canon de tăcere. iar după aia mă anunţi când am fost eu meschină cu tine pe nemeritate. plimb-o.

 18. nu în ultimul rând: dadatroll, nedo, lotus, redrake şi taxpayer s-au mulţumit să exprime puncte de vedere, nu şi-au permis să mă pisălogească cu tâmpenii.

  nu îţi imagina că îţi datorez ceva. dacă ţi-am arătat un pic de bunăvoinţă, nu înseamnă că mă fuţi la icre cum vrei tu. nu urăsc nimic pe lume mai mult decât pizdele idioate, care, dacă le arată cineva un pic de atenţie, îşi imaginează că-i pot da lecţii cu ce li se pare lor că ar trebui ăla să facă. stai în banca ta, comentează on topic, dacă ai ce, sau dacă nu, caută-l pe creca în continuare.

 19. dadatroll says:

  Deci eu la faza cunjuraturile miam cerut scuze deja. Dela boi si banditi.

 20. dadatroll says:

  Da din punct de vedere ortopedic nar trebui sa scriu corect? Ca de cate ori am auzit gramatical am auzit si ortopedic. Sunt ca si cum sar zice complimente ca merg impreuna. Ca masina si benzina. Sa avocatu si sentinta definitiva fara drept de apel care se apeleaza.

 21. ninja says:

  Deloc. In US nu e vorba de nicio gratuitate. Totul se plateste! Parintii alora mai instariti plateau pentru scoala. De fapt parintii cam tuturor copiilor plateau. Dar dumneata domnule Nea esti prea naiv, superficial, usor influentabil, emotional si impulsiv pentru a mai fi si capabil sa gandesti. Ce e suspect e ca individa aia, desi homeless, si-a permis sa plateasca o cautiune de $ 25 000 (ceva mai mare decat costul de $ 15600 al unui an in scoala aia, dar de asta vad ca nu te legi).

  Apoi, in orasul ala sunt cateva zeci de scoli publice, cu mult mai ieftine (spre $0) la care individa ar fi putut foarte usor sa-si inscrie copilul. Nu a obligat-o nimeni sa aleaga Brookside. Tot ce trebuia sa faca era sa depuna o aplicatie cinstita si corecta. Asta e de fapt marea problema. In plus, in mai toate aplicatiile din US iti asumi responsabilitatea de a raspunde (ex: amenzi, sau de multe ori chiar si penal) pentru fals in declaratii. Asta e un concept pe care tu nu esti capabil sa-l intelegi. Pentru ce se intampla acum, individa poarta cea mai mare parte a vinei. Pacat de copil insa pentru ca trebuie sa treaca printr-o astfel de experienta.

 22. ninja says:

  Redrake pariez ca tu te pricepi si la fotbal, politica, economie, fizica cuantica si mestecat seminte la fel de bine. Nu e niciun concept “fiecare pentru el” in US, dupa cum ai fost educat tu la TV sau prin tabloide. Cel putin nu unul dominant. Din contra multe comunitati sunt mult mai bine sudate decat in Romania. Ce e apreciat in US e “conceptul” invigatorului (sau al invingatorilor), ca sa ma exprim pe intelesul tau. Aproape nimeni nu pune un pret prea mare pe faptul ca tu esti individualist sau nu atata timp cat ai succes intr-un domeniu sau altul, fie ca individ, fie ca grup, companie, comunitate, etc.

  Aparent, oricine are dreptul de a considera pe oricine drept un dobitoc, iar personal consider dobitoci avocatii cu diplome cumparate cu o plasa de cartofi si care analizeaza “fapte” intr-un mod static, rigid si batut in cuie, ignorand total contextul in care ele au loc.

  Concret:

  1) lucrurile stau nitel altfel prin US: daca tu ai probleme financiare (venituri mici, foarte mici, etc) si mai ai si un copil care merge la scoala, o foarte mare parte din cheltuieli (uneori aproape toate cheltuielile) ti se pot deduce (Government refunds, State refunds, etc). Tot ce trebuie sa faci e sa completezi niste formulare pt IRS. Am colegi care au avut probleme financiare, care si-au pierdut temporar job-ul (unii pana la 14 luni) sau care au familii in care doar unul dintre soti mai lucreaza si care au reusit sa-si recupereze o foarte mare parte din cheltuieli urmand caile legale.

  2) in US poti da faliment si ca persoana publica. Nu trebuie sa faci neaparat munca in folosul comunitatii desi nu e nimic rau in asta.

  3) daca ai fi avut un IQ macar cat media te-ai fi gandit ca n-ar fi rau sa citesti si povestea originala inainte de a da din gura. Ai fi aflat cu stupoare ca individa s-a descurcat de minune cu o cautiune de $ 25000 , asa ca argumentul tau cu nu ar avea de unde sa plateasca e cel putin discutabil si aparent nefundamentat

  4) vad ca mai jos batii campii cu “la infractionalitatea care exista in state…bla bla bla..”. Iarasi n-ai habar despre ce vorbesti. Politia traieste in principal … din State & City funding (si nu Gov). Ori in Connecticut criminalitatea este foarte scazuta. Chiar daca banii din cheltuielile cu politia ar fi fost economisiti in cazul asta, ei n-ar fi ajuns unde crezi tu (din cauza ignorantei personale) ca ar fi ajuns

  5) nu zice nimeni ca acel copil nu ar avea dreptul la educatie, dar nici ca ar trebui sa beneficieze de una la o scoala peste medie prin frauda

  6) sunt totusi de acord cu tine asupra unui singur punct: problema ar fi putut fi rezolvata si fara implicarea politiei

 23. ninja says:

  Putin probabil.

  E posibil sa-i fie opriti bani din salariu femeii care are grija de copil,pentru scoala respectiva, sub forma unor taxe locale. La sfarsitul anului fiscal insa (18-Aprilie anul asta), banii aia sau o mare parte din ei ii vor fi returnati daca nu are copii.

  Oricum nu e vorba despre dat adresa fictiva sau nu. Contractul e foarte clar si explicit, iar ea l-a semnat cu mana ei si in cunostiinta de cauza . In plus, sa-ti declari un domiciliu fals in US e ilegal (pedeapsa fiind amenda sau pana la 6 luni inchisoare)

 24. gata, tată. au explicat deja exhaustiv băieţii, am înţeles. nu-s babă surdă, să predice popa de x ori.

 25. dadatroll says:

  Cum nu zice nimeni ca copilu ala nare dreptu la educatie? Ca eu ce zic atuncia?

 26. Racusoara says:

  Uite, genul asta de postare e motivul pentru care nu ma pot desprinde de blogul asta, chiar daca nu ma prea manifest in comentarii: e atat de greu sa gasesti un punct de vedere inteligent, dar in acelasi timp uman, incat acolo unde-l gasesti, te tii de el. Ma surprinde reactia “publicului” la fel de mult cum ma surprind reactiile la toate articolele de acest gen din presa online romaneasca, ele sunt de 2 tipuri: 1) Mie sa-mi fie bine, p-ailalti sa-i ia dracu si 2) Sunt atat de dastept incat ma pricep sa sustin argumentat orice nedreptate. Aici am vazut categoria a 2-a si asta mi se pare cea mai perdanta: oameni mobilati intelectual, care-si folosesc resursele pentru a justifica sacrificarea unor oameni in detrimentul unui “bine comun” confuz si care, de multe ori, nu necesita sacrificii, ci doar le cere pentru a nu mai fi obligati legiuitorii sa se gandeasca la alte solutii. Cred ca nu ne-ar strica nici noua, nici americanilor mai multa compasiune, ca nu cred ca vreunul de-aici s-ar simti confortabil sa se uite in ochii (reali, nu doar statistici) ai unui baietel de scoala primara si sa-i spuna ca va fi smuls de langa mama lui (care va fi aruncata-n puscarie) si dus intr-un orfelinat (ca sa vezi, tot pe bani publici!) pentru simplu fapt ca amarata aia si-a dorit ca fiul ei sa aiba un minim de carte, fara care nici salahor nu te mai faci…

 27. Critic says:

  cheltuielile in SUA pentru educatie sunt enorme. universitatea e inmultit cu 10, vreo 100.000 $.

  burse sau complet gratuit de la stat e asa ceva gen miracol.

  la tv-filme vedem negrotei zambind la scoala, dar in sua nu cred ca e asa.

  acuma plm, saraca femeie, saraca literal, vroia sa isi dea copilul la scoala. faptul ca i se da o pedeapsa-amenda… e ceva in genul nu vrem negrii in scoala, ca salariul mediu la un american e de vreo 50.000 usd

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger