Ce proastă eşti, Jucan!

Ieri am fost la o conferinţă MoneyExpress despre femei de afaceri şi eforturile prin care şi-au clădit imperiile financiare. Poveştile – haioase aşa, dar ca la fiecare event de genu’, nu avea cum să nu se strecoare şi oul de cuc. Iar oul de cuc n-a fost nevasta lui Geoană – dimpotrivă, femeia ştie să povestească, te pomeneşti pur şi simplu că o asculţi ca un copil – ci Floriana Jucan, cea care, citez (a se imagina ifosul aferent) “nu poate scrie în altă parte, că nu ştie să fie subaltern, de-aia şi-a făcut revistă quality”.

Revista quality se găsea pe toate mesele, prin urmare am luat un exemplar şi am deschis – hopa – la cronica de teatru. Scrisă de cine altcineva decât marea teatroloagă şi cronicăreasă Floriana Jucan.

“Aseară, înainte de a participa la Jurnalul de la ora 23 al Adrianei Nedelea, la Realitatea TV, am văzut joy.megaJoy la Teatrul Odeon.”

Traducere: “Eu sunt o mizdă importantă. Chiar şi o cronică de teatru e un pretext să vă arăt ce schedulă încărcată, de vedetă TV, am eu.” Ce legătură are Jurnalul pulii cu piesa lui Afrim? None whatsoever. De ce mă fute pe mine, cititorul, grija vizavi de drumul tău de după piesă? Măcar de aveai inteligenţa să scrii doo articole, cronica la Afrim şi incursiunea ta în studiourile Realitatea – poate nu era atât de supţirică revista.

“În jurul unei mese la care se servesc piftie, supă cu tăiţei, pateuri cu varză, caltaboşi, tăiţei cu varză, mult piper, vin, şampanie, etc… personajele evocă nostalgii.”

Traducere: Îi era foame, săraca.

“Dorina Lazăr joacă rolul gazdei şi chiar dacă nu face un rol rău, am asociat-o toată seara cu impresionanta ei prestaţie din Baltagul. Nu mi-o imaginez altcineva decât Vitoria Lipan.”

Încă o dată: Ce proastă eşti, Jucan! Hai şi cu capslock: CE PROASTĂ EŞTI, JUCAN! Unu, cum să compari un rol în teatru cu unul din film? Doi: dacă eşti atât de proastă încât nu-ţi poţi imagina că actorul e omul ăla care, prin virtutea meseriei, joacă tot felul de roluri, şi, doar pentru că i-a ieşit un rol foarte bine, nu e cazul să se sinucidă a doua zi din cauza lipsei de imaginaţie a proastelor ca tine, măcar nu semnaliza. Ia-ţi un cronicar. Uite, sună la UNATC, întreabă de secţia Teatrologie. O să găseşti 4 (patru) clase doldora de oameni care POT să şi-o imagineze pe Lazăr şi în rolul Julietei, dacă-şi pun mintea la contribuţie.

“De departe, senzaţionalul îi revine, ca atribut Rodicăi Mandache, în rolul bătrânei Adel, parţial nebună şi lipsită de memorie. Pot spune că Rodica Mandache, acest chip de copil perpetuu al teatrului românesc, exteriorizează în modul cel mai natural cu putinţă, nu ştiinţa artei dramatice, ci talentul nativ.”

CE PROASTĂ EŞTI, JUCAN! Unu, să spui despre o babă cu mutră de babă că e “chip de copil perpetuu” e o băşcălie sinistră. Faptul că e involuntară nu e o scuză. Doi: ce face Mandache acolo se numeşte ROL DE COMPOZIŢIE. Şi da, idioata pulii, “exteriorizează” FIX ştiinţa artei dramatice. Mai exact anii 3 şi, pe vremea mea, 4, din facultate. În primii doi învăţai să fii tu însuţi pe scenă, în următorii să faci roluri de compoziţie. Nu ştiu cum e acum – probabil tot aşa, dar mai concentrat.

Acum urmează cireşica de pe tortuleţ:

“În rest, viziunea nonconformistă a regizorului Radu Afrim cu spectatorii “personaje pasive” pe scenă, candelabre suspendate fără regulă de tavan şi scenografie realistă reprezintă un gen, sigur, adaptat timpurilor noastre din ce în ce mai avangardiste. Personal, prefer montările clasice pe care le-am salvat în memoria mea sufletească din copilărie.”

Unu: memoria e o funcţie a creierului. Le puteai salva cel mult în memoria ta creierească (hăhă, ce poantă penibilă am produs.) Doi: Asta e o cronică datată 10 noiembrie 2011. 2011! E inadmisibil ca în 2011, cineva să fie plătit (chiar şi autoplătit) să scrie pe cultură şi să fie atât de varză d. p. d. v. al artelor spectacolului contemporan. Montările clasice “din memoria ta sufletească” ar trebui să ocupe 20 – 30% din scenele bucureştene şi atât – să aibă şi pensionarii la ce să juiseze. Partea asta din cronica ta îmi aduce aminte de bancul cu badea Ion şi baletul. Câştigă badea Ion din partea radioului Antena Satelor o invitaţie la un spectacol de balet, în oraş. Vin ăia, îl iau cu maşina, îl duc, îl aduc acasă tot cu maşina. Acasă îl aştepta vecinu’ Gheorghe:
-No, Ioane, cum fu?
-Apăi, Gheorghe, se lăsă aşe un întuneric. Şi ţop, începe să ţopăie pe scenă o muiere, tătă goală. Apoi, ţop, sare dupe ea unu’ şi începe să o alerge. Din când în când o mai prindea şi o sălta s-o miroase la chizdă, dar asta îi scăpa, bagaboanta, şi-ncepeau să alerge iar.
-No, şi-o futut-o?
-Păi n-o putut, că îi tot urmărea unu’ din spate cu o lampă mare!
Cam aşa şi cu cronicile lui Jucan.
Şi încă o dată:

CE PROASTĂ EŞTI, JUCAN!

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

44 Responses

 1. danboeriu says:

  finally, cineva care pune punctul pe i. bravo, lorena! i mean it.

 2. Licuriciul says:

  Sug pula.

  • Lorena Lupu says:

   OK, that about does it. M-am săturat de trolajul tău cretin. Plimbă-ţi idioţeniile la altă masă. Nici nu spui ceva cu sens, dar nici nu te duci naibii să get a life. La următoarea tâmpenie te banez şi te forţez cu sila să te cari. Ia-o ca pe un avertisment foarte serios.

   UPDATE, gata, eşti în ban. latră în spam până te saturi.

 3. http://www.qmagazine.ro/category/despre-mine/

  Ia, unii nu sunt de acord cu tine. De exemplu ea este o femeie misterioasa care are ochisorii in ceata. Verzi.

 4. goodman says:

  “..si fratii de la Fratelli, care cu creativitate, pasiune si munca s-au impus in viata de noapte a capitaleI… si FLORIANA JUCAN, JURNALISTA ERUDITA ce s-a incapatanat sa EDUCE cititorul de presa din Romania si a reusit sa impuna pe piata o revista fara femei dezbracate si barfe dezgustatoare…”

  http://www.alexandrasvet.ro/manifest-treziti-va-asta-nu-e-romania-noastra.html

  • Lorena Lupu says:

   păi, na, atitudine de cititor de tabloide. în fond se reduce tot la mentalitatea de tip copiii-din-Africa.

  • ahaaa.ma ficior, nu tiam tznut destul in puala cat santeleji ca nui ghini sa esi pi niet si sal fashi niamu di ras? uai!

   • goodman says:

    geaba “unchiule”, epoca in care goodman se lasa stricat de anturajul manelisto-cocalaresc-bagabondesc si ciupea fetele de cur&tzatze hartuindu-le totodata in stil libidinos “te futi?” a apus. duca-se pe pustii !
    m-am schimbat, acum sunt un goodman mai curat, mai uscat, mirosind a levantica si cititor de carti; carti care sa-mi mareasca pul…cultura, a.i. sa aduc plus-valoare societatii (in general) si acestui blog (in mod special).
    sa fac cinste patriei, poporul roman sa se mandreasca cu
    mine.

    ps: ca sa nu mai zic ca-mi displace profund sa dialoghez cu cei de obarsie de la tara care nu stie sa dea cu sapa. de inculti prost crescuti ce este ei.

 5. mastic says:

  Nu intotdeauna lipsa de cultura altereaza informatia

  • goodman says:

   adanca zicatura, colegule postac. intr-adevar informatia 1+1=2 este adevarata chiar de-o spune scriitorul, eseistul român, esteticianul și istoricul de arta Andrei Plesu, si tot intr-atat de adevarata de-o spune ma-t…indragitul Adrian Copilu Minune.

  • Lorena Lupu says:

   mastic: iar eu am prezentat un caz în care o alterează. argumente referitoare la CAZUL PREZENT? Sau te las în obișnuitul tău exercițiu de bătut câmpii paralel cu logica?

   • mastic says:

    Daca te-a pacalit pana si pe tine ca e proasta inseamna ca poate pacali pe oricine, iar asta nu este semn de prostie, ci de inteligenta. Am impresia ca ai confundat prada cu pradatorul, in cazul acesta argumentele tale ar fi valide si probabil logice, dar eu raman la parerea ca personajul in cauza nu ofera informatie, ci culege informatie, asta ii este structura.
    In razboi, practica disimularea si vei invinge – Sun Tzu

 6. mesterul says:

  bag si io niste osanale pentru umorul din articol si nu in ultimul rind pentru CAPS LOCK. e voie?

 7. swim says:

  ” “chip de copil perpetuu”e o băşcălie sinistră. Faptul că e involuntară nu e o scuză. ”
  Ultima oară când am rămas uimit de Floriana era într-un interviu (politic) pe care ea îl deschidea cu o întrebare de genul “Cum v-ați simțit după ce v-a murit soția?”. Deci nu cred că e din greșeală.

  Pentru chestia asta îi cumpăr cartea!

 8. Dimitri says:

  bine ca am aflat cine e lorena lupu in pula mea eu si ideile mele.

 9. TheCreatrix says:

  *mi-a placut cum ai explicat despre roluri (rolul in care esti tu insuti si rolul de compozitie)- frumos 🙂

 10. AdiM says:

  Nu o cunosc pe femeia respectiva, nu o judec….

  dar stilul asta care combina demonstratia cu argumetnte, despicarea firului in “4 (patru)” si concluziile intermitente de genul “ce proasta esti fa” e caterincos rau!

 11. pierre says:

  vai de capul lor aia de la MoneyExpress, ca fac niste conferinte atat de neinteresante incat ti’a venit sa faci recenzie la revista quality.

 12. Ella says:

  sunt o pizdă cretină care nu recunoaşte argumente clare nici dacă i le desenează cineva. drept care trolez cretinoid.

 13. Deny says:

  Dupa ce ca e inculta, dna Jucan e si agramata. Bine, nu e singura, din pacate. De exemplu: “din ce in ce mai avangardiste”..pai, ori sunt avangardiste, ori nu sunt. La fel cu alta expresie:”cel mai natural”. Rau e ca unii iau de bune expresiile incorecte si le folosesc, ca le-a spus o personalitate, deh! Groaznic! Nu ma mir ca oamenii se revolta la citirea unor asemenea ineptii.

 14. gadjodillo says:

  am ris de-am trezit copchilu’. mai loreno, nu poti scrie si tu ceva asa, mai sumbru si apasator, sa nu mai terorizez junioru’ cind doarme? ca cind pling bag sama ca nu-l trezesc.

 15. Deny says:

  Nu cred, am mai auzit-o vorbind la tv pe doamna asta si vorbeste la fel de agramat

 16. cipslimm says:

  imi pare foarte bine ca nu am nici cea mai vaga idee cine e cucoana asta din poveste. M-am gandit sa o google da dupaia mi-a venit in minte faptul ca ar fi mai bine sa o ignor. Ce-mi face mie folosinta sa o bag in seama? Asa ajung vedete magda ciomag si bote si nush ce fel de rapandule. Ca le bagam in seama.
  mai bine nu. Mai citesc un dadatroll, mai vad ce prostii mai zice plesu… de ce sa-mi stric eu ziua cu o jita? De jite ducem noi lipsa?

 17. Cri says:

  Nu’I rau de stiut,de pe wikipedia,ca Floriana Juncan este jurnalistă româncă. A fost redactor politic la Evenimentul zilei, acreditat la Președinția României (1992-1996), redactor politic la Ziua, acreditat pe lângă Guvernul României (1996-2000), director al departamentului Politic, revista Star (2003-2006), și general manager al propriei publicații, Q Magazine,pana’n prezent.
  1.Guvernul Romaniei – Star(revista) – evolutia pozitiva,o recomanda.Nu stiu daca peste tot,”omniprezenta” e riscanta.
  2.A publicat la vârsta de 16 ani volumul de poezii „Podoabe de suflet” și romanul „Ambasadorul” (1996)
  In 1996 a devenit amanta ambasadorului elvețian Jean-Pierre Vettovaglia(wikipedia)
  – adica “Pastreaza Ambasadorul (n.a. întelepciunea si chibzuinta)/Caci el (n.a. ele) va(n.a. vor) fi podoaba gâtului tau”, la figurat,adica doar in CV
  3.Floriana Jucan a fost și iubita controversatului om de afaceri Gigi Kent(wikipedia) – de care s’a lasat,ca fumatul dauneaza grav sanatatii.
  Si totul i se trage(sa nu fiti rai) de la ziua de nastere,am senzatia – 1decembrie(1974,poate nesemnificativ),ca fix din anul in care a inceput stimabila sa’si aseze gandurile pe hartie,aceasta zi a inceput sa se scrie vorba Lorenei cu capslock(wikipedia, 1 Decembrie este Ziua Națională a României, potrivit Constituției din 1991, articolul 12, alineatul 2. Această zi a fost adoptată anterior, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990).
  Lorena,ai fost beton si’n asta articol,altfel mai greu ma docomentam pe subiectul in discutie.MULTAM FAIN pentru tot hazul :))

 18. fanjucan says:

  Jucan asta cam suge pula. Dar cui trebuie, nu unor tarani care se lauda pe blog dupa. Si a castigat binisor din asta. Ca si din jurnalism, de altfel. Si arata bine. Si scrie pentru pizda ei, nu slugareste la altii. Deci da, votez Jucan!

  • Lorena Lupu says:

   Greşit, nu a câştigat in jurnalism, ci din supt pula. Şi scrie pentru pizda ei pentru că e prea proastă s-o ţină alţii. Faptul că arată bine e irelevant în discuţia asta. să judeci un jurnalist după look e ca şi cum ai judeca un violonist pentru aptitudinile culinare. Şi sincer, mi se fâlfâie ce fac ţăranii pe care i-am băgat în pizdele mamelor lor – pot să stea şi-n cap, nu e problema mea. deşi trebuie să recunosc cu oarecare jenă că dacă ar face cancer şi ar muri, aş juca fără ezitare cazacioc pe mormânt.

   • fanjucan says:

    Ei, asta a fost un raspuns dragut, n-ai muscat grosolania. Nu, nu-s fan Jucan, mai am putin si devin fan Lorena. :)) Spor!

 19. morfozel says:

  “memoria sufleteasca”=memorie afectiva; nu tre’sa fii psihologu’ lu’ peste sa iti dai seama ca una e sa memorezi o piesa vazuta in copilarie(cu tot cu contextul afectiv aferent) si alta sa tocesti formule de matematica. Pur si simplu nu e tot aia. Parerea unuia care a studiat in domeniu nu are relevanta. La piesa aia de teatru se duc multi oameni care nu au studiat. Ce-ar fi ca numai inginerii sa aiba curent electric, sau numai doctorii dreptul la sanatate? Oamenii pot avea o parere despre o piesa fiind ingineri. Hmm, oare lipsa de imaginatie ii face pe oameni cand il vad pe Hugh Laurie sa si-l imagineze pe House desi ala a mai jucat in n’spe filme si inainte si dupa?

 20. Marian says:

  Iti multumesc! Mi-ai facut ziua mai senina!

 21. thea says:

  Postul asta m-a uns pe inima! Jucan e cu adevarat proasta! Am lucrat cu ea si stiu!

 22. Zyx says:

  Eu am avut ocazia sa stau langa Floriana, sotul, mama si tatal vitreg. Eram la un restaurant. Imi pare rau ca nu am putut sa ii inregistrez. Singurul care tacea era sotul, in rest??? Un limbaj de neamuri-proaste cu ochelari de firma. Toti tantosi si plini de ei dar nu vedeam decat neam-prostie, mahala, lipsa de educatie si toate ambalate in basini si haine scumpe. Tatal vitreg…genul care bea in fata blocului si are tatuaj cu Nuti 1980. Mama? O persoana care putea avea o relatie cu posesorul tatuajului. Floriana? O muiere plina de aere, o fosta petarda care s-a culcat cu un mos( fie el si ambasador) si cu un interlop puscarias. Personal as vrea ca acest personaj sa fie demascat. Tot personal cred ca vorbitul rarait este fake. O cunoaste cineva din copilarie? Copilaria aia saraca dar plina de teatru si poezie, cum altfel? Mie imi vine sa vomit de cate ori aud de ea

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: