Clişeul sinistru al zilei: validare

Cetăţean: “Mă bucur să te citesc şi mi se pare ca eşti super ok , nu că aveai nevoie de validări anonime.”

Periodic, câte un cuvânt idiot se înscăunează peste conştiinţa colectivă, şi toată lumea îl foloseşte absolut greşit, dar enervant de frecvent.

Acum, câţiva ani, un astfel de clişeu cotidian era “a se reinventa”. Fiecare piţipoancă boită care-şi punea silicoane şi extensii era o “vedetă” care “se reinventa”. Toate clonele Madonnei de aici şi de peste hotare “se reinventau” de zor (adică plăteau un nene sau o tanti să le cumpere nişte haine).

Apoi a urmat enervantul “frustrare”. Cum venea un bou să te înjure, săreau iubitorii tăi să-l acuze că e “frustrat”. Cum scriai tu ironic despre ceva, săreau proştii să urle la tine că eşti “frustrată”. Orice sentiment negativ sau orice adunătură oarecare de insulte era etichetată cu băşini de pseudopsiholog snob “frustrare”. Nimeni nu te suspecta de prostie pură şi simplă. Musai îţi lipsea ceva din viaţă. Îndeobşte alcoolul.

Acum, datorită răspândirii fără precedent a tehnicii de pick-up, termenul care circulă glorios este “validare”.

Pentru cei care au deschis mai târziu televizoarele: tehnica de pick-up e o teorie adoptată de masculi mega stupizi care au impresia că femeile sunt la fel de proaste precum sunt ei. Tehnica de pick-up spune că femeia nu e o fiinţă umană similară ţie, ci o entitate retardată a cărei valoare este dată în întregime de ce zici tu, mascul, despre ea, de aceea secretul spre chiloţeii ei este “să n-o validezi” (adică să-i spui lucruri frumoase, care o fac să se creadă superioară), ci s-o “invalidezi”, adică s-o jigneşti în fel şi chip, să ajungă să-şi pună întrebări legate de ea şi exact când se va zbate mai tare pe buza prăpastiei neîncrederii în sine, tu s-o prinzi, să i-o tragi scurt şi neorgasmic şi s-o laşi la metrou, chestie care o va măcina şi mai mult, şi tot aşa.

Nu râdeţi, chiar există proşti care cred că aşa funcţionează. Aşa cum există proaste care cred că poţi faulta calea normală a slăbitului şi poţi da jos 100 de kilograme dacă sugi lămâie trei zile.

Recunoşti pick-up artistul în ţăranul arogant cu care stabileşti să faci o treabă, dar îţi dă ţeapă, în ţăranul arogant căruia îi spui să nu te sece cu mesaje private că ai treabă, dar el continuă să o facă, şi în mulţi alţi ţărani aroganţi, pe care poţi alege să îi fuţi mult şi repetat în gură, până pricep că femeile-s oameni şi se tratează ca atare, sau poţi alege să le dai jet, block, ban, până pricep că femeile-s oameni şi se tratează ca atare.

Problema e că anumite teorii ale scârbelor ăstora se lipesc şi de lume normală. Cum ar fi termenul “validare”. Care, pentru o femeie inteligentă, e la fel de jignitor de parcă te-ar face, simplu, “curvă”.

Ideea de “validare” include prezumţia că, doar pentru că eşti femeie, eşti atât de nesigură de valoarea ta, încât ea creşte de câte ori un străin îţi adresează câteva vorbe de bine şi scade de câte ori un străin te înjură.

Toţi aceşti oameni n-ar îndrăzni să folosească termenul “validare” de faţă cu un bărbat, pentru că ştiu că ăia le-ar râde în faţă.

Şi acum să vă luminez o dată pentru totdeauna cum stă treaba cu cuvintele şi validarea.

Câteva vorbe înseamnă fix caca maca. Ştiu exact cum scriu, de aceea valoarea mea nu stă în complimente de la necunoscuţi, ci în ideile pe care le transmit şi forma pe care le-o dau.

Iar când banez lătrăi, nu-i banez pentru că, oh, Dumnezeule, mi-ar afecta valoarea, ci pentru că nu admit interacţiunea. Mai au de băut mult lăptic şi de citit multe cărţi până să ajungă să se tragă de şireturi cu mine.

Şi nu în ultimul rând, sunt o fire practică. O donaţie de 100 de euro pe Paypal, care a venit săptămâna trecută, cu mesajul “zilele mele sunt mai frumoase pentru că te citesc” e validare. Un rol bun este validare. Un contract bine plătit este validare. Ham-ham-ham pe net e exact atât – ham-ham-ham pe net.

Nu mai subestimaţi femeile în halul ăsta, că rămâneţi virgini. Simpla idee că trei vorbe frumoase reprezintă “o validare” e insultă directă la inteligenţa lor.

Iar tehnica de pick-up nu va funcţiona niciodată în România, din motive foarte simple.

Într-o ţară unde bărbaţii curtenitori sunt norma, boul nesimţit e excepţia şi pare special. Într-o ţară în care boul nesimţit e norma, încă un bou nesimţit e doar atât: încă un bou nesimţit. Nu impresionează şi nu excită pe absolut nimeni. Femeile sunt sătule şi plictisite. Imune şi vaccinate.

Şi nu în ultimul rând, vă rog: începeţi să priviţi şi să trataţi femeile ca pe oameni, preferabil inteligenţi. Te-ar flegma un om inteligent în ochi dacă, după un compliment banal, ai avansa ideea de validare? Te-ar întreba ceva de genul “da’ ce, bă, am nevoie de vrăjeală de la tine ca să mă simt validat?” Te-ar.

There you go.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

8 Responses

  1. Gândindu-mă strict la replica de la început, mie îmi pare o remarcă de bun simţ: omul îţi spunea că te apreciază, deşi ştie că nu ai nevoie de reacţia lui.
    Dacă nu citeam textul ăsta, nu aş fi avut în vedere substratul misogin. Adică, ideea de validare îmi părea aplicabilă şi bărbaţilor (nesiguri, e drept).
    Mulţumim pentru articol!

  2. Alex says:

    Doua pareri, cumva legate.

    Nu cred in existenta ofertei fara cerere. Daca validarea a devenit un trend, este pentru ca ea e ceruta.

    Autoevaluarea nu e la indemana oricui. Barbatii, in general, au tendinta (gresita sau nu, functie de caz) sa considere ca membrul in plus = validare. Nu prea indraznesc sa valideze barbati pt ca exista riscul unui raspuns gen “hai sa vedem cine o are mai mare”, si daca pierd…nasol nasol. Femeile, tot in general, au tendinta de a se considera by default inferioare. Faptul ca tu iti cunosti valoarea si esti deranjata de validarile astea superficiale si gratuite e o exceptie si cred ca si tu constientizezi asta.

    As paria, daca s-ar putea demonstra, ca validarea ar muri ca si pick-up line daca femeile ar da acelasi gen de raspuns ca si tine, in general si nu in mod exceptional.

    • Lorena Lupu says:

      Nu by default, ci prin educaţia aia îngrozitoare pe care am primit-o toate, că femeia e second rank citizen.

  3. Maria says:

    Am cautat pe net, n-am gasit mai nimic despre tine.Cica ai scris un roman si ti-au sters pagina de wikipedia ca n-ai jucat in nicio piesa de teatru.Cam prea multa aroganta pentru asa putine realizari!

    • Lorena Lupu says:

      Mai caută. Nu te învăţ eu să foloseşti google, că nu e treaba mea.
      Sau dacă vrei lecţii, marchează banul.

  4. Nautilus says:

    Un bărbat ar râde în faţă, dar tot ar simţi că i se lungeşte pula cu 3 cm la fiecare validare.

    Altfel de ce tuturor agaricilor ajunşi în funcţii de şefi le sclipesc ochii ca lui Tom faţă de Jerry când sunt linguşiţi?

  5. Lorena Lupu says:

    pentru că-s impostori?

    ah, şi linguşiţi nu înseamnă validaţi. înseamnă escrocaţi de autoritate.

  6. cipslim says:

    Am citit ce scrisasi cu mare atentiune, dar am generalissima convingere ca validarea asta e o mare chestie si pentru barbati. Normal ca nu vine nimeni sa-mi zica ca ma valideste, da asta nu inseamna ca nu-s barbati care cauta validarea. Psihologic e clar ca barbatul se vede cu muschi mai mari decat ii are, cu par mai mult si mai shukar dacat Leonard a Caprii, da pana la un punct ca si el tot animal social si se mai uita si el in oglinzi.
    Asta cu validarea cum e… validezi nu validezi vremea erectiilor trece, pardon de limbaj. Din perspectiva masculina avem de a face cu gasirea unei modalitati de a prosti cat mai multe femei. De aia il amiram pe Casanova si nu pe Platon pana la urma, individul gasise o modalitate sa se imperecheze, ca sa nu ne mai cacam pe noi asta e motivul, cu cat mai multe femele. Deci e instict primar, nu poti sa-l scoti cu una cu doua, poti sa il atenuezi pana intr-un punct. Deci si aia care le valideaza, si aia care invalideaza tot aceleasi motive au.
    Basca ca tu faci o mare confuzie si ai impresia ca majoritatea femeilor sunt ca si tine ori nu e adevarat, majoritatea femeilor sunt foarte usor de manipulat si aduse in punctul in care necesita validare prin amor. Acuma ca validarea se face cu masculu in cauza sau cu altul e un gamble dar din perspectiva lui, worth a try.

    Problema e societatea, e un learned behaviour si o adaptre la o realitate

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: