De ce n-a reclamat femeia imediat?

De câte ori presa tratează un viol, o agresiune sau o hărţuire sexuală, mereu apare comentac gigel cu unul şi acelaşi comentariu. De ce victima a aşteptat o lună / două / trei / zece / un an / douăzeci până să vorbească.

De cele mai multe ori, comentac gigel e bărbat. Bărbat fiind, nu a fost niciodată în situaţia în care a persoană mai solidă şi cu mai multă forţă fizică a căutat să se folosească de asta pentru a-l exploata pentru plăcere personală.

Dar uneori, comentac gigica e femeie. O femeie care a avut noroc de o familie echilibrată şi protectoare şi de un mediu de viaţă unde nu a hărţuit-o nimeni, şi atunci nu are reper pe care să-l ia în considerare.

Pentru aceşti oameni e acest articol. Şi pentru mine, pentru ca data viitoare când se mai discută o situaţie de genul, să dau direct link, să nu pierd 20 de minute din timpul meu să conving un gigel că peste abuz nu se trece ca trenul interregio prin Cucuieţi.

În general, când ţintesc o victimă, agresorii aleg o persoană pe care o simt vulnerabilă şi nepregătită să opună rezistenţă. Un clişeu tradiţionalist învinuieşte victima că purta fustă scurtă / se machia / etc. Realitatea e că de femeile minijupate, stridente şi care inspiră forţă se iau gigeii cel mai puţin, pentru că acelea îi intimidează. O femeie cu încredere în forţele proprii ştie cum să-i ia, să-i facă să se simtă ultimii oameni, şi dacă ei insistă mai mult decât e cazul, ştie unde să-i reclame, să-i facă să răspundă pentru faptele lor.

Deci, cele cu fustă scurtă şi machiaj intens sunt cele care au parte de cel mai puţin abuz.

Persoanele vulnerabile, cele care nu sunt pregătite să reacţioneze prompt şi hotărât când un agresor îşi lansează atacul / hărţuirea / tentativa de viol / orice altă formă de abuz, au nevoie de TIMP să înţeleagă ce li se întâmplă.

Unele experimentează o jenă cumplită.

Altele, în special cele crescute în familii toxice, unde copilul e ţap ispăşitor pentru toate problemele, pot recurge la patternul mintal în care au fost crescute şi să se învinuiască pentru abuz. Oare ce am făcut eu, dacă gigel se comportă aşa.

Altele se confruntă cu frica de a nu fi crezute, sau de a deveni “feministe” “nebune” care “au ceva cu bărbaţii”.

Altele aveau o relaţie apropiată cu agresorul şi au impresia că, dacă vor ignora abuzul / tentativa de viol / orice altceva, vor reuşi să menţină ce au avut înainte de asta. Deşi e fals. Odată ce o relaţie între două persoane a alunecat pe poteca toxicităţii, nu mai ai ce salva. Dar persoanele lipsite de experienţă nu ştiu asta.

Altele, pur şi simplu, nu sunt pregătite ÎN ACEL MOMENT de tot scandalul care urmează în momentul când raportezi un abuz: întrebări intruzive şi invazive, pretenţii repetate să povesteşti iar şi iar cum a fost şi să retrăieşti momentul cu asta, negări, minimalizări şi discreditări de la agresor, prietenii lui şi toţi băgătorii de seamă online care ţin cu agresorul pentru că visează la lumea ideală în care ar putea dispune de orice femeie după placul lor fără ca ea să protesteze, întrebări umilitoare legate de fusta pe care o purtai şi aşa mai departe.

Iar altele pur şi simplu nu au bani de un avocat bun, de taxi până la IML şi orice alte cheltuieli necesare pentru a-ţi dovedi statutul de victimă.

Pe lângă asta, e cazul să luăm în calcul consecinţele psihologice ale abuzului / hărţuirii: stres posttraumatic şi în multe cazuri depresie, dacă victima e predispusă la acest lucru.

Un abuz, stimaţi telespectatori, nu e ceva cotidian, ca un drum până la Mega Image să-ţi iei o pâine. Un abuz te marchează. Un abuz arde, doare, te demolează pe interior, te face să plângi în duş în timp ce retrăieşti iar şi iar momentele de teroare.

Şi da, în timp ce ţi se întâmplă toate astea, te zbaţi să supravieţuieşti, nu să dai cu subsemnatul la circa de poliţie sau să sintetizezi tot ce a fost într-un dialog cu un avocat.

Să ajungi acolo, ai nevoie de timp.

De aceea, legea dă 30 de zile victimei, în anumite situaţii, şi până la trei ani, în altele, să depună plângere. Şi da, unii au nevoie chiar de mai mult timp, pentru că nu toţi pot să aterizeze în picioare.

Înainte să contestaţi atitudinea unei victime a unei abuz, încercaţi să vă puneţi în situaţie. Iar asta vă va feri de întrebări fără sens în viitor.

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie. Aici.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

6 Responses

  1. Sonyared says:

    “De cele mai multe ori, comentac gigel e bărbat. Bărbat fiind, nu a fost niciodată în situaţia în care a persoană mai solidă şi cu mai multă forţă fizică a căutat să se folosească de asta pentru a-l exploata pentru plăcere personală”
    Nu vreau sa te contrazic cu nimic insa… exista si barbati ce sufera ani buni in urma unor abuzuri sexuale. Complicat dar ele exista!
    E drept ca barbatii sunt primii ce au de comentat cate ceva… Vorbim totusi de barbatii fara educatie… de oameni ce cauta validari ascunse in ce spun. De cele mai multe ori sunt misogini si ‘zvarlitor de pareri’ ; Oameni fara pic de empatie.

  2. Nicu says:

    “Având în vedere știrile din această seară, precizez că nu eu am făcut plângerea de agresiune sexuală împotriva părintelui Visarion Alexa și în postările mele este vorba de hărțuire psihologică, nu de hărțuire sexuală.”

    – Cătălina Țuțueanu, presupusa victima

    Deci, cum ramane?

    • Andrei says:

      rămâne să recitești cu atenție despre ce e vorba, poliția are o reclamație de agresiune sexuală, omul a fost reținut o perioadă și e cercetat. Tipa cealaltă e o alta pe care o hărțuia, în alt fel, de 2 ani.

      • Nicu says:

        Nu. E aceeasi tipa, citeste-i postarile de FB, dezlanate si repetitive (tulburarea de personalitate paranoidă?!). Numele ei apare in stirile referitoare la caz.

        • Andrei says:

          de ce tot insiști cu dezinformarea asta? plângerea de hărțuiere sexuală există, nu are treabă cu problemele doamnei de care zici. Poliția nu a făcut publică identitatea femeii.

    • AdrianaRo says:

      Hai că-ți desenez eu: cea despre care vorbești tu e una care a făcut plângere pentru hărțuire psihologică împotriva individului. Cea cu hărțuirea sexuală e alta. până și măgarul ăla a recunoscut agresiunea, există înregistrări (și acum aflăm și de ce a depus plângere așa târziu – a vrut să aibă dovezi. Ceea e ce strigător la cer și incredibil de trist, cum să nu iei omul în serios decât dacă aduce dovezi???)
      Și chiar dacă ar fi aceeași (dar nu e, doar că o puță mică a vrut neapărat să afle identitatea victimei și a nimerit-o pe asta, biata, iar unii care citesc în dungă au ratat subtilitatea), insinuezi cumva că e ok ce s-a întâmplat? Sau că minte? Sau că merita? Că i-a plăcut? Că și-a căutat-o?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading