Discordia artificială între bărbați și femei

Mă uitam ieri pe niște walls de extremiști alt-right. Din ăia care vin să-ți explice că rolul femeii e de animal fătător și că dacă ai un vagin ți se retează pe bună dreptate orice acces la alte opțiuni.
Din ăia care vin să te terorizeze mereu cu insulte, să-ți clintească încrederea în forțele proprii, pentru că un om nesigur e un om mai ușor de controlat.

Dar mă uit și pe modul în care pun problema scârbitele. Că toţi bărbaţii sunt violatori şi porci. Că toţi sunt nişte nemernici. Şi dacă unul se încumetă să-i spună că ba pardon, nu suntem toţi aşa, apare instant reacţia: “iar aţi venit voi ăştia cu #notallmen???”

Cred că divizarea asta atât de accentuată a societăţii, asmuţirea atât de înverşunată a celor două sexe unul împotriva celuilalt, demonizarea şi denigrarea sexului opus în integralitatea lui este printre cele mai mari greşeli ale deceniului 2010.

Pentru că, realist, atât între bărbaţi, cât şi între femei, există în egală măsură oameni buni şi oameni răi, oameni inteligenţi şi oameni proşti, oameni de încredere şi escroci ordinari.

Niciunul dintre sexe nu trebuie idealizat, doar pentru posesia unui detaliu anatomic. Şi aşijderea, nici unul dintre sexe nu trebuie nimicit, umilit, făcut una cu ţărâna drumului, doar pentru posesia unui detaliu anatomic.

La naştere, unii ne-am ales cu un tip de organe sexuale, alţii cu altul. Dar dincolo de asta, ne-am ales cu calităţi general umane, care ar trebui să ne apropie, să ne facă să comunicăm deschis, să ne înţelegem unii pe alţii, să ne luăm aşa cum suntem, cu calităţi şi defecte personale. Punctez, personale. Ştiu băieţi care sunt mai doamne, mai gospodine și mai bucătărese decât o să fiu eu, chiar dacă mă mai nasc de zece ori. Taman de aceea, speechurile cu “rolul biologic” sunt atât de reductive şi de jalnice.
Oamenii nu sunt roluri, oamenii sunt persoane.

Apoi, tot mentalitatea asta divizivă condiţionează, pe bărbaţi să trateze femeia ca pe un vânat care trebuie hăituit şi fugărit, iar pe femei să trateze bărbatul ca pe un pericol, ca pe o perpetuă ameninţare, ca pe un avertisment meteo de cod roşu.

Cum să ai prilejul unui dialog normal şi onest, în aceste condiții?

După aceea, tot tu te miri că zbârnâie depresia în ambele sexe. În fenei, pentru că e îngrozitor să fii hărţuit şi stresat. Iar în bărbaţi, pentru că privirea veşnic neîncrezătoare şi suspicioasă a altora e ca o flegmă verzuie în plină figură.

Iar treaba mai e şi în felul următor: dacă te concentrezi foarte mult să vezi doar răul în celălalt, numai răul o să ţi se arate. O să găseşti doar prilejuri de furie, indignare şi reproş şi o să ratezi exact părțile pozitive.

Sunt foarte mulți bărbați dispuși să aprecieze, să respecte și să înțeleagă prioritățile sexului opus, chiar când acestea nu includ frecatul faianței, fătatul și punerea de murături.

Dacă feminismul ar fi fost susținut numai de femei, ar fi fost extirpat în fașă. Fără bărbații care să se asculte și să sprijine, azi eram toate arse pe rug, pe post de vrăjitoare.

Din păcate, e valabil și pe partea negativă: există o sumedenie de femeiuști care aplaudă ca maimuțele speechul misogin și plin de glume grosolane al câte unui urangutan. Pentru că în absența unei stime sănătoase de sine și al unui respect firesc pentru sexul lor, au impresia că au mai mult de câștigat dacă se fac frați cu dracu până să treacă puntea.

Fără tot acest muieret lamentabil, mârlănia, violența împotriva femeilor, machismul ar fi rămas în Evul Mediu, acolo unde le este locul.

În concluzie: hai să nu mai accesăm narativa asta profund incorectă cu femei vs. bărbați. Nu e nici un versus, nu a fost niciodată și nici nu va fi.

E dintotdeauna un versus al oamenilor care gândesc liber în interacțiune cu elemente teleghidate, mânate de idei fixe, răutate și prostie.

Iar sexul fiecăruia dintre combatanți este 100% irelevant.

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram. Sau, mai nou, devino parte a comunității mele pe Reddit.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: