Dănileţ, magistratura şi TikTok

Să începem prin a puncta evidentul. Dănileţ este insuportabil. I-am cerut la un moment dat un interviu, exact în momentul ordonanţei 13, când PSD avea o boală pe justiţie, iar blogul ăsta făcea 20.000 de views pe zi, pentru că Facebook nu începuse încă războiul împotriva contentului scris. Mi-a răspuns cu o aroganţă stânjenitoare, de parcă era Madonna în perioada Vogue şi eu, un pieliţa p***ii care deranja regina la spa. Drept care, i-am răspuns cu nişte ironii care l-au ofuscat fleaşcă şi mi-a dat block.

Faptul că este insuportabil mi-a fost confirmat de zeci de persoane care au avut neplăcerea unei interacţiuni directe. Și până la urmă, cât timp nu ne e bărbat tradiţional, să fie insuportabil cu noi zi de zi şi să nu-l putem părăsi că altfel zic vecinii că suntem c***e, nu are decât să fie cât de insuportabil vrea la el în curte şi cu cei care îl plac chiar şi aşa. Eu am libertatea să îl ignor, mi-am exercitat-o din secunda în care mi-a făcut expozeul ăla de penibil în replică la o invitaţie de interviu şi o voi exercita de acum încolo netulburată de nimeni.

Contentul video al lui Dănileţ e… Cum să spun. Content video de om care vrea să trăiască activ, dar neapărat să ştie tot internetul că trăieşte activ. În iulie anul trecut, entelectoala PSD-ului, Floricica Jucan, a postat un TikTok în care Dănileţ se dădea drept Cichicean şi se lupta fioros cu aerul blând de primăvară.

A grohăit de râs postăcimea pesedistă de s-a kkt cu stropi o săptămână.

Sigur, postăcimea pesedistă majoritar obeză, având ca unitate de măsură a fericirii litrul de ulei şi kilogramul de zahăr, ar fi încercat prima figură de cichicean a lui Dănileţ şi ar fi rămas pe pajişte până la sosirea ambulanţei, apoi s-ar fi bătut cu bolnavii de covid pe un pat la urgenţe. S-ar fi bătut în flegme, că altfel, artrita doare.

Face cuiva vreun rău Dănileţ cu figurile lui de cară-te kid?

Nu.

Dacă n-am avea – inclusiv bărbaţii, şi de multe ori, mai ales ei – mentalitatea asta retrogradă de ţaţe torturate perpetuu de grijă faţă de ograda altuia, am zice: OK, whatever, apoi ne-am vedea de ale noastre. În timpul lui liber, oricine are dreptul să fie cât de cichicean doreşte, şi în loc să îl judecăm, nu ar strica să luăm noi înşine nişte lecţii de karate că, sincer, anii ăştia de restricţii se cam văd pe burţi.

După shamingul public pe motive de cichicean, ieri, CSM l-a eliminat pe Dănileţ din magstratură. Nu pentru decizii greşite în instanță, nu pentru modul în care îşi exercită funcţia, ci pentru postări în social media. Pentru că le arată celor în jur de 7000 de followeri pe TikTok cum e el un Făt Frumos al lumii contemporane.

Decizia CSM de ieri zice: “În baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul udecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. a) din acelaşi act normativ.”

Fapta fiind care? Citez: “Manifestările pârâtului pe social media”. În 2004, când a fost publicată legea, social media nici nu exista. “Conduita prin care aduce atingere imaginii justiţiei”.

Dacă imaginea justiţiei a fost atinsă în aceşti ani, a fost de judecătoarea care a decis că nu ştiu care faptă nu e suficient de gravă pentru că nu a stârnit reacţie publică. De alta care a hotărât că o fetiţă de 12 ani forţată la relaţii sexuale cu un individ care putea fi taică-su şi-a exercitat consimţământul. Şi tot aşa.

În nici un caz de contul relativ mic (şi între timp devenit privat) al lui Dănileţ.

Mi se pare de prost gust să judeci prestaţia de preşedinte a lui Băsescu după amiciţia lui cu sticla de jack, prestaţia de premier a lui Ponta după cum a făcut opturi şăgalnice din fese la Dansez pentru tine sau prestaţia de judecător a lui Dănileţ după talentele care dau pe dinafară pe TikTok.

Oamenii fac şi ei ce ştiu şi ce pot să se distreze în timpul lor liber şi, câtă vreme nu afectează alte persoane, nu văd problema.

“Da, Lorena, dar mie îmi sângerează retina când mă uit la Dănileţ pe TikTok”.

OK. Ai toată libertatea să NU te uiţi. Să faci abstracţie de existenţa lui, aşa cum fac eu.

Sancţiunile pentru social media – exceptând postările care fac rău altora, ca îndemnul la abuz, fake news sau revenge p***n – creează un precedent periculos pentru libertatea de expresie. A noastră, a tuturor.

Sigur, Dănileţ va depune contestaţie la ICCJ şi o va câştiga fluierând. Apoi va posta dansul găinii triumfale pe TikTok.

Dar ştiţi ceva?

E dreptul lui, într-o ţară liberă.

***

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: