Mircea Badea, studenţii la istorie şi gherţoismul de analfabet

Orice om care a făcut o facultate ştie că, de două ori pe an, vine perioada “bau-bau” numită sesiune. Când ai câte un examen important din trei în trei zile, pentru care ai de parcurs o tonă de cursuri, plus manual, plus bibliografie obligatorie.

De aceea, pot înţelege omeneşte că pe studenţii de la istorie aflaţi în miez de sesiune şi poate chiar în miez de examen i-au deranjat cumplit concertele de sub geam. E vorba de un volum mare de materie prin care treci în numai câteva zile, nopţi nedormite, emoţiile aferente examenelor şi, nu în ultimul rând, importanţa concentrării asupra subiectului în timp ce ceasul ticăie nemilos şi cele trei ore trec cu viteza vântului.

Înţeleg oarecum şi faptul că Primăria îşi are propriul program de parteneriate şi aranjamente, şi că nu le pasă prea tare, când primesc bani pentru un spaţiu, dacă îi deranjează pe oamenii din clădirile din jur. Indiferent că-s firme private sau universităţi de stat.

Înţeleg şi faptul că Mircea Badea e pe rol de sugător de ciorapi profesionist, angajat exact pentru acest talent: să latre o oră la adresa duşmanilor reali sau presupuşi ai regimului.

Înţelegând toate astea, am o singură problemă: retardul sinistru al argumentaţiei şi al poziţiei individului, când vine vorba de protestul studenţilor la istorie împotriva gălăgiei date la boxe.

“Ce, băăă, ăştia vor să înveţe, băăă? Dar de când învaţă studenţii, băăăă?”

Argumentaţie de cocalar retardat cu două clase ca trenul.
Dacă statul român nu ar crede cu toată buna credinţă în importanţa educaţiei universitare, nu ar susţine financiar universităţi publice şi nu ar finanţa locuri de la buget. Ah, dar stai. Nici nu crede? E vorba doar de nişte profi piloşi, care au de câştigat nişte salarii? Asta ar justifica cel puţin jumătate din materiile depăşite din punct de vedere informaţional şi profund neinteresante care se predau la toate facultăţile.

Nu neagă nimeni nici faptul că există o proporţie oarecare de chiulangii, repetenţi, fripturişti, ca în orice colectiv uman. Dar în mod cert nu ăia se chinuiau să-şi dea examenele în plin zgomot vândut pe post de muzică.

“Şi de zilele libere nu învăţaţi, bă?”

Alt argument de cocalar retardat căruia-i curg bale din gură şi care nu pricepe cum vine treaba cu zilele de odihnă şi cu zilele lucrătoare din săptămână.
Mirciulică, tu între ce ore latri la populaţie? Între orele în care a decis managementul Antenei că ai de lătrat. Nu mai devreme, şi nu mai târziu, că te dau afară ăia cu mătura.
Să vină un prost la tine să te întrebe: “dar la opt dimineaţa de ce nu latri, bă, băiatule, dacă eşti tu aşa tare?” ar însemna să ai noroc. Norocul de a-l fi identificat pe singurul cetăţean al României care e mai obosit neuronal decât tine.
Nu studentul îşi alege zilele libere şi nu studentul îşi alege sesiunea. El doar frecventează o instituţie de învăţământ şi îi respectă programul.
Am fost destul de explicită chiar şi pentru cei doi neuroni ucişi de plictiseală din capul tău? Bun. Mergem mai departe.

“Dar să meargă moca cu trenul le convine, nu?”
Hă?
Ce legătură logică şi raţională există între mersul moca cu trenul – care, btw, nu e vina studenţilor, ci o iniţiativă PSD – şi dreptul de a cere linişte când ai examene şi când înveţi pentru sesiune?
De ce ai invoca mersul moca cu trenul, atunci când subiectul este cu totul altul?
Şi mai grav, de ce ai bate monedă zece minute pe mersul moca cu trenul, când asta nu are legătură câtuşi de puţin cu tema protestului?

Da, studenţii au tot dreptul să protesteze când au tărăboi sub geam în sesiune. E un semn că vor să-şi dea examenele în condiţii civilizate. Că ei iau în serios investiţia pe care o face statul român în locurile lor de la buget, şi vor note bune la examene.

Şi nu e treaba ta de analfabet nici să judeci gratuitatea învăţământului superior – care ţie nu ţi-ar fi folosit la nimic, că na, şcoala presupune inteligenţă, nici gratuitatea transportului – MAI ALES CÂND NUMITA GRATUITATE A TRANSPORTULUI E DECIZIA BOŞILOR TĂI DIRECŢI.
Practic, hămăind pe tema gratuităţii trenului, spui cu buziţele tale bine tăbăcite că partidul a dat pomană electorală.

Nu, nu e la schimb. Transport gratuit versus examene la mişto. Prioritatea sunt examenele.
Iar un om deranjat în sesiune are tot dreptul să protesteze. Nu-i este perturbată doar munca lui, individuală – ci şi banii alocaţi de stat pentru locul lui la buget pe semestrul în curs.

Încearcă să gândeşti, Mircică. Contrar zvonurilor, nu doare. Şi nici stârneşte cârcei. Deşi, la cât de odihnită ţi-e ţie mintea, poţi fi excepţia care să prezinte efecte secundare.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

 1. daniela says:

  Lorena, stiu ca este vina mea ca ma bag singura in troaca lor si nu ma pot abtine sa nu citesc paginile viermilor din care face parte si Mircea Badea, dar pe mine atitudinea asta (si mai sunt o caruta care gandesc ca el) m-a facut sa imi fie SINCER si REAL frica! Nu mai exista niciun minim de respect pentru nimic, oamenii astia la prima ocazie o sa ne calce cu bocancii pe cap. Simt ca ma iau toate spumele marii cand vad atata prostie, atata ura, atata lipsa de empatie si respect pentru educatie si pentru omul de laga tine. Efectiv nu mai pot! Astia sunt la fel ca la mineriada. Jur ca ma astept la orice, e grav fratilor! Unde dracu sa fugim???

 2. Adrian says:

  Mda, subscriu la ideea de analfabet cu diploma despre domnul mircica. Si ca sa aduc ceva spicy aici iti voi spune ca exista si oameni “mari” ce il ling in cur pe miricica.
  Am facut acelasi liceu si ducandu-ma eu sa iau porcaria aia de atestat dupa tz ani de la terminare vad ca l-au facut port-drapelul promotiei ’92.
  Sta scris cu litere mari pe panoul de onoare locul I castigat de el la nu stiu ce concurs international start spre viitor anii 2000 ceva de genul.
  Mi se pare execrabil acest lins in cur pentru ca in generatia 88-92 au fost multi olimpici la informatica national si international dar nenea mircea badea este scris cu litere de aur.
  De ce? pentru ca acei oameni “mari” ai liceului, recte fosta profa de chimie si mare comunista a conchis ca istoria liceului e perfecta cu badea in frunte.
  Rusinicaaaa!
  Si ca sa fiu la subiect, domnul badea in facultate mergea numai la bratz de dameze si intreba sfidator “dar tu cine esti? ” Mda, eram chiar de neobservat dupa 4 ani de baschet timp in care am fost si adversari directi si eu mai si loveam la ficat,deh obicei de pivot…
  Asa ca acest gunoi isi merita soarta sa fie pe post de masina de spalat a coirapilor lui voiculescu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: