“Să se ducă corporaţiile, măcar încurajăm producţia internă”

Notă: Citatul aparţine unui comentac la postarea precedentă.

Dragă Românie,

Cu durere în suflet îţi spun, în continuare eşti siderant de proastă. Bine, nu toată, dar în mare parte.

Am scris un articol – avertisment despre faptul că protestul, în legimitatea căruia am crezut până la un punct şi pe care l-am susţinut cu toată energia până la un punct, pare să o fi luat pe o cotitură care face paşi mari spre dezastru. Dezastru în primul rând economic. Ca mic “independent”, eu am contracte în măsura în care oamenii cu care lucrez sunt financiar bine şi-şi permit serviciile mele. Am pus independent în ghilimele, pentru că realitatea e că suntem al naibii de dependenţi unii de alţii. Şi dacă mie mi-e bine, ţi-e bine şi ţie, iar dacă tu o iei la vale, o iau şi eu.

Am explicat în articol, pe un ton virulent pe care mi-l asum, că degringolada politico – economică artificial întreţinută prin care trece acum România nu ne face decât rău. Da, aştept cu mare emoţie încă 400 de comentarii pline de ură şi o spun calm şi sec:
ARTIFICIAL ÎNTREŢINUTĂ.
Nu e vina mea că voi înţelegeţi politica la nivelul piesei lui Caragiale “Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea”, unde pensionarii ajungeau la concluzia că sistemul ideal de stat e ăla în care toţi primesc pensii şi nimeni nu plăteşte bir.

La care, o vită sinistră îmi dă comentariul din titlu.

Dacă producţia autohtonă ar fi avut o problemă şi aceasta ar fi fost corporaţiile, toate judeţele sărace ale României, de la Vaslui la Ialomiţa, ar fi duduit de producţie autohtonă. Ar fi apărut cooperative, oamenii ar fi lucrat împreună, agricultura s-ar fi dezvoltat, ar fi apărut mici ateliere.

Ăăă?

În judeţele în care nu ai corporaţii, se moare de foame la modul propriu. Unica sursă de venit e unicul membru de familie care munceşte de se rupe în străinătate şi trimite bani acasă. În rest, lumea stă cu dânsa-n sus şi se vaită că n-are ce mânca. Şi ratează să sesizeze vreo formă de cauzalitate.

Pe scurt, corporaţiile sunt sângele care irigă organismul României ca stat. Cel puţin acum. Ştiu şi ele asta. De-aia îşi permit, unele, să dea salarii jenant de mici peonilor. Dacă plec eu, rămâi de izbelişte.

E uşor să identifici cauze: Lenea congenitală e una dintre ele. Lipsa unui capital iniţial ar fi a doua problemă. Know – how -ul de gestionare a afacerii – şi mă refer la know-how-ul real, nu la căcatul care se predă în ASE (am făcut doi ani, înainte să dau la teatru şi n-am învăţat decât truisme de genul: dacă profitul e mare, firma merge bine şi eficienţa economică e atunci când venitul e mai mare decât cheltuiala. Dăh. Mersi ASE, aveam nevoie de tine să aflu asta.) Extirparea volumului interminabil de hârţoage şi hârtioare care trebuie obţinute ca să faci cea mai banală activitate.

Dar adevărul e că, până reparăm aceste hibe ale noastre: lenea, ignoranţa şi ineficienţa (uite, să nu ziceţi că-s pesimistă, să prezic că murim cu ele de gât; zic până reparăm!) şi până ne creşte nişte iniţiativă antreprenorială, ne trebuie locuri de muncă. Şi cum nu ne poate angaja Iohannis pe toţi 20.000.000 să-i tundem iarba în curte, locurile astea de muncă ni le dau corporaţiile. Pe moment. Iar pe astea ar fi minunat să nu le pierdem cu climatul de impredictibilitate economico-politică. Că apoi tot voi o să fiţi în pieţe să plângeţi că vă e frig şi foame.

Hai, începeţi să protestaţi puţin şi faţă de voi înşivă. Ce aţi muncit, ce aţi produs în mod real ca în România să fie mai bine? Cu ce se alege România în plus din faptul că vă are?

PS: La acest articol, nu dau publicare decât la comentarii care spun: Am muncit / am produs a, b, c, d, sau răspunsul sincer “Nimic”. Sunt imună la baliverne.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

12 Responses

 1. Iordache says:

  Produc muzică pe care unii o considera cât de cât interesantă, de 25 de ani, şi albume de artişti români, de alţi 6 ani. Dacă e vorba de chestii gen Chevron, Gazprom, Lukoil, Monsanto (şi mai sunt!) n-au decât să se ducă învârtindu-se. Producţia internă s-ar poate stimula prin legi corecte, nu stagnează din pricina lenevelii etc. Lumea ar prefera să facă bani pe cont propriu în loc să muncească pe nimic pentru alţii.

 2. dadatroll says:

  Mey au am facut un blog da na iesit asa de bun calui Gramo ca nam avut nici camera foto nici nevasta dezbracata. Bine ca si dacaveam tot naveam camera foto sai fac foto. Vorba aia cand fu Tache si fu Tica.

 3. Alexandru. says:

  Personal, am lasat scolile pe locul doi (nu, nu am 4 clase) si m-am angajat full-time de la 21 de ani. In momentul asta am 9 ani de munca. Cu contract. Timp de 3 ani lucrez in domeniul sigurantei ocupationale si de proces (intr-o corporatie, fosta companie de stat care s-ar fi dus dracului si ea laolalta cu toate). Si ca sa leg de ceea ce s-a intamplat in Colectiv ce povestesc eu aici, am luat decizia de a pune pe picioare un blog si platforma online de training chiar in acest domeniu. Asta pentru ca te invata niste lucruri legate de supravietuirea ta si a celor de langa tine, pe langa faptul ca scoate in lumina si ce obligatii au altii fata de persoana ta. Lucruri care ar trebui sa le inveti inca din scoala, dar, calculul integral si diferential este mult mai important decat, sa zicem, primul ajutor sau evacuare in caz de urgenta. Iar astia care striga sus si tare sa plece corporatiile, sunt 99,99% aceia care se roaga angajatorii de ei, dar refuza pe seama faptului ca un salariu de 1500 de lei plus beneficii este prea mic si prefera sa traiasca din ajutoare sociale (cazul despre care vorbesc este real si implica niste oameni dintr-o comuna de nu mai stiu unde, care nu erau nici pe departe calificati sa lucreze intr-o fabrica, dar angajatorul se oferea sa le asigure training, salariu, beneficii, inclusiv cazare). Cat despre productia interna, despre ce vorbim mai exact? Tocmai am pus mana pe niste scobitori importate din China.

  • Lorena Lupu says:

   Mulţumesc din inimă.

   Mihai: Tu, ca şi mine, trăieşti din vânzarea de bilete. Şi pentru ca tu şi eu să vindem bilete, e nevoie ca nişte oameni să lucreze la Chevron, Lukoil şi etc., să le cumpere.

 4. Dar daca ne e frica ca “ne pleaca americanii” atat de greu ajunsi la noi, poate ca sa nu plece o sa acceptam un salariu minim mai mic, la $100 asa/luna sau chiar mai jos si o pula-n cur! Altfel, poate pleaca si o sa ramanem cu o pula-n cur!

  Va rog sa-mi scuzati limbajul, cand ziceam de “cur”, am vrut sa spun poponeț!

 5. Dan says:

  Dar problema e mai veche si nu e doar romaneasca. E celebra caricatura cu drapelul american pe care scrie MADE IN CHINA. Daca in 70 un produs american era fabricat in America acum e fabricat cine stie pe unde. Nu e doar oful nostru, il mai au si altii.

 6. Lorena Lupu says:

  domnilor, n-aţi respectat regula jocului. Am făcut asta – asta – asta.

 7. Dan Z says:

  Am deschis un birou de arhitectură acum 15 ani. Câteva sute de proiecte, lefuri plătite, taxe la stat & shit. Rămân bani destui ca să mergem la teatru, să mai cumpărăm o carte, mergem la un concert. Am fost în piață pt. că mi-era ruşine cu aşa un p.m. şi pt că trăiam cu convingerea că plătesc taxe degeaba (banii mei se duc ca apa în nisip). Acum subscriu la ideea ta. Ar fi bună o pauză. Putem reveni imediat în piață dacă ni se serveşte iar un căcat pe post de soluție politică.

 8. Nicolae Satnoianu says:

  Am cheltuit fiecare banut obtinut in corporatie in economia romaneasca. Plus un credit baban. I-am topit pe toti pana la limita falimentului pe persoana fizica. Am alimentat economia romaneasca cu capital romanesc. Si masina la granita numa’ de-al dracu’, sa nu pun strop in Bulgaria. Si am lasat si plusvaloare mare la corporatie. Ma declar investitor. Se pune? :))))))

 9. Cosmin says:

  De vreo10 ani lucrez in multimationale, am lasat in urma cate ceva, eu (plus ele) am platit statului roman vreo 60k Euro taxe (pe munca), am invatat ce inseamna corectitudinea, rigoarea. Am vazut zeci de oameni care au construit afaceri dupa ce au invatat cate ceva prin corporatii, am colegi ce-si permit 100K euro imprumut pentru o casa si care sunt cel putin la nivelul colegilor lor din tara de origine.
  Pentru cine nu a trait in comunism sau in anii ’90 o fi la indemana sa critice, dar asta nu ii scuteste de a fi tembeli.

 10. dadatroll says:

  Mey da capsunari se pune? Ca ei au facut concret Romania mai buna, capsunar cu capsunar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading