…utere

Ieri au fost premiile Uniunii Teatrale din România care se sigluieşte de una singură UNITER, dar care, cum bine remarca cineva, ar trebui să se sigluiască UTR. Sau, la lectură, …utere.

Premiile …utere au fost cât se poate de… (aici nu găsesc o rimă, vâna poetică mă părăseşte. Unde eeeeeşti, vână poeticăăăăăă? Nimic nicăieri? OK. N-avem rimă. Deci, suntem douămiişti. 😀

A fost cât se poate de …utere numărul impresionant de gafe al ălui-mai-utere-dntre-toţi, Preş. UTR Caramitru. Să-l fi auzit pe Preş. traducând din engleză în română ce înţelegea el din spusele alteţei sale prinţul Georg Friedrich, invitat al casei regale din România – adică ce spunea unul şi ce înţelegea celălalt – era un moment demn de bancurile cu Bulă şi Ştrulă. Pe dramaturgul Mihai Ignat l-a botezat Mircea. (Şi dramaturgul jenat nu a suflat nici pâs. 🙂 ) Mă aşteptam iar la momentul Florin-Persic-senior-neterminat al serii, dar nu a fost nevoie. Caramitru l-a suplinit cu brio. Actor multilateral, ce vrei?

Apoi – în fiecare an, sesizez că apare câte un trend de a încasa premii. Un mod de a. Anul ăsta, modul de a le încasa a fost acela de a mima un infantilism tembel şi a începe: “Vaaaai, am aşaaaa nişte emoţiiiii…” Şi dacă la premiul de debut mai mergea, să vezi ditamai fomeile în toată firea, boite ca Voroneţu’ având “aşaaaaaa emoţiiiiii” friza penibilul, pateticul, ridicolul, ilarul şi tot ce vreţi voi să frizeze.

Culmea “unor asemenea emoţii” a atins-o madam Rodica Mandache, care e o actriţă imensă, monumentală, putem spune, dar pe care eu personal n-o pot suferi. De ce? Pentru că mi se pare de o falsitate hidoasă în tot ce face, nu o cred nici o clipă, şi are o anume mâţâială afectată şi calpă, o amabilitate de suprafaţă, rece ca lama unui cuţit, şi un anume aspect gelatinos care îmi aminteşte de scârba pe care o aveam faţă de meduze când eram copil. Ce a câştigat această distinsă doamnă?

A câştigat dreptul de a-l prezenta pe Marian Râlea. Şi cum a făcut-o? Îndulcindu-şi vocea până la diabet, făcând pe copiliţa simpatică – cu toate detaliile enumerate mai sus. Eu regretam că nu am la mine pungi – cum îmi luam în excursiile de la şcoală, din cauza răului de maşină.

Şi desigur, ză greit winner of ză ivning, ză grei dairector Andrei Şerban, şi magnificul său stil epistolar, care bate tot. Omul ăsta face totul prin scrisori. Plăteşte poliţe, taie, spânzură, pune la punct, înjunghie etc. Presupun că şi virginitatea tot prin poştă şi-a pierdut-o. (Bine măcar că n-a avut şi ăsta “aşaaaaa nişteee emoţiiii”. (Dar vă voi scrie o dată o “scrisoare imaginară de Andrei Şerban” 🙂 )

Momente care m-au impresionat? Hai, că au fost şi din astea. De exemplu, momentul de reculegere cu chipurile actorilor care au murit anul trecut m-a făcut să plâng în hohote. Şi frumos a fost momentul Alifantisului, care are cea mai tulburătoare voce masculină – bine, exagerez, dar în contextul “atâââtor emoţii”, sobrietatea lui era ca o gură de aer proaspăt – şi o dulce rârâială. Şi a cântat melodia mea favorită din repertoriul lui. “De-aş avea patru dromadere…” M-am bucurat că a câştigat Ofelia Popii, care e o actriţă excelentă. Ţineam cu ea din tot sufletul. Dar când a pus şi ea placa bine-cunoscută cu emoţii, mi-a venit să-mi smulg părul din cap. Şi haios a fost actorul clujean Andras Hathazi, câştigător al Premiului de Interpretare Masculină, care a ştiut să-şi ia premiul cu umor şi autoironie: “poate mă văd şi pe mine regizorii de film”.

Păi să vă vadă, domnule H! Evident, umorul dumneavoastră va da mai bine pe peliculă decât atâtea emoţii false. 🙂

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. Ez Q. says:

  La un moment dat continuam sa-ti citesc parerile cu teama…daca ai fi zis ca si Radu Beligan a avut “aşaaaaa nişteee emoţiiii” lumea uterina s-ar fi inecat in penibil. Chiar m-ai facut curios. Am sapat dupa o inregistrare, ceva, dar momentan fara succes. Acoperire media foarte plain, copy & paste din comunicatul de presa. Eeh, cele “223198 vizite din 25.03.2004” ale site-ului spun totul. Cu adevarat o “institutie de utilitate publica” 🙂

 2. le za ariciul says:

  “virginitatea tot prin poştă şi-a pierdut-o” – pun intended? 🙂

 3. inflacari says:

  Te-ai dus acolo asteptanddu-te la altceva? Adica sperai sa fie altfel decat anul trecut? Si pe langa premiile date pe merit, te asteptai sa nu existe falsuri si nepotisme? Sper ca dezamagirea ta vazand spectacolul sleit si zoios al UTeR-ului sa nu se intample si la viitoatele decernari. Stiu totusi ca sperantele mele sunt desarte…

 4. Un scârbit says:

  Un fost coleg avea o vorba cand ceva era tare , cool : spectacole( circ intre oameni ) , petreceri, activitati sportive ,diferite incidente . Zicea, a fost /este rupere sau f … ere de utere .

 5. Am observat ca in teatru este mereu directia asta veche de UNITER (pe care noii actori si regizori) o compara cu vreun Comitet Central sau UTC Comunist. Intotdeauna oamenii talentati si cu viziune deschisa au injurat uniter-ul. Zicea un regizor prin 2001 (al carui nume imi scapa): ca sa devii bun in teatru trebe sa NU castigi la UNITER.

  Andrei Serban cred ca e nenea ala care l-a montat pe Don Juan in Soho? Piesa acceptabila si chiar fainutza, ma intreb daca a mai vazut-o careva. In Cluj inca nu avem ce are Capitala:-)

 6. Lorena Lupu says:

  ez q: Radu Beligan a fost decent. singurul lucru care mi s-a părut sub demnitatea lui a fost afirmaţia cum că dl. preş ar fi fost shakespearistul model şi actorul anului.

  arici: ceva mă face să cred 😉 că nu îmi citeşti pentru prima oară blogul. Ştii că genul ăsta de puns sunt preferatele mele.

  înflăcărări: stai puţin. premiile mi s-au părut în marea lor majoritate corect acordate. ceea ce a criticat postul meu, a fost imensa cantitate de fals şi uz de fals care a potopit ceremonia.

  un scârbit: acolo băteam şi eu, dar cu subtilitate. Lumea se prinde repede, nu trebuie să le bagi poanta în ochi, să ştii.

  andre: ba aveţi un teatru maghiar de stat, care e fenomenal. şi aveţi o viaţă mai liniştită. ergo, timp să vă duceţi la spectacole. 🙂

 7. inflacari says:

  Lorena, teatrul este inteles de unii ca esenta falsului si de prea putini ca arta. Sa nu o iei ca pe o generalizare. Cand spun asta, vizez pe cineva anume!

 8. Lorena Lupu says:

  Pe cine, dragu’ (sau draga) moşului?

 9. DOOMy says:

  A fost futere
  Ca premiile utere
  Au fost rupere

  (na rima)

  Hai cu maneauaaa =))

 10. Lorena Lupu says:

  Doomy, îţi înţeleg zelul, dar… aruncă o privire peste răspunsul adresat “unui scârbit”. 🙂

 11. valer says:

  “ză grei dairector” nu a fost modelul unui personaj din Rondo Capriccioso?

 12. dadatroll says:

  Jocuri de cuvinte, sunt impresionat. He who puns

 13. Lorena Lupu says:

  valer: 😀 ştii că nu răspund la întrebări de genul ăsta. ficţiunea e ficţiune, realitatea e realitate.

  dadatroll: avem şi noi ceva în comun. tu et moi. şi ce?

 14. dadatroll says:

  Noi aduca tu si cu cine?

 15. Lorena Lupu says:

  Şi mama lui Ştefan cel Mare 😀

 16. CatGal says:

  Nici eu nu o supoorttt pe Rodica Mandache. De cand ma stiu atata vocea ei cat si impresiile ei mereu superioare despre orice…sincera sa fiu nu mi se pare deloc o actrita buna. Absolut deloc. Mi se pare ca seamana cu noi cand eram mici si ne punea invatatoarea sa citim poezii cu intonatie…si rezultatul era firesc ceva ce suna la foarte fals. Si faptul ca se crede un monument de intelepciune sub care cica se ascunde muuulta modestitate. 🙁

  Cat despre prezenta ioncaramitriana de cand lumea si pamantul si atmosfera de pe vremea utc pe mine ma face sa ma gandesc la filmul cu liceenii si socrate si la ora de dirigentie din amfiteatru…cu fraze…copii, ce inseamna viata pentru voi…omg!…

 17. dadatroll says:

  Si ea era lezbianca?

 18. Lorena Lupu says:

  catgal: uite, femeia asta chiar nu mi-a făcut nimic niciodată, prin care să îmi motiveze repulsia viscerală. e chestie de chimie, pur şi simplu. ca dragostea.

  dadatroll: 😀 letopiseţul ţării moldovei nu specifică nimic în sensul ăsta.

 19. dadatroll says:

  Ma mir ca nai bagat un joc de cuvinte si cu letopisetul. Exista, deci, sperante.

 20. Lorena Lupu says:

  Nu obişnuiesc să imit jocuri de cuvinte vakulovskiene.

 21. dadatroll says:

  OK, atunci nu exista sperante.

 22. inflacari says:

  Lorena, nu fac public nimic. Poate e doar in imaginatia mea, desi convingerea mea e ca am dreptate. 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: