Iulia şi flori în păr

Unul dintre lucrurile pe care nu trebuie să le neglijăm, mai ales după ce am ajuns la maturitate, e să susţinem şi să fim alături de copii talentaţi, pentru că şi tu ai fost susţinut pe la începuturile tale, sau n-ai fost, dar ţi-ai fi dorit. Şi de ce să nu faci viaţa altora mai frumoasă decât a fost a ta?

Iulia Ioniţă are 18 ani şi avem un fel de afinitate la prima vedere. De când am văzut-o la un eveniment alături de mama ei, Corina Ozon, am simţit o apropiere cu totul specială. Apoi am început să povestim şi m-am prins că e exact formatul meu de om: aparenţa de “sugeţi pula, toată lumea” şi esenţa de “cine vrea prăjituri?”.

Cartea Iuliei, Flori în păr, e povestea unei rockeriţe. O tipă pe care Iulia o tratează demitizat, cu o autoironie irezistibilă, aşa cum îşi tratează toate personajele şi situaţiile. Şi deşi cartea nu e perfectă, pentru că se vede hărnicia debutantului, dorinţa de a înghesui cât mai multe personaje, situaţii, întâmplări, trădează foarte, foarte mult talent. O forţă de sine stătătoare. Tehnica se învaţă în timp. Talentul există sau nu. Şi în această carte, condeiul de forţă se vede de la o poştă.

12695399_1073666989322053_1651835282_o

Lansarea de la Grill Pub, sau Rock Pub, cum se numeşte neoficial, m-a lăsat mască, pentru că în afară de Corina Ozon, am fost veteran de vârstă. Clubul acela, deloc mic, a fost plin vârf de liceeni. Mulţi, mulţi copii – “noi nu suntem copii!!” “da, mă iertaţi, mulţi, mulţi oameni mari” – veniţi la o lansare a unui scriitor de vârsta lor.
La care a cântat o trupă de rock, tot de liceeni, Redmark. Absolut adorabili.

Simt nevoia să punctez un lucru: cine înjură generaţia tânără nu are de a face cu ea în realitate. Ce văd eu, ori de câte ori mă intersectez cu copii – “noi nu suntem copii!!” “da, mă iertaţi, oameni mari!” – e solidaritate, muncă cinstită din toată inima, bunătate şi o calitate umană neştirbită de frustrările comunismului şi ale formelor de snobism post-comuniste.
Ei au organizat lansarea până în cel mai mic detaliu, au filmat un trailer de zece minute, au creat playlistul evenimentului – cei din trupa Redmark chiar au compus o melodie care să reflecte spiritul cărţii. Pe scurt, mi s-a topit inima.
Tot ce-mi doresc e ca tinerii ăştia minunaţi să nu fie şi ei aplatizaţi de rahatul tradiţional al traiului în România.
Şi cumpăraţi cartea Iuliei. Va fi o lectură captivantă.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

6 Responses

  1. Sarius says:

    „(…) aparenţa de “sugeţi pula, toată lumea” şi esenţa de “cine vrea prăjituri?””. Priceless.

    GG pentru carte, din partea mea. Încă mă chinui să scot o carte tehnică, să vedem dacă se rezolvă cu editura.

  2. webita says:

    E de dat cadou la o fata de 13 ani?

  3. Mihaela says:

    Pot s-o comand online? Sunt din Brasov si n-am vazut-o in librarii.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading