Adeveri-m-aş!

Urăsc din tot sufletul meu perioada 10 – 15 mai a fiecărui an. Perioadă în care tu, Gigele, alergi pe la toate instituţiile cu care ai avut mai mica sau mai marea plăcere de a colabora, conversezi cu doamne contabile mai mult sau mai puţin amabile şi cerşeşti fiţuica aceea genială care se numeşte adeverinţă de venit. Ba uneori te vezi silit să te cerţi cu ăia care nu pricep că e dreptul tău legal să primeşti această adeverinţă, şi normal era să ţi-o trimită acasă…

Şi te învârţi ca un coi într-o căldare de colo până colo, unii îţi dau întâlnire şi nu vin la ea, unii te amână până pe 14 mai, unii… Mulţumiri speciale celor care înţeleg de vorbă bună şi trimit pe mail aceste minunăţii.

Dar eu nu înţeleg, să mor io! (De murit tot mor, dar de draci. ) Dacă eu am semnat x contracte, toate înregistrate, şi toate având codul meu numeric personal, de ce nu pot direcţiile de finanţe publice să centralizeze toate aceste contracte, în funcţie de codul numeric personal al fraierului pe numele căruia s-a virat impozitul (mai ales în lumea computerizată de azi, ar fi extrem de simplu), şi de ce pula lui Hector mă învârt eu zilele astea prin oraş ca Speedy Gonzales în zilele lui triste?

Şi acum o dedicaţie pentru mama celui care a inventat acest sistem aberant:

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. Vero says:

  Asta cu centralizarea pe care NU o fac directiile de finante publice nu o inteleg nici eu. Si nu pricep de ce trebuie declarate niste venituri pentru care s-a platit DEJA impozit 🙁

 2. Lorena Lupu says:

  mă bucur că nu sunt singura care şi-a uitat pricepătorul acasă. 🙂

 3. Witch says:

  Poate pt ca softurile lor sunt facute de firme care au castigat contractele pe ochi frumosi si le-au facut de-amp***a. Pentru foarte multe operatiuni care ne-ar folosi nici macar nu exista soft. Nici casa de sanatate nu stie ca eu am facut 6 ani de facultate si master si ca am lucrat si prin alte orase. Asa ca umbla drace dupa adeverinte de la facultate si de la finante in doua orase diferite de ala in care stai…

 4. Lorena Lupu says:

  vorba bancului ardelenesc: poi să nu-ţi baj pula?

 5. animal00 says:

  trebuie declarate pentru ca s-ar putea ca impozitul pe care l-ai platit sa fie prea mare/mic. Asa ca ori primesti bani inapoi ori dai. sau nu.

  centralizarea…ehe. dar dece?

 6. Lorena Lupu says:

  bun. dar ce ai spus tu nu contrazice ce am întrebat eu: de ce nu se centralizează toate acestea la nivel de direcţii de finanţe, în funcţie de CNP-urile lumii?

 7. george83 says:

  intrebarea este: de ce nu centralizeaza tot ce inseamna angajat la nivel de CNP? de ce nu este centralizat tot ce inseamna pacient la nivel de CNP? etc…pentru ca nu exista interes. De fapt interes este sa fie multe posturi, multi oameni care duc o hartie toata ziua. Pe urma tipam ca disponibilizam nu stiu cate locuri de munca si nu este bine. Mai bine stam la cozi si incercam sa ajungem in programul ala de gravide 10-14…mama lor de birocrati 🙂

 8. bebe says:

  Bueiii!Cum beep sa nu alergati???Da’ functionaru’ roman de unde sa “maninca”???Calculatoarele e pentru jocuri!Birocratia moare ultima!!!

 9. Lorena Lupu says:

  Păi ce mănâncă el din alergătura mea, bebică? din alergătura mea mănâncă doar ratb, taxiul şi cfr. mai mult ar mânca, cred, dacă ar face el treaba asta din spatele calculatorului.

 10. Saturnianul says:

  Articolul ăsta vine taman bine ca să-mi împrospoteze dracii că fusei azi administraţia aflată sub egida ANAFurii mă-sii 😆 Jur că la anul trimit declaraţia prin poştă şi platesc impozitu prin transfer bancar. Dacă au auzit ce-i aia.

  Cît despre răspunsul la întrebarea ta, e simplu părerea mea: dacă administraţia publică (de toate culorile, nu doar aia financiară) s-ar informatiza pe bune şi de-adevăratelea, imaginează-ţi cîţi şomeri s-ar naşte. Care ar sări toţi în capu’ guvernului că le-a luat slujbele şi le-a încălcat dreptul la muncă. Fiindcă, te asigur, în felul ăsta s-ar pune problema la noi. Şi-atunci de ce să se lege guvernu’ la cap fără să-l doară dacă fraierii de Gigiei tot aleargă şi plătesc?

 11. bebe says:

  Nici nu mai tre’ sa rasp.!Saturnianul dixit!

 12. bebe says:

  Si uite’asa iti pastrezi tu silueta de silfida!

 13. deus_pax says:

  koi…nu coi…de ce reducem pana la peiorativ un biet pejte care nu are de-a face cu sistemul de care te plangi…chiar nu inteleg, articolul l-ai scris la ‘jto sau cazuji de pe luna alaltaieri??? nu doar in romania gasejti sistemul cu susu’n jos, daq asta voiai sa-mi zici, in fiecare tara exista un sir lung de chestii intoarse rau pe dos…nu aceleasi pt fiecare tara….dar…suntem oameni…iar entropia nu ne prea caracterizeaza…

 14. Lorena Lupu says:

  saturnianul: dap!

  bebe: lol!

  deus_pax: articolul l-am scris la nervi,după ore bune de alergătură, şi cred că se vede destul de clar lucrul ăsta. are voie omul să-şi verse nervii liniştit pe felia lui de net – nu pe a altuia! – fără remarci de-astea “de mastul dăjtept şi koios”?

  cu alte cuvinte: fă o plimbare pe alte bloguri şi revino când înveţi să comunici cu oameni nervoşi, care numai de figuri nu au chef. mulţumesc.

 15. Sincer, chestia asta cu “un coi intr-o galeata” mi-e si mie cm greu sa mi-o imaginez… tehnic vorbind.

 16. cutza40 says:

  Un pic off topic – ieri m-am enervat si io, iar o colega pe mess ma tot batea la cap. I-am zis un biiip si ea ca vai, ca ce am zis, ca nu ma vb cu mine veci…i-am zis ca am scris pe status ca am draci, daca nu s-o prins…asa e cu oamenii nervosi.

 17. cutza40 says:

  dar sper ca ti-o trecut…eu mi-am, pus-o pe Cora pe blogul de pe wordpress

 18. Lorena Lupu says:

  raluca hippie: 😀

  cutza: pe mine mă enervează la culme genul ăsta de comentarii cu aere de superioritate, prin care subiectul încearcă să sublinieze cât e el de deştept.

  deşi ar da o dovadă de deşteptăciune tocmai deducând esenţa postării. Adică nervii omului. Şi comentând într-un mod în care să nu îi pună ăluia nervii pe încă un rând de bigudiuri.

 19. cutza40 says:

  Asa-i

 20. Andi says:

  Salutare

  Celor interesați:

  Concert Alexandru Andrieș – “Diseara mergem la cinema!”, luni, 11 mai, ora 19.30, la Cinematograful Patria 🙂

  Enjoy

 21. Lorena Lupu says:

  din păcate, luni mă duc la sfîntu gheorghe, la direcţia de finanţe de care aparţin, să termin circoteca anuală a declarării de venituri. nu ştiu la ce oră ajung înapoi.

  (de obicei, dau eject la spamuri, dar andrieş îmi place şi mie. 😉 )

 22. Uffff… mama lor. (a, si app, chestia cu galeata, desi, cum ziceam, foarte improbabila tehnic, e foarte misto ca injuratura creativa 🙂 )

 23. deus_pax says:

  tocmai pt ca este felia ta de net…daq ceva ti se pare in neregula nu-i mai simplu sa refuzi postarile decat sa le raspunzi?…in legatura cu replica ta nu tocmai eleganta cu privire la remarcile mele… oops, m-ai prins (mersi oricum, cand o sa-mi schimb matizu’ cu un jeep si garsoniera cu un viloi te anunt) …acum, intr-o lume si asa nesistematizata a internetului inca o clusterizare (excesiva as zice), nu-i cam mult??? ma repet… asuma-ti sau refuza…

  PS: transmite ralucai te rog: chestia cu galeata e foarte probabila, koi e un peste, mai precis o specie de crap, si pus intr-un recipient cilindric chiar adopta o miscare circulara continua… deci nu-i injuratura creativa ci doar o simpla comparatie

 24. impricinatul says:

  aoleoo! bine ca mi-ai amintit!
  tre’ sa ma duc si io pe la circa!

 25. Lorena Lupu says:

  deus_pax: ba e mai simplu să răspund, să înţeleagă individul / a ce a greşit.

  şi înainte de a te lega de eleganţa comentariului meu, îţi recomand că revezi eleganţa celui postat de tine. cred că e cazul să reproşezi o lipsă abia în momentul în care tu ai fost impecabil la acest capitol. 😉 dar să comentezi mitocăneşte şi să te vaieţi că ţi s-a răspuns pe măsură e culmea lipsei de coloană vertebrală, just? juuust!

  împricinatul: mă bucur că această postare a fost totuşi utilă cuiva.

 26. deus_pax says:

  eu “reprosez”, “comentez mitocaneste” si ce-i mai trist si mai trist… “ma vaiet”… ciudata masura…. dar vorba ta, e blogu’ tau, tu stabilesti cine sufera de lipsa coloanei vertebrale si cine nu (btw, n-am inteles asociatia intre “vaietul” meu si o eventuala lipsa a coloanei vertebrale, dar, nu-ti bate capul, toti imi zic, chiar si la coada la fursecuri, ca nu prea am proprietatea termenilor).oricum, cu o chestie sunt perfect de acord…o plimbare lunga…cine stie, poate intr-o zi o sa reusesc chiar sa scot sunete articulate, si de ce nu, chiar sa formulez fara ajutor propozitii simple…

 27. valer says:

  Ştiu bine pe cineva care chiar lucrează în domeniu şi pot să te lămuresc – salariile trebuie declarate în cinci locuri – la finanţe, la itm, la şomaj, la pensii, la sănătate.

  Dar de fiecare dată când am treabă cu medicul de familie, trebuie să mă prezint întâi pe la contabilitate. Să primesc adeverinţă cum că sunt un bun contribuabil care nu încearcă să profite fraudulos de minunatele servicii medicale ale statului român. Deşi lunar contabila merge să depună discheta cu CNP-uri …

  Nu ştiu dacă explicaţia rezidă neapărat în dorinţa de a da o pâine, fie ea şi mai tărâţoasă, unei armate de funcţionari. Cred că e mult haos şi inerţie şi, mai ales, proastă organizare. Plus lipsă de interes din partea “vârfurilor”, cei care chiar ar putea să-şi suflece mânecile şi să se apuce să facă ordine.

  Cred că cei ajunşi suficient de sus încât să ia o decizie în domeniu sunt ocupaţi să se chivernisească, să recompenseze pe cei care le-au dat postul, să răspundă directivelor de partid, etc. Gândul că ar trebui făcută un pic de ordine spre confortul cetăţeanului e o idee prea exotică. De vreme lucrurile merg – de bine, de rău – ce contează că pulimea îşi pierde ore întregi la cozi, cu acte, etc.?

  Scuză termenul, dar a fost folosit şi de un respectabil ziarist şi ilustrează perfect atitudinea celor care ne conduc.

  Unde a existat un pic de bunăvoinţă din partea demnitarilor efectele s-au văzut imediat – Ilie Bolojan chiar a reuşit să facă un pic de ordine în Oradea. Nu-i Germania, dar e mai bine un pic ca în restul ţării.

 28. Lorena Lupu says:

  deus_pax: ce-i aşa greu de înţeles, drăguţă?

  ai nesimţirea să pretinzi că următoarele fraze constituie un comentariu extrem de elegant?

  “chiar nu inteleg, articolul l-ai scris la ‘jto sau cazuji de pe luna alaltaieri??? nu doar in romania gasejti sistemul cu susu’n jos, daq asta voiai sa-mi zici, in fiecare tara exista un sir lung de chestii intoarse rau pe dos…nu aceleasi pt fiecare tara….dar…suntem oameni…iar entropia nu ne prea caracterizeaza…”

  Mie mi se pare o mitocănie gratuită – nimic altceva. Şi am taxat-o ca atare:

  “articolul l-am scris la nervi,după ore bune de alergătură, şi cred că se vede destul de clar lucrul ăsta. are voie omul să-şi verse nervii liniştit pe felia lui de net – nu pe a altuia! – fără remarci de-astea “de mastul dăjtept şi koios”?

  cu alte cuvinte: fă o plimbare pe alte bloguri şi revino când înveţi să comunici cu oameni nervoşi, care numai de figuri nu au chef. mulţumesc.”

  recitind, mi se pare că reacţia mea, pe care tu o acuzi de “lipsă de eleganţă”, e cu două clase peste remarca de-a dreptul ordinară care a stârnit-o. Şi faptul că de atunci nu faci altceva decât să te vaieţi cum ai fost tu jignit – când de fapt TU ai fost acela care a postat o mitocănie – nu e lipsă de coloană vertebrală?

  Elegant din partea ta – dacă tot îmi dai lecţii de eleganţă – ar fi fost: “Lorena, îmi cer scuze dacă tonul şi cuvintele comentariului meu te-au deranjat. Într-adevăr, sunt ( la alegere – prea imatur? prea puţin empatic?) şi am comis o gafă. Îmi pare rău.”

  Şi atunci aş putea zice: foarte elegant din partea ta, eşti iertat. Dar dacă insişti să te dai lovit atunci când dovada e cu câteva reply-uri mai sus, şi îmi reproşezi tot mie că nu am şters-o, cum o numeşti dacă nu lipsă de coloană vertebrală? Hmm?

  Iar dacă postezi încă un comment pe acelaşi ton, pe ideea “aoleu, ce nasoală eşti cu mine pe nedrept”, după ce ţi-am explicat a doua oară cu ce ai greşit, înseamnă că luăm alte măsuri.

  valer: cât de mult mă bucur că dau de comentatori ca tine, care ştiu să se adreseze suportabil bloggerului – fie el scriitor sau femeie de serviciu.

  on topic: mda, ştiu toate astea. dar le resimţi iar şi iar, de câte ori trebuie să alergi ca prostul prin oraş, după adeverinţe. Cu sănătatea, har domnului, nu prea am probleme – deci nu mă confrunt cu ceea ce mi povesteşti tu.

 29. deus_pax says:

  nu lua alte masuri…nu-i nevoie…

 30. mihaela says:

  Din 2000, declar veniturile in fiecare an. Nu numai pentru mine, ci si pentru cei peste 20 de colegi care nu au invatat sa completeze declaratiile. Si de fiecare data imi pun aceeasi intrebare ca si tine, Lorena: de ce mai e nevoie sa declar eu, daca au declarat firmele pentru care am muncit? Stii ce mi s-a raspuns: ca Fiscul vrea sa vada in ce masura sunt corecta, adica declar tot ce am incasat !!! Ca, daca nu sunt, ma amendeaza! Zic: bine,frate, pricep, dar daca sunt corecta, imi faci o reducere de impozit? ca si asa aveam noi, creatorii, un forfetar de 60 la suta si ni l-au scazut la 40 la suta… Raspunsul, evident, negativ. Drept pentru care o iau de la capat cu declaratul, nu de alta, dar altfel iti trimit somatie la domiciului din buletin (al parintilor, in cazul meu) si fac oamenii infract ca ai datorii la stat.

 31. KingSnake says:

  Eu am avut o distractie si mai mare anul asta spre deosebire de alti ani, pe langa alergatura cu depusul declaratiilor (desi asta nu a durat asa mult), caci m-am trezit pe cap cu o somatie de plata pentru o ramasita de impozit pe salariu din 2004 plus penalitatile aferente, in conditiile in care nu am mai primit vreo alta in anii trecuti si in 2003 aveam de incasat o diferenta de impozit cam de doua ori mai mare, dar desigur daca e statul dator se prescrie si nu se compenseaza. Eu am incetat sa sper intr-un sistem mai “prietenos” cu mine ca cetatean si incerc sa consum cat mai putini nervi pe tema asta.

  P.S. Ce se aude cu prietenul tau Axl, nu fac si ei nici un tur de lansare a discului nou ?

 32. gica says:

  E simplu! In tara asta suntem toti prezumptiv vinovati! Asa ca se tot cauta solutii de a fi amendati! Curand vom plati si pentru ca respiram… Cand am avut de platit in plus am primit somatii si amenintari cu procese, etc. daca nu platesc in doua saptamani. Cand au avut ei de dat inapoi anul trecut, nu i-am primit nici azi… Iar cand le-am cerut intr-un an sa regularizam pentru anul viitor, mi-au ras in nas. As pune si eu un link, la piesa Something Better Change a celor de la Stranglers, dar cum nu-i blogul meu…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading