Aristocraţi şi melteni

Ieri, am băut o cafea cu un coleg care este momentan victima unui divorţ cu urlete, strigăte şi răgete. Nu ale lui, ale nevestei. Nevasta îi reproşează, printre altele, că nu era bun să schimbe ţevi, să spargă pereţi şi să dea cu trafaletele, activităţi preponderent masculine. Deşi omul câştigă nişte mii de euro pe lună şi plătea meseriaşi să facă toate acestea, deci numita nevastă nu rămânea neţevuită şi netrafaletată.
Ba dimpotrivă, nu se compară finisajul şi aspectul impecabil al unei lucrări profesioniste cu alura de înjghebare patetică a unei improvizaţii făcute cum dă bunul Dumnezeu cu mila.
L-am calmat:
“Fratele meu alb, află la sora ta neagră în cerul gurii că există două tipologii de oameni. Bun, există multe tipologii de oameni, dar acestea pot fi încadrate în două tipuri de mentalitate. Cea de aristocrat şi cea de meltean.
Aristocratul ştie că se pricepe să facă anumite lucruri, şi pe acestea le face la perfecţie. Ce nu ştie să facă, delegă şi răsplăteşte generos.
Melteanul calculează totul în viaţă în funcţie de zeul lui: petul de Bucegi la doi litri. Dacă are de plătit un serviciu, se gândeşte în inima lui la câte peturi de Bucegi, sau dacă e femeie, la câte perechi de dresuri de 15 den trebuie să renunţe pentru asta, şi inima lui mică şi neagră se face instant zgârci.”
“Păi da”, zice ăla, “dar eu îi dădeam bani să-şi ia ciorapi să-şi bage şi-n…”
“Nu înţelegi. Nu contează. Melteanul poate fi înmormântat în peturi de bere Bucegi şi în ciorapi de 15 den. Cele după care o să sufere cu adevărat sunt cele pe care le pierde în urma faptului că-ţi plăteşte ţie un serviciu. Acum înţelegi?”
“Nu.”
“OK, îţi explic altfel. Săptămâna trecută, am dat un status despre salatele orientale pe care mi le-am cumpărat. Şi o bună parte dintre comentarii au fost pe linia: ‘Da’ ce dragă, tu / tu ca femeie nu poţi să-ţi fierbi cartofi, leneşa dracului ordinară, trebuie să-ţi iei salată orientală gata făcută?’ Nu, nu era din banii lor. Nu şi-ar fi luat ei peturi de bere la doi litri sau ciorapi de 15 den din economia realizată de mine. Şi chiar şi aşa, au urlat. Au urlat din principiul că undeva un pet de bere proastă a rămas nebăut. Pricepi?”
“Parcă.”
“OK. Nu poţi deprinde un aristocrat să gândească precum un meltean şi nu poţi deprinde un meltean să gândească precum un aristocrat. Pariez că în timp ce tu munceai să-i aduci acasă un ban în plus, asta te bârfea cu vecina de sus că n-ai schimbat starterul de la neon”.
“De unde te-ai prins?”
“Din cunoaştere de oameni. Şi mai ştiu un lucru. Că divorţul e cel mai bun lucru care ţi se poate întâmpla din partea unor astfel de persoane. Fie că-s bărbaţi, fie că-s femei.”

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

11 Responses

 1. Alexandra D says:

  I am free tomorrow 🙂
  Si nu , nu beau bere la pet si nici nu ma jenez sa-i platesc pe altii cand eu nu stiu a face lucrul respectiv 🙂

 2. Wilheminaification says:

  Excelent punctat!

 3. George says:

  duduia nu rage ea degeaba. e tot ceva p-acolo, cu tevi, vorba vine, da’ unele mai greu de schimbat.
  nu-s eu ala obsedat, da’ mi se scoala cand constat. :)))

 4. Lorena Lupu says:

  o, ba da. numărul de proşti care rag degeaba şi fără motiv, doar pentru că pot, te contrazice.

 5. unikorna says:

  Daca treci prin Bacau, ifi fac eu o salata orientala. Cu muulta ceapa :). Kisses.

 6. Cris says:

  Trebuia sa apara si un carcotas de serviciu, adica eu. In principiu e bine sa-ti cunosti limitele dibaciei si sa stii sa delegi in chestiuni de specialitate, dar acuma chiar sa chemi electricianul sa-ti schimbe un bec (sau un starter :P) mi se pare exagerat. Si nici n-as zice ca e o treaba in mod necesar masculina, au si femeile maini. Dupa cum vad eu problema, prea multa “aristocratie” strica; nu de alta, dar daca nu incerci sa faci diverse lucruri practice, nici n-o sa ajungi sa-ti cunosti limitele mai sus mentionate 🙂

 7. Lorena Lupu says:

  Da, dar după zece ore de muncă se întâmplă să nu ai chef să-ţi expandezi limitele în nici o altă direcţie decât aceea a unui duş şi a unui pat.

 8. Nautilus says:

  După cum zicea un băieţaş chiar aici, dar pe vremea WordPressului, fiecare român abordat pe stradă ţine să îţi demonstreze că el e mai aristocrat decât Regele Mihai şi mai bogat ca Patriciu, chiar dacă ştie că seamănă cu Florin Salam.

  Creaturile cu 2 şi 4 picioare care ne conduc ştiu că petul de bere al meltenilor e un instrument foarte fin de menţinere a ordinii în ţară şi care costă mai puţin decât un jandarm cultural de la dubă. Ei zic aşa: “dacă un lucru nu e taxat, nu îţi impune un minim efort fizic şi nu te sperie, oamenii abuzează de el”.

  Exemplu: vrei să nu mai stea sute de oameni pe culoarele policlinicilor, le bagi coplata de 5 lei. Nu suma contează. Faptul că ştiu că dau din buzunar, că nu e pe gratis, îi enervează suficient ca să nu mai vină la doctor decât în ultimă instanţă, când se îndoaie de durere.

  Metoda căpitanului din Răscoala de pe Bounty: cine vrea să bea apă, trebuie să se caţere pe catarg şi să-şi ia singur dintr-un butoi suspendat. Efortul era atât de mare încât marinarii încercau pe cât posibil să rabde, şi consumul de apă dulce se redusese spectaculos.

 9. levmallev says:

  tocmai pentru ca definim, am ajuns sa fim corectati de regi si regine, ori melteni. in ambele situatii, realitatea este aceeasi si nu nu poate fi schimbata.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading