Ce valoare mai are un doctorat

Citeam azi de dimineață o ceartă înflăcărată a unora, legată de o inițiativă a celor de la USR: eliminarea îndemnizației lunare pentru titlul de doctor din legea salarizării.

Dacă stai puțin și meditezi, it makes sense. Sora voastră a câștigat bani grei în toate facultățile prin care a trecut scriind lucrări de licență, doctorat și altele similare pentru toți copiii de bani gata cărora le era lene să deschidă o carte, să facă un cornet. Sunt mai mult decât un ghost writer. Sunt o ghost whore. Mi-am vândut toată viața abilitatea de a scrie pentru oameni dispuși să plătească pentru asta, mica diferență e că eu chiar am muncit de fiecare dată să livrez originalitate și o viziune de sine stătătoare.

Mulți alții se zgârcesc să plătească un om serios care să le facă treaba și fură la grămadă, incoerent, citate copiate și lipite, în goana după diploma care să facă om din tine.

Nu e un fenomen izolat. E o pandemie. O pandemie care a fost deja și delta, și omicron, și toate literele alfabetelor grecesc, roman și chirilic. Dacă am vrea să ne îmbogățim, tot ce am avea de făcut e să luăm la rând doctoratele persoanelor publice și să-i șantajăm că-i expunem.

De ce se fură titluri științifice cu nemiluita, de către analfabeți care dau în gropi și nu-s în stare nici măcar să-și înghită propria salivă?

Pentru iluzia de prestanță și pentru bani în plus.

Iluzia de prestanță se pierde, desigur, de cum deschide prostul gura. Iar eliminarea banilor în plus ar face să dispară fenomenul cu totul.

“Da, Lorena, dar toate ţările civilizate remunerează diplomele”

Păi sigur că le remunerează. Numai că, totodată, ţările civilizate au şi softuri de înaltă performanţă, care îţi detectează instant ciordeala intelectuală, şi dacă lucrarea nu e originală şi bine construită, se trimite înapoi la depou mai rapid decât ai zice peşte. Într-o ţară în care nu au doctorat decât cei care îl merită, recompensa aferentă titlului de doctor e rezonabilă şi cuvenită.

Haterii de serviciu ai USR au sărit deja cu răstălmăcirea clasică, stai aşa că USR vrea să elimine educaţia, să ne prostească, să trimită la canal intelectualii cum făcea dom’ cizmar de la Scorniceşti, etc. etc.

De parcă plagiatul în masă ar avea vreo legătură cu adevărata educaţie şi cu adevărata asimilare a informaţiei.

Mulţi dintre oamenii cărora le-am scris lucrările îmi dădeau banii negociaţi cu o vizibilă recunoştinţă şi uşurare, pentru că i-am scăpat de un efort, dar îmi era foarte clar din discuţie că nu aveau capacitatea intelectuală de a aprecia ceea ce livrasem. Prea puţin conta pentru mine pe atunci. Eram un amărât de student pe care nu îl susţinea financiar absolut nimeni la facultate, le luam banii atât de necesari şi îmi plăteam căminul şi mâncarea cu ei.

Ceea ce vrea USR de fapt este să elimine parazitarea bugetului de stat de către oameni care nu merită cu nimic acei bani în plus. Care au ştiut doar să fure conţinut sau, în cazul bun, să plătească pe alţii să-l livreze în locul lor.

Îmi amintesc de ce nu m-am înscris la masterat după facultate.

Pe de o parte, pentru că obosisem să muncesc full time şi să bag şi şcoală hardcore. Şi pe de alta, pentru că mă uitam în jur. Plin de masteri, de ziceai că eşti în BDSM city. Dar de cum masterii deschideau gura, te simţeai teleportat la grădiniţa de nevoi speciale.

Care e valoarea reală a masteratului, respectiv doctoratului, când toată lumea are câte unul, dar toate pe furăciune şi pe aranjament, principalele unelte universitare ale românaşului?

Nu doar că nu există, ci apare un impact şi mai grav. Nivelul din ce în ce mai ridicat de incompetenţă, care afectează societatea la toate nivelurile. Arhitecţi care nu ştiu să proiecteze clădiri care să stea în picioare, medici care nu ştiu să pună diagnostice şi să trateze boli, profesori care sunt complet ignoranţi în domeniile pe care le predau, etc. etc. etc.

În opoziţie, să ne uităm la domeniul în care românii excelează incontestabil şi pe bune. Acela e IT.

Plăteşte cineva în plus pentru diploma de doctor în IT?

Nu, dar nici nu e nevoie.

Pentru că, dacă eşti bun, ai la solicitări de nu le faci faţă. Recompensa pentru competenţă vine de la sine. Nu trebuie să-ţi dea statul bani că eşti doctor emerit în IT. Ţi-i câştigi singur, valorificându-ţi cunoştinţele.

Iar dacă nu eşti bun, degeaba ai diplome. Au murit nişte copaci degeaba, pentru ca tu să te împopoţonezi cu hârtii inutile.

***

Dacă ţi-a plăcut acest articol, susţine site-ul cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

  1. IT_girl says:

    Ai dreptate, eu sunt om cu diploma în IT și nu am simțit că un master îmi aduce mai multă valoare pe piața muncii decât experiența în domeniu. Din acest motiv am ales să muncesc în loc să stau la mila părinților până la 30j de ani.

    Sistem anti plagiat a existat la facultatea mea(Automatica) încă de acum mai bine de 10 ani. Profesorii îl foloseau în cazul temelor și mergea atât de bine încă te prindea și dacă ai discutat în detaliu cu colegii despre algoritm. Mergea prea bine după părerea mea pentru că-ți era frică să ajuți pe oricine cu oricât de puțin.

  2. Dora Baciu says:

    Si cu cei care au muncit pentru doctoratul ala ce faci? In domeniile stiintifice nu e chiar asa simplu sa plagiezi deoarece 70% din teza trebuie sa fie parte experimentala, mai sunt si conditii de publicat in anumite reviste cotate ISI etc

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading