Consecinţele unui an de război

Acum un an, Putin invada Ucraina pretextând că dorinţa acesteia de a intra în NATO şi UE ar însemna “o ameninţare directă” din partea vestului şi că politica externă a Ucrainei ar trebui să se alinieze la nevoile Rusiei, nu la ale ei. Cine va veni în comentarii să ţipe la mine că în mod real Ucraina trebuie să joace cum fluieră Rusia are ordin de la mine să îşi dea tot salariul soţiei pentru parfumuri şi pantofi, pentru că, dacă chiar crezi că terţii au dreptul să-ţi spună cum să trăieşti, eu vreau să fiu terţul care dă ordinul şi tu, terţul care îl încasează.

Am pierdut mulţi frenji din listă în acest an, pentru că multă lume îl pupă în c pe Putin sperând că influenţa rusească se va reextinde şi la noi, caz în care îi vor mulge pe ruşi cam cum au muls fondurile UE. Problema e doar în faptul că statul rus nu prea are bani să-şi echipeze nici propria armată, inteligenţa precară a postacilor ruşi e sub nivelul postacilor PSD din campaniile anilor 2010, ceea ce înseamnă că banii sunt ridicol de puţini, şi cei care speră să facă bani prin Putin o vor suge apoteotic; ruşii sunt foarte buni la a ţine banii doar pentru ei şi au empatie socială zero, cum o dovedesc averile oligarhilor, absenţa aproape completă a organizaţiilor de caritate şi sărăcia lucie cu programe minime sau inexistente de asistenţă a unei părţi covârşitoare din populaţie. Nasol e că suntem în aceeaşi barcă şi dacă o vor suge ei, o vom suge toţi.

Dar revenind la bilanţul nostru. A trecut un an de la invazia Ucrainei. Prin eforturile eroice ale acestora – un popor care nu-şi uită istoria, cum au uitat mulţi românaşi crimele, violurile, tâlhăriile, jaful “eliberatorilor” ruşi din 1944 – teritoriile ocupate au rămas cam tot acelea, toată fâşia din estul ţării. Ucraina mai eliberează câte ceva, Rusia vine şi recucereşte, dar situaţia e stagnantă şi, probabil, menţinută stagnantă şi tensionată de toate industriile care au de câştigat din război. Altfel, şi Ucraina ar fi primit ajutorul necesar să scoată Rusia cu totul de pe teritoriul ei.

Probabil că ofensiva rusească se va relua cu venirea primăverii şi cu măsuri mai agresive de mobilizare în rândurile populaţiei ruse, care dă semne că s-a cam plictisit de război, ca dovadă conflictul intern extrem de vizibil pentru o ţară aflată sub dominaţia unui tiran. Unde în China sau Coreea de Nord o să vezi proteste ale mamelor indignate de situaţia deplorabilă de pe front a fiilor lor, tineri pe social media relatând de ce nu vor merge la război şi scandaluri ca acela al familiei Soloviov?

Cu toate acestea, Putin nu are nici o intenţie să renunţe. Se cramponează de război cu toată încrâncenarea bărbatului care refuză să admită că a îmbătrânit şi că s-a ramolit. Să cedeze acum ar însemna să fie devorat de viu de cei care vor compensaţii pentru pierderile suferite în război, pe de o parte, şi de grupul de politicieni ruşi care vor recucerirea Europei de Est, ca pe vremea URSS, şi cărora le-ar dovedi că e incompetent să-i ducă până acolo, pe de alta.

Chiar cred că, pe durata vieţii lui Putin, sau cel puţin, a menţinerii lui în poziţia prezentă de control şi autoritate, războiul nu va avea un sfârşit şi, mai devreme sau mai târziu, va începe acel al treilea război mondial.

Iar acest lucru e demonstrat de ultimul lui speech, de acum trei zile. În mod vizibil, starea psihică a lui Putin s-a degradat mult de la începutul războiului. De unde, acum cinci ani, încă era fotografiat şi filmat la bustul gol, cu corpul antrenat, înotând sau urcând muntele şi era dat de exemplu pe toate siteurile de bărbătuşi alfa drept bărbatul care e bine să fii, în prezent, Putin are din ce în ce mai puţine apariţii publice, îmbrăcat până-n dinţi, cu o armată de forţe de ordine în jur, păzit ca virginitatea unei fiice de ortodox verde, iar în rarele sale speechuri, sună ca un pacient de la clinica de boli nervoase repetând cu o privire fixă şi un ton încrâncenat aceeaşi poveste: cum de fapt Ucraina a atacat Rusia, cum Rusia are o misiune sfântă, cum Rusia luptă de fapt pentru libertate, cum Vestul e rău, pedofil – da, da, a repetat în speechul lui minciuna aceea clasică de conspiraţionişti de forum, cum că pedofilia ar fi legală în vest – şi demonic şi cum Vestul vrea să ocupe Rusia, şi cum Vestul face ameninţări nucleare.

Până în prezent, singurele ameninţări nucleare au fost tot ale lor, şi singurul lucru cerut de vest şi de SUA Rusiei a fost să-şi retragă trupele din Ucraina.

Iar Rusia nu doar că nu intenţionează asta, ci a mai şi lansat o tentativă de lovitură de stat în Moldova şi o ameninţare legată de graniţele Poloniei.

Faptul că Putin a ajuns la acest nivel de încrâncenare şi de disperare nu e un lucru bun. Pentru că Putin e un septuagenar care nu are prea mult de pierdut. Şi-a trăit traiul, şi-a mâncat mălaiul şi după el, potopul. Cât timp e preşedinte, va beneficia de lux şi confort prezidenţial şi va atârna de asta cu violenţe din ce în ce mai mari, fără să-i pese de consecinţe pentru că, mai mult ca sigur, nu va fi în zonă să le îndure direct. Deci, dacă ucrainenii vor reuşi să obţină un avans suficient de mare în zona de est a ţării, mai devreme sau mai târziu, vor apărea şi armele nucleare, iar atunci, războiul mondial va fi o certitudine, cu consecinţe greu de anticipat.

Habar n-am ce ar putea preveni asta.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading