Dan Puric: E foarte importantă poziția în care te găsește Mântuitorul în Noaptea de Înviere

Ieri, circula o indignare generală în social media. A zis Dan Puric la Realitatea Plus că Haimanalele de la Colectiv abia așteptau să dea jos biserica.

Toată lumea plimba citatul, dar nu găseam link la un video. Evident că nu-l găseam.

Probabil, departamentul de online de la Realitatea ezita să-l încarce. Și nu doar din cauza acestei enormități flagrante, care urinează cu boltă pe traumele REALE a sute de oameni, și atacă reacția lor la o Biserică nepăsătoare, care a refuzat să ofere alinare, milă, susținere – atributele ei obișnuite. Ci pentru integralitatea informațiilor contradictorii, tâmpeniilor ignorante și minciunilor de la obraz pe care le-a debitat Dan Puric, cu doi intervievatori obscuri care i-au cântat în strună. Mă așteptam să-l intervieveze Oreste, dar pot înțelege, ulterior, de ce Oreste a zis pas, din bruma de deontologie care i-a rămas și / sau de teama reacțiilor din online.

Să începem cu evidentul.

Care a fost scopul acestei emisiuni, în sfântă noapte de înviere, noapte ce putea fi utilizată pentru rugăciune, dacă tot clocotea în tine atât de tare credința?

Și nu glumesc. Voiai să îl ajuți pe ortodox cu adevărat? Făceai frumos o emisiune preînregistrată cu preoți rugându-se și imnuri de paști, și îl făceai să simtă credința.

Dar nu. Nu ăsta era scopul.

Spre deosebire de catolici, care au înțeles relativ repede că singurul remediu funcțional e distanțarea socială, drept care, au îndemnat credincioșii la calm și liniște, și au dat lumina prin tot atâtea stream-uri online, ortodocșii s-au gândit la toți banii care lunecă din buzunar dacă nu îl aduci fizic pe creștin în incintă și au început să inflameze popoulația. Că veniți să luați lumină fizic, că să iasă toată lumea din case, că le arătăm noi ocultei străine și conducătorilor internaționali care ne vor răul.

Genul ăsta de campanie de instigare în masă ar fi putut duce la zeci de mii de îmbolnăviri în următoarele luni. Și, dat fiind că ortodoxul fanatic suficient de ignorant să pună botul la vrăjeală trece de obicei de 50 de ani, ar fi dus la zeci de mii de decese în următoarele luni.

Măcar pentru asta. BOR și preafericitul ar trebui să răspundă într-un tribunal. Că asta nu mai e nici libertate de opinie, nici îndemn la credință. Poți foarte bine să fii credincios și să te rogi cu familia acasă, să stați toți în siguranță. Când un discurs neagă informații medicale verificate și îndeamnă oamenii la lucruri periculoase pentru sănătatea și viața lor, devine un atentat la siguranța națională și ar trebui tratat ca atare.

Mbun. Ce făcea Realitatea ieri seara cu Dan Puric??

Plângeau lacrimi sărate de crocodil de mila popilor care nu-și puteau îndeplini menirea sfântă, din vina “conducătorilor noştri deveniţi slugi ai stăpânilor de afară” (Puric), şi montau prostul la răscoală.

“Să vedeţi ce se va întâmpla în noaptea asta”, enunţa Puric.

S-a întâmplat o laie.

Dacă ne uităm pe cifre, cum îmi place mie să fac de fiecare dată când vine lumea cu baliverne, starea de urgenţă şi comunicarea legată de distanţare socială au fost neaşteptat de eficiente în România. Numai 8000 de îmbolnăviri şi în jur de 5% decese, ceea ce e un rezultat remarcabil. Comparativ cu vreo 700.000 de cazuri în SUA, de exemplu. Şi această cifră, menţinută mică prin politici eficiente de control, le dă tuturor acestor oligofreni o falsă siguranţă, dincolo de care pot abera. 

Iată de ce nu sunt eu bună de preşedinte. Eu aş fi zis: Fine, toată lumea liber la luat lumină, cu semnarea unei declaraţii pe răspundere proprie că îţi asumi financiar toate cheltuielile derivate din eventuale consecinţe medicale ulterioare, zero drepturi de compensaţie. Să meargă toţi bătuţii în cap pe la biserici, să-şi dea corona unii altora şi să facă boala. Să experimenteze pe pielea lor cum e, şi să plătească singuri 1.000 de lei ziua de spitalizare şi conectarea la ventilator. Liber să fii prost făcut grămadă, pe banii tăi. Şi aşa aş fi închis gura Puricilor.

Revenind la cele 8000 de îmbolnăviri. Şi aceste cifre ar fi fost şi mai mici fără situaţii ca acelea din ştirea asta: 200 de oameni din Târgu Frumos, Iaşi au intrat în Carantină după ce popa bolnav de Covid a intrat în casele lor să-i spovedească şi să-i împărtăşească.

Cu alte cuvinte, exact ca la Colectiv, BOR adoptă o atitudine condescendentă, ignorantă, iresponsabilă, şi tot ei se dau victime nevinovate, în momentul în care vin reacţiile aferente, şi încearcă să sugereze că “haimanalele” sau “sclavii lui Brussel” au ceva cu ei. Exact ca la Colectiv, BOR a refuzat să-şi asume responsabilitatea pentru propriile acţiuni, să ceară scuze publice pentru intoleranţă, obtuzitate şi lipsa omeniei elementare, şi a găsit vinovatul: oamenii care descriu consecinţele faptelor tale.

Mă întrebam în sinea mea: cu ce motivează ei faţă de credincioşii lor îndemnul adunării în grupuri, într-un moment când aglomeraţiile sunt principalul pericol de contaminare?

Răspunsul mi l-a dat chiar primul prezentator, George Grigoriu, în speech-ul introductiv, minutul 1 şi 40: Deşi omul modern a fost infestat cu virusul iubirii, încă se teme de virusul Wuhan.

Link, aici

Şi aici, încă nici nu intrase Puric în platou. Dar deja tu, privitor, aflai că dacă eşti un bun credincios, ai un vaccin divin împotriva Covid-19. Şi că virusul iubirii e cea mai eficientă protecţie.

Sigur, ajunge să dai un Google cu “preoţi Covid” şi să descoperi că totuşi, virusul iubirii nu e atât de atotputernic precum crede Grigoriu, dar nonetheless. CNA, unde eşti? Ai amendat Antena cu nu ştiu câte sute de mii de lei pentru jucăria mea inofensivă de plastic şi laşi PREZENTATORUL unei emisiuni, PREZENTATORUL, subliniez, să get away cu insinuarea că dacă te rogi frumos, nu te îmbolnăveşti?

Regula jurnalismului de televiziune e aşa: într-o emisiune, invitatul poate spune câte baliverne îi pofteşte inimioara şi câte enormităţi vrea muşchiul lui. Moderatorul, prezentatorul, hostul însă trebuie să fie vocea raţiunii. Omul cu toţi boii la domiciliu, omul cu toate ţiglele pe imobil. Omul informat şi documentat.

OTV, de exemplu, a fost cea mai josnică formă de antiteleviziune şi antijurnalism. Dar chiar şi la OTV, printre dilii cu patalama, Dan Diaconescu era normal şi diurn, ba chiar, uneori, râdea de guests cu toţi dinţii, ceea ce, din nou, nu e frumos şi profi. Dar Dan Diaconescu era un zeu al prezentării de emisiuni pe lângă un fanatic care îşi începe instigarea la răscoală religioasă cu “dacă virusul iubirii, nu te teme de chestii de la care atâţia alţii mor”.

Pe la minutul al 2-lea, aflăm şi că moartea e trecătoare, şi după moarte există nemurire, şi că eterna chemare a mântuitorului e: Lazăre, vino la mine.

Cu alte cuvinte, ce încerci, domnule prezentator? Să-i spui creştinului că e ok să faci corona şi să mori în numele Domnului, şi aşa ajunge nea Costică un kamikaze preacuvios?

Şi insist: Dan Puric încă nu apăruse pe ecran. 

Celălalt intervievator, Bogdan Muzgoci, e mai calm şi mai moderat în îndemnuri, şi sugerează ascultătorului să stea acasă şi să se roage. Fie că nu a ascultat atent de a elucubrat tovarăşul său, fie că încearcă să save face. Ni-l introduce pe Puric.

Evident că Puric nu ne dezamăgeşte. Intră tare în parcare: “Dacă stai cu ochii pironiţi la virusul respectiv, şi nu la Dumnezeu, o să stai în genunchi şi o să aştepţi să-ţi dea virusul lumină.” (min. 4:50) 

Eu, ca moderator, l-aş fi întrebat pe loc ce se impunea să întreb: Dar cu ce te împiedică distanţarea de la rugăciune, zeule al dacilor liberi? Nimeni nu te punea să-ţi faci icoană cu sfântul Virusie Sufocatorul şi să te rogi la el, ca să aibă sens metafora ta îndelung căznită. Roagă-te acasă. Cine te ţine? Oricum, în noaptea de înviere, tu alegi să dai cu mecla de sticlă, aka să apari la televizor, nu să te rogi, so?

Şi insistă pe aceeaşi linie de fanatism kamikaze: “Marii sfinţi spun că nu trebuie să te laşi în plasa realităţii zilnice. Prea multe concesii dacă îi faci, îi dai putere” (min. 5:50)

Şi eu, ca intervievator cu experienţă, mă oftic la faza asta. Cum de nu pune nimeni întrebarea care se impune: BINE, DOMNUL PURIC. ŞI CE PROPUNEŢI? 

Mi se pare extrem de grav şi de nociv să-i spui omului simplu că dacă e foarte credincios, are imunitate, de zici că a cules scut nu ştiu de care într-un joc video. Cu atât mai grav cu cât ăla care te crede poate fi dintr-o categorie de risc.

Dar, cum nimeni nu pune această întrebare, Puric continuă să abereze despre cum poporul român este înţelept, viteaz, special şi deosebit chiar şi acum, cu “cacealmaua asta nenorocită, că nu ştie nimeni cât e adevărat”.

Dacă dai un Google, maestre, afli: 2.348.953 cazuri mondiale. 161.221 de decese la ora scrierii acestui material.

Pe la minutul 09.35, aflăm de la Puric şi de ce autorităţile îţi cer să stai acasă în noaptea de înviere: “din cauza ordinului internaţionalist globalist care au zis: Taie-le, bă, şi credinţa. E clar că oculta a dat un ordin. Dom’le, li se va întoarce împotrivă, dom’le”.

Cu alte cuvinte, în viziunea lui Puric, “oculta internaţională” are un interes direct să închidă BOR şi din cauza asta, au ucis peste 2.300.000 de oameni de toate religiile. 

Şi mie nu mi se pare grav că un actor bătrân şi cabotin debitează asemenea lucruri. Actorii sunt fiinţe orgolioase, histrionice, şi după ce ies la pensie, lipsa acută de atenţie începe să-şi facă efectele şi pierd busola. Grav mi se pare că o aşa-numită televiziune de ştiri permite asemenea elucubraţii pe post fără prezenţa unui jurnalist adevărat care să-l întrerupă cu “Bă, nenică, tu te auzi?”

Mai departe, pe la minutul 11:25, aflăm că acei oameni care au ales să stea acasă şi să se roage în condiţii safe sunt “creieraşul de feisbuc, noii năvălitori asupra poporului român.” De ce sunt ei reticenţi în a se duce la biserică şi a lua Covid? 11:48, explicaţia lui Puric: “Nu l-au văzut încă pe dracu. Ăştia (aka credincioşii care aleg virusul iubirii, notă Lorena) l-au văzut pe Dumnezeu, ăia trebuie să-l vadă pe dracu’.”

“Din păcate”, îl aprobă prezentatorul bovin. În loc să întrebe: “În ce moduri să-l vadă pe dracu, domnu Puric? Li se iveşte dracu în ciorbă să râdă de ei că nu s-au dus să ia lumină, sau cum?”

Şi Puric ne explică cum toţi suntem “arestaţi în propria noastră ţară” (min. 12:34), exact cum, în comunism, elementele periculoase erau arestate şi deportate în Bărăgan, că aşa vor Bruselu şi tovarăşii de dincolo”.

*

Nu ştiu cum să vă spun, dar în momentul ăsta, simt că oamenii ăştia MERITĂ să facă corona. Când compari statul tău acasă comod, cu toate resursele la îndemână, cu deportarea comunistă în Bărăgan, fără resurse şi fără opţiuni, mi se pune mie pata. ŞI NICI UN PREZENTATOR NU INTERVINE, ÎN CONTINUARE. Să întrebe: OK, ŞI CE PROPUNEŢI?

*

13:43 “Este pentru prima oară când sfinţii emană microbi”. Dan Puric.

Putem să ne minunăm de oceanul de ignoranţă, prostie crasă şi lipsă completă de logică din acest enunţ. Nu, boule, nu-i emană ei. Îi emană restul enoriaşilor.

Pentru prima oară, abia pe la 13:50, în Bogdan Muzgoci se trezeşte o umbră vagă de gândire critică şi de spirit jurnalistic: “Este vorba şi de aglomerările de persoane, pentru că…”

Şi brusc, Puric devine tăios şi superior:

“Bogdane, eu ştiu asta”.

ŞI DACĂ ŞTII ASTA, DE CE AI BĂTUT CÂMPII IGNORANT 14 MINUTE, ACUZÂND PE TOATĂ LUMEA CĂ A INVENTAT INVENŢII SĂ TE ARESTEZE ÎN CASĂ? BOULE. NU VEZI CĂ TE CONTRAZICI SINGUR?

OK. Şi pe la minutul 14, vine şi prostia care a inflamat Facebook ieri seara: Haimanalele de la Colectiv abia aşteptau cu jos Biserica, jos Patriarhul.

Am vrut să văd contextul.

Şi contextul era la modul: dacă BOR nu era oprită din timp de intervenţiile autorităţilor, criticii ei de la Colectiv (“haimanalele”) ar fi tras-o la răspundere pentru eventualele îmbolnăviri cu corona din noaptea învierii.

Păi stai, musiu Puric, n-ai zis până acum că totul e o conspiraţie de la oculta internaţională şi că boala nu există? Dacă boala nu există, nu existau îmbolnăviri. Sau dacă boala există,şi existau îmbolnăviri, şi biserica A SCOS CU BUNĂ ŞTIINŢĂ CREDINCIOŞII DIN CASE şi I-A EXPUS, nu era firesc să fie criticată pentru asta?

 

*

14:07. Puric: “Noi nu vorbim aici de bacterii, noi vorbim de imunitatea poporului român.”

Remarcăm cum încă nu face diferenţa între virus şi bacterie, şi cum presupune că a fi român te apără implicit de toate bolile pământului. Minunat. Şi atunci, de ce ne mai temem de haimanalele de la Colectiv?

*

14.39 “Ştiţi care e diferenţa între puşcărie şi acasă? La bloc te închizi singur.”

Oook.

*

16,30. Evident că prezentatorul nu aduce sens în discurs. Povesteşte despre cum se adunaseră nişte femei în vârstă la poarta unei mănăstiri (grămadă, desigur), să intre, şi cum poliţiştii înşişi sufereau că nu le pot lăsa.

“Nota zece”, triumfă Puric.

Şi eu întreb din nou. Care a fost scopul acestei emisiuni? Altul decât să scoată fanaticii buluc din case şi să-i facă să se simtă extrem de nedreptăţiţi şi de persecutaţi că nu se pot îmbolnăvi la liber?

*

16.55 Puric: “Unu m-a amendat, că era televiziunea lângă el şi voia să fie vedetă”.

Exact de aceea te-a amendat. Eu ies din casă regulamentar pentru mâncare, un pic de jogging, alte treburi, cu declaraţie la mine, şi încă nu m-a legitimat nimeni, deşi trec pe lângă două – trei echipaje de poliţie. De ce? Pentru că se vede pe mine că merg undeva şi am treabă. Ce amenzi am văzut că s-au aplicat? Cetăţenilor care staţionau inutil în grupuri şi n-au plecat la treburile lor după ce au fost rugaţi frumos şi politicos.

*

19.30 Puric: “Uitaţi-vă la tot spectacolul ăsta sinistru din Europa. Eu spuneam de ani de zile că, nefiind o comunitate (…) s-au separat egotic, ăia în partea aia, ăia în partea ailaltă, în perioada asta de cumplită dezertare faţă de milă”.

LOL.

Deci, până acum, boala nu exista şi era conspiraţia ocultei.

Subit, din minutul 19, boala există, iar Europa se “separă egotic”.

Ceea ce, evident, e o dezinformare şi o minciună. Graniţele statelor se închid fizic, tot în ideea de distanţare socială (aka arest pentru Puric), dar informaţia, resursele, acţiunile caritabile, măsurile preventive, noile descoperiri circulă mai mut ca oricând. Şi nici nu trebuie să dai un Google. Şi Facebook şi YouTube te bombardează cu  COVId 19 database şi resources.

Sunt deja în punctul în care îi invidiez pe Grigoriu şi pe Puric. Să treci fulgerător de la A cu vinovaţii x la opusul absolut al lui A, cu vinovaţii tot X e eclipsa aia de logică şi sens pe care, dacă o poţi practica senin, poţi abera interminabil şi nu te încurcă nevoia de consecvenţă niciodată.

Secretul e să laşi pauză între aberaţii şi s-o reiei pe aia cu “cât de minunat e poporul român”.

*

20.40: Puric: “Nu mai suntem stat, sunt nişte holograme care ne conduc de 30 de ani”.

Păi, stai. Mai sus, problema ta era că erau prea opresivi şi te ţineau arestat acasă. Că nu te lăsau să bântui şi să faci corona. Ei sunt de vină că te ţin acasă, dar ei sunt de vină că nu le e milă de bolnavi.

VREAU ŞI EU SĂ POT SĂ MĂ CONTRAZIC AŞA.

Şi în continuare nu există un prezentator cu creier să-l oprească pe Puric şi să-l întrebe: OK. Şi ce gâtu mă-tii propui de fapt?”

*

Min. 21. Din nou, ridicăm în slavă “mişcările pe care le-a făcut Patriarhul” (a vrut să scoată lumea buluc din case, apoi s-a lăsat păgubaş când i s-a pus în vedere că nu plăteşte el facturile medicale), şi folosim a treia oară termenul inexistent în limba română “calmeţe”.

Când noi nu “calmeţe” vrem de la prostul căruia îi servim acest material, ci taman răzmeriţă. Cum, domle să nu mă lase Iohannis la biserică?

*

21.24. Grigoriu vorbeşte cum “au încercat unii să agite apele”.

“Lasă-i pe ăia. Lasă noroiul să se aşeze la fund”, ripostează Puric.

Şi când absenţa autoironiei izbeşte la acest nivel, eu izbucnesc în râs.

Ciiine a încercat să agite apele? Nu cumva taman BOR? Nu cumva taman noi cu emisiunea asta? OK.

*

21.50. Prin multe filozofări fără legătură, ajungem la vaccin.

Puric: “Toată lumea care nu voia să vaccineze, ăia nu erau proşti, domnule. Nu mai era vaccinul ăla, care-l ştiam noi.

(Pe care? notă Lorena)

Este unul cu grade mari de suspiciune, care s-ar putea să fie COVID  20, 21, 22.” 

E al doilea moment în care Bogdan e lezat în logică. Şi cum remarcăm, se lezează rar. Îl întreabă pe Puric dacă e împotriva vaccinurilor.

“Domne, eu n-am cum să fiu împotriva vaccinurilor că sunt fiu de medici, am şi în familie microscopişti.” 

Ştiaţi că suma viciilor e constantă. Se pare că şi suma IQ-urilor.

*

23.55 Puric:  “Domle, pe la 1884, Pasteur a făcut vaccinul antirabic. Voi realizaţi câţi ani au trecut şi ăştia n-au putut să găsească ceva care să lovească virusul frontal, cum s-a lovit în capsula bacilului Koch?” 

Păi da, boss, dar alea existau de milenii până a evoluat medicina suficient să lovească frontal în ele. Ruşine omenirii că nu a citit în globul de cristal cum va apărea în decembrie 2019 o mutaţie nouă de virus şi nu s-a pregătit din 1884 cu un medicament.

OTV se învârteşte în mormânt. De invidie.

*

30.14 Puric: “Preoţii au fost foarte loviţi de flăcăii ăştia care vor progresul cu orice preţ. Foarte jigniţi, foarte umiliţi. Aveau o timiditate a suferinţei”. 

Eu pun jetonul pe “măcar ăia care nu voiau să-şi expună enoriaşii infecţiilor în mod deliberat se simţeau jenaţi de demagogia luării de lumină, ba chiar se temeau ei înşişi să nu ia corona în învălmăşeală”.

*

31.34 Grigoriu: Ce-ai simţi, Bogdan, dacă mâine ţi s-ar spune că nu mai poţi să transmiţi ca jurnalist, dacă unui medic i se spune că spitalul i se închide, dacă unui poliţist i se spune că secţia de poliţie s-a închis sau că unui judecător i s-a spus că din acel moment tribunalul nu mai funcţionează. Să ne închipuim la o scară macro ce au simţit preoţii noştri. 

Stai, ce? Ăsta lucrează la o televiziune de ştiri şi încă n-a aflat că exact asta au acceptat, TEMPORAR, zeci de mii de firme mici şi mijlocii, ÎN ÎNŢELEGEREA ideii de prevenţie? Şi că, dintre toţi, exact preoţii, ghizii înţelepţi, călăuzele morale, reacţionează ca nişte preşcolari cărora li s-a luat jucărica preferată?

Dar serios, Realitatea.

În ce grotă îl ţineţi cazat pe ăsta?

*

32.40. Şi aici închid, că deja mi-am făcut stupidity quota pe ziua în curs. Dan Puric: “E foarte importantă poziţia în care te găseşte Mântuitorul în noaptea de înviere”.

Purice, iată poziţia în care te-a găsit pe tine.

Instigând populaţia la o revoltă periculoasă la adresa propriei sănătăţi, minţind cu neruşinare la televizor şi  mâncând rahat cu polonicul.

Şi în continuare nu i-a pus nimeni întrebarea: OK. Şi ce propui?

***

Dacă îţi place acest blog, ai avut vreodată intenţia să-l susţii dar ai tot amânat, acum ar fi un moment foarte bun.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

6 Responses

 1. Faptul ca DP este mancator de cacao cu polonicul, bagator de seama nu schimba faptul ca da, pandemia este un pravan de fum pentru masuri anti-cetatean si da, este posibil ca oamenii sa iasa in strada si nu la plimbare. Multe chesti sunt intens regizate. Dar ura impotriva BOR imi pare rau sa o spun este fix rezultatul prestatie BOR din ultimii 20j de ani.

 2. Lorena Lupu says:

  Ieşiţi, frate. Dacă vă plătiţi singuri spitalizarea după, ieşiţi.

 3. Uite d-aia n-aş fi eu bună nici cât tine de President de la Republique, că aş fi fost ceva mai categorică:
  – liber să faceţi ce vreţi, cu condiţia să aveţi la voi declaraţie pe proprie răspundere că vă asumaţi consecinţele
  – dacă aţi luat-o mergând la adunări publice de orice natură, deşi ele au fost interzise, atunci renunţaţi la dreptul de a mai beneficia de sistemul de sănătate
  – pentru ORICE CAZ considerat că s-a îmbolnăvit în urma contactului cu tine (şi implicit arborescent, că X ia de la mine, Y1-Yn iau de la X şi tot aşa – dacă X-ii şi Y-cii au respectat măsurile de distanţare socială), plăteşti cheltuielile de spitalizare, iar dacă vreunul are ghinion şi rămâne infirm sau rămân după el minori, ghinion, plăteşti mai departe.

 1. February 26, 2021

  […] poate că ați uitat emisiunea asta jenantă de Paște a Realității, și modul în care asmuțeau drept-credinciosul să ignore regulile de […]

 2. March 31, 2022

  […] Mult timp, Dan Puric a fost leader detașat de piață cu aptitudinea sa de a ucide logica din zbor, din secunda în care deschidea gura. Am făcut o analiză pe text a unei emisiuni la care a fost invitat, aici. […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: