BOR păstrează întreita afundare

Un lucru care se vede în tot ce face BOR e profunda nepăsare față de sănătatea și starea de bine a credinciosului de rând.

Anul trecut, de Paște, cine scotea oițele Dumnului cu sila la liturrghie, cine îndemna la revoltă și nesupunere?

Popii.

Unii poate că ați uitat emisiunea asta jenantă de Paște a Realității, și modul în care asmuțeau drept-credinciosul să ignore regulile de autoizolare. Unii ne-am luat lecitina.

Rezultatul relaxării măsurilor luate de autorități coroborate cu toată zvonistica lansată de biserică și teoriile conspiraționiste ale extremiștilor au dus la un an de stare de alertă.

Era de așteptat că BOR nu va schimba ritualul botezului, indiferent de consecințe. Punctez: bebelușul care a murit la Suceava e doar UN caz, cel mai mediatizat. Nimeni nu face statistici cu toți bebelușii care fac bronșite, otite, meningite și alte boli, pentru că au organismul fragil și vulnerabil, și diverși fanatici din familie decid că totuși, e prioritar să îi bagi în apă rece în februarie, în loc să le monitorizezi sănătatea.

Isus, fiul lui Dumnezeu, membru cu acte depline al Sfintei Treimi și singurul botezat, a avut parte de acest ritual LA MATURITATE. I s-a turnat apă în cap. Până atunci, a copilărit fără probleme chiar și nebotezat, și iată, asta nu l-a împiedicat să întreprindă prima reformă a unei religii mari.

BOR nu e o instituție empatică și nu reflectă iubirea față de aproape pe care o predică religiile creștine. E un artifact instituțional blocat cândva în Evul Mediu. Ar trebui înlăturat cât de curând, și înlocuit, pentru nevoile credincioșilor, cu o formă oarecare de neo-ortodoxie, așa cum și Vechiul Testament a fost revizuit și adăugit de cel nou.

Ce pot eu face, la nivel micro?

Nu voi boteza, și nu voi participa la botezuri, dacă botezatul nu e adult și forma de botez nu e prin turnare de apă în cap.

Și în general, refuz orice formă de ritual ortodox în viața mea.

Asta nu e religie. Ăsta e fanatism, și nu vreau să am de-a face nimic c asta.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

  1. Sykophantes says:

    Slava Bunului Dumnezeu ca mai exista oameni cu capul pe umeri in tara asta care sa faca ceva impotriva fanatismului religios !

  2. Diana says:

    Nici că puteai exprima mai bine ce îmi inspira BOR-ul. In plus, mă enervează la culme că o instituție finanțată din bani publici acționează așa de fățiș împotriva interesului public.

  3. Sonyared says:

    Am cativa finuti botezati. Conditiile au fost din cele mai faine. Cald afara ( august) si apa incalzita…( se cere ceva bani in plus dar nah! vrei, platesti!).Nici macar nu sunt religioasa insa am botezat pentru a le lua ‘povara’ si stress ul ca nu se gaseau nasi pt. gemeni decat sparat si alte traznai de genul asta. Am 3 finuti si o fina- marisori si sanatosi!Conditiile mele au fost sa o facem fara tamtam… si fara daruri si invitati aiurea. Ceva intim, in familie. Pentru ca asa consider eu ca e o chestie religoasa… intima. Nici nu concep ca un copil mic sa ajunga in apa rece… si in frigul care este in multe din biserici! Da, mai degraba cand e adult! Macar atunci poate singur sa aleaga ce vrea! Mare majoritate religioasa insa… inca se impartasesc cu lingurita ‘comuna’ si cred ca argintul distruge bacteriile!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger