POS me to the end of love

Dragă stat român,

Ştiu că miturile din strămoşi spun toate acelaşi lucru: că unicele lucruri bune sunt cele care dăinuiesc de pe vremea dacilor: mânz, viezure şi brânză, şi prin urmare, tehnologia este scorneala lu’ Necurat.

Te înţeleg.

Şi totuşi, vreau să te asigur, dragă stat român, că nişte terminale POS nu scot flăcări pe butoane şi nu fac colţi, noaptea la ora 12.

În fond, dragă stat român, ai CEC Bank. E chestie de un simplu acord să instalezi nişte POS-uri CEC Bank la poştă, metrou şi tonetele de bilete de autobuz.

Pentru că, dragă stat român, e de mare căcat să pot plăti cu cardul orice, de la hârtie igienică la factura de curent, dar să trebuiască să am monedă lichidă, de care am şi uitat cum arată, în ziua aia a lunii, când îmi expiră abonamentul la metrou.

Şi să ies la suprafaţă, la patru străzi distanţă, unde e un ATM. Şi să descopăr că ATM e temporar scos din funcţiune. şi la sfârşit, să-mi bag pula, să chem un taxi al unei companii căreia i-a dat prin cap să instaleze căcatul ăla de POS.

Dragă stat român, ar trebui să fie un semn de alarmă pentru tine că, în 2015, birourile şi ghişeele tale sunt cele mai prost dotate tehnologic din toate birourile cu care are omul de-a face în treburile lui zilnice. Toţi lucrează pe calculatoare, numai funcţionarele tale au registre de pe vremea lui Ceauşescu. Iar când se mai găseşte la poştă câte un computer imens, ediţia 1995, un hârb care valorează mai puţin în integralitatea sa decât metalele din componenţa sa la birourile de colectare, în loc să faciliteze treaba, iau timp dublu, pentru că tipa de la ghişeu întâi scrie în registre, apoi înalţă acatist la dumnezeu să pornească hârbul, apoi trece tranzacţia, suduind din în 3 minute că se blochează hârbul cu dracu’ ştie ce program în Fortran cu care monitorizaţi tranzacţiile.

Dragă stat român, suntem în 2015. Şi dacă noi plătim impozite ca-n 2015, de ce pula noastră structuralistă nu ne poţi oferi servicii ca-n 2015? De ce nu ne jecmăneşti civilizat, direct de pe card?

Cu nervii pe bigudiuri,

Un cetăţean oarecare.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

8 Responses

 1. structor says:

  Cat de greu ii e statului sa treaca de la feudalism la zilele noastre! Platesti o amenda in alt oras decat cel de domiciliu, dar nu e suficient c-o platesti. Trebuie sa te duci cu chitanta si la “taxe si impozite” in orasul tau, ca altfel nu stie statul c-ai platit-o, si te executa. Cred ca statul e combinatia perfecta intre un camatar istet si o banca idioata.

 2. krantz says:

  Fii şi tu mai îngăduitoare că a luat-o şi el metodic. Deocamdată a cumpărat licenţele pentru software şi ai văzut cît au costat. De unde alţi bani pentru restul?

 3. Olivian says:

  În București poți plăti impozitul și alte taxe cu cardul direct la ghișeu.

  Mai este și ghiseul.ro, disponibil cam pentru toată țara, te duci o dată la birou, primești un username și parolă și vei avea acces la toate taxele pe care trebuie să le plătești, le poți plăti online, poți plăti amenzi online, etc.

  Pentru ceilalți comercianți, magazine, bazine, saloane, taxi, etc nu este de datoria statului să le asigure POS. Băncile sunt cele care ar trebui să promoveze folosirea POS-ului deoarece ele sunt cele care câștigă din această situație.

  • Lorena Lupu says:

   unde am zis că statul trebuie să asigure POS la magazine, saloane, taxi??? Ia reread postarea. Sau fă exerciţii de citit în limba română.

 4. valentin says:

  Nu prea înțelegi ce vrea să-ți spună statul: ”Ia-ți mașină, încă nu plătești toate impozitele și accizele la nivel de 2015”. :).

 5. Mario says:

  Hai sa va dezvalui o poveste legata de POS patita de un coleg. Merge el ca tot omul sa plateasca ceva la banca (banca BRD). Intra frumos in cladire, se pune la rand si asteapta. Ajunge sa fie randul lui si, surpriza! Nu puteti plati cu cardul, doar cash. Poftim! Intreaba saracul om, crezand ca nu a auzit bine, sau ca viseaza, Evident, nu visa, si casierita a repetat: Ne pare rau dar nu puteti plati cu cardul. Continuarea este si mai amuzanta. Casierita il sfatuieste sa iasa din caldire si sa scoata niste bani cash din bancomatul aflat in banca, si disponibil din exteriorul cladirii, si apoi sa vina iarasi la dansa, si ca nu mai e nevoie sa stea la coada inca o data! Cioc-cioc! E cineva acasa!

  Asta este exact ca si cum mergi intr-o biserica ortodoxa (zic ortodoxa doar pentru ca stiu ca acolo liturghia se canta) si dupa 2 minute constati ca popa e mut, si ca tine liturghia murmurand ceva si inganand pe melodie, dar fara cuvinte concrete.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: