De ce e important să-ţi faci vaccinul antigripal

Salut, sunt Lorena Lupu şi aş vrea să-mi fac coming out-ul: sunt cretină.

Până nu demult, nu înţelegeam care e faza cu epidemiile anuale de gripă. Decesele cauzate de gripă mi se păreau o exagerare. “Eventual au murit de plictiseală sau ceva”.
Iar vaccinul antigripal, o tâmpenie.
Serios? Vaccin pentru gripă? Pentru atâta lucru? Nu vreţi să faceţi un vaccin şi pentru mâncărimi în c*r?”

Asta pentru că eu, când auzeam termenul “gripă”, îi asociam imaginea gripelor mele din copilărie. Toate, nişte răceli un pic mai accentuate. Îţi curge nasul, tuşeşti puţin, dai două-trei flegme și ești ca nou.

Din păcate, comparația asta e la fel de validă ca o eventuală comparație între internetul prin dial-up al copilăriei tale, caracterizat prin faptul că îți făceai o cafea până se încărca un site pe care doreai să-l vizitezi, și internetul prin fibră optică de acum, capabil să ducă jocuri video ultrasofisticate în paralel cu livestreamuri de la meciul tău preferat.

Gripa modernă, actualizată și revizuită, dragi copii, e genul ăla de bestie despre care se scriu povești pentru copii.

Da, am făcut-o. Și nu, după cum se vede, n-am murit, pentru că sunt ditamai adultul sănătos și vitaminizat. Dar prin prisma experienței pot înțelege acum cele 500.000 de decese raportate anul trecut la nivel mondial.

Te dă brusc de pat.

Nu sunt o zambilă. Nu contramandez muncă și întâlniri în zilele de ciclu. Nu mă sustrag convenabil de la efort, și îmi duc în picioare majoritatea bolilor.
Dar gripa asta 2.0 vine cu o stare de amețeală bruscă, de zici că tocmai ai dat pe gât o sticlă de vodcă ieftină, frisoane, temperatură, și o sfârșeală generală, de parcă s-a mutat Dragnea la tine acasă.
Te bagi în pat nu din fiță, sau prețiozitate, ci pentru că starea aia de dârdâială și oboseală nu îți lasă loc de ales. Și îți scoți toate păturile și păturicile din dulap, peste plapumă, să te încălzești

E ca și cum ai sinuzită, faringită și bronșită, toate deodată.

Dureri intensive în zona sinusurilor, cu secreții nazale de la verde papagal la portocaliu neon? Checked. O răgușeală de zici că vrei să faci trupă tribut Rod Stewart? Checked? Tuse uscată, măgărească, supărătoare? Checked. După 3-4 zile, începi să și scuipi ca un sămânțar de Rahova? Checked. Practic, tot sistemul tău respirator e în război cu tine. Deodată.

Și spre deosebire de o răceală simplă, experimentezi o congestie nazală extremă. Ai nasul umflat pe interior și nu poți respira prin el. Senzația e o combinație de mâncărime, usturime și durere.

Cam a doua zi, încep să te doară toți mușchii.

O amintire a mea din copilărie e cu o actriță unguroaică, care, într-o zi, a intrat în cabină și a exclamat, în timp ce se freca pe brațe: “Ioi, iștenem, mă doare toată trupa”.

Pe atunci, am râs. Dar nu e de râs să te doară toată trupa, şi când faci o gripă din asta originală, afli exact cum este.

Zici că ai sclavagit pe câmpul de bumbac. Zici că te-ai antrenat pentru olimpiadă. Zici că te-a prins mafia şi te-a bătut. Şi nu e doar durere musculară, e şi oboseală musculară, de parcă toate orele de muncă fizică şi sport din viaţa ta s-ar fi întors să te bântuie, deodată.

Un drum până la budă, să faci un pipi, e un chin. Un drum până la farmacie e ca o expediţie în Himalaya. Şi o să te duci des la budă pentru că:

Îţi e sete continuu. Şi bei litri de apă şi de ceai. Prin urmare, te pişi din zece în zece minute.

Niciodată nu se exercită circuitul apei în natură prin tine, ca în momentul când ai gripă.

Nu ţi-e foame.

Ca orice om cu tendinţe de îngrăşare, preţuiesc momentele în care nu mi-e foame ca pe aur. Dar când eşti gripat, simpla idee că ai putea înghiţi ceva solid îţi stârneşte o greaţă de nedescris. Şi dacă forţezi, în maximum zece minute, eşti la baie şi vomiţi.
Au existat doar două alimente pe care le-am tolerat în aceste două zile: portocalele şi măslinele brune la vrac, versiunea fără multă sare.
Poţi zice că am ţinut dietă mediteraneană.

Tot sistemul tău imunitar intră în război.

O parşivenie maximă a virusului este că îţi identifică, cu precizie, toate glitchurile din firewall. Eu, de exemplu, am tendinţe de rinită alergică, ochi sensibili şi o predispoziţie spre a face herpesuri la gură la oboseală sau supărare.
Buuun.
Dacă şi tu le ai tot pe astea, când ai gripă, rinita ta alergică se va manifesta la cote maxime, vei avea ochii roşii de zici că te distribuiseră în Bram Stoker’s Dracula, şi un şirag de herpesuri pe buza superioară, ca o mustaţă din iad. Şi de data asta nu mă refer la Dragnea.
Dacă ai altele, gripa ta le va găsi instant şi va trece să le zgândăre.

După vreo trei zile, au început să-mi scadă febrele. În a patra zi, am reuşit să mănânc o salată de ton cu porumb, măsline şi ceapă. Şi să nu mă mai doară atât de tare capul. Cam peste o săptămână mi-am revenit suficient să pot ieşi la o plimbare. O plimbare după un astfel de episod de boală e ca revenirea din iad. Îţi vine să plângi că vezi oameni pe stradă şi copaci.

Nu am scris asta să mă victimizez. Dacă sunt victima a ceva în acest caz, sunt strict victima propriei prostii. Am scris asta să spun că deşi n-am murit, văd exact cum cineva mai vulnerabil ar fi putut foarte uşor să dea colţul, şi să vă rog să mergeţi să vă faceţi vaccinul antigripal.

“Da, Lorena, dar eu sunt tânăr, sănătos şi cu paloşul gros, o să-i fac faţă cum i-ai făcut şi tu.”
OK. Dar, cum virusul e extrem de contagios, poate i-l transmiţi şi bunică-tii bătrâne şi bolnave. Iar ea s-ar putea să nu facă faţă.

 

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

  1. Ady says:

    multă sănătate. încearcă să te protejezi un pic în următoarea perioadă. mi s-a comunicat (de către medici) că o nouă boală, contractată pe fond de organism slăbit e mai nașpa.
    în septembrie trecut m-am ”distrat” cu o pneumonie. prima din viața mea. prima dată ever când am zăcut la pat. gen toată ziua, mai multe zile la rând. în a patra zi (febra cedase din prima zi, după primele 2 doze de algocalmin- pe rețetă- și antibiotic) după o super-scurtă ieșire la farmacie și mega la colț am dormit 3-4 ore, ca după o tură de-o zi de drumeție montană.
    săptămânile astea, din motive de șomaj, am ratat sezonul de gripă. 🙂

  2. Lorena Lupu says:

    Multă sănătate şi get a job fast.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger