Nu se mai #rezistă ca odinioară

Când au dat prima ordonanţă, în 2017, 600.000 de persoane din toată ţara s-au deplasat până în Piaţa Victoriei, şi au cerut demisia cabinetului care emisese o atare atrocitate. Apoi, s-a protestat continuu, de câte ori apăreau alte, şi alte noi proiecte de legi şi ordonanţe, noi iniţiative care loveau în firme, în antreprenori, în sistemul de justiţie, în libertatea expresiei şi aşa mai departe.

Ieri, Rudotel a dat o nouă ordonanţă de urgenţă, tot din senin – în sensul că nu era inclusă pe agenda de lucru, iar reprezentanţii Comisiei Europene au admis că nu fuseseră informaţi nici ei.

Practic, prin noua ordonanţă, Ministrul Justiţiei şi-a înscăunat autoritatea pe Secţia de Procurori a CSM, ceea ce înseamnă că, dacă cineva se bagă în daraverile vreunui corupt, riscă s-o belească apoteotic.

Respectiv, a scurtat delegările şi interimatele. Pentru că, după ce au înlăturat-o pe Kovesi, s-a tot încercat numirea unui trepăduş propriu la DNA, şi propunerea a fost repetat respinsă.

Şi posibilitatea ca funcţiile de nivel înalt din Ministerul Public să poată fi accesate nu doar de procurori, ci şi de “judecători care au fost procurori”, aka pilele corupte care le-au blocat lor procesele şi le-au anulat din prejudicii.

Iar reacţia publicului, în majoritatea lui, a fost “meh”.

De ce?

Păi, iată pe puncte, cum ne place nouă.

a) Coabitarea românilor cu şirul de guverne PSD e ca o căsătorie ratată, unde unul din parteneri nu face decât să-l saboteze pe celălalt.

A fost perioada de curte. Acum, postacii PNL se dau de ceasul morţii că, mamă, uite ce face PSD, uite ce face USR, uite ce face Plus, uite ce face mama lui Ştefan cel Mare, dar uită convenabil să menționeze propria campanie electorală absolut jalnică din 2016.

O fi datoria poporului să se informeze, dar mai e și datoria ta să te prezinți la alegeri cu un program coerent și bine scris, și cu candidați care să rămână aceiași pe toată durata campaniei. Să creezi o comunicare eficientă și cu sens.

Realitatea, însă, e că PSD și-a angajat consilieri, a băgat bugete solide în promovare și a câștigat campania electorală pe drept cuvânt.

Ceea ce vă dorim și dumneavoastră la următoarele alegeri.

Faceți teren, vorbiți cu oamenii, ascultați-le oful, redactați o platformă program cu sens, promovați figuri publice constante și ușor de recunoscut.

OK. Abia după ce a început guvernarea concretă, ne-am dat cu toții seama de ce investise PSD atât de solid în campanie. Pentru că niște corupți de înalt nivel trebuiau protejați de recuperarea prejudiciilor, respectiv extrași de prin pârnaie.

Și a început atacul pe justiție. În paralel cu denigrarea corporațiilor, a firmelor, supraimpozitarea tuturor formelor de viață care produceau ceva taxabil. Pentru că, de undeva, trebuiau scoși banii pe care Guvernul îi investea în noi și noi forme de șicanare a prostului de rând.

La un moment dat, o să fac un vox pop printre prietenii mei artiști și scriitori, să relateze un grup mai mare de oameni ce impozite abuzive li s-au adăugat, pe baza te miri cărei ordonanțe lansate hodoronc tronc.

Și încet, coabitarea guvernului cu populația a ajuns ca mariajul cu un idiot. Nu știi ce altă măgărie monumentală te așteaptă și azi, și mâine, și poimâine, și, după doi ani, tot ce te interesează e să scapi cu cât mai puține cicatrici.

La început, protestezi. Explici. Negociezi. Discuți. Apoi, vezi că idiotul te scoate tot pe tine omul problemă, și de la un punct încolo, îți dai seama că efectiv NU AI CU CINE.

Dar dacă pe idiot poți să-l părăsești și să începi o viață nouă, cu guvernul e mai complicat. Urli Jos Grindeanu. Ți-l retrage pe Grindeanu, care încă părea genul de om care e vag capabil să proceseze informație, și ți-l dau pe Tudose, a cărui expresie facială spune tot. Urli Jos Tudose, Tudose dă semne că se trezește din transa alcoolică, pac, ți-l retrag și ți-o dau pe Veorica. Care îmbină la perfecție nivelul de nesimțire imună la orice reproș cu pokerface-ul necesar pentru a spune public minciuni sfruntate fără să ți se clintească un fir de păr.

Ți-e și groază că dacă urli Jos Veorik, urmează… Habar n-am care e următoarea verigă în lanțul decăderii umane. Romeo Fantastik?

b) Isteria monotonă și fără nuanțe a grupului de opoziție. 

Zi și noapte, niște oameni nu fac altceva decât să spurce guvernul. Uneori cu explicații legate de ce au mai făcut nou, alteori fără. Și aceiași te hărțuiesc privat, te ceartă că nu scrii despre ce cred ei că ar trebui să scrii. De parcă eram angajată și plătită la site-ul lor sau ceva.

Te bat la cap să preiei un discurs perpetuu furios, ca al lor. Problema cu discursul perpetuu furios e că își pierde din impact și devine extrem de obositor.

Dacă vrei să fii eficient, mai redu din decibeli, și acuză cu subiect și predicat.

c) Inerția lui Iohannis. 

Ca unic om de dreapta plasat în cea mai vizibilă poziție din stat, cu un guvern care comite idioțenie după idioțenie, Iohannis ar fi putut ajunge ușor erou. Doar să fie mai prezent public și mai prompt în reacții.

Băsescu a făcut și el multe nefăcute, dar nu-i poți nega o calitate: era pe fază. Mereu. Mereu în coasta lui Ponta. Exagera poate cu prezențele pe la televizor, cu mahalageala, cu încordarea de mușchi în stil marinăresc, dar nu tăcea luni în șir, lăsând să treacă diverse hoții netaxate.

În februarie 2017, Iohannis a avut poporul la degetul mic. Datorită delăsării și nepăsării, acum, nici măcar reacția lui publică nu mai încălzește pe nimeni.

În cuvintele înțelepte ale vecinei mele, doamna Lili: Culcă-te la loc, tată, că ți-o fi somn.

d) Lipsa de consecințe a momentului 10 august 2018. 

Când Jandarmeria a dat cu gaze lacrimogene, tunul cu apă, a bătut și a bruscat protestatari după cum i-a poftit inima, apoi a mințit la televizor după pofta inimii (de la jandarmerița ucisă de protestatari care, după câteva zile, zâmbea radiant fanilor, și până la minciuna cu elementele destabilizatoare din public – opt dosare la câteva zeci de mii de participanți.)

Nimeni, până în ziua de azi, n-a dat socoteală.

 

e) Confiscarea protestelor de diverse cercuri de interese. 

Când tu ieși, fără vreo apartenență politică, să protestezi o nouă OUG care dă în libertatea ta, și apoi apar diverși care pretind că ei și ai lor sunt “şefii” protestelor, nu-ţi mai arde să ieşi la protestat. Nu ai nimic în comun cu ăia, nici nu vrei să ai. Nu-s “şefii” tăi, n-au fost niciodată şi refuzi să te identifici cu ei. Ca să nu spun că unii par genul ăla de persoane care ar face la fel de mult rău într-o eventuală poziţie de conducere ca guvernanţii de acum.

 

Ca să rezum: da, românul s-a blazat, s-a acrit şi s-a sictirit profund. Dar să dai vina DOAR pe PSD pentru asta e o dovadă de inconştienţă.

Întreb şi eu, ca idolul meu Caragiale: Eu cu cine votez?

 

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

7 Responses

 1. RB says:

  Am obosit…eu una, am obosit. Am obosit sa imi mai pese, sa ma mai lamentez, sa mai incerc sa fac ceva. Am obosit si sper cumva intr-o minune, care sa nu vina de la mine, ca eu sunt obosita. Sper, in acelasi timp, sa nu fie nevoie sa plec din tara asta, asa cum au facut multi inaintea mea.

 2. Alina says:

  Si eu am obosit. Nu mai citesc, nu mai vreau nici sa stiu ce se mai intampla. Pentru ca mi se pare ca oricat protestez, nu schimb nimic in bine. Pentru ca nu pot sa protestez in fiecare zi si sa vad ca suntem mereu aceiasi si restul stau in casa. Pentru ca pe 10 august mi a fost frica si a trebuit sa plec acasa la un moment dat, ca nu mai puteam sa respir. Desi nici eu, nici cei din jurul meu nu faceau nimic rau. Si nimeni nu a platit pentru asta si nu va plati.
  Pentru ca opozitia nu e unita si nici nu dau semne ca vor sa se unesca si mi se pare ca tot astia o sa iasa si data viitoare.
  Pentru ca ma gândesc ca trebuia sa plec din tara. Si pentru ca incep sa cred ca fac parte dintr-un grup minoritar si ca ceilalti ii vor pe astia, deci ma lupt cu morile de vant.

 3. Lorena Lupu says:

  Exact asta am scris și eu, cu alte cuvinte.

 4. Alina says:

  Stiu, eram de acord 🙂

 5. ionut buhoci says:

  Cate plangeri penale au fost impotriva jarmanderiei?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: