De ce nu văd o problemă în a plăti pentru Facebook

Acum câţiva ani, vuia internetul de oftică şi omaga-omaga, pentru că Facebook, vezi doamne, le folosea datele personale pentru corporaţii şi, mamă, titanul câştiga bani de pe urma noastră. După ce ne crea moca o reţea pe care ne puteam conecta cu oricine avea chef să se conecteze cu noi, puteam agăţa după pofta inimii, puteam spiona foste şi viitoare mari iubiri, puteam construi comunităţi, crea oportunităţi de business, promova produse, iniţia şi dezvolta campanii, lansa evenimente şi aşa mai departe.

Toţi idioţii pământului îşi dădeau copy şi paste la statusul ăla profund stupid cu “prin prezenta interzic lui Facebook să-mi vândă datele personale la Obor bla bla hau hau.” Chit că, dacă ar fi verificat Termenii şi condiţiile pe care bifaseră că le acceptă când îşi creaseră cont, vedeau că ei cu mânuţa lor şi-au predat atât de valoroasele date personale spre procesare. “Ia de-aici, tati.” Şi în condiţiile astea, statusul lor valora mai puţin decât conţinutul de aer dintr-o pungă de chips obişnuită.

În mod interesant, când se băga câte un loser în seamă cu tine să ţi se vaiete că Facebook îi fură atât de valoroasele date personale (inutil, şomer, prost ca noaptea) şi tu-i ziceai: “ok, păi închide contul”, se înfoia pe loc tărâţa în el: “cum poţi să zici una ca asta?”

Cu gura, ok? Sau în acest caz, cu tastele.

Între timp, ne-am lămurit cu toţii că unicul mod în care ne foloseşte Facebook datele personale e să-mi arate mie mai multe reclame la rujuri şi pantofi stilettos, că asta caut eu pe net, şi ţie la habar n-am ce îţi leagănă bărcuţa. În fine. Chestii pe care le cauţi des pe net.

Şi circul cu mârşava vânzare a datelor s-a potolit.

Între timp, a apărut un alt circ, la fel de jenant şi de penibil: Văleu, că iote Facebook îţi limitează riciu’ dacă nu plăteşti. Oh, vai, riciu meu, de ce, Facebook, de ce îmi iei riciu’ meu?

Cred că am fost printre puţinii oameni care au înţeles: da, ok. Eu scriu. Investesc timp, energie, resurse, în aceste articole. Şi pun un Paypal pe lângă, să arunce lumea o cafea în autor. Sunt oamenii care aruncă, săracii, cu o înduioşătoare regularitate, iar ăia mi-ar putea zice oricând sugestii de subiecte, că o merită. Dar sunt şi “clienţii nemulţumiţi”, ăia care n-au marcat nici măcar un chior în toată vieţişoara lor, în schimb au la comenzi şi reclamaţii, de zici că eram angajată la siteul lor, îmi plăteau un salariu de senior editor în zilele bune ale presei româneşti, iar eu, vita, nu livram.

Nu pot descrie câţi bocanci peste bot le-aş administra celor din ultima categorie. Până şi în jukebox bagi o monedă să-ţi cânte o piesă deja preînregistrată, cumpărată şi plătită. Dar mie îţi permiţi să-mi faci fiţe de client oţărât moca, pe content nou-nouţ, original, creat la cald.

Iar legat de Facebook, există două categorii de utilizatori: omul simplu, care îşi postează mămăliga şi motanii pentru familie şi prieteni, şi care n-are treabă cu riciu şi nici nu-l interesează ce e ăla: şi marketerii, care au de vândut orice, de la poeme de amor ghebos la rahat turcesc cu cocos răzălit. Iar ăia au nevoie de rici să-l monetizeze.

În condiţiile astea, mi se pare de bun simţ să fucking pay. Nu-i faci lui Zuckerberg o favoare plătind; ci, pur şi simplu, recompensezi serviciile lui faţă de tine.

Iar serviciile sunt precum urmează:

Tabelul de mai sus e cu referenţii mei pe 2017. “Uau, Mihai Vasilescu are triplu traficul lui Zosooooo!”

Da, iar Facebook mi-a trimis de 18 ori mai mulţi cititori decât următorul combatant, basically Google.

Tu, să fii Zuckerberg, nu ai vrea la un moment dat o compensaţie pentru astfel de cifre?

*

După cum s-a demonstrat, în ultima jumătate a lui 2017 şi începutul lui 2018, blockurile pe statusuri vechi au curs înnădit. Ieşeai din block şi, peste câteva zile, intrai înapoi, pentru că un trib fioros de raportaci – dintre care au fost identificaţi şi nominalizaţi câţiva, şi restul încă nu – a profitat de un glitch din sistem şi a început să caute în istoria tenebroasă a fiecăruia dintre noi, să găsească mui şi puli străvechi.

Aşa am avut eu ban toată luna septembrie.

Din octombrie, am pornit cu totul altă strategie. Boost posts, sponsored content. Nu mult, cam 50 de lei pe săptămână, când n-aveam advertorial, 100 când aveam.

Ei, bine. Cât aveam promoţii în derulare, nu se atingea nici dracu’ de mine. Puteam să iau numele lui Dumnezeu în deşert, şi înapoi în tundră, nimic.

În ianuarie pe final, m-au prins cu nimic pe rol şi jap – aţi înjurat pe Gică Puţică în 2014 – 30 de zile de ban în 2018.

Numai că Lorena cea din ianuarie 2018 nu mai e mocangioaica din septembrie 2017. Deja avem raporturi pecuniare, ok?

Şi în calitatea mea de client, îmi pot permite să-l trag pe Facebook de urechiuşe că uite, îmi strică predictibilitatea şi fezabilitatea businessului cu banuri inopinate.

Pentru că soluţia pe termen lung nu e să banăm al 180877567-lea cont fals al raportacului X, ci să îi sugerăm, din poziţia noastră de paying customers, lui Facebook că nu are sens să dea banuri pe content mai vechi de şase luni.

Şi când Facebook va conştientiza că există o problemă de această natură, şi că poate pierde bănuţi, toţi raportacii o vor suge glorios prin batistuţă. Ne vor fi şterse broderiile rafinate de pule încârligate din 2013? Sure. Dar nu cu ban pe cont. Pentru că dolarul vorbeşte şi câinii latră.

Şi da, voi continua să dau sponsored content. Nu de alta, dar vine public nou. Şi chiar dacă nimerim ocazionalul idiot, Facebook face cumva şi, în măsură de 99%, ţi-i trimite pe oamenii potriviţi.

Poate pentru că le-a furat datele personale? :))

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

8 Responses

 1. rich guy says:

  Ultimile acuzatii sunt de cu totul alta natura, pentru care cu siguranta nimeni si-a dat acordul vreodata. Eu n-am FB, nici Instagram, nici tweeter, nici, nici, nici, nu m-a atras niciodata sa joc in reality show-uri dintr-astea, si atunci de ce sa-mi asculte mie convorbirile telefonice prin aplicatiile lor de pe mobil ? Cat de nevinovat te-ai ingrijit s-o formulezi (ca tu chiar te bucuri de oferte de rujuri sau altele), desfiintarea sferei private, a laturii ei intime, nu e deloc ok.

 2. adrianursul says:

  daca nu ai fb de unde stii ce contine confidetialitatea si termeni si conditii?
  Utilizând sau accesând Serviciile Facebook, vă exprimați acordul în legătură cu colectarea și folosirea de către noi a conținutului și informațiilor dvs., în conformitate cu Politica de utilizare a datelor, în forma ei actualizată periodic. Este util să citiți și următoarele documente, care oferă informaţii suplimentare despre modul în care folosiți site-ul Facebook:
  Si aici urmeaza o lunga lista de link-uri.
  hai sa fim seriosi crezi domnule rich guy ca sta cineva sa le citeasca pana in prasele?
  Sa nu mai vorbim ca asta este compromisul trebuie sa dai accept pentru a iti face un cont de fb.
  daca dvs nu aveti foarte bine,nici mie nu imi place ca reclama s-a intensificat, s-a calat din ce in ce mai mult pe ceea ce discut in privat plus mesaje pe telefon..da ai citit bine facebook-ul are acces din ce in ce mai mare la infromatii de genul acesta, dar tot in termeni si conditii scrie pe undeva ca ele sunt revizuibile si ca este datoria userului sa fie la curent cu ce s-a schimbat.
  Puneti mana si cititi domnia voastra, orice disclaimer si termeni si conditii inclusiv de pe gmail sau yahoo sau mai stiu eu ce provider de email folositi. pentru ca folositi sigur unul daac ati putut lasa comentariu

 3. Lorena Lupu says:

  Mulţumesc, Adrian. Chiar nu aveam răbdare cu nenea ăsta îngâmfat, care le ştie atââât de bine pe toate – în necunoştinţă de cauză.

 4. adrianursul says:

  lorena scuze ca o spun dar nu sufera de ingamfare e vb de altceva aici. poate ai vrut sa fii dragutza , asa ca nici eu nu vo folosi cuvantul…
  Eu ii recomand omului sa citeasca mai mult pe net despre ce insemana folosirea datelor personale de catre oricare operator de date autorizat sau nu…o fi stiind cumva ca se vand pentru spam baze de date cu informatii( corect ar fi fost fost “date” dar era redundant in exprimare) si multe alte magarii facute de toate siteurile mari.
  Sa citeasca despre third-party si alte “gaselnite” avocatesti in care esti varat sa semnezi pe un disclaimer…
  Si daca tot este asa de snob sa isi puna numele richi boy..pardon rich guy (suna ciudat in limba engleza acesm rich guy…guy sau dude e un nume mai mirositor a camasa asudata a petrol sau a vaci -putea sa incerce rich man..ma rog..) poate isi permite sa plateasca pe cineva sa ii caute informatiile de care amintesc eu.
  iaca o mostra gratuita, presupunand ca are cont google ca orice purtator de smartphone pe android..oricum nu il banui ca ar avea vreun smartphone incrustat cu diamante
  https://www.google.com/intl/ro/policies/terms/regional.html

  • Lorena Lupu says:

   da, cât de ridicol. în loc să-ţi zici Alexandru, Mircea sau Adrian, să te dai “rich”. Cui îi pasă?

 5. rich guy says:

  Ba’ Adriane, cand esti atat de prost mai bine nu te baga in seama. Cum de reusesti sa crezi ca cineva o sa-ti dea negru pe alb ca-ti asculta convorbirile private, ba sa-ti mai ceara si acordul pentru, cum ??? Si totusi lumea n-are absolut nici o alta explicatie pentru reclamele targetate primite dupa o simpla conversatie telefonica cu partenerul. Google it !

  Dar uite, hai de dragul vorbei sa zicem ca nu-ti asculta convorbirile, sa uitam povestea asta. Tie ti se pare normal sa atragi lumea cu tot felul de gratuitati, ca mai mult decat o idee simpatica nu era facebook la inceput, nici vorba de impunerile de astazi, ca apoi dupa ce s-au adunat cateva sute de milioane (in baza gratuitaitii initiale !), cvasi un monopol de piata, sa schimbi drastic conditiile, sa incepi s-o strangi cu usa ? Cum ar fi ca provaiderii de internet sa se duca pe la companii, incl. pe la Zuckerberg, si sa inceapa cu amenintari ca daca nu platesc pe masura castigului obtinut pe platformele lor, le taie cablul ? Averea lui Zuckerberg e estimata astazi la 76 miliarde USD si voi aveti textele astea ca trebuie sa-si acopere si omu’ cumva cheltuielile ?!

  Cum la nivel intelectual va potriviti de minune, iar la cel fizic nu cred ca mai e loc de pretentii, nu mai bine o puneti direct de un 69 fara atatea complicatii ?

 6. Lorena Lupu says:

  Cum la nivel intelectual te depăşim cu cel puţin un zgârie-nor şi jumătate, sugerez să-ţi ţii ideile onaniste pentru tine.
  Dacă mă interesa să-mi facă program erotic un labagiu de pe net, îmi deschideam bordel. Nu e cazul. Oferta mea presupune copywriting şi web content. Despre astea poţi guiţa.

  Altminteri e incredibil cum, doar pentru că am sex feminin, îşi imaginează un gherţoi prost ca tine că poate face aluzii sexuale. Dacă mă-ta era o târfă proastă, şi sexualitatea ei era tema de discuţii a oricărui lăbar din cartier, află că nu e valabil pentru toată lumea.

 7. Lorena Lupu says:

  PS: block. Nu mă interesează să comunic decât cu oameni care discută idei. Nu cu celule random în jurul unei pule blege.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: