Despre alegeri viitoare

Dacă violenţele din ultima vreme au avut o consecinţă pozitivă, a fost următorul fapt: prin campania #fărăpenali, useriştii au părăsit prima oară, istoric, incinta primelor câteva mari oraşe şi s-au dus pe la sat, pe la târguşoare uitate de Dumnezeu, unde nimeni nu i-a întrebat pe oamenii ăia de sănătate cam de pe vremea lui Ştefan Vodă, care venea vesel de la lupta cu turcii.

A trecut de mult timpul în care nişte alegeri pot fi câştigate cu o postare sponsorizată pe Facebook. Dacă a existat vreodată timpul ăla.

Facebook îţi oferă acces la un 10% din populaţie, plus o cotă semnificativă de postaci – raportaci plătiţi, genul care trimit oamenii cu following la somn de cum se declanşează o nouă măgărie. Şi nici măcar aceşti 10% nu sunt neapărat interesaţi de politică. De exemplu, Limbist Discret care mi-a dat add noaptea trecută la 2.40 în mod sigur nu era interesat de importanţa înlăturării cetăţenilor cu antecedente penale în poziţii cheie de la guvernare. Şi mulţi sunt ca el. Degeaba ai tu un wall plin de articole inteligente şi doldora de argumente, ei te întreabă “cf blondo, eşti singurik?”

(Notă explicativă: în poza de profil de la contul de avarie, am peruca blondă din videoclip.

Moment de publicitate. Veniţi pe 25 august, la ora 20, la Restaurant Bispen şi ne veţi auzi cântând această sublimă capodoperă live. Şi veţi avea şi un drink free de la Sâmbureşti.)

Deci, categoria “cf blondo” e complet surdă, oarbă şi imună la orice altceva decât oportunităţi de a coţăi moca, şi nu ai cum să raţionezi cu ei, sau să-i transformi în cetăţeni implicaţi.

Şi oricum, grosul votanţilor unei ţări nu sunt ăştia.

Şi în cele ce urmează, mă voi metamorfoza un pic în Vasile Ernu, dar e un risc asumat.

Am fost la Sfântu Gheorghe zilele astea, şi am vrut să ies la protest.
“Nope”, mi-a spus prietena mea Anna, “n-avem proteste. Ieşim cinci proşti în faţă la prefectură şi cam asta e.”

Vin eu acasă şi o întreb pe mama:
“De ce nu sunt proteste în Sfântu Gheorghe?”
“Pentru că noi n-avem PSD.”
“Aveţi UDMR, care-i fix acelaşi lucru, dar pe ungureşte.”
“Nu-mi place deloc când vorbeşti cu atâta lipsă de respect de singurii politicieni cărora le pasă de noi, ungurii.”

Ok, m-am oprit acolo, pentru că mama are o vârstă şi o stare de sănătate şi nu-mi propun s-o triggeresc inutil. Dar atitudinea asta, cu “sunt singurii politicieni cărora le pasă de noi”, extrapolată, e valabilă pentru fiecare mic oraş şi fiecare sat din România.

Evident că bossului udemerist îi pasă de ungurul sărac din Sfântu Gheorghe exact ca baronului local pesedist de românul sărac din Văscăuţii de Deal. Sunt acolo doar să le fure pădurile, sau ce alte resurse naturale are zona, să îngheţe salariile la niveluri abjecte, să-i ţină pe oameni săraci şi dependenţi, dar totodată, o dată la jumătate de an, înlocuiesc plăcuţa bilingvă cu una nouă şi strălucitoare şi ţin o predică despre inamicul imaginar de care trebuie să ne apărăm, că vine şi face bau-bau. În cazul PSD, e “statul paralel”, în cazul UDMR, e “românul cotropitor”.

Şi realitatea de pe teren a sărăciei lucii e că te ţine ocupat toată ziua. Fie cu munci de jos, prost plătite, care nu schimbă nimic în situaţia ta financiară, fie cu griji obsesive şi patologice, care reprezintă un teren fertil pentru noţiunea de duşman imaginar feroce şi pus pe devorat bebeluşi nevinovaţi. Tot bullshitul ultrareligios al Evului Mediu – când s-au ars efectiv oameni pe rug pentru erezie -s-a bazat pe aptitudinea de a îndobitoci a sărăciei. De la un nivel de foame în sus, diavolul pare o problemă reală.

Şi exact ca în Evul Mediu, oamenii săraci din Văscăuţii de Deal NU ŞTIU că au opţiuni. Nimeni nu le-a spus vreodată că POT face o schimbare. Că sunt stăpânii propriului destin. Toată lumea, de la părinţii tributari aceleiaşi mentalităţi de sclavi şi până la tătucii localităţii, care te mângâie binevoitor pe cap în timp ce-ţi bagă rahat cu linguriţa în gură, le sugerează fin că sunt nimic şi că li se face o imensă favoare chiar şi când sunt lăsaţi să respire.

Partidul care va smulge alegerile din mâna PSD va fi partidul care va face teribil de mult teren pe la sate şi oraşe mici, care va organiza seri de film cu bătrânii localităţii, excursii în pădure cu ăia în putere şi, cu riscul de a fi înjurată, câte un ceaun cu mâncare caldă în centrul oraşelor.

Oricât am râde de fasolea pesedistă cu ciolan, ea le-a câştigat toate alegerile de până acum. Pentru că, în cazul multora, e singura lor masă caldă pe ziua în curs.

Partidul care va smulge alegerile din mâna PSD va fi partidul care va reuşi să genereze păstrând proporţiile, un curent renascentist. Esenţa Renaşterii n-a fost dată doar de arta superbă şi ţinutele de mare frumuseţe. Astea au fost doar consecinţele. Esenţa Renaşterii a fost dată de conştientizarea noţiunii că omul e în primul rând un făuritor, şi nu o unealtă.

Foto: pixabay.com.

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

 

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: