eMag ţepuieşte şcolari

 

 

Nu există zi în care să nu intru pe Facebook şi să nu citesc ceva rău despre Emag. Ba faptul că au încasat banii de pe cardul clientului, şi au omis să livreze produsul până la al optulea telefon indignat; ba faptul că produse care apăreau a fi pe stoc lipseau cu desăvârşire, sau se pierdeau prin depozite; ba faptul că timpul estimat de livrare s-a prelungit până la adânci bătrâneţi, iar cadourile destinate Crăciunului au venit taman la timp de Valentine’s Day; ba iritantul obicei de a defalca în trei o comandă constând dintr-un rimel, un fond de ten şi un ruj, obligându-te la trei drumuri dacă, neputând sta acasă să aştepţi curieri, bifai opţiunea “showroom”, sau, şi mai sumbru, “Poşta Română”.

Dar toate acestea sunt supărări minore. Până la urmă, produsele ajung, şi lucrurile se rezolvă. Corect? În linii mari, corect.

În schimb, ultima lor ispravă glorioasă merită dezvăluită. E de o mârşăvie complet inexplicabilă. E o ţeapă clasică, profesionistă, în cel mai pur sens al cuvântului. Victimele? O învăţătoare şi clasa ei. Copii din ciclul primar, a căror singură vină este dorinţa de a învăţa.

Ottilia Popovici este învăţătoare la Şcoala Gimnazială Nr. 11 “Şt. O. Iosif” din Braşov. O femeie devotată în totalitate “copiilor ei” şi pasionată de această profesie teribil de prost plătită şi extrem de ingrată în zilele noastre: cea de dascăl. Pe data de 13 noiembrie 2017, cu banii adunaţi de Asociaţia de Părinţi “Şt. O. Iosif”, Ottilia a achiziţionat de la eMag o plasmă LED STAR–Light,140 cm, 55DM5510 FULL HD, la preţul promoţional de 1599,99 lei. Mi-a dat şi numărul facturii: 189902955764.

De ce aveau copiii nevoie de o plasmă? “Pentru că majoritatea manualelor şcolare vin acum cu un CD ataşat, iar Ministerul Învăţământului nu ne-a pus la dispoziţie un laptop, un videoproiector, un device util pentru a putea folosi în mod adecvat aceste materiale”, explică Ottilia. “Şi realitatea este că, la acea vârstă, elementul audio – video are un rol fundamental în procesul de învăţare. Poţi să le explici copiilor douăzeci de minute cum e sistemul solar, sau poţi să le arăţi în două minute un filmuleţ educativ. E o inovaţie utilă şi înţelegem să ne folosim de ea.”

Cei 1600 lei cu care a fost cumpărat televizorul au fost adunaţi de părinţi. O investiţie în educaţia micuţilor, corect?
Din păcate, părinţii aveau program încărcat şi joburi full-time şi, între momentul livrării, respectiv acela în care câţiva tătici pricepuţi au ajuns să facă instalarea propriu-zisă a aparatului, a trecut perioada de retur, de 30 de zile, prevăzută de politica eMag. Dar Ottilia nu s-a îngrijorat. În fond, produsul era nou, arăta impecabil, şi avea doi ani garanţie. Ce putea merge rău?

Televizorul fotografiat, în momentul în care se afla pe perete

Ei bine, chiar aparatul. Când l-au pornit, jumătate din ecran era pixelată. “Imaginea era blurată, de parcă aparatul suferise un şoc mecanic. Pe dinafară, era impecabil. Am martori. Copiii, colegii, părinţii.”

Au sunat la eMag şi au fost redirecţionaţi la service-ul acestuia, Depanero. “A vorbit cu mine o doamnă, care a început să ţipe încă din primul moment: Aţi spart televizorul! Garanţia nu acoperă şocurile mecanice! Va trebui să plătiţi din buzunar reparaţia!!”

Ottiliei i s-a părut suspect tonul duduii. De aceea, a şi făcut câteva poze în momentul în care tăticii cu pricina au dezinstalat cu grijă plasma nou-nouţă, impecabilă, de pe peretele şcolii. În aceste imagini apare aparatul, care arată, după cum se vede, nou-nouţ. L-a trimis la Depanero, cu exact serviciul de curierat indicat de aceştia. Data: 18.12.2017.Imagini cu aparatul, în timp ce era demontat cu grijă, pentru a fi trimis la service.

Răspuns a primit de la Depanero abia pe 30 decembrie. Pasămite, avuseseră nevoie de douăsprezece zile să se uite la aparat. Răspunsul lor:

“Buna ziua,

Dorim sa va informam ca produsul predat in service si inregistrat cu fisa 3170772, a fost verificat de catre departamentul tehnic si s-a constatat ca prezinta display-ul spart, ceea ce a dus la anularea garantiei. Costul de remediere al produsului este de 2,400 ron. In urma reparatiei produsul va beneficia de 3 luni garantie pentru interventia efectuata.
Am atasat acestui mail nota de constatare + pozele produsului.
Termenul de solutionare este de aproximativ 20 de zile.
Asteptam un raspuns la acest mesaj in maxim 24 de ore de la primirea lui, in care sa ne comunicati decizia dumneavoastra privind reparatia.
In lipsa unui raspuns in termenul mentionat anterior, vom considera ca nu doriti reparatia produsului si cazul va fi inchis.

Multumesc / Best regards,

Andreea Ivan

Customer support.

Şi iată aparatul din attachmentul Depanero:


Când a văzut pozele ataşate, Ottilia a încremenit. Aparatul pe care îl trimisese ea – aparat văzut de o mulţime de oameni din şcoală – fusese o plasmă intactă pe dinafară. În imagini, apare un produs spart, ca şi cum ar fi fost lovit cu un obiect contondent.
“Păi, dacă ar fi fost în halul ăsta de spart”, spune Ottilia, “imaginea n-ar fi fost pixelată pe jumătate din ecran. Ci n-ar fi mers deloc.

De asemenea, se vede televizorul intact, pe peretele clasei. Dacă mergea impecabil, ce motive aş fi avut să fac reclamaţii? Şi de unde ştiau ei atât de sigur de la primul meu telefon că va fi o situaţie care nu e acoperită de garanţie?”
În plus, să zicem că acest televizor spart ar fi ajuns la Depanero pe 19.12. De ce nu au trimis replica exact la data primirii? De ce au aşteptat perioada sărbătorilor, când toate autorităţile competente sunt în vacanţă? Şi pretinzând răspuns în maxim 24 de ore, exact în ajunul Revelionului, în condiţiile în care ei îşi luaseră 12 zile să răspundă?

Ottilia le-a răspuns:

Buna ziua!

Tin sa va informez ca am avut grija sa fac fotografii televizorului inainte sa il trimit la service, iar imaginile trimise de dumneavoastra nu sunt ale aparatului trimis de mine.Totodata tin sa va informez ca daca veti continua aceasta tentativa de inselaciune voi contacta OPC si toate autoritatile competente sa ia masuri. Atasez fotografiile reale ale produsului si va recomand sa va revizuiti atitudinea pe cale amiabila, altminteri apelam la calea oficiala.

Popovici Ottilia

 

Desigur, Andreea Ivan nu s-a lăsat mai prejos:

“Buna ziua,

In urma discutiei avute telefonic, ati mentionat faptul ca produsul sa receptionat spart de la achizitionare, si acum sustineti ca produsul defapt nu este al dumneavoastra si ca aveti poze inainte de a-l trimite.
Informatiile transmise telefonic de dumneavoastra nu coincid cu cele transmise pe e-mail.
In service se poate diagnostica produsul, insa nu avem posibilitatea de a investiga in ce conditii a fost utilizat sau cum s-a produs fisurarea ecranului.
Rezolutia service-ului cu privire la refuzul de garantie este finala.”

Întâmplător, Ottilia nu stă prost cu memoria, şi mi-a subliniat: “Nu. Nu le-am spus că e spart. Le-am spus că se comportă CA ŞI CUM ar fi suferit un şoc mecanic. Dar că arată impecabil.”

Şi le-a scris:

“Buna ziua!
Scumpa doamna, dumneavoastra rastalmaciti cuvintele mele, dar ma bucur ca aveti convorbirile inregistrate. Nu am spus ca este spart, am si reformulat ca imaginea nu e buna, culmea nu de la mijlocul ecranului, cum arata imaginea dumneavoastra. Era o comparatie facuta de un cadru didactic, nu de un inginer. Mentionez ca display-ul televizorului NU prezenta nici la sosire , nici la returnare nici macar o zgarietura.
Popovici Ottilia”

N-a mai primit nici un răspuns. A făcut reclamaţie la OPC pe 3 ianuarie. Numărul de înregistrare al reclamaţiei: 13 din 3.01.2018. Bucureşti.

În timp ce noi ne trăiam mahmurelile de Anul Nou şi savuram ultimele sarmale, o învăţătoare din Braşov se uita cu groază şi stupoare la dovezile unei ţepe orchestrate ca la carte. Garanţia de doi ani care nu garantează nimic. Imaginile produsului din service, care nu semănau câtuşi de puţin cu ceea ce trimisese ea.

“Lorena, când l-au băgat în colet, era intact. Le-am trimis televizorul cu curierul lor. Îmi tot derulez în minte procesul, pas cu pas, şi mă întreb unde am greşit. Da, bine, că n-au venit părinţii să-l instaleze în cele 30 de zile în care-l puteam returna.
Dar dacă ar fi mers bine, să zicem, trei luni, şi s-ar fi defectat? Ce acoperă garanţia aia? Strict cablul de alimentare şi atât, se pare.”

Nu mă interesează să mă lansez în prezumţii legate de atitudinea operatoarei de la telefon, care ştia extrem de bine din prima faptul că defectul televizorului nu va fi acoperit de garanţie.

Şi, totuşi, eMag. Cam cât de jos să decazi? Să te bucuri de paguba cauzată unor şcolari din Braşov, unei învăţătoare care trăieşte din greu dintr-un salariu de bugetară şi unor părinţi necăjiţi?

În altă ordine de idei, pentru că până se urneşte OPC, trece anul şcolar. Îi rog pe cititorii mei braşoveni, care pot şi care vor, să doneze o plasmă Asociaţiei de Părinţi “Şt. O. Iosif”. Hai să reparăm împreună un strop din mizeria pe care nişte oameni fără conştiinţă şi fără principii o aduc în vieţile altora, doar pentru că pot.

 

Update: Azi, eMAG a contactat-o pe Ottilia Popovici şi i se va trimite o plasmă nou-nouţă. Mă bucur nespus că au decis să facă lucrul corect şi că situaţia are un final fericit.

Update 2: Ottilia m-a sunat plângând de bucurie. Intenţionase să repare situaţia donând şcolii plasma ei de acasă. Acum, nu mai trebuie să renunţe la bunurile ei personale, ceea ce e întotdeauna o veste bună.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

24 Responses

 1. Violeta lazar says:

  Este revoltător. Oare câte mizerii va trebui sa mai înghițim pana vom lua atitudine mai mulți? Am ajuns sa ne ajutam singuri deoarece autoritățile nu fac ce trebuie și ce ar fi normal.

 2. Stanescu Emilia Roxana says:

  Dumnezeule, ce imbecili profitori! Din pacate emag nu sunt singurii cu astfel de tepe monumentale, mi s-a intamplat ceva asemanator cu un telefon huawei de la orange, telefonul efectiv s-a indoit, da, suna stupid (dar dand search pe google, am dat peste utilizatori cu aceeasi problema), la trei zile de la cumparare, si desi nu prezenta nicio zgarietura, mi s-a spus aceeasi poveste idioata cu socul mecanic, reclamatia pe care am facut-o imediat nu a rezolvat nimic! In fine, situatia mea nefericita nu se compara in gravitate cu cea prezentata mai sus, teribil!

 3. Lorena Lupu says:

  Îmi pare rău.

 4. ana says:

  Exista si posibilitatea sa-l fi spart cei de la curier, eu am vandut o orga acu vo trei ani. Cand am impachetat-o i-am facut cateva poze pentru ca era o valoare mai mare, plus fragila, am vrut sa am ceva ma “la mana” in caz c-o trantesc cei de la transport.
  Am mai avut experiente neplacute cu ei, dar nimic foarte grav (fan curier). Orga a ajuns la destinatar sparta, cu clapele rupte. M-a sunat si mi-a spus, dar a banuit si el ca nu eu am trimis-o in acela hal, ne-am inteles.
  Nu mi-a cerut, dar i-am trimis pozele facute inainte drept dovada ca produsul era intreg. Foarte nasola faza oricum

 5. Lorena Lupu says:

  A fost curierul indicat de ei. În plus, nu se explică tonul de la telefon al duduii, care ştia sigur că garanţia nu va acoperi reparaţiile. Dacă nu cumva duduia era Mama Omida şi avea un acces de proorocie. 😉

 6. Bogdan says:

  Cred ca este foarte gresit titlul, Garantia nu este oferita de eMag, este oferita de producator. Nu iau apararea celor de la eMag, clar au probleme lor. Dar nu este vina lor ca televizorul nu a fost verificat in timpul de retur. Si probabil au sugerat Depanero deoarece acel producator nu are service in Romania.
  Vina este ori a curierului, probabil l-a scapat sau cei de la depanero. Nu cred ca la curier avea cum sa il scape in asa hal incat sa fie fix pe mijloc si pe langa asta presupun ca faceau poza si la cutie daca era gaurita pentru ca televizorul sigur nu era lipit de cutie incat sa nu fie gaurita.
  Oricum doamna profesoara a gresit putin si sincer sper ca cei de la OPC sa ii ofere dreptate dar trebuia sa faca poza televizorului pornit cu defectul. Toate pozele postate sunt cu televizorul inchis si nu se vede defectul.
  Cei de la depanero au facut cu televizorul deschis din cauza aceasta se vede asa, daca este inchis, nu se observa defectul sugerat de ei.
  Dar iar, nu este vina celor de la eMag ce se intampla in service si cum ca si cumparator si dreptul de retur de 15 zile, asa si ei au dreptul sa nu mai accepte retur dupa acele zile.

 7. Bogdan says:

  De asemenea, nu cred ca cei de la eMag au cum sa verifice fiecare produs deoarece atunci vin clientii cu reclamatii ca nu este sigilat produsul.
  Din cauza aceasta exista legea de retur pentru ca atunci cand primesti, daca vezi ca este defect, sa-l returnezi.
  Eu am cumparat o tableta care avea probleme, nu ii mergea wi-fi si am dat retur, era ultima pe stoc cand am luat-o. Iar in aceeasi zi dupa ce am returnat tableta, au adaugat o tableta resigilata in stoc. Deci magarii fac, dar nu merita sa ii acuzam si cand nu este din vina lor.

  • Lorena Lupu says:

   Cu alte cuvinte, tu povesteşti cum au adăugat un produs defect cu bună ştiinţă în stoc, dar nu e vina lor că au livrat un produs defect. Really?

 8. Bogdan says:

  Eu cand l-am cumparat era tot resigilat, asa ca ma asteptam sa fie ceva defect. Daca doamna a cumparat produsul de nou, da, nu este vina lor. Mai ales ca pentru verificare nu trebuie sa il montezi, doar il bagi in priza si se vede daca exista defecte….

  • Lorena Lupu says:

   Cum adică, dacă l-ai cumpărat resigilat, era de aşteptat să fie ceva defect? Cum să percepi ca normal faptul că dai banii pe un produs compromis?

 9. Bogdan says:

  Ma rog sau sa fie zgariata sau lovit putin.

 10. Bogdan says:

  ok, m-am exprimat gresit, dar m-am corectat dupa. sa fie zgariat sau lovit intr-un colt. Din cauza asta se vinde mai ieftin acel produs resigilat. Ca ei l-au pus la vanzare si dupa ce le-am spus defectul, este adevarat, nu trebuia. Dar idea este ca trebuie sa dai vina pe cineva atunci cand chiar a gresit. Iar in acest articol, chiar nu vad greseala emag din moment ce televizorul era nou si nu resigilat.

 11. cos says:

  Recomand sa filmati cu telefonul mobil deschiderea oricarui pachet primit prin curier, cu punerea lui in functiune. Eu am primit de la Emag un produs hardware resigilat si folosit desi am platit unul nou. Am mers cu filmarea si l-am returnat.

  Daca produsul este cumparat de la Emag (sunt mai multe firme care vand prin Emag), responsibilitatea finala pentru produs o are Emag, nu service-ul. Din cate stiu asa e legea. Emag are un contract cu un service, dar ei raspund in fata legii pentru ce au vandut si garantie.

  Cred ca doamna ar putea incerca sa discute cu Emag printr-o reclamatie in care sa puna pozele cu TV intreg si cele trimise de service cu el spart. Exista o sansa ca Emag sa nu se complice si sa trimita alt produs.

 12. cos says:

  Si poate ar trebui sa mentioneze in recamatie ca produsul este destinat unei clase de elevi, cumparat din banii multor parinti, clienti pe care Emag ii va pierde daca nu va solutiona problema rapid. Mai mult: ca exista deja publicitate negativa (facuta de tine) care va continua pe toate mediile online. Nu da bine pt Emag sa apara povestea asta peste tot.

 13. cos says:

  Gata, am citit, bine ca s-a rezolvat.

 14. Anonim says:

  Tin sa contrazic persoanele care sustin ideea ca un produs vandut de Emag Altex Flanco sau ori ce alta companie este responsabilitatea lor. Ei nu mai au nici o obligatie fata de produs din momentul in care acesta a iesit din perioada de retur. Perioada care conform legii este de 14 zile ca altii au 30 este alegerea lor. Produsele care se dovedesc ca sunt defecte din fabricatie si nu se mai incadreaza in retur sunt trimise automat in garantie si verificate si reparate sau stornate dupa caz. Dar exista si exceptii in momentul in care se dovedeste ca defectul a survenit in urma unii soc mecanic sau a instalarii defectuase. Nu mai sariti cu gura pe companii daca nu stiti exact care este procedura.

 15. Ana says:

  Emag ar trebui obligat sa adauge, in descrierea fiecarui produs, “produs nou si sigilat, dar posibil nefunctional.” Este in totalitatea raspunderea vanzatorului buna functionare a produsului vandut. Cat despre depanero, nu este prima oara cand aud ca sparg intentinat display-uri.
  N-am avut probleme cu Emag, doar cu un parfum, pulverizator stricat plus particule f dubioase prin el. Nu l-am returnat prin curier, ci m-am dus direct in showroom. Tipul a incercat sa-mi spuna ca produsele de uz personal nu se returneaza, dar ceva pe fata mea l-a facut sa se razgandeasca brusc. Desigur, showroom-ul nu ne este intotdeauna la indemana dar, daca exista posibilitatea, este o varianta mult mai buna, este completat un document unde se descriu defectele negru pe alb.
  Ma bucur mult ca s-a rezolvat.

 16. Sunt socata, nu pentru ca nu as sti pe ce lume traiesc si asa ceva ar fi o premiera, dar pur si simplu este tara tuturor tepelor posiblie. Toti te vad ca pe o potentiala victima careia sa-i dea teapa. Am patit-o atat cu produse cat si in relatiile personale. Efectiv unii oameni traiesc ca sa dea tepe, nu pot gandi onest o secunda

 17. Joker says:

  Din ce am observat eu prin jur, chestiunea sta cam asa.
  La un moment dat o afacere merge bine: preturi bune, reclama tintita, personal platit fair, servicii ok.
  Dupa care actionarii vor sa maximizeze profitul. Ca gustul masinilor de fite, al restaurantelor scumpe si al vacantelor in tari exotice, ori al escorteor de lux, se prinde repede. Si atunci angajeaza un analist de bussiness, sa isi dea cu parerea. Si ala vine si spune:
  Conform analizei mele pe ultimele 6 luni:
  1. Daca ati plati angajatii cu 3% mai putin, ati cistiga in plus 0.3% la profit. Chestia asta se poate face scotand bonusurile, ori marind tintele de vanzari la un nivel inaccesibil. Ori dati francize altora pe contracte negociate la sange, sa se spele aia pe cap cu angajatii lor dupa aia. Etc, etc. Ca noi suntem emag si ne permitem, ce plm;
  2. Daca ati limita retururile cu 3%, ati castiga in plus 0.35% la profit. Asta se poate face adaugand cateva randuri in plus la “termeni si conditii”, pe care oricum clientii le inghit pe nemestecate. De exemplu ca nu se accepta retururi fara ambalaj original intact, gen. Sau dupa ora 14:00, in zilele de miercuri. Etc, etc. Ca noi suntem emag si ne permitem, ce plm;
  3. Daca ati face depozite in banci cu banii platiti in avans de clienti, pentru fiecare zi de intarziere a livrarii comenzilor, profitul ar creste cu 0.5% gen. Ca noi suntem emag si ne permitem, ce plm;
  4. Daca ati plati furnizorii cu cateva zile intarziere, si banii aia i-ati tine in depozite in banca, profitul ar creste cu 0.5% gen. Ca noi suntem emag si ne permitem, ce plm;
  5. Daca ati micsora cu 20% numarul de agenti care preiau apelurile clientilor nemultumiti, timpul de asteptare mediu ar creste cu 15′, si aprox.11,7% din ei ar renunta. Ca noi suntem emag si ne permitem, ce plm.
  6. ….
  7. ….
  ….

  Cifrele le-am scos din burta, recunosc. Dar metodele cred ca le-am nimerit. Fiindca nu sunt primii care procedeaza asa.
  Profita de o pozitie privilegiata in piata, castigata cu ani in urma, si coboara la limita nivelul serviciilor, ca sa isi maximizeze profitul. Io asa vad situatia.

 18. Kis Zoltan says:

  Politica firmelor sunt precum afirmati.Un exemplu concret: in 2016 am cumparat un tv Samsung 4k de la Flanco si am solicitat vanzatorului proba in magazin si am fost refuzat pe motiv ca dispozitiile sefilor ierarhici interzic acest lucru iar in cazul in care as fii stiut ca nu are wifi sau iesire audio pentru casca audio garantat ca nu as fii cumparat.Cel putin in viitor voi ocoli cu desavarsire achizitia de electronice sau electrocasnice de la Flanco.

 19. Ani says:

  Trăind astfel de experiențe destul de des, pe propria piele, mare mi-a fost mirarea când odată cu “emigrarea” mea in Germania, au dispărut aceste probleme. Câte griji mi-am făcut la prima comanda… sa-l pun pe curier sa îmi fie martor la desfacerea pachetului și nu alta! S-a uitat săracul la mine ca la…nebuni, pur și simplu. Ce fel de poțiuni magice sunt folosite de către nemți de funcționează IREPROȘABIL acest sistem online cu toate accesoriile lui, nu știu! Dar “ma crucesc” când citesc ce scrieți. Of…de ce?!??

 1. December 31, 2018

  […] 8. EMag ţepuieşte şcolari  […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading