Facebook nu iubeşte “influencerii”

Sigur, folosesc termenul de influencer mai degrabă ironic, pentru că niciodată, NICIODATĂ, nu consider că am influenţat pe cineva să-şi schimbe viaţa. Cel mult, oamenii au citit un text care le reflecta opiniile DEJA CONTURATE şi au zis: Oai, ce bine le zice fiinţa asta. Sau dimpotrivă, au regăsit un mod de gândire care nu le convenea şi m-au înjurat de pe 3975789 de conturi false.

Recent, o prietenă bloggeriţă de succes – nu dau nume, că m-a rugat să nu-i adun pe oameni să-i plângă de milă, pentru că are o silă profundă de văicăreală – a luat un ban pe Facebook. Pentru ceva content decoltat. A ieşit din ban, şi în numai câteva zile, a luat un al doilea ban pe Facebook. Retroactiv, pentru ceva idioţenie scrisă prin 2013.

Similar, au luat banuri grămadă şi câteva figuri marcante pesediste. Dar ei o politizează, în stilul bine cunoscut, cu statul paralrl şi necoplanar, şi o transformă în teoria conspiraţiei. Pentru că e mai simplu să ai un duşman imaginar şi te umezeşti pe interior declarându-i ură eternă, decât să cauţi explicaţia raţională. Şi mai mulgi şi mila proştilor.
“Tinerii frumoşi şi liberi complotează cu Zuckerberg să ne strivească. Trădare, trădare, de trei ori trădare. Ba chiar de patru ori.”

În timpul ăsta, tinerii frumoşi şi liberi iau şi ei banuri, căcălău, măria ta, dar nu fac o dramă din asta. Sau fac, dar ştiu că nu-i ajută cu mare lucru.

Dacă stăm strâmb şi judecăm drept, realitatea situaţiei este că textele mele sunt intens banabile. Au limbaj licenţios mai ceva decât ogorul de pule al ţăranului lui Ion Creangă, în Povestea Poveştilor. Sunt o fostă adolescentă punk cu freza-n vânt şi nu-mi reneg moştenirea culturală. Îmi asum consecinţele.
Dar banuri iau şi “influenceri” care nu folosesc nici măcar virgula, de teamă că are alură falică.
Şi mai bizar e faptul că, unora dintre ei, Facebook nici măcar nu le motivează decizia banului. “Aţi postat ceva în neconformitate cu termenii şi condiţiile.” Care termen, care condiţie? Cu cine pot să vorbesc omeneşte, să-mi explice ce paragraf din a câta condiţie am încălcat?

Răspuns: cu nimeni. Poţi da un reply la notificarea cu “aţi postat recent ceva etc.” şi ţi se răspunde “Vă mulţumim. Feedbackul dumneavoastră ajută Facebook să devină mai bun.”
Iată un mod de a scoate din minţi şi cel mai retardat şi spumegător hater:
“Eşti cea mai de căcat scriitoare din lume.”
“Vă mulţumim. Feedbackul dumneavoastră o ajută pe Lorena Lupu să devină mai bună.”
“Eşti urâtă ca şancrul sifilitic.”
“Vă mulţumim. Feedbackul dumneavoastră o ajută pe Lorena Lupu să devină mai bună.”
“Mori de cancer uterin, fă!”
“Vă mulţumim. Feedbackul dumneavoastră o ajută pe Lorena Lupu să devină mai bună.”

N-ai un chat direct, n-ai un număr de telefon. Poţi da un mail la abuse@facebook.com, dar nu-ţi răspunde nimeni.

Şi de ce îşi urăşte Facebook influencerii?
Nu, nu din cauza limbajului, nu, nu din cauza ideilor, nu, nu din cauza reclamaţiilor.

*

Ban iei când nu cotizezi suficient.

*

V-o spun sincer, în momentele când am un articol, sau pagina, sau un eveniment, sau orice altceva dat pe “sponsored”, pot posta orice. Absolut orice. Inclusiv înjurătura aia cu multe încrengături şi subordonate din Asfalt Tango.
Poate să-mi facă reclamaţie şi mama haterilor. Sunt inviolabilă.
Când nu am nimic dat pe sponsored, când nu curg bănuţii de la mine din cont la Mark în jeb: “Pe data de 4 aprilie 2011, aţi violat termenii şi condiţiile. Chit că nu existau. Le-aţi violat aprioric. Sunteţi singurul profet violator din istorie. Pe lângă mulţi alţii ca dumneavoastră.”

Şi nu iei ban şi pe pagină, deşi iei ban pe contul personal. Dar, ca lucrurile de pe pagină să poată avea impactul de dinainte de ban, trebuie să bagi…
Aţi ghicit.
Încă nişte “sponsored posts”.

Problema va fi când vor începe să plece influencerii şi-şi vor lua şi comunităţile cu ei. Şi nu mă refer la noi, nişte căcăţei de români cu un reach de maximum 30.000 de persoane. Mă refer la influencerii cu comunităţi de milioane de oameni. Care la un moment dat, se vor sătura.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

  1. Ciuboțica says:

    Off-topic, dar daca tot am dat peste elucubratiile astea, FYI: https://www.zoso.ro/actorii-trecuti-60-trebui-plece-pensie/#comment-1171813

  2. DDoS says:

    Salutare. Numai mie mi se pare ca suntem JENANTI? Adica pe bune, PSD ne bate pe noi la cyberwarfare? Rili. Deci PSD are 2-3 baieti care au fost schputzeli la Mossad si acum fac pe consultantii politici (niste piela penisului pe la ei prin tara dar care sunt aici pe post de mari guru) si care i-au invatat faza asta de 3 lei cu blocatul conturilor de Facebook. Ok. Challenge accepted. Ce parere aveti?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: