Catastiful de false probleme: “seen”

Omul contemporan are teribil de mult timp liber. Au apărut o grămadă de aparate care-i fac toată munca fizică, alte aparate care gândesc în locul lui, altele care fac sex în locul lui, şi încet-încet, omul s-a pomenit că suferă de o lipsă acută de ocupaţie.
Şi odată cu lipsa atroce şi sinistră de ocupaţie, omul a început să-şi fabrice diverse probleme imaginare. Pe care va fi plăcerea noastră comună să le demontăm în acest nou serial. Pe care-l voi ţine cu seriozitatea binecunoscută.

Azi: “seen”.

Ai dat un mesaj privat unui prieten. Ăla l-a văzut, n-a răspuns că avea treabă, sau mesajul nu era relevant pentru el, sau whatever. De fiecare dată o luam ca ok, asta e. Până când am văzut primul status supărici: “De ce daţi mă cu seen şi nu răspundeţi?”

Mna, e pe ciclu autorul statusului, am zis eu în sinea mea (sau în seen-ea mea.)

Al doilea status supărici: “Raţa-i dreacu de nemernici şi de lepre, de ce daţi cu seen, ocupaţii pulii?”

Oau, am zis eu, treaba se îngroaşă, ba chiar prinde cheag.
Am dat şi eu cu presupusul:
“Ăhm, poate nu era foarte important pentru oamenii ăia ce le scriai tu?”
“Şi puteau să răspundă: ‘Not interested’!”
“Şi dacă-ţi răspundeau ‘Not interested’, nu riscau să-i iei la înjurături sau ceva?”
“Eu?”
“Da, tu. Dacă te crizezi în halul ăsta la un simplu seen, cum o să faci la refuz?”
“Auzi, Lorena, mie mi se pare că tu ţii cu ursul.”

OK.
De atunci, statusurile în care “seen” e înjurat pe toate părţile, laolaltă cu cei care-l dau, cresc în număr cu fiecare zi ce trece. Deja circulă glume cu “seen”. Iar eu în continuare nu înţeleg de ce ar trebui să mă supăr.

Mai insultător mi s-ar părea, sincer, să NU apară seen.
Pentru că vă spun eu procedura mea de internet.
Sunt oameni cu care comunic, cu care fac treburi, şi care uneori îmi trimit mesaje care nu presupun neapărat un răspuns. Acolo dau seen, să arăt că am receptat informaţia.
Dar sunt oameni care trimit doar gifuri, siropoşenii, lăbăreli neinteresante, inutilităţi. După un timp, mă prind că aceşti oameni sunt simplu izvor de nimicuri şi le dau mute conversation. Mute conversation înseamnă că ei vorbesc de unii singuri, iar Facebook nu mă notifică şi nu-mi arată ce scriu. Drept care, nu le dau “seen” niciodată.

Şi ultimul nivel de insultă e block conversation.
Adică atunci când diareea verbală a cuiva e atât de toxică, încât opreşti definitiv mesajele private.

Revenind la “seen”: din punctul meu de vedere, “seen” e de bine. Înseamnă că omul a luat la cunoştinţă. Că nu răspunde? Tăcerea mi se pare cel mai grăitor răspuns.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

6 Responses

 1. Mihai says:

  Nu neaparat. Daca persoana care iti scrie e un “fan” nedorit de pe facebook, ceea ce spui e foarte corect. Dar daca un prieten iti scrie si iti scrie si e clar ca ar fi cazul sa raspunzi, fie si doar ca sa ii spui ca nu esti de acord cu el, “seen” poate fi o forma de silent treatment, sau silent bullying, adica o forma de abuz psihologic. Sau mai pe romaneste, o forma de nesimtire crasa. Dar repet, asta se aplica in anumite situatii. Deci, da, sunt cazuri in care “seen” fara raspuns spune un singur lucru despre tine, si anume, ca esti foarte nesimtit. Si un bully.

  • Lorena Lupu says:

   Bully? Mai degrabă bully e ăla care scrie și scrie, deși e clar că interacțiunea nu este dorită.

 2. Mihai says:

  Sau, mai era termenul ala, pasiv agresivitate. In anumite cazuri, poate fi asta. Eu spre exemplu, daca imi scrie cineva pe care il cunosc si cu care pretind a avea macar o relatie de buna ziua, chiar daca in momentul ala nu pot raspunde, raspund imediat ce pot. In anumite cazuri spun, nu pot vb acum, vorbim mai tarziu. Dar niciodata nu las pe cineva vorbind singur pe Facebook, WhatsApp sau whatever. Repet, nu ma refer la imbecili random care imi trimit mesaje nedorite, ci la cunostinte si prieteni. Asa mi se pare normal si frumos.

 3. Mihai says:

  Cu siguranta, in majoritatea cazurilor. Insa in anumite cazuri, mai rare, poate fi situatia asta: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-superhuman-mind/201611/5-signs-youre-dealing-passive-aggressive-person .

 4. Mihai says:

  Corect.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: