Falsa problemă a fumatului în cârciumi

Citesc diverse poziţii zilele astea. De la “ce, bă, de ce să interzici tutunul şi să laşi alcoolul, care e cauza decesului a jumătate din judeţul Vaslui, pe lângă pneumonie şi alte boli incurabile?” la “Dacă sunt prietena voastră, băi, fumătorilor, e normal să mă preferaţi pe mine ţigării”.

Şi dacă tot au toţi dreptul la o părere, iat-o şi pe a mea.

Sunt nefumătoare. Nu m-a atras tutunul niciodată. Şi nu pentru “o femeie trebuie să”. Mă doare-n anus ce trebuie să o femeie şi dacă într-o zi o să mă vedeţi povestind ce are de făcut o femeie ca să fie o unealtă mai îmbucurătoare pentru ochiul masculului, recomand să mă puneţi în cămaşă de forţă; am înnebunit. Pur şi simplu, aşa cum mă afund cu pasiune în viciile care-mi vin firesc, rezist cu aceeaşi pasiune la ce nu mi se potriveşte. Eu am căi respiratorii praf – la Colectiv aş fi fost primul mort – şi fumatul nu mă atrage.

Dar când un interlocutor cere voie să fumeze, mi se pare firesc să nu stric plăcerea omului, ca să mă dau eu pizdă importantă. Prefer să-mi subliniez importanţa prin seriozitatea profesională cu care-mi tratez colaborările sau prin muncă bine făcută. Mizele mici, gen “M-am dat rotundă şi am înfrâââânt, l-am făcut pe un amărât să se simtă prost o seară întreagă” nu mă încălzesc cu nimic.

Deci: mediu de nefumători? E ok. Mediu de fumători? Idem. Important e să nu mă freci la icre cu inepţii. Dacă înţelegi genul de comportament care mă enervează, n-ai decât să fumezi / bei / te droghezi / faci amor cu zece curve în preajma mea: eşti adult vaccinat.

Bun. Dar în bar.

Să aruncăm un ochi către capitala tuturor viciilor din lume, Amsterdam. Cum rezolvă ei problema marijuanei?

Cu cârciumi de marijuana. Toată lumea ştie că acolo se fumează iarbă. Şi motivul pentru care te duci acolo e să te spargi. Nu merge nimeni la o crâşmă etichetată clar ca “loc de fumat cuie” să înceapă să se aolească: “Sfinte Sisoie şi Arsenie Boca, ce e nesimţirea asta sinistră?”

Nu, tati. Ai trecut pragul unui loc, ştii ce e acolo. Take it or leave it.

Astea fiind spuse, singura fiinţă îndreptăţită să decidă ce se consumă la barul lui Costel mi se pare, uimire mare – Costel însuşi. Nu statul, nu prietenii lui Costel, nu duşmanii lui Costel şi nu străinii care n-au nici o treabă cu Costel. Investiţia omului, decizia lui.

Aşadar, Costel are tot dreptul, cum văd eu lucrurile, să-şi facă: a) bar de fumători b) bar de inefumători c) bar mixt. Cu obligaţia să dea şi în Şapte Seri şi pe propriul site: bar de fumători / bar de nefumători / bar mixt.

Iar când Gogu şi Rodica ies în oraş, se uită pe lista de baruri, se uită la specific şi aleg ceva după inimile lor.

Problemă rezolvată.
A fost greu?

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

15 Responses

 1. lestat says:

  In sfarsit vad o pozitie pertinenta si de bun simt din partea unui nefumator,felicitari.

 2. Mihai Nebunu says:

  Asta nu-i o pozitie. E durere-n pula. Varianta lunga.

 3. dana says:

  Da, dar ce ne facem cu obsesia românului pentru capra (barul) vecinului?Ce facem cu convingerea lui că are tot dreptul să-i dea indicații lui Costel și, mai mult, să se astupe atunci când ăla nu le urmează! Egal dacă sau mai ales când ei au auzit de existența lui Costel acum două secunde! Și indiferent dacă el, românul, e fumător sau nu!

 4. Dan says:

  Cunosc bine Olanda si nu e chiar asa. La ei nu se fumeaza in spatii publice. Cineva imi povestea ca la inceput legea a cam golit stabilimentele. Primii care le-au umplut au fost nefumatorii. Peste putin timp au venit si fumatorii. Amicul imi spunea ca pentru afacere a fost bine, pentru ca acum are de doua ori mai multa clientela. Problema s-ar fi rezolvat din start cu baruri de fumatori/nefumatori/mixt, dar nu pricep de ce nu i-a dat nimanui chestia asta prin cap. In definitiv fiecare e liber sa puna ce doreste in barul lui. Nu ma deranjeaza fumatul, dar am prieteni care se plang de perdeaua de fum si spun ca n-au alternativa. Bref ar fi minunat sa existe asemenea spatii, dar problema e unde sa le gasesti? Sau cat de rentabil ar fi un bar de nefumatori?

 5. Mihai Florea says:

  Costelus cu bar de fumatori ar trebui sa aiba grija ca barul lui este, printre altele, un loc de munca si ca se expune unor cereri de compensatii destul de serioase in viitor. Ca nu s-a intamplat inca in Romania, nu inseamna ca e timpul pierdut. Iar daca lui nu-i pasa, poate ar trebui celorlalti sa le pese. Daca tot vorbim de libertati individuale, cine stabileste care este mai importanta? dreptul la munca intr-un mediu curat sau dreptul fumatorului? stiu, daca nu-i convine sa nu munceasca acolo:) dar nu este cumva acelasi principiu impus nefumatorului de catre fumator?

 6. Dan says:

  Si asta e adevarat, unii chiar muncesc pe-acolo si poate ca nu vor sa-si umple plamanii. Cu marijuana nu stiu cum e, dar te asigur ca nu pufaia nimeni pe strada. Olandezii sunt mult mai decenti decat credem. N-am vazut vreo revista porno in vitrina pentru ca n-au voie sa le afiseze si toate sexshopurile si cele cateva bordeluri – sa nu va inchipuiti ca geme de asa ceva la orice pas – sunt camuflate. Trebuie sa ai habar unde sa cauti. La noi pana si cel mai amarat sexshop se vede de la o posta, iar de reviste nu mai zic. Nu ca m-ar deranja, dar am amici care-mi spun ca trebuie sa ocoleasca anumite zone cand duc copilul la scoala. Adevarul e ca civilizatia nu e chiar o vorba goala. Ei sunt civilizati. Noi nu prea.

 7. gigi says:

  prostii. statul are dreptul sa reglementeze ce vrea pula lui tariceanu sau dragnea. si trebuie sa respecti ca altfel exista consecinte. nu exista “parera mea, e moral-imoral, nu se cade, la altii e civilizatie blabla”. legea zicea asa asa faci du-te dracu de fumator nefumator

 8. alex says:

  Cred ca legea (in toate tarile) încearcă sa descurajeze fumatul si nu sa-i pedepseasca pe fumători. Problema este ca acum nu exista club, pub, bar unde sa NU se fumeze in disperare. Daca ai 1 prieten fumator in grup…vei sta la fumători. Dc vrei sa iesi oriunde fără sa iti duhneasca hainele a doua zi…..nu ai unde.

 9. Adrian copilul normal says:

  Eu chiar o sa ma fut cu 10 curve pe lingă tine sa văd dacă chiar nu-ți pasa. Dar vezi ca s-ar putea sa te pătez cu niște sloboz din greșeala dacă înțelegi aluzia.

 10. Andrada says:

  Acum ceva ani s-a incercat chestia cu fumatori/nefumatori si mixt. Ba chiar era ceva gen daca e mai mic de nush cati metri patrati trebuie sa-si aleaga daca e de fumatori sau nefumatori si sa scrie pe usa, iar daca e mai mare de x metri patrati trebuie sa asigure si spatiu pentru nefumatori (in speta fumatori, daca prin absurd locul este de nefumatori). Consecinta a fost ca la presiunea taberei de fumatori care da, is mai numerosi, nu prea au existat deloc localuri de nefumatori. Pentru ca se duceau peste drum, la gigi care are loc de fumatori, iar nefumatorii cuminti ca fetele mari ii urmau deh… Morala e ca considerentele n-ar fi neaparat ca sa aiba si aia nefumatorii unde iesi, ci sunt mai degraba unele de sanatate publica. Si s-a demonstrat ca alta cale decat interzicerea fumatului nu sunt, datorita presiunii clientelei.

 11. Andrada says:

  daca as putea sa si editez ar fi bine, dar asta este, e 4.43 dimineata. Alta cale nu este, ofcourse (si celelalte greseli).

 12. Dan says:

  Nu te scuza. La mine e mai rau, eu sunt dizlexic 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: