Fii tu însuţi!

Ăsta e primul sfat care ţi se dă după ce eşti admis la UNATC, secţia Actorie. Pe de o parte, ţi se dă foarte târziu. Pe de alta, ţi se dă foarte devreme. Şi nu în ultimul rând, în momentul în care ţi se dă, adeseori nu înţelegi nimic din el.

De ce foarte târziu?

Pentru că se poate întâmpla să vii după 18 ani de înfruntat părinţi cretini care au încercat să facă din tine altcineva. Şi atunci se poate întâmpla să nu ştii nici tu foarte clar cine e acest “tu însuţi”. OK, o idee vagă ai tu, pe baza instinctelor, dar adeseori, acest “tu însuţi” e aşa, ceva extrem de abstract. Sau ceva de care ţi-e uneori teamă, şi atunci fugi de acest “tu însuţi”.

De aceea e important să-ţi apropii oameni. Oameni care să nu fie din categoria curlingăi: “oh, tot ce faci tu pute a aur fin, maiestuoaso” dar nici din categoria “meschini-cu-penis-de-3-cm-care-nu-se-pot-valida-decât-strivindu-i-pe-cei-din-jur”: “Tot ce faci tu suge!” Primii riscă să-ţi cerşească atât de tare atenţia încât să-ţi dea o imagine falsă asupra a ceea ce faci; ultimii sunt oameni care au probleme grave cu ei înşişi şi le descarcă şi asupra celor din imediata lor apropiere. Oameni care să vadă în tine o individualitate, nu o unealtă, şi să te trateze ca atare. Să-ţi spună unde greşeşti, dar să-ţi recunoască justeţea anumitor acţiuni. Şi, mai ales, oameni care să nu se răzbune pe tine pentru că eşti “tu însuţi”.

De ce prea devreme?

Pentru că “tu însuţi” evoluează în timp. Descoperi lucruri care te reprezintă, pe măsură ce experimentezi. Descoperi calităţi, defecte, moduri de a face lucruri la care nu te-ai fi gândit, dar care îţi dezvoltă orizonturile, şi făcând un snop de chestii, cât mai diferite cu putinţă, descoperi câteva trăsături pe care toate acestea le au în comun şi care dau amprenta ta personală. Ăla eşti “tu însuţi”.

De ce nu înţelegi nimic?

Pentru că, adeseori, “tu însuţi” e cu totul altfel decât credeai tu la început. Important e să te împrieteneşti pe parcurs cu “tu însuţi” şi să-l iei aşa cum e.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. H says:

  Ultimele doua fraze exprima unele dintre cele mai importante lucruri care trebuiesc evidentiate pentru oricine si nu sunt deloc usor de inteles – nu te impotrivi celor descoperite ulterior despre tine, chiar daca intra in conflict cu ce ti-ai fi dorit initial sa descoperi. Foarte bun articol.

 2. George says:

  Dacă şi ăsta e trolaj profesionist…

 3. Sfatul asta este universal valabil! Merge de la Politehnica pana la Medicina Veterinara!

 4. jimerino says:

  de azi voi fi un om mai bun, sa fac tololoti daca nu!

 5. dadatroll says:

  Mey nu stiu cesa zic ca nu stiu daca merge sin liceu. Ca eu odatam fost eu insusi siam picat clasa. Si dacati tot pici clasa undeajungi tu la facultate? Maxim la ASE nula Teatru si alte din astea.

 6. Logosfera.ro says:

  Si Ted Bundy a fost el insusi.
  “Fii tu insuti” e un indemn care nu spune nimic. D’aia nici nu intelegi nimic din el, d’aia e dat si prea devreme si in acelasi timp prea tarziu.
  E haios ca sfatul asta e dat celor ce incep actoria. Actorii care interpreteaza psihopati fie trebuie internati, fie sunt niste actori prosti. Christian Bale in American Psicho a fost sau nu “el insusi”?

 7. cc says:

  ,,e extrem de profesionist. atât de profesionist, încât nici măcar nu reuşeşti să te prinzi unde e trolajul şi cui i se adresează.”
  …………………………………..
  OUI.Quand on est intelligent, il est plus facile de faire l’imbécile que l’inverse.

 8. Ceva in genul indemnurilor:
  Daca ajungi in catedra de chimie sa nu gusti nimic;
  Daca ajungi in catedra de biologie tine-te de nas;
  Daca ajungi in catedra de fizica ai grija de ce te atingi;
  Daca ajungi in catedra de filosofie astupa-ti urechile.

  Cand ajungila facultatea de PR: fii ce sunt altii pentru ca mai apoi altii sa fie ca tine si tot asa…
  Cand ajungi la academia de politie: fii vigilent
  Cand ajungi la medicina: fii sanatos
  Cand ajungi la teologie: fii cuminte.
  Da’ astea trebuie cizelate.

 9. Sectia papusi Spitalul 9 says:

  Intai trebuie “sa fii tu insuti” ca sa intelegi cum functionezi, ca mai apoi sa poti “deveni altii”. Fara ca asta sa iti afecteze psihicul si sa ajungi psihopatul pe care il joci! E greu!

  Actorii chiar fac treburi grele.

 10. xxlweblog says:

  Geaba sfaturi, ori esti ori nu esti.

 11. goodman says:

  “Fii tu însuţi!”

  vineeeeee io insumi: cand ne futem noi insine?

 12. Adi M says:

  Hm. N-am nici o treaba cu actoria, dar:
  Traiesc cu impresia ca acel indemn, in ciuda formularii, nu are scopul de a defini cum sa fim(pentru ca, vorba ta, notiunea de “insuti” e un tren in miscare), ci mai degraba cum sa nu fim. Presupun ca se vrea inlaturarea acelor mini-rationamente ce au loc instant in mintea actorului in timpul interpretarii. Astfel ramane actorul, natural, chiar ca notiune de “insusi” aduce sau nu plusvaloare.
  Recitind, parca am fost un “captain obvios” mai elaborat.

 13. Cica e nevoie de 10000 de ore sa faci ceva pentru a deveni cu adevarat bun in treaba asta. Cred ca si in a fi tu insuti e la fel.
  Daca nu iti iese azi nu inseamna ca e rau, inseamna ca mai ai nevoie de practica.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: