Idei false despre feminitate

Feminitatea nu e piţigăială. Nu e totuna cu vocea subţiată fals, cu ifosele studiate, cu romantismul de paradă, cu gândurile truiste şi clişeice despre frumuseţea apusului de soare, vânticelul ce adie primăvăratic şi băşini trandafirii cu irizaţii. Feminitatea nu e efortul exagerat şi agasant de a mima o delicateţe de suprafaţă şi o sensibiloşenie care acoperă, de cele mai multe ori, fuga de responsabilitate.

Feminitatea nu e piţiponceală. Nu e totuna cu tocuri înalte, colecţie de farduri şi rujuri, dietă eternă de slăbire, bulimie, anorexie, ţoale de dantelă imposibil de purtat iarna, acid hialuronic, coenzima Q-10, botox, silicon. Nu e faţadă. Nu e nevoia de a epata cu gene lungi de-şi pun tătarii corturile la umbra lor şi nici cu buze dezechilibrat de mari comparativ cu restul feţei.

Feminitatea nu e obedienţă. Nu e obligativitatea de a fi o “finuţă” (în traducere liberă, o diplomată negociind supus un armistiţiu dezechilibrat) cu orice imbecil sinistru, prost ca noaptea, care mimează superioritatea fără să se bazeze pe nimic concret. Nu e acceptarea supusă a oricărui abuz, verbal sau fizic, din partea oricărui jeg uman care se nimereşte pe acolo. Nu e acceptarea supusă a oricăror idei despre viaţa ta, emise de oameni care nu dovedesc cu nimic că ar şti măcar s-o trăiască pe a lor.

Feminitatea nu e renunţare la sine. Nu e despre a-ţi abandona proiectele, visele şi prietenii pentru că vrea un bou oarecare, care mâine te va părăsi pentru alta independentă şi sigură de ea. Nu e renunţarea la a fi ce vrei tu, pentru a fi ce vrea mă-ta, tac-tu, puletele sau orice altcineva. Am auzit ieri în metrou o discuţie între două fete: “Dai la actorie?” “Dacă zice Gabi să dau, dau”. Nu e despre a face chestii doar cu acordul lui Gabi, Ionel şi Costel. Nu e despre a fi mereu pe ultimul loc în propria ta viaţă.

Feminitatea nu e slăbiciune. Feminitatea nu e nevoia de a cerşi aprobare. Feminitatea nu e laşitate.

Nu mă mai îmbâcsiţi cu ideile voastre retardate despre feminitate.

Eşti femeie? Defineşte-ţi propria versiune de feminitate. Una în care să te simţi liberă şi în confort cu tine. La mulţi ani de 8 martie!

Foto: Andrei Grosoşiu.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

41 Responses

 1. Sectia papusi, spitalul 9 says:

  I heart U!

 2. Dogger says:

  Corect ce spui.
  Ce nu-mi place în schimb pe la noi, este felul în care feminismul a fost înțeles, adaptat și aplicat.
  Feminismul este despre demnitatea femeii, egalitate de șanse și luptă pentru o atitudine de normalitate, de a oferi femeii toate drepturile, pe care legile și bunul simț le oferă tuturor cetățenilor. Și în ziua de azi o observ, tu mai bine ca mine, că ești femeie și te lovești de tot felul de ciobani, care trăiesc cu senzația că le datorezi ceva și au rămas cu mentalitatea strămoșeasco-balcanică, că femeia e cetățean de mâna a doua și trebuie să se supună bărbatului, indiferent de motiv, că așa a învățat el de la mă-sa aia proastă.
  În satele de undeva de la periferia Argeșului și Vâlcei, am auzit mereu chestia: femeia e o juma de cruce și bărbatul o cruce întreagă.
  Ca dârlău, dus ca musafir și cu limba ascuțită, am aflat detalii despre femei bătute cu lanțul de la drujbă și colorate ca zebra, cozi de sapă, aruncat cu barda după ele, etc.

  Un alt aspect al feminismului neaoș, înțeles de femeia proastă, este tentativa muierii de a i se urca bărbatului în cap și de a epata prin orice, pe motiv că e femeie și i se cuvine: drepturi peste drepturi și fără pic de responsabilități. Arma femenistei de cratiță și a muierii proastă este aruncatul cu căcat și a striga-n gura mare că bărbații-s misogini.
  Sunt și misogini, din cauza educației precare, sunt și ciobani, sunt proști și gherțoi, scuipători de sămânță și băgători în seamă, cum văd constant pe pagina ta de Facebook și atunci sunt complet de acord, că proștii ăia merită o sapă-n cap și să fută o viață numa strâmbe ca Marghioala sau să fie condamnați la labă veșnică.

  Dacă ar avea mentalitatea ta, multe, ar fi mai respectate, mai apreciate și ar fi privite altfel, când stau umăr la umăr cu purtătorii de pulă. Nu au spiritul ofensiv, nu au nici argumentele, ca să muiască proștii, să-i fută-n gură și să le dorească veșnice vagoane de pulă de negru. Și pentru asta-mi vine să le bat.
  Nu-s feminist, nu susțin feminismul dâmbovițean, că nu-mi place cum e aplicat și înțeles, dar sunt și oaze de femei ok, care îmi sunt dragi și pe care le-aș monta, pentru că-s mișto și au creier.

 3. Corect! La multi ani! 🙂

 4. Recunosc; îmi fug ochii după prospeţimi de 18-19 ani, dar “almost always I have a boner” când văd dame de 38-40-42-45 de ani care ştiu ce vor de la viaţă (te-ar lua şi te-ar deşira ca pisica un ghem, rrrrrrrrrrr…) – pantaloni mulaţi, cizme sau sandale sexy, atitudine, mers felin, privire insinuantă, corp “lucrat”. Ba mă mai uit şi la inelar, după verighetă. 😉

  Ziceam “prospeţimi”, adică fete care îşi ştiu farmecul natural şi nu se încarcă cu cosmeticale sau alte extravaganţe, cum fac… prospăturile.

 5. jademan says:

  Nimic nu e mai mișto ca o femeie care știe ce vrea. 😀

 6. licorn says:

  Fain, Lorena, brava. Ai spus multe tare din ce simt eu si mai mult, inca, din ce n-am stiut ca stiu :)) . Multam’, deci .
  Dogger, just ! De-a’ cui esti? ? tare bine zici, da-mi-ar Dumnezeu un artagos ca tine ! :))
  Cu de-astia ca voi, mi-e drag in lume. chiar si-n asta virtuala.

 7. tssecrets says:

  Double like! 🙂

 8. carmenica07 says:

  Eu am înțeles că mulți domni doresc frumuseți semiretardate și frumos ambalate, până la urmă gusturile nu se discută. Ceea ce mă uimește pe mine e modul în care o femeie extraordinar de deșteaptă se transformă, în proximitatea unui bărbat într-o tută, ce nu poate lega două cuvinte, pentru că așa îi place lui.

 9. cipslim says:

  In primu rand felicitarile de rigoare cu ocazia zilei femeii, La multi ani!

  In al doilea, feminitatea e opusul masculinitatii, unde nici masculinitatea (psihologic, social vorbind) nu poate fi definita prea clar.
  Femeia moderna este din ce in ce mai stoarsa de feminitate in fiecare deceniu, devine mai barbata. Acuma eu nu stiu daca e un lucru bun sau rau sau indiferent, whatever makes you happy cum s-ar spune,
  Dar eu zic ca femeile au dreptul sa-si retina trasaturile traditionale, naturale, si mi se pare o aberatie egalizarea asta cu tavalugul feminist, frate cu al proletar. Dar au dreptul, nu obligatia.

 10. Claudiu C. says:

  Sunt complet de acord cu tine. Te felicit pentru modul în care ai abordat subiectul. Stereotipurile nu-și au locul niciunde.

 11. alin says:

  Da, voce subtiata fals, ifose, etc nu este feminitate ci pitiponceala, de acord. Nici de a mima delicatetea, insa cert trebuie sa fi delicata, nu din topor, nu “taranca”, si nici barbatzoasa!
  – Insa, nu trebuie sa fii finuta?!?! Este feminin sa te iei la injuraturi cu el, ori educat la mahalagisme?!
  – Nu este tocuri si rujuri?!! Daca nu sunt ale femeilor, feminin insena ac este normal si barbatii sa se rujeze, poarte tocuri, etc, nu? Hmmmm, totusi parca nu este ok, de ce? Pt ca astea sunt scuze prostesti, idioate (scuze de exprimare), rujurile si tocurile nu sunt feminine, sunt foarte feminine!! Cred ca unele sunteti femei nascute fizic, insa nu si in caracter, spirit, suflet, din pacate. Si nici inteligente daca in loc sa intrebati un barbat cum percepe feminintatea..va dati cu parerea voi despre voi si ce ar trebui sa perceapa el! Mai inteligent ar fi sa fiti atente la feminitate, delicatete, rujuri, tocuri..nu la a critica pe “ala” din papuci, cu o mana ca de barbat si par latos..ca nu aia este feminitate!
  – In plus aveti o mare problema psihica si de prostie cu egalitatea. Cat de xx sa fii sa nu intelegi ca daca ti se tine umbrela, deschide usa, da mana, duce greutatea, etc, nu esti egala ci mai sus. Iar voi intr-o imensa prostie sa vreti egalitate! Sa ne deschideti si voi usa la masina, trageti scaunul, lucrati in mina ori costructii la carat..daca sunteti egale?? Pun pariu ca nu e bine nici egalitatea asta :)))
  – Nu, nu trebuie sa faci ca altul (de parca voi nu cereti barbatului sa faca ca voi, altfel nu va iubeste..), sa ceri aprobare, insa trebuie sa te consulti cu partenerul si ca barbat si ca femeie, asta inseamna cuplu! Evident nu sa nu dai la o facultate ca zice celalalt..
  – Iar slabiciunea, da este a femeilor si este ok, daca ati avea ceva creier sa intelegeti natura. Vreti pe strada daca este ceva sa sara un barbat (ca este barbat) sa va apere, dar vreti sa fiti egale si spuneti ca nu sunteti slabe. Iar daca gandeste ca sunteti puetrnice nu aveti nevoie este mitocan, etc..tot el ca va repecta ceea ce ati vrut sa fiti: egale si puternice! Aveti creier, folositi-l: “el” daca vede ca aveti nevoie, sunteti “slabe” prin natura lui va incerca sa protejeze, dara daca sunteti mahala, pumn in masa..va lasa sa va descurcati..ca deveniti barbat!

  • Lorena Lupu says:

   ştii care e problema cu comentariul tău, drăguţă?

   că subordonezi un om, o individualitate, percepţiei altuia.

   ceea ce e un egoism şi o meschinărie.

   regret profund, propria mea viaţă şi ce doresc eu sunt de o mie de ori mai valoroase pentru mine decât percepţiile lui X sau ale lui Y.

   Nu, percepţia unui bărbat nu contează, decât în măsura în care îl vrem acasă. Altminteri, să şi-o bage în c*r.

 12. E adevărat ce spui tu, și avem tot dreptul din lume să ne simțim consternate de imaginea pe care o au bărbații despre noi din cauza celor care fizic sunt femei dar mental nu depășesc condiția unui melc, dar mi se pare ironic că vă exprimați atât de vulgar în legătură cu un subiect precum feminitatea….

 13. Madalina says:

  Cred ca feminitatea e ce vrea fiecare sa fie. Daca o femeie isi gaseste fericirea, siguranta si implinirea in gene lungi si acid hialuronic, who are we to judge? Nu o face mai putin feminista, mai putin credibila, mai putin respectabila. Ca femei, ar trebui sa nu mai definim ce ne face femei adevarate si ce nu. Asta ne dezbina, creeaza tabere. Cand defapt ar trebui sa avem grija una de celalta si sa ne respectam noi intre noi, pentru a fi capabile de a intelege respectul pe care il meritam. Sa nu se inteleaga gresit, nu ma regasesc in tipul de femeie descris, e doar punctul meu de vedere. Anyway, frumos scris! 🙂

  • Lorena Lupu says:

   sigur, fiecare îşi găseşte plăcerea în ce are chef. problema e când un idiot încearcă să-ţi povestească faptul că, pentru a fi femeie, TREBUIE să ai acid hialuronic şi ruj roşu.

   • Madalina says:

    La fel de rau e cand un idiot iti spune ca o femeie “adevarata” nu are nevoie de toate astea. Idiots will be idiots. Amin sister.

 14. Kathy Bates says:

  Efortul exagerat şi agasant de a mima o delicateţe de suprafaţă şi o sensibiloşenie are anumite motive pentru care trebuie făcut. Chiar şi atunci când agasează.

  Lui Dorel îi uşor să spună: “nu vreau piţipoancă miorlăită şi vopsită, vreau o tipă deşteaptă şi zdravănă”. Fiindcă îl cheamă Dorel şi cea mai bună prietenă a lui e Unirea, mai poate să adauge şi “cu care să pot bea bere şi să ne uităm împreună la meciuri, cu care să merg la pescuit”.

  Dar o femeie cu capul pe umeri realizează că dacă ea se poartă cu Dorel de parcă ar fi prietenul lui, Gigel, şi stă umăr la umăr cu el ca purtător de pulă, cum spunea cel de mai sus, atunci şi Dorel are faţă de ea manierele cu care se adresează unui Gigel, nu unei femei.

  Şi atunci ea se înfurie fiindcă Dorel “nu o respectă, vorbeşte de parcă ar fi cu Gigel la bere” şi bagă divorţ.

  O hipstăreală foarte răspândită de la Loviluţie încoace e pretenţia că nu ţii seama de gender roles, că astea sunt fie pentru comunişti, fie pentru ţăranii fără carte.

  Dar e o mare diferenţă între a pretinde că nu ţii seama de gender roles şi a crede că ele nu există. În al doilea caz poţi să capeţi multe vânătăi şi cucuie.

  • Lorena Lupu says:

   poţi câştiga respect pe mai multe căi. Îl poţi câştiga miorlăindu-te (dar e un respect fals), sau îl poţi câştiga impunându-te autoritar (şi abia ăla E respect).
   În rest, gender roles? Ce-s alea?

 15. Mihai007 says:

  da, perfect de acord cu tine
  ….dar poate Gabi ala al fetei respective e un barbat integru, inteligent si intelept care poate indruma pe calea vietii o fata abia trecuta de adolescenta, inhibata si dezorientata. nu sunt toti barbatii pulifrici cum sugerezi pe aici, sunt si exceptii si inca destule…

  • Lorena Lupu says:

   După cum spuneam: bibliografia mea are patru titluri şi nici unul dintre astea nu e “Scrieri pe blog”. Un om care nu ştie să facă diferenţa între un blog şi o carte ar trebui să-şi asume incompetenţa şi să treacă la măturat străzi, unde îi e locul.

 16. Rudolph Aspirant says:

  Va rog…orice, dar nu va luati de tocuri spunand ca ele ar fi cumva special denotative pt femininitate. Asa ceva este fals in deosebit de multe istorii culturi si civilizatii oricat de revizioniste ar putea fi. Tocul este cel mult denotativ de rang ierarhic social inalt nu de femininitate sau masculinitate, desi poate fi si un element ergonomic legat de vestimentatia unor profesii, de ex calaretilor de cai inseuati le trebuie toc, sau colectorilor de taxe prin mahalale nepavate le trebuie si toc si platforma in caz ca da o ploaie. Asertiunea despre tocuri ca fiind denotativa de femininitate este asa de falsa incat mi s-a parut jignitoare pt o mare masa de oameni, inclusiv pt oamenii care totusi au acces la Internet chiar daca nu or fi luat toti Bac-ul, nu numai pt fetishishtii de incaltaminte ca mine care chiar credem ca este posibil ca sufletele de oameni, (indiferent de gen sau sex), pot fi concepute sub forma de pantof.

  Cat despre ruj ma cam codesc sa spun pt ce e cultural denotativ in regiune…e denotativ in mod clasic traditional pt lucratorii sexuali profesionisti (atat barbati cat si femei)…desi e ok denotativ si pt lucratorii profesionisti actori de scena. Rujul a fost constant legat de clasa proletara, pe cand tocul de clasele inalt burgheze si nobile. Aceste elemente pot fi legate cel mult de o discutie despre clasism si elitism, insa in nici un caz de femininitate vs masculinitate. Desigur au existat locuri si timpuri in care femeile au fost poate considerate fara posibilitate de acces la vreo clasa sociala ele insele, ci numai prin parintii sau consortii lor.

  Exista anumite prejudecati legate de tocuri si rujuri care s-au extins si cu ocazia razboaielor religioase sau in perioada de criza premergatoare Revolutiei Franceze, sau perioada victoriana, sau in decursul unor relatii conflictuale cu RP Chineza sau Japonia, insa astea nu trebuie sa ne intunece gandirea personala pana la punctul in care sa devenim asa de dezorientati si confuzi incat sa scriem acea enormitate cum ca tocurile si rujul ar fi denotative de femininitate.

  Sunt asa de suparat pe acela care a zis ca rujul si tocurile sunt denotative de femininitate, incat resimt nevoia sa devin habotnic. (Insa rog minorii sa nu citeasca mai departe fara a avea un adult responsabil langa ei, ca e cu rating R pt limbaj si imagini). Femininitatea e perena, plus e lasata de la D-zeu/zei si/sau mama Natura asa special pt oameni si supravietuirea lor chiar si dupa ce au fost izgoniti in fundul gol din Paradis, (indiferent ca e mai interioara sau mai clar exprimata, nu conteaza, astea sunt chestii mai subtile legate de genetica si embriologia capitolelor unei posibile geneze, oricum toti fetii umani sunt initial feminini), si precis nu e un trend.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading