Ionuca şi gătitul

În tinereţe, Ionuca ura să gătească. Ura să facă asta, pentru că metafora “La cratiţă, fă!” utilizată de cocalari retardaţi avea un efect incredibil de a stârni sila profundă şi definitivă faţă de gătit în orice femeie cu conştiinţă de sine.

Gătea cu scârbă, cu încrâncenare, arunca mâncarea în faţa membrilor familiei cu o ură care spunea: “M-aţi transformat în sclava voastră, din cauza voastră nu am eu o viaţă frumoasă şi veselă. Fie ca fiecare îmbucătură să se transforme într-o pulă care să vă spargă amigdalele”.

Serios, misoginismul a transformat femeile în frigide, în antigospodine şi în nonmame. “Rostul tău e să stai la bucătărie, să te fuţi şi să faci copii”. SĂ MORI TU!! Indică orice activitate din lume ca fiind umilitoare şi degradantă, şi vei avea, garantat, refuzul de a coopera al subiectelor-ţintă. Paradoxal, toate carieristele acestei lumi au enorm de mulţumit, pe undeva, misoginilor care le-au făcut să decidă: “I will never ever ever go there again.”

Şi după ce gătitul, ca activitate umilitoare şi degradantă, a devenit cea mai nepopulară chestie din lume  bărbaţii s-au prins de greşeală şi au lansat o serie de Masterchef-uri, la care, haha, participă majoritar tot ei. Aşteptăm cu nerăbdare Masterconcursurile de Muie, în care să şi-o sugă graţios unii altora, să sugereze că de fapt e vorba de o artă şi o plăcere.

***

Revenind la Ionuca – acum e pensionară. Copiii nu-i mai cer de mâncare silit, a divorţat de bou – şi, în linişte şi singurătate, a descoperit că gătitul e de fapt o treabă foarte interesantă. Dacă te duci în vizită, rămâi tablou.

-De unde ai învăţat să faci chestia asta?

-Mă jucam eu aşa cu ingredientele. Fără obligaţia ca la ora 4 să fie masa gata, că vine pula flămândă de la lucru şi bate cu pumnul în masă.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

8 Responses

 1. stefan says:

  IMO activitatile gatit, futut si ingrijit copii nu sunt considerate din start degradante si umilitoare, cum nici datul la sapa, pascutul oilor si construitul de case nu sunt nobile, ele devin asa intr-un intreg context de distributie a muncii plus dominatie masculina (asta zici si tu, dar nu se intelege de unde apare idee de umilire, din moment ce toata lumea joaca un social limitat). ca cei mai buni bucatari sunt tot barbatii e un cliseu ‘paradoxal’ care apare in aceleasi conditii. iar concursurile de supt pula de catre barbati deja exista.. de data asta intr-o relatie mai ambigua cu societatea patriarhala.

  dar ce rost are sa rationalizezi alergia la gatit ca reactie la un misoginism d-asta primar care n-ar trebui sa mai fie atat de prezent in mediul tau? poti fi prea lenes sa gatesti constant, sau neinteresat de gospodareala. sau poti face din asta o zona de interes, parte dintr-un stil de viata superior. traumele astea ar trebui depasite, sexismul din lumea noastra e mai subtil acum.

  • am pornit de la un exemplu concret, sau nu se vede? nu făceam filozofia gătitului de la descălecat şi până la încălecat.

   n-am zis nicăieri că nu există lume leneşă şi etc. dar de departe cea mai cretină formă de trolaj e:

   Postare: Povestea unui măr roşu.
   Troll: Dar să ştii că există şi mere galbene.
   Ce te împiedică să scrii tu povestea unui măr galben?

 2. Don Mitel says:

  Toata viata societatea ne transmite mesaje despre ce ar trebui sa fie rostu nostru. Rostul tau este sa faci cariera. Rostul tau este sa gatesti si sa scoti omuleti din vagin. Rostul tau este sa castigi macar o mentiune la concursul de supt pula. Eu tot raman la versiunea mea idealista de hipiot in tara unicornilor: rostul tau este sa incerci sa fii fericit sau macar sa incerci sa nu fii nefericit.

 3. dadatroll says:

  Am crezut ca aiai onomatopee nu metafora.

 4. Cazare Argeş says:

  „Imediat după război, Sibiul a fost propus să se numească Orașul Stalin, în semn de omagiu pentru marele conducător. Și cum nu se putea spune “salam de Stalin” în loc de “salam de Sibiu”, brașovenii au fost de acord să se dea denumirea de Stalin orașului lor – cu condiția ca operele lui Stalin să se cheme brașoave.” (Vasile Chiper), citat pus la Discuție:Brașov .

 5. Bogdan says:

  Brief history – Am ajuns pe blogul tau din intamplare; ti-am citit toate articolele in ordine invers-cronologica, asta fiind ultimul. Imi place modul in care exprimi ideile/conceptele/intamplarile. Super. Esti la favorites (in web browser) 🙂

  Actual message: a trebuit sa iau pauza de ras din cauza postului asta; pe bune, 5 minute am ras, dupa care am iesit la o tigare si am mai ras inca 5; Foarte tare!!! O sa dau mai departe linkul 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger