Jos râtul de pe Marilyn

Am o problemă de anger management. Văd câte un comentariu idiot şi îmi vine să mă bag în privat cu ăla şi să-l înjur de mă-sa curvă. Ştiu, nu e frumos şi nu e salutar, dar pe măsură ce îmbătrânesc, am toleranţă din ce în ce mai scăzută la prostie agresivă.

Ieri, o prietenă a postat nişte fotografii adorabile cu Marilyn Monroe. Şi se trezeşte un mugitor: N-a fost niciodată o actriţă de valoare!

Acuma, stau şi mă întreb ce puţă mică precum un vârf de ac şi ce caracter absolut infect trebuie să ai, să te năpusteşti pe nişte poze frumoase cu Marilyn şi să te apuci să postezi răutăţi, doar pentru că e netul ieftin şi nu e filtru de proşti la intrare.

Nemaivorbind că Marilyn a şi murit în 1962, înainte de social media şi înainte de fenomene de genul:
-Salut, Marilyn, eşti cea mai frumoasă şi talentată actriţă. Te f… vii la un suc?
-Îmi cer scuze, nu te cunosc, mulţumesc mult, nu pot.
-Am glumit cu talentul ăla, eşti o curvă urâtă şi proastă. Şi grasă.

Aşa se justifica să se înscrie labă tristă incel penal de căcat la cuvânt sub poza lui Marilyn să-şi verse veninul generat de spermă stătută.

Ca să nu punctez că nici măcar nu are dreptate.

Sunt sute de mii de blonde frumoase care intră în showbiz în fiecare an. Actriţe, fotomodele, you name it. Erau sute de mii de blonde frumoase care intrau în showbiz şi pe vremea lui Marilyn. Şi totuşi, multe dintre acestea făceau un rol, sau două, şi dispăreau în uitare.

Pare simplu să fii blonda ingenuă cu ochi mari de căprioară. Dar dacă realmente AR FI FOST simplu, nu ar fi existat O Marilyn şi 47890345789035678543 de epigoance şi de ilustre necunoscute, ci tot atâtea păpuşele identice.

Să luăm o altă blondă frumuşică, care a jucat câteva rolişoare cute, şi apoi a fost parcată pe dreapta industriei showbizului. Una contemporană cu noi. Paris Hilton.

Dacă e aşa de simplu să fii blondă şi cute, de ce nu e Paris Hilton noua Marilyn Monroe?

Răspuns: pentru că Marilyn Monroe nu a fost doar o blondă cute. Marilyn Monroe a reuşit să creeze o chintesenţă, o imagine cult, o performanţă a imaginii de sirenă blondă cute. Iar asta, da, e exact ce nu credea incelul prost labagiu nefutut că e acolo: valoare actoricească.

Apoi, există şi roluri în care Marilyn Monroe a spart bula de săpun a sirenei blonde, cum ar fi The Misfits. Unde a jucat cu emoţie, simplitate şi profunzime actoricească.

De ce atât de puţine?

Datorită a) fenomenului de typecasting în Golden Age Hollywood şi b) faptului că Marilyn a murit de foarte tânără, la 36 de ani.

Typecasting însemna distribuirea aceluiaşi actor, iar şi iar, în acelaşi tip de rol. Scopul era să maximizezi încasările. Pentru că cinematografia era văzută ca entertainment de mase, nu ca artă. Dacă făceai un film nou, puneai acelaşi actor de listă A să fie îndrăgostitul gingaş şi acelaşi actor specializat în ticăloşi să joace antagonistul, pentru că Joe şi Mary din micul orăşel american urmau să ţină cu primul şi să-l urască pe al doilea, exact cum făcuseră şi în filmul precedent, şi nu avea sens să complici lucrurile cu noţiunea că actorii vor să experimenteze.

De aceea, dacă primul tău rol de succes a fost blondina irezistibilă, urma să joci blondina irezistibilă până îmbătrâneai şi te repoziţionai pe mame, mătuşi, patroane de bordel, etc. Marilyn nu a apucat să îmbătrânească.

Prea puţinele filme în care a spart plafonul de sticlă al tipologiei au arătat-o drept un interpret sensibil şi atent la nuanţă.

Dar ce e mai simplu: să vizionezi filme până îţi formezi o părere sau să emani o idioţenie frustrată şi să te întorci înapoi pe Pornhub?

Vă rog, dragilor. Gândiţi înainte să postaţi. Nu fiţi prostul care comentează în necunoştinţă de cauză. Nu fiţi laba tristă care aruncă noroi fără ca măcar să ştie despre ce vorbeşte. Vă datoraţi vouă înşivă să fiţi mai mult de atât.

Foto: Getty Images.

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. Romeo Matei says:

    Distribuit

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: