Legendarul ghinion atribuit de folclor şi superstiţioşi zilei de vineri, 13, a fost prolific pentru cultură. Există o celebră franciză horror, jocuri video, romane, alte filme din diverse genuri, albume şi melodii ale unor trupe, majoritatea metalişti, dar nu numai.
OK, vei spune tu, dacă ai o fărâmă de gândire critică. Dar de ce vineri şi de ce 13?
Ghinionul numărului 13 vine din diverse religii. Iuda, al treisprezecelea comesean al cinei de taină, a fost cel care l-a trădat pe Isus. În mitologia nordică, Valhalla, zeii au dat o petrecere la care au omis să+l invite pe răutăciosul Loki, iar acesta s-a simţit lezat în sentimentele lui, prin urmare a băgat strâmbe între alţi doi zei, ducând la o crimă. Al treisprezecelea musafir pare să fie cel care aduce dezastrul. Şi în hoteluri, etajul cu nr. 13 şi camera cu nr. 13 au, statistic, cele mai multe probleme, de aceea, multe dintre ele sar peste acest număr şi pun 12bis sau direct 14.
Vinerea e ziua vrăjitoarelor şi a nenorocirilor în superstiţiile populare. De fapt, dacă stăm să ne gândim, eplicaţia e mult mai banală. E începutul sfârşitului de săptămână, începe relaxarea de weekend, lumea iese la cârciumă şi, neavând presiunea de a doua zi, stă şi bea mai mult decât de obicei. Când oamenii beau mai mult, tind să îşi amintească răfuieli din trecut cu vecinul sau, pur şi simplu, se agită tărâţa-n ei şi sar la bătaie, la strâns beregăţi, la băgat cuţitul în vecinul şi altele de genul. Dar cum, în mentalitatea patriarhală, bărbatul nu poate fi idiot şi nu e niciodată de vină pentru faptele lui, e sigur lucrătura vrăjitoarelor că a băgat cuţitul în vecinul, aşa cum farmecul şi ispita femeiin sunt de vină pentru viol.
În fond, şi ţie, astăzi, cele mai multe rahaturi ţi se pot întâmpla vineri, pentru că vinerea e statistic ziua când ieşi în oraş şi rişti peripeţii de diverse tipuri. Acasă la Netflix, în restul zilelor, nu poţi decât cel mult să mori de inimă când te uiţi la un film horror, ăia se furişează pâş-pâş încercând să scape de zombies şi deodată auzi în spatele tău: Miau!
E tot zeul Loki, întruchipat în pisică.
Aşadar, numărul 13 e numărul diavolului, ziua de vineri e ziua vrăjitoarelor. Împreună, dau această zi care e considerată leader mondial pe sectorul ghinion.
Cavalerii Templieri
Cavalerii Templieri erau un ordin militar francez de rit catolic, menit să lupte în Cruciade şi să asigure protecţia pelerinilor în drum spre Ierusalim. Aveau şi împuternicire de la Papă, deci erau high-profile, şi cât timp au repurtat succese răsunătoare în războaiele lor, au fost eroii zilei. Apoi, au avut câteva înfrângeri şi le-a scăzut poziţia în top. Situaţia asta, coroborată cu faptul că regele Filip al IV-lea al Franţei era un meschin cu p mică, invidios pe averile considerabile ale templierilor, le-a fost fatală: ofiţerii acestuia au dat o lovitură neprevăzută într-o vineri, pe 13 octombrie 1307, i-au arestat pe toţi cavalerii templieri, i-au torturat până când aceştia au recunoscut că sunt eretici – asta pe atunci era crimă mortală! – apoi le-au confiscat toate averile.
Iată problema mea cu religia, btw. Când un număr suficient de mare de membri ai unei societăţi ating nivelul ăla de fanatism, poţi condamna la moarte oameni nevinovaţi doar cu zvonul că nu cred în acelaşi Dumnezeu. cu tortură, poţi face pe oricine să recunoască orice, şi aşa, nimeni nu ştie niciodată când o să moară fără să fi greşit nimic, doar pentru că i s-a pus unui idiot pata pe tine.
Moartea unei vedete
În secolul al XIX-lea, Gioacchino Rossini a fost o personalitate adorată de public şi celebrată de aristocraţie; compozitorul a cărui creaţie a fost recunoscută, aclamată, savurată şi solicitată încă de când avea 18 ani. La 23 de ani, omul nostru avea un contract de compozitor permanent cu Teatro San Carlo din Napoli, şi până la 30 de ani, a compus 34 de opere. Era incontestabil talentat şi avea şi acel gen de personalitate carismatică, lipicioasă, care inocula adoraţie în toţi cei ce-l întâlneau.
Rossini a murit la o vârstă respectabilă pentru acele vremuri: 76 de ani. Dar faptul că a murit într-o vineri, pe 13 noiembrie 1868, n-a făcut decât să adauge la zestrea de ghinion a acestei zile cu o reputaţie deja proastă.
OK, vei spune tu, dar dacă dăm o căutare pe google cu „decese orice dată din calendar”, sigur că vom găsi personalități care au dat ortul popii exact în a cea zi. Evident, îți voi răspunde eu. Dar știi cum funcționează paranoia. Selectează din toate datele prezente doar pe cele care convin narativei și alimentează din acestea o panică artificial construită.
Când natura participă și ea la război
În 1916, era în toi primul război mondial. Era decembrie, frig, ningea. Tabăra austroungară a raportat pericol de avalanșe și a cerut retragerea temporară din tabăra Gran Poz din Alpi. Ofițerii superiori au zis „Nice try, marș, mă, la luptă”. Și vineri, pe 13 decembrie 1916, munții Alpi au decis să participe și ei la război cu avalanșe imense, care au dus la moartea a mii de soldați. Cam așa se întâmplă când pui imbecili în funcții de responsabilitate.
Nefericitul eveniment a rămas în istorie cu numele Vinerea Albă.
Și finalul neașteptat de fericit
O statistică din Statele Unite pe ultimii zece ani a indicat că în zilele de vineri, 13, au loc cele mai puține accidente rutiere. Cum așa? Pentru că superstiția îi face pe șoferi să conducă mai atent și mai precaut, și să nu facă sexting cu iubita în timp ce sunt la volan.
Dovadă că pe proști nu poți să-i îndemni spre un comportament responsabil decât insuflându-le frică.
***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube şi pe TikTok.
***
Dacă îți place acest articol, susţine-mă să mai scriu. Click pe iconiţa de mai jos şi aruncă cu euroi în artistă.
Sh*t They Say