Modificarea codului fiscal rade independenţii

Guest post de David Schwartz

Intervin târziu în discuția despre modificarea codului fiscal și efectele pentru sectorul cultural independent, pentru că efectiv am fost atât de prins cu munca încât nu am avut timp să studiez în amănunt modificările și a trebuit să mai cer și opinii unor persoane care se pricep mai bine (și care nu s-au lămurit nici ele până la capăt). Acum însă pot să zic simplu și direct că e groasă. Pe scurt, modificările grave împotriva lucrătorilor cei mai precari, făcute de un guvern care mai are tupeul să se prezinte „de stânga”, ar fi așa:
1. responsabilitatea achitării contribuțiilor pentru sănătate și pensie trece de la angajator la angajat. asta înseamnă că:
– fiecare artist/ă va fi obligat/ă să își calculeze și plătească singur/ă contribuțiile la stat. INDIFERENT DACĂ E ANGAJAT/Ă SAU NU. nu mai traduc ce înseamnă asta – birocrație, nervi, stres și mai ales regularizări care vă vor obliga să plătiți peste 2-3 ani sume enorme de care habar nu ați avut.
– nu se mai aplică suma forfetară pentru contribuțiile la sănătate și pensie. concret asta înseamnă că sumele contribuțiilor respective CRESC CU 40%
2. Contribuția pentru pensie a crescut oricum, totalul contribuțiilor pentru sănătate și pensie ajungând acum de la aprox. 16% la 35%
3. pentru contractele de drepturi de autor mai mici decât salariul minim (brut bănuiesc, adică sub 1900 de lei aproximativ) NU SE PLĂTESC DELOC CONTRIBUȚIILE la sănătate și pensie. Asta înseamnă că persoanele în cauza RĂMÂN NEASIGURATE LA CASA DE SĂNĂTATE. Desigur există varianta să plătim singuri la casa de asigurări.
4. Calculul pentru contribuțiile sociale (sănătate și pensie) nu se mai face procentual, ci la nivelul salariului minim. ADICĂ CHIAR DACĂ AM UN CONTRACT DE 10000 DE LEI SAU UN CONTRACT DE 2000 DE LEI VOI PLĂTI ACEEAȘI SUMĂ – APROXIMATIV 35% DIN 2000 DE LEI. Bănuiesc că înțelege toată lumea ce înseamnă și asta – Domnul Boia și domnul Andrei Șerban și alți domni plătiți cu zeci de mii de euro vor plăti aceleași sume la contribuții ca și muritorii de rând. cu alte cuvinte O SCUTIRE DE TAXE PENTRU CEI CU VENITURI MARI ȘI FOARTE MARI.
5. Contribuțiile se plătesc la fel indiferent dacă persoana este angajată sau neangajată. Cu alte cuvinte, cei care plătesc contribuția la casa de sănătate ca salariați, o vor plăti de două ori. (Așa era și până acum, dar în proiectul de lege inițial se renunțase la această idee aberantă).
Mai sunt și alte probleme și e posibil ca unele dintre lucrurile scrise mai sus să nu fie chiar conforme cu realitatea (pentru că nimeni nu mai înțelege nimic din legislația asta întortocheată – de altfel am editat și eu textul după noi precizări de la oameni care se pricep mai bine). Dar una peste alta e clar o nouă măsură de precarizare și umilire a independenților și independentelor cu venituri mici și medii. MOTIV ÎNTR-ADEVĂR DE IEȘIT ÎN STRADĂ ȘI DE PRESIUNE PUBLICĂ, dincolo de toate porcăriile cu rezist.
Până atunci, semnați măcar petiția de mai jos, inițiată de neobosita Iulia Popovici căreia profit de ocazie să-i mulțumesc că e prima care se zbate pentru sectorul ăsta independent de câte ori apar mizeriile legislative.

(Petiţia Iuliei Popovici e aici.)

Acum e clar că singura soluție e presiune pe guvern să abroge ordonanța, presiune făcută împreună cu sindicatele (ceilalți care vor pierde enorm în urma noului cod fiscal sunt angajații din mediul privat).

David Schwartz este regizor şi manager cultural, coordonatorul teatrului independent Macaz şi al Stagiunii de Teatru Politic. Îl găsiţi pe Facebook aici.

Foto: pixabay.com

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. Dan says:

    Oricum ca independent pe drepturi de autor trebuie să depui anual formularul 200, dar de la anul o să fie şi mai rău. Din câte ştiu aşa e şi la americani. Îşi ţin toate chitanţele în cutii de pantofi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: