Nu le ştii pe toate

E o frază folosită în primul rând de bărbaţi.
Am citit-o şi în poezia isterică de acum câteva zile. Unde un eu poetic se certa supărat cu o domnişoară, şi problema lui nu era că distinsa se dă brusc Sir Isaac Newton, ci strict faptul că s-a reorientat emoţional. Ceea ce e dureros, înţeleg, dar fără urmă de legătură cu şirul lui Fibonacci sau cu principiul vaselor comunicante.

O citesc periodic şi în rubrica de comentarii. De obicei, e dată de specimene care au un puseu de invidie văzând câtă animaţie şi trafic e pe pagina mea de Facebook şi cum ei nu reuşesc să treacă de 50 de subscriberi nici dacă se filmează stând în cap şi aplaudând din urechi.
Ar vrea să combată ceva, să conteste ceva, să se impună cumva, dar nu au nici inteligenţa, nici argumentaţia, nici abiitatea de a observa un amănunt subtil atacabil.

Şi atunci o dau amplă şi pleoştită cu un clişeu care nu înseamnă nimic, dar care, da, e adevărat pentru oricine:
“Nu le ştii pe toate”.

Pe toate, aşa, în general.

Pasămite, ca să corespunzi standardelor de content ale Domnului Sxlă-n Păsulă, ar trebui să fii expert în toate ştiinţele. Absolventul tuturor facultăţilor din lume. Chit că Sxlă-n Păsulă nu ştie să pună cratima corect şi scrie miau legat ca pisica.

Şi cum rahat se presupune s-o combaţi pe asta cu “nu le ştii pe toate”?
“Ba le ştiu” ar însemna să fii mai prost decât emitentul numitei imbecilităţi.

“Uimeşte-mă cu ceva ce nu ştiu”. Dacă o zici pe asta, rişti să-ţi trimită o poză cu organul.

“E suficient pentru acest dialog să fiu informată pe temă, mulţumesc”.
Cred că asta e.

Anyway, bărbaţi. Nu toţi, ci cei cu acest comportament.
Dacă nu aţi iniţia dialoguri fără sens în care să încercaţi să subminaţi gratuit interlocutori care nu v-au greşit cu nimic şi nu au nimic cu voi, nu aţi avea de ce să vă văietaţi că vă marginalizează lumea şi că nu vrea nimeni să se joace cu voi.

Îmi pare rău, dar când îmi spui că nu le ştiu pe toate în orice alt context decât corectarea unei lucrări de control – şi nu mai dau lucrări de control de 15 ani – e ca şi cum ai veni cu pancarta “Sunt un bou pasiv agresiv şi aş vrea să te combat, dar nu am cu ce.”

Există un singur răspuns la chestia asta, şi, citit de la dreapta la stânga, se aude ALUPIGUS.

Dar serios.

Voi, cititorii normali, care mă “savuraţi” pentru amuzament şi nu prin lentila frustrărilor de nef***. Aţi folosit vreodată aberaţia cu “nu le ştii pe toate”? Şi dacă da, pentru ce? Ca răspuns la ce? Ce a născut în voi nevoia de a emana aceste cuvinte, în exact această ordine? În ce mod ajută acest clişeu orice formă de interacţiune?

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți fi susținători de nădejde.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

  1. Vlad Slăvoiu says:

    Nu-mi amintesc să-l fi folosit pe “Nu le știi pe toate.” (deși, la câte folosește un om, dracu’ mai știe ce-am mai făcut și eu), dar știu sigur că îl folosesc pe “Bă, o fi și ca tine, că nu le știu eu pe toate.”

  2. Marona says:

    O fi fiind dezamagire, gen “Am crezut ca le stii pe toate, cand era vorba de altii mereu am fost de acord cu tine, cand este vorba de ce mi-ai zis mie personal si m-ai atins, imi dau seama ca nu le stii pe toate, fiindca in ce ma priveste clar n-ai dreptate” – happens all the time in mintea omului 😆

  3. anca says:

    am folosit doar variantele. 1 “bine ca le stii tu pe toate” (cu variatia “bine ca esti tu destept”) pe ton glumet cand mi se demonstreaza ca nu am dreptate (cand am cu interlocutorul o relatie care imi permite reactia). 2 “nimeni nu le stie pe toate” in discutiile in contradictoriu cu persoane care emit sentinte in domenii in care sunt aproape sigura ca respectivele persoane nu sunt specialializate (de ex cu vanzatoarea de la piata care imi zicea azi ca masca e inutila, fara sa o provoc). deci le folosesc cand nu am eu argumente sau cand nu am chef sa intind o discutie…dar orgolioasa penibila fiind tin sa am ultimul cuvant totusi… ambele cazuri sunt situatii in care eu ma simt in dezavantaj. bref: exprima frustrarea unui orgolios fara argumente 🤣
    din cate am vazut, tie oamenii iti cer parerea si tu iti spui parerea nu ca unui/un specialist cu “patalama” in vreo “…logie”, ci apeland la experienta de viata, franchete, spirit critic si analitic (scuze ca suna a perie. sunt si chestii care imi plac mai putin) …
    plus, cred ca oricine are dreptul la o opinie, despre orice, daca nu jigneste (mai ales neprovocat) si daca nu se da specialist certificat – cred va astfel de opinii sunt continutul “netului” in cea mai mare proportie (wikipedia nu e “scrisa” de specialisti).
    ai zis vreodata ca esti expertul cerificat de institutul/autoritatea x in psihologie, puericultura, dinamica relatiilor, cititul in stele sau altceva similar, in afara de domeniul artistic in care activezi? cred ca nu, nu am remarcat…
    deci care e problema omuletilor? poate doar dorinta de a se baga in seama ( care functioneaza si in cazul meu acum).
    keep up the good work!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading