Dragoste pe vremea pandemiei

Cum scriam ieri, o grămadă de cupluri pe care le cunosc, sau de care am auzit trec prin dificultăți majore, ba chiar se și despart, pentru că 24 de ore din 24 sub același acoperiș, fără ieșiri în oraș sau vizite pe la prieteni pun o presiune psihologică uriașă asupra unui cuplu.

În fond, mare parte din ceea ce numim atracție se compune din dor și anticipare, adică momente în care ești în celălalt capăt al orașului și te gândești la Vasilica. Iar când o ai pe Vasilica pe cap toată ziua, romanțul se cam duce pe bălării, pentru că ajungi să te saturi de persoana respectivă ca de mere pădurețe.

O să trec în revistă ce mi se pare că au făcut greșit oamenii respectivi, să stabilim un ghid de navigare a timpurilor grele prin care trecem într-un mod care să menajeze cât mai mult relațiile.

O simt venind: “Tu te găsişi, fă, care eşti autoizolată de una singură din martie!?”.

Ia-o pe partea favorabilă. Cât timp citeşti acest text, nu te cerţi cu iubi.

1. Enjoy The Silence. 

Da, Lorena, e un evergreen al lui Depeche Mode. Şi?

Nu, nu. Actually enjoy the silence.

O greşeală pe care o fac unele cupluri, şi, da, gigei, o recunosc: mai ales femeile din unele cupluri e nevoia de a bla bla bla bla bla bla fără să respire, doar pentru că mai e cinevaîn încăpere. Chestie care e drăgălaşă la un date de o oră, o oră şi jumătate, dar profund epuizantă mintal când stai izolat 24 de ore din 24 cu o persoană.

Adevărata intimitate între oameni începe când nu ţi-e frică de linişte. Şi există linişti confortabile, calde, învăluitoare şi linişti tensionate, ameninţătoare, imposibil de suportat. Încurajându-vă unul pe celălalt, le puteţi crea împreună pe primele.

2. Respectaţi-vă reciproc orele de lucru. 

O prietenă care lucra remote mi-a povestit că, parcă era un făcut, pe gagiu îl apuca pofta de sex exact când ea muncea cu ochii în laptop. Era incredibil de iritant, mai ales că avea timpi ficşi în care trebuia să termine taskurile şi avea nevoie să se concentreze, să-i poată respecta.

Mulţi oameni nu înţeleg că şcoala pe Zoom şi jobul pe computer de acasă sunt la fel de serioase şi solicitante de atenţie ca şi cum real ai fi în clasă sau în birou. E ca şi cum tu încerci să termini de scris nişte mailuri, şi bagă bărbatu-tu capul pe uşa biroului: “Maricico, faci şi mie nişte cartofi prăjiţi?”

Şi apropo de cartofi prăjiţi.

3. Împărţiţi-vă rezonabil munca în casă. 

Da, în evul mediu, bărbatul pleca la război şi femeia gestiona casa, dar tu eşti un hipsteraş firav ca o libelulă, care îşi stilizează barba jumătate de oră înainte să iasă în casă. Dacă te trimite cineva la război nici nu te ucide duşmanul, te bagă direct la sclave sexuale.

Nu ai de ce să ai pretenţia să facă ea tot, şi să mieuni pe un ton mai sopran decât al ei: “Noi ce mâncăăăm azi”.

Ai YouTube, are tutoriale de cooking din toate bucătăriile lumii. Dacă mie mi-a ieşit paella după indicaţiile unui nene spaniol, îţi iese şi ţie o omletă cu slănină şi ceapă.

Mai ales că, stând acasă mai mult, cu munci remote, sunt trei mese ale zilei, şi mult mai multă mizerie decât atunci când plecai dimineaţa şi veneai seara. Să te aştepţi să muncească numai ea ca un fel de menajeră moca toată ziua e incredibil de frustrant. Să vezi 24 de ore din 24 o legumă pe canapea e reţetă sigură de divorţ.

4. Petreceţi timp în încăperi separate. 

Bine, eu am crescut doar cu mama, dar am observat cum funcţionau familiile care au rezistat. Nu stăteau toată ziua unul pe capul celuilalt. De obicei, femeia stătea în bucătărie, şi nu neapărat la cratiţă, ci mai veneau prietenele la o cafea şi un fursec, mai venea vecina la o bârfă, mai citea o revistă pentru doamne, mai rezolva integrame, iar bărbatul în camera cu televizor sau computer. Şi îşi vedeau fiecare de ale lui. Se bucurau de ceea ce noi numim azi “me time”.

Dacă nu v-aţi autoizolat într-o garsonieră – şi atunci puteţi trage o perdea pe mijloc – găsiţi-vă hobbies care să vă relaxeze, să deconecteze de la tensiunea şi incerritudinea momentului şi bucuraţi-vă de singurătate. Oferiţi-vă ocazia să vi se facă dor de prezenţa celuilalt.

5. How about sex? 

Sexul începe să dispară la mulţi după câteva luni de relaţie, pentru că oamenii nu înţeleg următoarea diferenţă între sexe: bărbaţii fac sex să se relaxeze – prin sex se liniştesc – iar femeile au nevoie să fie relaxate a priori, să se poată bucura de sex. De aceea el poate face sex dimineaţa la 6, când mai are zece minute până să iasă din casă să plece la  muncă, iar ea are nevoie de baie cu spumă, cină cu lumânări, dans şi vin roşu.

Dacă vrei sex, mai ales în condiţii stresante de autoizolare, nu pretinde sex şi nu te plânge că nu faci suficient sex. Sunt două moduri în care tensionezi o femeie şi o faci să nu vrea nici de-al dracu. Creează atmosfera propice. Şi o dată creată, n-o strica cu remarci tâmpite. 

De ce femeile au o rată a refuzului atât de mică, atunci când vine vorba de iniţiative erotice? Pentru că  foarte multe dintre ele ştiu instinctual să creeze atmosfera propice. Rar o să vezi o femeie dând cu basca de masă: Gicule, de ce nu mă f…???

6. Porneşte de la premisa de nonconflictualitate. 

Sunt oameni care au în permanenţă nevoie să se contrazică, să se mitralieze din vorbe, să se plângă de câte ceva şi să găsească defecte.

Asta funcţionează, să zicem, când aveţi ambii joburi şi vă vedeţi maximum trei ore pe zi.

Dar când staţi 24 de ore din 24, ajungi să vrei să-l strângi de gât pe gică contra sau pe cicălitoare.

Pune-ţi pofta de scandal în cui şi o iei de acolo, intactă şi neroasă de molii, când se descoperă oficIal tratamentul pentru Covid 19 şi viaţa revine la normal.

Să iniţiezi conflict de dragul conflictului când stai cu acelaşi om în casă nonstop e ca şi cum te-ai kk în lift la parter şi tu ai de urcat până la etajul 300. Good luck sharing the space, să zic aşa.

7. Ieşiţi să alergaţi pe afară.

Alergarea e un exerciţiu fizic minunat. Relaxează tensiunile din corp, antrenează muşchii, oxigenează creierul, ajută la secreţia de endorfine, hormonii fericirii. Şi oferă antidot la senzaţia de alienare care vine când petreci săptămâni în şir în aceleaşi încăperi.

8. Îmbrăţişaţi-vă şi mângâiaţi-vă nonsexual.

Cum îşi consolează mamele copiii când se lovesc? Prin îmbrăţişări şi mângâieri.
Nevoia de afecţiune a fiinţei umane nu dispare niciodată, şi cuplurile cu adevărat fericite ştiu asta. Dar foarte mulţi oameni, după câteva luni de relaţie, se ating şi se îmbrăţişează abia ca preludiu când vor să o pună.
Când dispare afecţiunea simplă, autentică, e semn că amorul e pe ducă.

E greu cu iubirea în 2020, dar cu puţină bunăvoinţă de ambele părţi, nu imposibil.

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți fi susținători de nădejde.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. July 25, 2020

    […] cum scriam într-un text de acum câteva zile, izolarea la domiciliu a făcut harcea parcea o mulţime de relaţii şi cupluri care păreau […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading