O tânără în America lui Trump

Noaptea trecută, am intrat pur şi simplu în vorbă cu o tânără americancă pe care o aveam, habar n-am de ce şi cum, în lista de Facebook. De ce mă adaugă oameni care nu-mi citesc şi nu-mi înţeleg textele? Mahomezii şi Arushii o fac datorită fotografiilor. Dar fetele?

În fine, totul a pornit de la un status al ei exasperat la ea pe perete, că de când Trump a ajuns preşedinte, ta-su parcă a înnebunit, şi are numai discursuri de tip “bărbatul e coroana familiei” şi o ţine în interogatorii de procuror stalinist, cum a citit el pe forumurile de alt right că trebuie tratate femeile, iar ea nu mai suportă.

Dacă cineva ştie să desluşească disperarea de printre rânduri, acel cineva sunt chiar eu, aşa că i-am adresat câteva cuvinte de încurajare, şi i-am recomandat să încerce să se mute de acasă, pentru că pe părinţii abuzivi n-ai cum să-i schimbi cu argumente şi negocieri, ci strict cu câţiva ani în care retezi din rădăcină orice comunicare şi când o reiei, ai mare grijă s-o reiei în termenii tăi şi numai ai tăi.

Fata mi-a scris privat, şi a început să-mi relateze povestea ei de viaţă. Lucru pe care-l face multă lume, fie că mă ştie bine, fie că nu, şi adeseori sunt copleşită de calitatea aceasta a mea de a extrage confesiuni fără să fac nimic pentru ele. Dar na, pe unele le înţeleg pentru că vin dintr-un punct al disperării atât de negru, încât poate că simpla mea ascultare îl ţine pe om departe de cuţitul de bucătărie.

Pe baza fotografiilor, tipa e cute. Plinuţă, ca majoritatea americanilor, dar cute. Faptul că nu maschează că e plinuţă îmi certifică autenticitatea pozelor.
Stă într-un oraş mic din sudul tradiţionalist conservator, şi a terminat liceul de câţiva ani. N-a putut încerca la o facultate, pentru că maică-sa suferă de o boală care o ţine la pat şi, din adolescenţă, sarcina de a o îngriji a căzut în poala ei.
Încearcă să-şi caute de lucru, măcar un part-time. Ultimul job a fost tura de noapte la un call center. Dar ar fi avut nevoie de somn în prima jumătate a zilei, iar maică-sa parcă intenţionat trântea, ţipa şi o trezea din 20 în 20 de minute, s-o pedepsească pentru orele pe care le-a petrecut departe de casă. A cedat fizic şi psihic şi a trebuit să demisioneze. Şi-şi caută din nou de lucru, dar sarcinile de infirmieră neplătită primează, şi orice ar face, trebuie să lase pe loc din mână şi să sară, de cum deschide maică-sa gura. Nici taică-su, nici ea nu au vreo secundă conştiinţa faptului că i-au retezat visele de viitor şi că au înhămat-o la o muncă pentru care, dacă ar fi fost să plătească ajutor de specialitate, i-ar fi ars grav la buzunar. Ambii o tratează ca şi cum ea ar fi sluga supusă şi umilă pe care o pot trimite încolo şi încoace după pofta inimii, şi în plus, discursul “noi te ţinem”.

I-am recomandat următoarele: dacă tot are experienţă în şters babe la cur, să plece pur şi simplu în alt stat şi să şteargă la cur contra cost. Orice copil hărţuit descoperă cu o uriaşă surpriză că străinii te tratează în general mult mai bine decât propria ta familie, iar joburile de îngrijitor sunt excelent remunerate. Asta o va ajuta să-şi câştige o oarecare independenţă financiară, şi, odată ce ai lucrul ăsta, discursurile misogine şi patriarhale au magia de a ţi se părea vorbă-n vânt.

“În casa unor străini, vei fi plătită să faci munca pe care o faci acasă, cu mica diferenţă că ăia îţi vor fi recunoscători şi îţi vor respecta boundaries.”

“Mi-e puţin greu să o părăsesc pe mama, e ca şi cum mi-aş încălca o obligaţie”, a zis ea.

“Maică-tii de ce nu i-a fost ‘puţin greu’ să te lase să dormi după jobul de noapte? E vorba de a-i dori copilului tău să reuşească în viaţă, să-şi creeze o şansă, să facă şi altceva decât să te slugărească pe tine.”

“Nu le pasă de aşa ceva”, a zis fata. “Mă tot ţin cu discursuri trumpiste legate de locul femeii.”

“Păi, tocmai pentru că nu le pasă, trebuie tu să găseşti în tine puterea să rupi acest cerc vicios. Acum, la 20 şi ceva, ai puterea s-o faci. Întinde-ţi aripile şi zbori.”

“Dar dacă şi ăia la care mă angajez vor fi măgari?”

“Nu e exclus, pentru că pe lume sunt foarte, foarte, foarte mulţi măgari. Partea bună e că, interacţionând cu măgari, vei învăţa să-i pui la punct şi să nu te mai laşi strivită. Ia-o ca pe o provocare, nu ca pe un bagaj.”

Când ne-am luat bun rămas, era deja gen ora 5 dimineaţa în România, iar fata tocmai intra pe siteuri de joburi să-şi caute de lucru.

Realitatea e că drepturile femeilor nu sunt în siguranţă nicăieri pe această planetă, iar Handmaid’s Tale nu e atât de fictivă, pe cât ne-ar plăcea să credem.
Dar realitatea e, pe de altă parte, că avem în fiecare secundă opţiunea să luptăm, să spunem “nu”, iar dacă “nu”-ul nu e luat în serios, să părăsim incinta până când o să fie.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

10 Responses

 1. Alina says:

  Mi s-a incretit pielea( la propriu) citind asa ceva. Ca de altfel si cand am citit Handsmaid’s Tale… Home of the brave, land of the free, model de democratie…
  Felicitari pt ceea ce faci, pt sprijinul/sfaturile pe care le acorzi, prin intermediul articolelor tale, persoanelor abuzate intr-un fel sau altul.

 2. Lorena Lupu says:

  Mulţumesc mult.

 3. tuponne says:

  Si vina lui Trump este ca?
  LOL, dupa ce pleaca, constata ca e si mai rau si nu o sa aiba cum sa se intretina. Si cand se intoarce acasa in cateva luni, aia o sa faca si mai urat.
  Si eu suport o familie abuziva deoarece chiria costa cat leafa 😉

  • Lorena Lupu says:

   Citeşti cu atenţie textul şi îmi spui tu care-i vina lui Trump. Îl numim exerciţiu de reading comprehension.

 4. Traian says:

  Abia aştept follow-up-ul, îi ţin pumnii fătucii ăleia.

 5. m says:

  @tuponne
  Cum care e vina lui trump? De când cu el în politică, au prins mai mult curaj toți nesimțiții, ca părinții fetei.
  Știi cum e cu cu bully-ul? Ăla mai in forma isi face adepți , care incep și ei să fie bullies din ce in ce mai cu tupeu

 6. Nautilus says:

  tuponne: aş pune pariu că nici un şef politic din FDSN nu ştia ce vină are el în 1993-1996. N-ar fi ştiut ce să răspundă dacă i-ai fi întrebat de ce toți polițiştii de la secții caută pretexte de ceartă (şi de dat un bocanc în fund, sau un baston pe spate) puştimii de 12-14 ani de pe lângă blocuri. S-ar fi jurat ca Trump, că nu ştie nimic, că e bun prieten cu toată lumea, chiar şi cu Kim-ul de pe atunci.

  De, aşa se întâmplă uneori coincidențe bizare, fără să fi dat cineva vreun ordin.

  (Puştimea sub 14 ani nu răspundea penal dacă era prinsă rupând afişe cu FSN şi FDSN şi lipind peste ele altele cu PNCȚD, sau invers. Sau dacă scria peste afişe obscenități cu sprayul. Iar micile sume pe care le-ar fi putut primi drept plată, mărunte pentru un adult, li se păreau o adevărată avere. Însă, la fel ca Trump, eu nu zic că ei ar fi făcut asta 🙂 )

 7. Ratacind pe net says:

  Dudes….
  Vorbim de cazuri de parinti abuzivi si nemernici care isi trateaza copiii ca pe sclavi. Astfel de jeguri au existat dintotdeauna, exista si in prezent peste tot, in orice loc din lume, iar noi stim ca si in Romania sunt cu milioanele.
  Parintii fetei au fost jigodii si pe timpul lui Obama. Poate problema e la specie, care abunda in jigodii, indiferent de regim. Daca tipa avea astfel de probleme in timpul lui Obama, pe cine crezi ca injura? Strict pe parinti, adica adevaratii vinovati.
  @m – corect ca au prins curaj toti nesimtitii, dar ce te faci cu ei? Bagi presiune sociala pe ei, tac o vreme, si apoi rabufnesc in diverse forme (cum a fost votul pt trump). Nu ma intelege gresit, nu e un ‘gotcha’, pur si simplu ma intreb cum dracu sa potolesti jigodii, chiar daca e o intrebare complicata de inginerie sociala.

 8. Joker says:

  M-am abtinut sa comentez doua zile, de nervi, ca in secolul 21. intr-o tara ce se crede campion al civilizatiei, sunt situatii ca asta. Da, si eu cred ca e o problema la specie, de produce atatea jigodii. Nu mai zic ca am intalnit in medii relativ educate un curent “spiritual” care sustine ca binele si raul nu exista, ca sunt notiuni lipsite de consistenta, chestie care “rezolva” instant orice posibila problema de constiinta, cand faci o nefacuta.
  Ma intreb uneori cat de mult ar regresa civilizatia daca o explozie solara mai serioasa de exemplu ar distruge retelele electrice si de comunicatii. Cred ca ceva intre Dark Ages si Far West, in cel mai bun caz. Acolo suntem ca nivel evolutiv. Civilizatia e doar o pojghita pe deasupra.
  Si da, singura solutie viabila pentru fata e sa se emancipeze, sa rupa cercul vicios. Parintii ei nu o vor intelege, cu certitudine, vor considera toata viata ca fata e proprietatea lor.

 9. m says:

  O fi fost și pe timpul lui Obama, dar crezi că cu Obama au votat? Sunt cazuri, dar mai probabil nu.
  Ce te faci cu ei? Pai nu știu, in europa de ce nu sunt atât de mulți?
  @joker
  Sa fim serioși , nu e Norvegia sau Finlanda, e america. Nu ca in finlanda si norvegia n-or fi cazuri din astea, dar mai rare probabil. Ei pot sa se creadă nu știu cum, dar la ce inegalități sunt (nu-s prea departe de america latină), una-s elitele, alta-i pulimea.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: