Odiseea impozitelor, ep. 1

Oficial, guvernul bagă demagogie despre corporațiile rele și firmele românești care trebuie încurajate. Ce nu precizează, însă, este că prin “firmele româneşti” se referă la “noi şi ai noştri”. Restul întreprinzătorilor privaţi sunt supuşi la umilinţe greu de descris, şi unul din mecanismele de umilire este reprezentat de calvarul impozitelor şi al taxelor.

 

Mailul acesta mi-a venit ieri seară. În mod normal, intenţionez să fac interviuri mai ample cu cei aflaţi în această situaţie, dar domnul şi-a descris problemele atât de elocvent, încât orice tentativă de a mă băga peste el mi se pare inutilă. Mai bine îl lăsăm să detalieze.

Bună seara.  Am văzut că “aţi colectat” păţanii cu ANAFUL!

Nu doresc neapărat să fiu mediatizat public, dar să vă povestesc ce păţesc şi au păţit cei în situaţia mea. Şi sunt mii la nivel de ţară:

Mă numesc Lăpăduş Adrian şi sunt din Arad. De peste 25 de ani repar autorizat diverse electronice, în special televizoare. Datorită intrării în UE, cam pe toate SRL-urile mici s-au pus biruri imense indiferent de domeniu, probabil în urma şpăgilor primite de guvernanţi şi autorităţi locale, pentru pătrunderea pe piaţă a multinaţionalelor,supermarketurilor şi firmelor cu “interes naţional”, firme ale cui ştim noi, iar restul să moară.

Notă Lorena: Aici, ticăloşia şi ipocrizia mi se par duble. Tu, guvern, iei o droaie de bani de la multinaţionale, supermarketuri şi etc., apoi tot tu le înjuri că există. Deşi deocamdată sunt singurele joburi stabile pe piaţa românească.

Din cauza asta, cam toate micile SRL-uri şi-au făcut PFA, atunci când taxele erau mai acceptabile. Până dă guvernul mână liberă la primării: şi odată cu cei 16 la sută impozit şi contribuţii la pensie şi sănătate, au apărut taxele locale specifice fiecărui oraş: taxa de orar, taxa de mese şi scaune la localuri, taxa de muzeu, taxa de sport ,taxa de autorizaţie [nu impozit pe profit, că ăla exista, şi există şi acum!]

Noi, PFA -urile, indiferent că suntem la venit real sau la normă de venit impusă, eram obligaţi să încheiem contract individual cu casa de pensii şi sănătate. Ca omul care s-a gândit că poate are nevoie când îmbătrâneşte – eu am plătit lună de lună: la casa de pensii pensia, la cea de sănătate sănătatea.

Între timp, stimabilii de la ANAF, ca de obicei, cu modificatul regulilor jocului în timpul jocului: ba dacă ai un venit cutare plăteşti mai mult sau mai puţin, ba dacă ai sub venitul ăla, plăteşti opţional [la pensii] şi aşa mai departe.

Chestii în legătură cu care pe noi nu ne-a informat nimeni! Ştiu să vină în controale când au ceva de reparat gratis, vin prima oară să ameninţe şi ori iau şpagă, ori îşi repară lor şi la tot neamul ani de zile gratis orice electronică şi electrocasnică!

Dar niciodată înştiinţări de modificări de legi locale, naţionale, directive! Nimic. Eu ca electronist nu stau pe wc dimineaţa să citesc monitorul oficial sau legile locale modificate de enşpe ori anual!!

Dar ce am păţit; şi ca mine, din informaţiile deţinute, mii la nivel de ţară: îmi vine o hârtie acum un an şi ceva, că nu am plătit contribuţiile la pensie pe 2014 şi 2015, şi că aş avea 60 milioane vechi [6000 lei] plus penalizări de plată! Fuga la ei cu chitanţele de la CASA DE PENSII cu care aveam contract ca PFA!!

Se uită madam de la ghişeu la mine şi zice: nu mă interesează unde aţi plătit suma aia, trebuia la noi să o plătiţi!!

Bun, zic eu: cereţi banii ăia de la CASA DE PENSII, unde i-am plătit, să vi-i dea ei!!

Îmi răspunde: nu se poate!

Întreb eu: bine, doamnă, dar după aproape patru ani îmi spuneţi că la voi trebuia să plătesc, nu la CASA DE PENSII???

Îmi răspunde: necunoaşterea legii nu înseamnă nerespectarea ei. Stimate domn, aveţi 60 de milioane, plus aproape 30 de milioane penalizări!

Merg la casa de pensii: solicit să-mi returneze ăia banii, nu mie personal, ci ANAF-ului. Fac cerere în scris şi mi se răspunde: AŢI AVUT CONTRACT CU NOI, DECI AŢI PLĂTIT CA UNEI FIRME PRIVATE. NU PUTEM SĂ VĂ DĂM BANII ÎNAPOI, D-VOASTRĂ SAU ANAFULUI!!

Merg cu răspunsul la ANAF.

ĂIA O ŢIN PE A LOR: STIMATE DOMN, aveţi 60 milioane, plus penalizări,etc. Întreb : eu banii ăia nu i-am dat statului român? Indiferent că se numeşte CASA DE PENSII sau ANAF, eu banii ăia i-am dat statului român!

După alte necazuri şi alte popriri pe conturi ,am suferit şi o operaţie destul de nasoală la PRIVAT, de vreo 4000 de euro,ca la statul roman degeaba plăteşti peste 20 de ani sănătatea! –  m-au convins să plătesc, să nu mai fac scandal, şi mi-au promis că scap de penalizări.

Am cerut bani împrumut, sătul de vreo câteva luni de popriri pe cont, de alte şi alte necazuri. Ca să mă trezesc după şase luni cu plic că am aproape 30 milioane penalizări!

Fug la ei şi îi intreb: păi, aţi promis că nu mai am penalizări!!

Îmi răspund: ştiţi, alea vin de la Bucureşti, nu de la noi!

Iar show, ameninţări cu tribunalul, nici un tribunal sau avocat nu se luptă cu ANAFUL, citez “CETĂŢENE, AI DATORII LA STAT? PLĂTEŞTE-LE, CĂ DE ACOLO LUĂM ŞI NOI, MAGISTRAŢII, SALARIU!!”
Aşa că, după luni de alte necazuri şi împrumuturi, am plătit!!

PS: Scuza lor pentru că plătesc înca odată pensia este că A APĂRUT ÎNTRE TIMP DECLARAŢIA 600, pe care eu nu am depus-o la ANAF, şi din cauză că n-am depus-o, nici nu am plătit la ei pensia pe 2014 şi 2015, şi nu contează unde am plătit-o şi cui, conform declaraţiei 600, de care eu nu am avut habar, sunt bun de plată pe acei doi ani încă o dată!

Cu stimă,

Adrian Lăpăduş. 

 

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. antigelu says:

    Rasu plansu si aduce foarte cu bancul acela cu ursul, iepurasul si sapca. Iadul lui Dante, nu altceva.

    Am avut si eu de a face cu astia. Au scos o lege, prin 2016, referitor la dubla impozitare. Compun frumos un document de unde reiese ca platesc taxe si contributii in alta parte, dau numarul de asigurat, numarul fiscal strain, tot tacamul. Ma prezint la ei si incepe dansul: nimeni, dar NIMENI nu stia unde s-ar putea depune o asemenea declaratie. Desi legea ma obliga cumva sa o fac 😀

    Astept si eu ca d-nul Lapadus sa ma pomenesc cu scrisoarea si premiul de la ei in posta.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: