Oraşul ţepelor

Oricine trece prin gară la Dej rămâne uimit: cum se poate ca în inima mândrului şi civilizatului Ardeal să existe o gară care să amintească de sate răpănoase din curu’ Moldovei, inundate de câte ori se pişă calul cu jet mai puternic. Gara de la Dej e un manifest puternic şi necruţător împotriva simţului estetic la om: un implacabil “uite-că-se-poate-şi-aşa-futu-vă-n-gură”.

Mă rog, nu contează asta. Dacă n-aş fi schimbat la Dej acceleratul spre Cluj de câteva ori, sigur nu aş fi remarcat.

Dar ceea ce contează este că încă nu s-a descoperit om cinstit care să se fi născut în oraşul ăla. Sau poate se ascunde în buncăre de ruşine, să nu-l linşeze concitadinii săi.

Am auzit de povestea unui traducător care a lucrat pentru o firmă din Dej, iar ăia au vrut să-i dea 15 milioane în loc de 25, în ideea de “ce, bă, nu-s de ajuns? alţii muncesc două luni pe astea 15 milioane!” Am auzit de povestea unui arhitect care a făcut un bar pentru unul, plătit doar cu cele câteva beri din timpul creaţiei – apoi, patronul s-a dat de negăsit.

Întrebarea mea e: cum se poate trăi, pe termen lung, pe bază de ţeapă? Că dacă oamenii nu au încredere unii-n alţii, rezultă un climat cel puţin insuportabil, de bănuieli, ranchiune, stres. Bine, insuportabil pentru proşti sensibili, ca mine, alţii trăiesc în el ca peştele-n apă.

Şi ce anume permite perpetuarea ţepei? Existenţa a x cretini care înghit pe nemestecate tot ce li se livrează. Deci, existenţa unui strat de ţepari ne face să deducem musai existenţa unui alt strat, care nu se manifestă, dar din care se hrăneşte al doilea: stratul de proşti naivi şi curlingăi.

“Gigel e taaare, omule!” Gigel e tare pentru că vrei tu să fie tare. Dacă stai să te uiţi mai cu atenţie, tu îl investeşti pe Gigel cu visele tale nerealizate, iar ăla simte procesul şi intuieşte că sfincterele tale se deschid primitoare să accepte ţeapa.

Aşa şi cu oraşul Dej.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. ostap bender says:

  -am auzit ca ai luat bataie in gara in Dej.
  -bine, ma, daca si aia mai ii gara…

 2. Ștefan A. says:

  Cind teparii sint majoritari in o comunitate umana , cinstitii, onestii devin o minoritate . E logica sociala. Cu atit mai valabila cu cit teparul reuseste sa se puna de acord cu alt tepar , sa promoveze oamenii lor in functile cheie . Inclusiv politica , politie si justitie . Adica tepar dar si coruptor . Un binom perfect .
  PS . Nu injur ca nu e stilul meu desi stiu ca pe acest blog limbajul e foarte colorat . 🙂

  • Lorena Lupu says:

   pe acest blog limbajul e cum îl are fiecare. n-am banat pe nimeni pentru vorbire decentă.

   • Ștefan A. says:

    😆
    De regula noi clujenii sintem mai cumpatati in limbaj. E drept ca e important si prin care cartier locuieste fiecare . 🙂
    PS . De 21 de ani am abandonat orasul si tara .

    • ostap bender says:

     io la inceput am stat in observator, fratele meu student, dupa aceea in gheorgheni unde era mirific primavara cand iti mangaia vantul chipul si akum in manastur, trag pula.

    • Dama cu pandalii says:

     Are dreptate ștefan a. eu am stat în mureșanu și tot un căcat se vorbește și pe-acolo. numai mui și pizde toată ziua. pula mea!

    • Dumnezeu says:

     ostap bender și dama cu pandalii, sugeți pula de căcați ordinar, muiștilor! răspundeți-i omului civilizat, ce e limbajul ăsta de găoază? vă fut în gît pe amîndoi, mînca-mi-ați pula de jeguri ordinare, futu-vă-n gît să vă fut și tot neamul în cur! muie!

    • Dumnezeu says:

     loreno, banează-i pe ăștia doi, căca-m-aș în gura lor cu spume! s-au ajuns toți labagiii să aibă net și repede pe forumuri. ce-i căcănăreala asta? din cauza lor pleacă oamenii civilizaţi din ţară!

    • Ba. Io am stau de ceva vreme, cand sunt la Cluj (bineinteles), in Grigorescu. Cu pensionarii nu prea ai treaba. Civilizatie nene, nu chegheveristi.

    • goodman says:

     @Dumnezeu

     Ba, da-Te dracu de vulgar care esti Tu vulgar in pizda ma-Tii de Bou luaTi-l-as pe fi-Tu in pula si da-i-as mue lu proasta aia care n-a simtit nimic cand ai futut-o din cauza putzulicii Tale mici.
     S-o fut pe ma-Ta!

 3. alex says:

  lumea traieste pe baza de teapa de cateva secole bune…

 4. ionut says:

  eu în Dej (fiind student la Cluj) mi-am găsit rucsac de 80L la preț de mă simțeam că am dat țeapă. are d-acu 5 ani și pe unde l-am târâit și cât l-am încărcat unu de la Decathlon de o lună a și cedat (nu al meu) așa că uite și un plus pentru Dejul de acu 5 ani.
  altfel fiecare dejean e un minus.

 5. goodman says:

  -da ce pizda ma-sii a tradus gaozarul ala din Cluj de a cerut 25 milioane?
  -cum e berea in Kolozsvár? 😉

  • lezbianu obosit says:

   lasa berea. cred ca te’am prins la butoane. facem?

  • Lorena Lupu says:

   traducerea se calculează cu tarif fix pe pagină. dacă nr. de pagini x tariful fix dau 25 de milioane, asta e. eu am tradus recent o carte cu 65 de milioane. fără să mă intereseze că e 10 luni de muncă pentru oameni normali sau alte aberaţii similare.

   • goodman says:

    nu trebuie sa-mi explici mie economia de piata. am vrut doar sa semnalez ca traducatorii “masculi” din Cluj sunt ca surorile medicale baieti. niste gaozari.

    • Lorena Lupu says:

     1. când tu întrebi de ce merită un traducător 25 de milioane e semn că nu ştii şi soliciţi o explicaţie.

     2. am zis eu că traducătorul era din Cluj? N-am zis. Nu mă interesează ce crezi tu despre traducătorii din Cluj, bărbaţi sau femei.

     Şi vezi că te-ai cam întins cu căcăreaza în seara asta – nu te văd bine deloc.

 6. dadatroll says:

  Vezi cai scris Ghiej gresit.

 7. Lotus says:

  Păi asta cam aşa e. Atât timp cât există: ţepari, manele, politicieni etc, într-un cuvânt: o minoritate profitoare, rezultă că există o largă majoritate care se lasă profitată. Iar cei care profită sunt, cel puţin dintr-un punct de vedere, mai răsăriţi decât ăştialalţi. Aşa că hai să îl hulim pe X – dar o să apară Y, pentru că lumea o cere…

 8. Gheară says:

  Intrebare: Ce au in comun Florin Salam si Adolf Hitler? :))

  Raspuns : Incarcatura energetica.

 9. Gheară says:

  I-auzi cum vine nebunia asta! Zici ca nu-i adevarat ! Gigi Marga ! :))

  Solo !

 10. Gheară says:

  Ai ba ca m-ati facut sa rad :))

  Va place Shostakovici Dmitri? Mie da. Bine, nu tot ce-a scris si nu ca om. Desi nu poti separa personalitatea de opera..

  Solo ! Pentru voi vine special bomba asta sovietica ! :)) Zici ca-i bagat in priza Dudamel ! :))

 11. Gheară says:

  E frumos Clujul. Am fost si eu, in legatura cu o unguroaica :)) E frumos. Pacat ca-i locuit :))))

 12. SPATARUL P.ULEA says:

  Se esplica, e orasul lui GHEORGHE GHEORGHIU-DEJ, mare tepar al PARTIDULUI COMUNIST.

 13. lawrenceSoft says:

  Nimic mai adevarat decat articolul asta cu Dejul. Doar ca toata Romania e, din pacate, un mare Dej. Si, fuckin’shit, nu stiu cand o sa se schimbe asta.

 14. Io n-am avut experiente triste cu Deju’ in sine, dar gara are pentru mine niste surprize de fiecare data. Mai intai e cafeaua de la 7 dimineata, dupa ce ai dormit sau cel putin ai incercat sa dormi pe fututele de scaune noi de la clasa a 2-a, trenul accelerat Bucuresti Nord-Baia Mare. Asta ma face sa fiu nostalgica dupa banchetele lungi de la aceeasi clasa, deformate, dar moi si dintr-o bucata. Apoi e sandwich-ul cu snitel de porc, din foarte putin porc si foarte multa faina cu un pic de ou :). Si fumatul pe peron timp de 15 minute cat se schimba locomotivele. Bonus, fata trista a colegului meu de pat, in speta sotul, care ma intreaba, privind la mine cu ochii mici, rosii si prietenosi: “Mai avem mult? Am intepenit tot”. Si mai sunt navetistii care urca si coboara pe toata distanta Dej-Baia Mare, si incep ziua cu o vodka, tiganii dintre Dej si Jibou si miroase a balega, a fan, a “la tara” si-a Carpati fara filtru. 🙂 Nostalgii!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: