Poşta redacţiei: carantina şi banii

Intro: Periodic, oferim iubire cititorului nostru. Nu, Gicu, nu sub formă de sex, stai jos. În schimb, luăm o dramă personală pe care mi-o trimiteţi pe mail, pe birou@lorenalupu.com, şi găsim o soluţie, pe care oricum n-o veţi urma, dar măcar ne distrăm.

Şi misiva de data asta:

Bună, Lorena,

Sunt X, te citesc de când te-ai apucat de blogging şi nu m-ai dezamăgit niciodată.

(Dar nici nu te-am amăgit, notă Lorena)

Întrebarea care mă chinuie pe mine în perioada asta este: ce facem, domnule? Firma la care lucrez s-a închis temporar şi mă plăteau pe PFA, deci nu iau nici un leu, nu am alte venituri, şi nu ştiu cât mai ţine carantina. Mă simt foarte instabilă financiar şi nesigură pe viitor.
Te pup, X.

Dragă X,

Te înţeleg perfect şi empatizez din tot sufletul. Sincer. Momentul ăsta este extrem de greu pentru nenumăraţi oameni, şi temerile tale sunt perfect justificate.

Astea fiind punctate, hai să vedem ce putem să facem.

1. Caută un job remote. 

Am văzut că şi ejobs, şi bestjobs şi-au făcut o secţiune de remote. O mulţime de joburi pot fi făcute acum de acasă, şi dacă ai o cameră liniştită, welcome to your new office. Partea bună în remote este că, dacă ştii limbi străine, angajatorul tău nu trebuie să  fie neapărat din România.  Poţi lucra pentru oricine, din orice colţ al planetei.

Pentru asta, ai nenumărate sites de remote pe care le poţi accesa căutând pe Google “remote jobs”.

2. Completează-ţi veniturile cu freelancing. 

Sunt siteuri ca Upwork sau Freelancer, şi multe altele pe acelaşi stil, care oferă muncă punctuală unui doritor din orice colţ al lumii, pe toate domeniile, de la scris la web design şi de la traduceri la programare.

Banii nu sunt cine ştie ce, e adevărat, dar puţin cu puţin se adună.

3. Întreabă prin cercul de prieteni dacă nu ştiu pe cineva care are un job disponibil. 

Aşa au venit 96% din joburile mele până în 2010. Lipeala personală e în continuare cel mai bun liant.

4. Dă un status în social media anunţând că îţi cauţi de lucru. 

Scrie domeniul de experienţă, sau domeniile în care consideri că ai putea excela, şi lasă magia online-ului să-şi facă efectul.

În 2008, a fost o mare criză economică în România. Blogul unei fete a devenit viral cu un strigăt de ajutor: Caut de muncă! În nici 24 de ore, a dat un articol nou, anunţând că e angajată.

5. Povesteşte sincer familiei în ce rahat eşti în prezent. 

Şi eu am modificat invitaţia la susţinerea blogului de la extrem de lejerul: Dacă îţi place, donează, e ok, faci ce vrei tu, oricum am suficiente alte venituri, la mesajul de acum, că e cam oablă situaţia şi dacă chiar îţi place ce citeşti acum, e momentul cel mai bun s-o faci, că multe contracte au fost îngheţate pe moment.

Tot aşa şi tu: spune-le celor din familie că e un moment dificil şi vezi cine e dispus să te ajute. Depinde şi de familie. Că mai sunt şi ăia câinoşi care s-ar oftica de moartea ta doar pentru că sunt scumpe înmormântările.

6. Învaţă skilluri noi. 

Tot stai şi o freci pe acasă toată ziua. Şi o grămadă de cursuri online, de la limbi străine şi până la utilizarea a diverse programe, sunt gratuite sau la reducere. Educă-te, nu pierde acest timp liber venit ca o binecuvântare cerească degeaba.

7. Fiverr yourself. 

Ştii ce e Fiverr? Un site unde postezi taskuri mici pe care eşti dispus să le faci pentru cinci dolari. De acolo vine şi numele de Fiverr. De exemplu: scrii o scrisoare, creezi un design simplu sau un curriculum vitae, dai un telefon pentru cineva şi aşa mai departe.

Ai fi uimit câtă lume fără prieteni cere ajutor pentru tutorial de scărpinat hemoroizii pe Fiverr şi cât de uşor se adună cinciurile. În fond, dacă matematica mea e corectă, trei cinciuri pe zi fac 15, şi înmulţit la 30 de zile, rezultatul e 450 de dolari din care, cel puţin pe perioada carantinei, îţi plăteşti facturile şi mâncarea.

Şi sunt multe sites similare de taskuri mici pe sume modeste. Caută pe Google “pay per task”.

8. Renunţă la cheltuieli inutile şi de protocol. 

Ştiu, e aiurea, pentru că reducerile din magazinele online de fashion şi beauty sunt demente, dar hear me out.

Nu ştii când reîncepi să câştigi.

Mai bine îţi iei paleta aia de Anastasia Beverly Hills la preţ întreg. când vine salariul regulat pe card, decât 30% off, când nu ştii când vine următorul salariu.

Anulează abonamente care nu ţi-s necesare, acoperă-ţi nevoile, nu capriciile, şi regula de bază: dacă îţi place ceva într-un magazin online, salvează în coş şi revizitează peste o săptămână. Dacă dorinţa e tot acolo, mai dă-i o săptămână. În două săptămâni, numai dragostea adevărată supravieţuieşte.

9. Dă un poster pe uşa blocului: Ofer lecţii de chitară – makeup –  aerobic – fitness – actorie – cântat la cimpoi cu bile pe Skype, x lei. 

Cu condiţia să te şi pricepi, că e o idee proastă să oftici lumea chiar la tine în bloc.

Și 10. Presupunând că nu faci parte dintr-un grup de risc COVID și nu locuiești cu bătrâni sau oameni cu istoric de boli respiratorii, două domenii care caută în disperare angajați sunt toate magazinele alimentare din zonă și toate firmele de curierat.

Am auzit că unele firme oferă și bonusuri financiare în această perioadă, pentru că, dacă în restul domeniilor, lumea a fost concediată sau pusă în șomaj tehnic de nevoie, în magazine și în firmele de curierat s-au întâmplat nenumărate demisii din proprie inițiativă. Angajatul locuia cu părinții bătrâni, sau era vulnerabil din varii motive, evident că nu-i convenea să stea expus.

Știu, nu sunt două domenii incitante, genul pe care îl  alegi la șase ani când te întreabă invitații la ziua ta: Ce vrei să faci când o să fii mare? dar, you know. De ce să nu faci un ban cinstit până trece carantina?

Sper ca măcar câteva din aceste idei să-ți fie utile, și îți doresc multă baftă.

Lorena.

***

Dacă îţi place acest blog, ai avut vreodată intenţia să-l susţii dar ai tot amânat, acum ar fi un moment foarte bun.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: