Poșta redacției: Despre limbaj colorat

Periodic, oferim iubire cititorului nostru. În sensul în care el sau ea, sau chiar tu, de ce nu, ne trimi(te)ți problema voastră de suflet pe birou@lorenalupu.com. Noi citim, cugetăm și analizăm, apoi propunem o soluție sau dăm o opinie ÎNTR-UN ARTICOL PE BLOG.

Sau în consultaţie privată remunerată.

Subliniez: dacă NU vrei să scriu despre, NU-mi trimite o poştă a redacţiei cu amendamentul “dar vreau răspuns privat”, după ce am citit un întreg roman fluviu. Există două opţiuni: vrei formatul ăsta, sau îmi recompensezi timpul. Merci de înţelegere.

Scrisorica de azi spune aşa:

Dragă Lorena,

Sunt un cititor vechi, te plac şi nu vreau să te superi pe mine. Nu-ţi scriu cu hate, dar vreau să înţeleg un lucru. Ai postat un TikTok în care l-ai criticat pe Puya, pentru că voia să le spună femeilor grase şi c***e, dar îi aperi pe românii care fac filme cu limbaj licenţios.

Make it make sense, please,

X.

***

Dragă X.,

Ceea ce trebuie tu să înţelegi aici e diferenţa între ficţiune şi viaţă reală.

Eu mă uit uneori la un film adult în care interpreta face amor cu instalatorul chipeş şi cu fesele tari ca piatra. Asta nu înseamnă că aş face amor în realitate cu instalatorul din cartierul nostru, un domn de 50 de ani, plinuţ şi cu chelie.

În The Fast and the Furious, cascadori profesionişti sar din elicopter şi aterizează exact pe bancheta din spate a unei decapotabile care trece în viteză maximă dedesubt. Asta nu înseamnă că e o idee bună ca tu să încerci asta în viaţa ta privată.

Dincolo de asta, cel puţin în cazul limbajului licenţios, e şi chestiunea de intenţie.

Sunt oameni care îţi povestesc, să zicem, o amintire din adolescenţă. Şi folosesc termenii argotici pe post de virgulă: “să vezi, c04!3, cum mi-am băgat eu p*** în mama ălora, ce p*** mea.”

Dar cum nu îi folosesc cu intenţia directă de a te jigni, e evident că tu nu te vei simţi rănit, pentru că nu ai de ce.

În schimb, Puya suferea în acel interviu că nu le poate umili pe femei jignindu-le direct cu termeni ca “grasă şi c**ă”. Se plângea că political correctness îl văduveşte de dreptul de a ataca frontal cu astfel de cuvinte şi a agresa verbal pe criterii de greutate sau viaţă intimă.

Din punctul meu de vedere, poţi folosi câţi de “p” și “f” vrei tu, cât timp nu sunt folosiţi pentru a încolţi şi intimida pe alţii.

Sper că ai înţeles diferenţa,

Lorena.

***

Acest site îşi poate continua activitatea doar cu susţinerea cititorilor. Aici.

***

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube şi pe Tiktok.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. S says:

    Mda, exista oameni care nu inteleg diferenta dintre a folosi cuvinte “urate” si a injura pe cineva cu cuvintele alea. Trist.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading