De ce mi-e simpatic Sf. Gheorghe

Azi e ziua singurului sfânt pe care nu-l antipatizez cu spume, Sf. Gheorghe, sau George, cum îl cunoaşte restul umanităţii. Şi realitatea e că George sună mai bine, Gheorghe are o rezonanţă bătrânicioasă, artritică şi cu diabet care nu mă atrage câtuşi de puţin. Dacă vrei să dai copilului acest nume, spune-i George. Nu-l condamna să pară pensionar de la grădiniţă cu versiunea Gheorghe.

Apoi, mai e şi versiunea Gigel, care sună a gherţoi mârlete nesimţit, dar care ne ajută pe noi toţi să spunem lucrurilor pe nume fără să luăm zucc pe Facebook.

Spre deosebire de alţi sfinţi, apostoli şi martiri, George n-a lăsat 45679 de predici, cuvântări, capitole în Biblie, scrisori către corinteni şi alte tentative obscene de etalare a virtuţii şi a egoului prin grafomanie megalomană. I-a plăcut mai mult să se plimbe şi să trăiască plenar, iar asta îl face mai mult decât un sfânt pătruns de propria importanţă ca frigăruia de băţ.

Îl face un sfânt cool.

De aceea e sfântul patron al mai multor ţări – inclusiv unele numite după el, Georgia, ţara, şi Georgia, statul american.

Dar absolut adorabilă e legenda cu balaurul, care a dat naştere la mii de versiuni de basm popular în toată lumea, cu un flăcău voinic care salvează un oraş de un balaur şi, drept răsplată, o primeşte de nevastă pe fata împăratului.

În versiunea cu Sf. Gheorghe, balaurul lăsa oraşul în pace cu condiţia să i se sacrifice zilnic două oi. Totul bine şi frumos, până când s-au terminat oile, caprele, vacile, şi multe alte mamifere care substituiau cu succes oile, gen mielul care în viaţă lătra din Piaţa Obor.

După ce oraşul a devenit mai vegan decât o gaşcă de hipioţi – dar de nevoie – s-a trecut la jertfe omeneşti. Întâi, desigur, cerşetorii, prizonierii şi alte figuri antipatice. Apoi sclavii şi săracii. Şi când s-a ajuns la criză acută de personal, următoarea jertfă era fata împăratului.

În acest moment s-a nimerit pe acolo Georgică al nostru care era şi viteaz, şi musculos, şi cu pătrăţele pe abdomen, şi care a înfrânt balaurul, eliberând populaţia de măcel.

Prinţesa era deja excitată toată cu gândul la sexy mazărfacăr care a salvat-o, dar, plot twist, George le-a explicat că nu-l lasă religia. Era creştin. Cum, piesa aia de mascul bunăciune nu se însoară, în timp ce toţi urâţii şi graşii vor neveste? Yup, trist dar adevărat.

Dorinţa lui a fost ca tot oraşul astfel salvat că îmbrăţişeze religia creştină. Şi cum recunoştinţa încă era o chestie validă pe atunci, oraşul s-a executat.

De aceea, George e în general sfântul patron al diverselor armate (unde faptul că n-a lăsat în urmă multe palavre plicticoase e extrem de apreciat) şi al creştinilor din zone sensibile, cum ar fi cele predominant musulmane. Şi, pentru că e printre puţinii sfinţi recunoscuţi şi de musulmani – le-a făcut şi lor nişte fapte vitejeşti, se pare – altarele lui din acele zone atrag credincioşi din toate religiile.

Dacă vreodată a existat un sfânt progresist, iubitor de pace şi egalitate între popoare, ăla e Georgică. De aceea, nu e celebrat – acolo unde e sfânt patron, cum ar fi oraşul meu natal – prin pupat de moaşte, rugăciuni şi pelerinaj plictisitor – ci prin petreceri, băutură, dans şi voie bună.

Pentru că, exact cum am zis mai sus, Georgică nu a fost genul de profet sfătos, plicticos, torturat de sentimentul că e mai bun decât alţii şi hater de femei.

Georgică a fost un sfânt cool.

***

Acest site îşi poate continua activitatea doar cu susţinerea cititorilor. Aici.

***

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube şi pe Tiktok.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

5 Responses

  1. Andrei says:

    Cam orice sfânt a fost misogin, la fel cum majoritatea bărbaților erau, unii nu mai ziceau chestii misogine că era deja common sense la vremea respectivă și se axau pe nișa lor.

  2. S says:

    Restul umanitatii il stie ca George, spuse ea din Sepsi Szent Gyorgy:))

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading